GuideFlashing av skjermkort-BIOS

Blås nytt liv i skjermkortet

En modifisert BIOS kan fjerne overklokkingsgrenser, låse opp shadere, og mer.

Muligheter med BIOS-flashing

I likhet med BIOS-en på hovedkortet, har alle skjermkort innebygd BIOS som gir programmer tilgang til maskinvaren på kortet. I tillegg lagrer BIOS-en innstillinger for spenning og frekvens på minne og grafikkjerne, viftehastigheter og maksimalt strømforbruk.

Det er sjeldent nødvendig å flashe ny BIOS på skjermkortet, og det anbefales å unngå risikoen dersom det er mulig. Men overklokkingsentusiaster har omfavnet skjermkortflashing i årevis, og det hender at resultatene er såpass fristende at vi ikke klarer å holde oss unna. Vi har flashet haugevis av skjermkort opp gjennom årene, og selv om det er mange muligheter, synes vi dette er de mest aktuelle grunnene for å flashe ny BIOS:

  1. Oppdatert BIOS fra produsent som eksempelvis fikser stabilitetsproblemer eller justerer viftehastighet
  2. Sette permanent overklokk som ikke avhenger av programvare
  3. Øke de øvre grensene for spenning, frekvens og strøm (Power limit)
  4. Låse opp streamprosessorer
  5. Flashe en EFI-kompatibel BIOS for å bruke skjermkortet på en stasjonær Apple-maskin

La oss først ta en nærmere titt på de ulike situasjonene før vi viser deg hvordan du kan modifisere en skjermkort-BIOS, flashe den på kortet og holde deg unna de farligste fallgruvene. Helt til slutt viser vi deg hva du kan gjøre hvis alt har gått galt.

1: Oppdatering av BIOS

Av og til legger skjermkortprodusentene ut oppdatert BIOS til visse skjermkort. Dette skjer ganske sjeldent, og slike oppdateringer pleier typisk å fikse viftesykluser eller øke maksimal viftehastighet hvis skjermkortmodellen sliter med høye temperaturer. For å sjekke om det finnes en oppdatert BIOS til ditt kort, må du besøke hjemmesiden til skjermkortprodusenten. Det vil si supportsiden til for eksempel Gigabyte, ikke Nvidia, da BIOS-en er spesifikk til produsenten. Det er ganske trygt å flashe offisielle BIOS-er, men et tips er se på hva som faktisk er endret i BIOS-en før du bestemmer deg om arbeidet er verdt bryet.

2: Permanent overklokk

Noen skjermkort har et stort overklokkingspotensial på standard spenning og original kjøler. Hvis du er helt sikker på at overklokken er stabil i lengre perioder med tung last, kan du modifisere BIOS-en slik at overklokken settes permanent. Dette kan være greit om du ofte bytter operativsystem, eller kjører flere forskjellige operativsystem på samme maskin, slik at du slipper å overklokke i hvert operativsystem.

Guide: Overklokking av skjermkort » (Tek Ekstra)

3: Øke øvre overklokkingsgrenser

Hvis du overklokker med vannkjøling eller mer eksotisk kjøling – som peltierelement, tørris, fasekjøling eller flytende nitrogen – kan grensene for maksimal frekvens, spenning eller strøm sette en stopper for morroa. For å øke disse grensene, det vil si hvor høyt du kan justere disse innstillingene, må du modifisere BIOS-en og flashe den på nytt.

Det er spesielt på AMD HD 7-serie og Nvidia GTX 6, 7, 8 og 9-serie det er relevant å gjøre dette. På disse kortene kan Power Limiten begrense overklokken, selv på god luftkjøling eller moderat vannkjøling. Power Limit angir hvor mye strøm skjermkortet kan trekke fra strømforsyningen. Går lasten over denne grensen vil skjermkortet redusere kjernespenningen og frekvensen – og som følge av dette vil ytelsen gå ned under tung last. Dette betyr at skjermkortet presterer bedre med høyere Power Limit, selv om frekvensen er uendret, gitt at kortet begrenses av strømforbruket.

På noen skjermkort er det alfa og omega å øke Power Limit når du skal overklokke, men det stiller et krav til effektiv kjøling. Økt strømforbruk gir høyere varmeproduksjon og dermed høyere temperaturer.

4: Låse opp streamprosessorer

En silikonwafer. Hver firkant på waferen blir en prosessorkjerne, og det hevdes at kjerner plassert nærmere sentrum av platen kan kjøre på høyere frekvenser. Foto: Shutterstock
Evga GTX 680 Mac Edition. Kortet koster over en tusenlapp mer enn vanlig versjon, men det er ofte mulig å flashe et vanlig kort med en BIOS fra et Mac Edition-kort. Foto: Evga

Ulike skjermkortmodeller, som AMD R9 290 og R9 290X, blir ofte produsert med eksakt samme komponenter. Det er først etter at skjermkortet er ferdig produsert det blir bestemt om kortet skal bli et R9 290 eller R9 290X. Det er nemlig små variasjoner under produksjonsprosessen og andre faktorer som grafikkjernens plassering på silikonwaferen, og dette kan gi store variasjoner fra skjermkort til skjermkort. Hvorvidt et spesifikt kort ender opp som R9 290 eller 290X avhenger av hvilke frekvenser det klarer og etterspørsel på markedet.

Noen modeller er såpass like at det er mulig oppgradere skjermkortet til en raskere modell ved å flashe en BIOS fra storebror-modellen. Dette øker som regel kjernefrekvensen, og viktigst av alt låser det også opp streamprosessorer, noe som ikke er mulig med vanlig overklokking.

Dette er mulig på AMD HD 6950 – som kan oppgraderes til HD 6970 – og tidligere nevnte AMD R9 290 som kan oppgraderes til R9 290X. Hvorvidt dette er mulig på ditt kort avhenger av hvilken versjon og produsent skjermkortet ditt kommer fra. Har du et HD 6950 finner du mer informasjon på TechPowerUp, og hvis du har et R9 290 bør du lese denne tråden på Overclock.net.

Les mer om streamprosessorer:
Guide: Slik fungerer et skjermkort » (Tek Ekstra)

6: Flashe kort for å gjøre det kompatibelt med Apple-maskiner

Det har lenge vært populært å sette grafikkort beregnet til PC-er inn i Apple Mac-maskiner. Skjermkort merket «Mac Edition» eller kjøpt fra Apple's butikker er som regel en god del dyrere enn samme modell beregnet til PC. Forskjellen mellom et vanlig kort og «Mac Edition» ligger i at BIOS-en på kortet støtter EFI-oppstart, noe som i praksis betyr at det støtter oppstartsprosedyren på Apple Mac.

På Mac Pro 3.1 med OS X Lion eller nyere fungerer de fleste PC-skjermkort rett ut av boksen, men skjermen er svart under oppstart. For å få oppstartbilde eller for å støtte eldre maskiner, er det ofte mulig å flashe et PC-skjermkort med en BIOS fra et tilsvarende «Mac Edition»-kort.