Tek.no

Nyhet

LED i skuddet

16 Juni 2009 14:38

Selv med OLED på horisonten, er pengesterke entusiaster villige til å bytte ut sine "gamle" LCD- og plasma-TV-er mot de nye LED LCD-TV-ene. Og kanskje med god grunn?

Det er ingen tvil om at den LED-baserte teknologien for baklys gir et bedre baklys enn den eldre CCFL-teknologien. Den tynne og lette formfaktoren, det lavere effektforbruket, dimmende baklyset, bredere fargespekteret, det høye kontrastnivået og trenden med grønnere teknologi, er bare noen av grunnene til at LED LCD slår an hos forbrukere.

Selv om panelene er dyrere enn de eldre CCFL-baserte panelene, gjør de det godt i det øvre mellomsegmentet og entusiastmarkedet. I forhold til fjerde kvartal i fjor, økte salget av LED LCD-paneler med 63 prosent i 1. kvartal i år, og sammenliknet med samme periode i fjor over 780 prosent.

De tynne, lekre LED LCD-TV-ene blir stadig mer populære

Det skyhøye tallet skyldes selvsagt at det i fjor ikke fantes gode nok paneler til en overlevbar pris for forbrukere, men nå begynner det å hjelpe på.

Når det gjelder bærbare PC-er er det LG Display, Samsung, AUO og CMO som er størst, men utover 2009 ventes det at de største, nemlig LG og Samsung går litt tilbake i markedsandel, og de mindre produsentene som AUO og CMO blir sterkere.

Samsung råder grunnen

En liknende trend forventes med PC-skjermer, der aktørene er de samme. Når det gjelder TV-er derimot er Samsung i dag nesten enerådende med 96,2 prosent av LED LCD-TV panel-markedet. I løpet av 2009 forventes det derimot at Sharp og LG vil gi Samsung sterk konkurranse.

Det er stort sett TV-er i størrelsesorden 40 tommer og oppover som tilbys med LED-baklys, og så lenge prisene holder seg såpass høye som de er i dag, kommer nok ikke dette til å endre seg med det første.

Finn de beste prisene på TV-er med LED-baklys i vår prisguide.

(Kilde: Twice)

Les også
LG satser mer på plasma-TV
Les også
Slank nyhet fra Sony
Les også
Første OLED-skjerm klar for salg
Les også
Prisen for LCD har nådd bunn
Les også
Skyhøy kontrast fra LG
Les også
Bredskjermene blir bredere
Les også
Nekter å satse på OLED
annonse

Les også