Guide

TV-skolen: Multifjernkontroll

Dagens TV-stue består som regel av flere komponenter utenom selve TV-en. Blant disse finner vi kanskje en digital dekoder, VHS, forsterkere, og DVD-spiller. Det som ofte er et problem med å ha en fyldig stereobenk er alle fjernkontrollene som blir liggende på stuebordet.
I denne utgaven av TV-skolen skal vi se nærmere på multifjernkontroller, hvordan de fungerer og settes opp.
Klikk deg inn her for å se vår stortest av multifjernkontroller.
Flere typer
På markedet i dag finnes det utallige modeller av multifjernkontroller, fra de helt enkle til andre som minner mer om en minibærbar. Blant alle disse modellene gjelder det å se seg ut en som dekker det behovet du har, og ikke minst hvilke apparater du skal styre den med.
De helt enkleste modellene har som regel ikke mulighet til å styre mer enn to til fire forskjellige apparater, men det kan i flere tilfeller dekke behovet for de aller fleste. Prisene på de enkleste multifjernkontrollene varierer, og et eksempel er Philips SRU 7140, som har en pris på rundt 300 kroner via internett.
Videre får du modeller som kan betjene flere apparater samtidig, og som også kan ha en skjerm med informasjon om hva du betjener. Eksempel på en slik fjernkontroll med fargedisplay er Logitech Hamony One, som har en nettpris på rundt 1200 kroner.
Går du opp til de dyrere modellene finner du sofistikerte modeller med både full touchbetjening og knapper. Flere av modellene har også mulighet til å sette opp alternativer til hva som skal stå på ved gitte situasjoner, noe vi kommer nærmere inn på (det finnes også rimeligere modeller som kan dette). Et eksempel på en slik modell er Logitechs Harmony 1100. Nettprisen på denne fjernkontrollen er rundt 3000 kroner.Erstatter det meste
Fjernkontrollene varier som nevnt i hvor mange ting de klarer å kontrollere, men har du da for eksempel en flatskjerm, med en DVD-spiller og en dekoder, kan en enkel multifjernkontroll hjelpe deg å begrense antall fjernkontroller, noe som for eksempel den nevnte modellen fra Philips.
Går du videre opp i pris finner du fjernkontroller som kan styre mange apparater, som for eksempel en Logitech Harmony One. Den har mulighet for å betjene opptil 15 forskjellige apparater. Denne fjernkontrollen har vi her i Teknofil tatt en nærmere kikk på tidligere, og er en populær modell på markedet.
Noen modeller har også støtte for RF, noe som betyr at du kan styre varmepumpa eller garasjen din, i tillegg til at de med nødvendig ekstra utstyr kan betjene apparater gjennom vegger også. Et eksempel på fjernkontroll med RF-støtte er Logitech Harmony 1100.Hvordan programmere dem?
Måten du får disse fjernkontrollene til å erstatte de eksisterende fjernkontrollene varierer, og noen kan være riktig kronglete, mens andre er enklere å sette opp.
Enkelte modeller må du ”lære” alle funksjonene fra fjernkontrollen du skal erstatte, mens andre modeller har denne funksjonen i tillegg. Flere typer må du kode, ved å finne fabrikatet på for eksempel flatskjermen du betjene i bruksanvisningen og taste inn dette. Denne metoden kan bety at du må prøve en del koder før du finner den som passer da flere produsenter kan oppgi flere koder.
Det finnes også modeller som du kobler til PC-en din via en USB-kabel som for eksempel Harmony One. Det medfølger programvare til PC-en, der du enkelt går inn og skriver inn typebetegnelsen på for eksempel den flatskjermen du skal bruke den til. Videre lastes de kodene og funksjonene som trengs ned til din datamaskin og installeres på fjernkontrollen. Men det hender at ikke alle funksjoner støttes og dermed må lære noen av funksjonene i tillegg.


Slå på flere ting samtidig
Med en del multifjernkontroller får du mulighet til å styre flere produkter samtidig og lage favoritter i den forstand at du kan programmere flere produkter til å slå seg på samtidig.
Har du da en flatskjerm, en hjemmekinoforsterker, Blu-ray-spiller og dekoder kan du gå inn å programmere funksjoner på fjernkontrollen, slik at du for eksempel lager en knapp for film, der du klikker og flatskjermen, hjemmekinoforsterkeren og Blu-ray-spilleren slår seg på samtidig.

Andre praktiske funksjoner

Prisen på en multifjernkontroll kan variere mye, og for de litt mer kostbare modellene får du kanskje funksjoner som for deg kan være praktiske. For eksempel har en del fjernkontroller belyste taster, noe som kan være praktisk dersom du trenger å gjøre grep under kampens hete, midt i en film.
En annen funksjon som kan være praktisk, er muligheten for å lade multifjernkontrollen. En del modeller, som for eksempel Harmony 1100 leveres med oppladbare batterier, og en ladestasjon. Dermed kan du enkelt sette kontrollen på plass når batterinivået begynner å bli lavt.

Tester av multifjernkontroller
Tidligere i år gjennomførte vi en stortest av multifjernkontroller, der produsenter som Philips, Logitech og All For One var representert. I denne testen ser vi nærmere på forskjellige sider ved kontrollene, der blant annet design, plassering av taster, programmering av kontrollen, samt funksjoner blir vurdert.
I testen tar vi for oss fjernkontrollen med en prisklasse fra noen få hundrelapper, til Logitechs flaggskip, Harmony 1100, som har en nettpris på rundt 3 000 kroner. Klikk deg inn her for å lese vår stortest av multifjernkontroller, og kanskje finner du en modell som passer ditt behov.
Artikkelen er første gang publisert i april 2009.

Les også
iPhone som superfjernkontroll
Les også
TV-skolen: Slik tyder du TV-ens typenummer
Les også
TV-skolen: Slik kobler du PC-en til flatskjermen
Les også
TV-skolen: Vi rydder opp i kablene
Les også
TV-skolen: Slik bytter du skjermen din
Les også
TV-skolen: Transportering av flatskjermer
Les også
Hvor høyt skal TV-en henge, og hva slags fester bør du velge?
Les også
TV-skolen: PVR-dekodere
Les også
TV-skolen: Hertz og oppløsning
Les også
TV-skolen: Formatforvirring
Les også
TV-skolen: LED - den nye TV-revolusjonen?
Les også
TV-skolen: Hvilken TV bør du kjøpe?
Les også
Test av Philips SRT 9320 Prestigo
Les også
Test: Harmonisk duell
Les også
TV-skolen: Slik stiller du inn kanalene
Les også
Prisguide på multifjernkontroller
Les også
Disse skjermene er mest populære
Les også
Det beste fra TV-skolen
Les også
TV-skolen: Full oversikt på HD-kanaler
Les også
TV-skolen: Er plasma-TV-er døden nær?
annonse