Tek.no

Guide

TV-skolen: LED - den nye TV-revolusjonen?

Ole Henrik Johansen
2 Des 2009 06:00

Flatskjermene de siste årene har enten vært plasma eller LCD. Nå lanseres LCD-skjermer med LED-teknologi, som en ny friskus i markedet. LED åpner muligheter for enda tynnere skjermer og blir en teknologi som vil sette spor etter seg.

LED-skjermer byr på en helt ny opplevelse av både film og serier, og i denne delen av TV-skolen skal vi ta en nærmere kikk på hva denne teknologien innebærer.

Litt om selve teknologien.

Forskjellen ligger i bakgrunnsbelysningen hos LED-skjermer kontra vanlige LCD-skjermer. En vanlig LCD-skjerm har bakgrunnsbelysning med lysrør, som lyser opp hele deler av bildet. LED-skjermen på sin side har lysdioder, som gjør at TV-en kan lyse opp mer detaljerte deler av bildet og derfor oppnår gode kontrastnivåer.

Det finnes per i dag to typer LED-bakgrunnsbelysninger, i form av White eller RGB. Forskjellen er at White bruker en diode med hvit lys, mens RGB består av en rød, grønn og blå diode. Teknologien i RGB-belysning er mer avansert, og gjør at bilde får ett enda bredere fargespekter.

I en del kommende modeller er diodene i bakgrunnsbelysningen festet til kanten rundt skjermen, mens andre skjermer har belysningen bak selve panelet. I praksis betyr det at skjermer med kantbelysning blir tynnere, men at dette kan gå på bekostning av kvaliteten i bildet. Hvordan elektronikken i TV-en da styrer belysning og farger, blir avgjørende for et godt resultat.


Litt om kontrast.
LCD-skjermer har lenge hengt litt etter plasma hva kontrastnivå gjelder. Med den nye LED-teknologien tar LCD-skjermene et stort skritt nærmere, og gir nå virkelig plasma konkurranse om hvem som leverer best kontrast og farge.
Et godt TV-bilde er resultatet av mange faktorer, og en av dem er kontrastnivået. Hvor hvit hvitfarge og sort sortfarge skjermen kan vise måles i kontrastnivå. Dynamisk kontrast er den maksimale kontrasten skjermen klarer i en lys eller mørk scene. Disse egenskapene forplanter seg videre i hvor gode farger og sorthetsdetaljer en TV kan vise.
Med LED-skjermer vil du få en høy dynamisk kontrast, der flere av modellene oppgis til over 1.000.000:1. Samsung, Philips og Sony er blant aktørene som har LED-skjermer tilgjengelig i markedet.
Mer miljøvennlige.
Bakgrunnsbelysningen i LED består som nevnt av dioder, og de fleste TV-ene med LED inneholder derfor ikke kvikksølv. Strømforbruket blir også redusert med inntil 40 prosent, noe som kommer både forbrukeren og miljøet til gode.
I eksempler Samsung har oppgitt vil en tradisjonell 32 tommers LCD-skjerm kunne bruke like mye strøm som en ny 55 toms LED-TV vil gjøre.
Samsung har allerede fått merket flere av sine modeller med miljømerket EU-blomsten.

Knallfarger

Kontrastnivået i LED-skjermene gir deg flere nyanser av de samme fargene. Ser du for eksempel på en film med mye mørke scener, vil detaljene og skarpheten i fargene ha et lengre spekter. Det vil si at for eksempel en rød rose vill være mer ”riktig” rød en tidligere.
For å få enda flere farger i bildet vil blant annet Blu-ray spillere via HDMI gi enda flere farger, om spilleren og TV-en har støtte for det. Et eksempel på dette er Sony, som kaller denne teknologien for x.v.Colour. Samsung har tilsvarende teknologi på sine Blu-ray spillere, men de har ikke navngitt den.
Med bredere fargespekter vil dybdefølelsen i selve bilde bli annerledes og du får mer ”3D-følelse” enn vanlige LCD-skjermer.

Hvem har og hvor store?
Samsung har to serier på markedet med LED-teknologi. LE40A796R2 er en 40 tommers 7-serie modell fra Samsung som også leveres i 46 tommer. Videre har Samsung også 9-serie modeller, i henholdsvis 46 og 55 tommers størrelse.
Prisen på LE40A796 ligger hos nettbutikkene på under 13.000 kroner, mens 46 tommeren har en pris på rundt 19.000 kroner. Prisene på Samsungs 9-serie modeller ligger rundt 24.000 kroner for 46-tommeren og 35.000 kroner for 55-tommeren.
Philips har også en modell på markedet med LED-teknologi. Modellene heter 42PFL9803H/10 og har en nettpris på rundt 24.000 kroner.
Sony har også to skjermstørrelser med LED-teknologi. Sonys X4500 serie får du i 46 og 55 tommer med LED-belysning. Prisene hos nettbutikkene ligger rundt 36.000 kroner for 46-tommeren og 43.000 tusen kroner for 55-tommeren.

2009 kan bli et LED år.

I 2008 var ikke LED-teknologi noe kjent fenomen, men nå er det en stigende interesse for teknologien. Samsung alene tar sikte på å lansere tre serier, hvorav 12 forskjellige LED-modeller i løpet første halvdel av 2009. LED-skjermer i 32-tommers størrelse vil også være en del av denne satsningen.


Sony vil fortsette med sin X-serie LED-belysnings TV-er, og kommer i disse dager med KDL-40ZX1, som har LED-belysning rundt kanten av skjermen. Denne skjermen blir en av markedets tynneste skjermer med en tykkelse på 9.9mm.
Philips kommer med 4-5 modeller i løpet av første halvår av 2009.

Tester av LED-LCD

I løpet av dette året har det kommet stadig flere modeller på markedet. Som tidligere nevnt finnes det flere varianter av LED-teknologien. Tidligere i år hadde vi en stortest av LED-skjermer, der både det som kalles Direkte-LED og Kantmontert-LED, var representert.
Samsung UE46B7050 ble best i test når vi testet kantmonterte LED-skjermer, og Elektronikkbransjen kåret skjermen til årets julegave. I kategorien Direkte-LED ble det Philips 46PFL9704 som stakk av med seieren.
Generelt viste det seg at skjermene holdt en høy standard, og bildet generelt løftet kvaliteten på LCD-skjermer til et nytt nivå. Med LED begynner LCD-skjermene virkelig å gi plasmateknologien kamp om beinet. Les mer om hva som er best for deg av LED og plasma her.
Forandringer
Det begynner å bli en stund siden vi første gang publiserte denne artikkelen og den gang var det på langt nær like mange produsenter som var på banen med teknologien. Nå virker det kanskje som dette er lenge siden, selv om denne artikkelen ikke en gang er ett år gammel.
Vel, siden den tid har stadig flere lansert sine LED-modeller, og sammen med teknologien har også flatskjermene tatt nye steg i form av strømforbruk. De fleste produsenter oppgir opptil 40 prosent redusert strømforbruk på sine nye modeller.
Følg med i neste avsnitt av TV-skolen, da vi tar for oss hva du bør benytte av tilkoblinger til de forskjellige mediene på markedet.

Les også
TV-skolen: Slik kobler du PC-en til flatskjermen
Les også
TV-skolen: Multifjernkontroll
Les også
TV-skolen: Vi rydder opp i kablene
Les også
TV-skolen: Slik bytter du skjermen din
Les også
TV-skolen: Transportering av flatskjermer
Les også
TV-skolen: PVR-dekodere
Les også
TV-skolen: Hertz og oppløsning
Les også
TV-skolen: Formatforvirring
Les også
TV-skolen: Hvilken TV bør du kjøpe?
Les også
Her er årets julegaver
Les også
TV-skolen: Slik stiller du inn kanalene
Les også
Det beste fra TV-skolen
Les også
Blu-ray med trådløst nettverk
Les også
LED-storm fra Samsung
Les også
Panasonic med blu-ray og nye TV-er
Les også
103 tommers berørings-TV
Les også
Nå ser det mørkt ut for OLED
Les også
Spennende TV-nytt fra Sony
Les også
Se video av Phillips sin super-TV
Les også
Alle TV-ene fra CES
annonse

Les også