TV-skolen: Slik kobler du PC-en til flatskjermen
Flatskjermene som finnes på markedet i dag har som regel innganger for tilkobling av PC-er. Med riktig kabel kan du oppnå god oppløsning og kvalitet på bilder du tar med speilreflekskameraet ditt, samt se film og spille spill i HD-kvalitet.
Kombinerer du flatskjermen din sammen med en forsterker og har en PC med de riktige tilkoblingene kan du få en koblet kinofølelse via datamaskinen.
I denne utgaven av TV-skolen ser vi nærmere på hvordan du sammenkoblinger en flatskjerm med en PC, litt om lyd og hvordan kabler som finnes. Avslutter med en liten titt på kommende teknologi.
Kjempe PC-skjerm
Har du for eksempel en 46 tommers LCD Full HD stående eller hengende i stua hjemme, er dette en glimrende anledning til å benytte den som en framviser av både film, spill og ikke minst stillbilder.
Med en slik skjerm kan du koble til laptopen eller PC-en din via for eksempel en HDMI-kabel. Da kan du vise frem de nyeste feriebildene med syllskarpe detaljer og fine farger. En annen fordel er at alle får sett bildene samtidig.
En god del laptoper og PC-er som selgers i dag har også en Blu-ray-spiller innebygd, og da har du en ypperlig anledning til å bruke denne som avspiller, om du ikke har en slik spiller fra før. Bruker du en HDMI eller DVI, vil du kunne nyte filmer med full-HD-oppløsning.
Skjermen kan også brukes som en spilleskjerm, der du kan spille World of Warcraft eller andre spill i en helt annen dimensjon hva størrelse angår.
Slik får du bilde på flatskjermen
I dette eksemplet har vi en vanlig Sony flatskjerm, som vi kobler sammen med HDMI fra en laptop. Det finnes flere typer skjermkort, som har forkjellige valg og utseende på sine kontrollpanel, og i dette eksemplet har vi brukt Windows Vista business i norsk utgave, samt en liten titt på Nvidia sitt kontrollpanel.
Når du kobler opp skjermen til PC-en med HDMI kommer det en tilkoblingslyd, som indikerer at skjermen er oppdaget. Da kommer det enten opp en automatisk melding med innstilling og ønsker om hva den nye tilkoblede skjermen skal brukes til, eller så må du klikke på høyre musetast og velge tilpass.
Deretter går du ned til skjerminnstillinger og klikker deg inn der. Da får du opp et bilde som indikerer at du har to skjermer, der skjerm nummer to er litt fadet.
Trykk på rullgardinknappen og velg skjerm nummer 2. Da vil det kommer opp oppløsning nedenfor, og mulighet for å velge om skjermen skal utvide skrivebordet eller være hovedskjerm. Trykk og bildet skal komme opp på TV-en med valg om du skal beholde innstillingene du nettopp har gjort.
Litt om Nvidia kontrollpanel
Når du har installert programvaren til de forskjellige skjermkortene, innbefatter dette også som regel et kontrollpanel. Nedenfor ser du et eksempel på kontrollpanelet til Nvidia, der du kan ha mulighet for å velge om du ønsker et klona bilde av skjermbildet på PC-en, bruke to skjermer samtidig med forkjellige oppløsninger eller om du kun ønsker å bruke flatskjermen eller PC-en som hovedskjerm. Du finner som regel kontrollpanelet til Nvidia ved å høyre klikke på skrivebordet.
Tilkobling av lyd
Flere og flere PC-er har støtte for flerkanalslyd, og i den forbindelse har de også en digital overføring av lyden. HDMI kabelen kan også sende lyd, men det varierer om skjermkortet i de enkelte maskinene støtter dette eller ikke.
Har du en flerkanalsforsterker og ønsker å utnytte denne, finnes det flere maskiner som har et lydkort med støtte for surround. Da har maskinen som regel en digital utgang, i form av en optisk eller koaksial utgang.
Om du skal koble PC-en direkte i flatskjermen, uten at HDMI-kablen sender lyd, har du mulighet å koble lyden til med en analog Jack til Phono ledning. Den ene enden ser ut som pluggen på en vanlig øretelefon, mens andre enden har fargen hvit og rød. Mange TV-er har disse røde og hvite inngangene som ofte står merket med Audio inn, som gir lyd fra PC-en til flatskjermen i stereo.
HDMI
Har du en HD-ready eller full-HD-skjerm hjemme har denne høyst sannsynlig HDMI-kontakt, med mindre en er av eldre årgang. HDMI er en digital kabel som gjør det enkelt for deg å koble til flatskjermen til PC-en, både med tanke på overføring av lyd og bilde.
Med denne digitale kabelen har du mulighet å kjøre høyoppløsning på flatskjermen din, helt opp i Full HD, om skjermkortet i PC-en din takler dette. Vi var inne på at HDMI også overfører lyd, men som tidligere nevnt kan det variere hvorvidt skjermkortet ditt støtter denne funksjonen eller ikke.
Fordelen med å bruke denne kabelen er at PC-en som regel automatisk oppdager at flatskjermer er blitt tilkoblet, og dermed kan hente opplysninger om hva slags oppløsning og frekvens flatskjermen klarer å håndtere.
DVI
DVI er tilkoblingskontakten mange maskiner leveres med, og kan som regel gjenkjennes ved at selve kontakten i apparatet er farget hvit. Denne kabeltypen er også digital, men sender ikke lyd slik HDMI gjør. Tiltross for dette levere kabelen høy oppløsning.
DVI har lenge vært standarden for overføring av videosignal fra en PC til monitor, og det finnes en rekke flatskjermmodeller på markedet som har denne tilkoblingen.
Skulle PC-en din ha DVI og flatskjermene din kun HDMI, finnes det fortsatt en god løsning for dette. Du får nemlig kjøpt overganger både fra HDMI til DVI, men også fra DVI til HDMI. Hver oppmerksom på at du ikke får overført lyd via denne løsningen.
VGA
Dette er den mest brukte tilkoblingen oppigjennom tiden og en god del PC-er og flatskjermer finnes med denne tilkoblingen. Også eldre bilderørs-TV-er kan ha denne typen tilkobling i tillegg til S-video og kompositt.
En fordel VGA har sammen med DVI er at de begge har mulighet til å skrues fast i apparatene de kobles til, noe som forekommer mer sjeldent på HDMI-kabler.
Hvilken oppløsning du oppnår via denne kablene varierer i forhold til produktene du kobler til. For eksempel skjermoppløsningen på bilderørsskjermer varierer i oppløsning fra produkt til produkt, både når det gjelder antall punkter, men også hvilken frekvens skjermen klarer å håndtere signalene.
S-video og kompositt
Disse tilkoblingene kan fortsatt brukes på flatskjermer, men anbefales ikke så lenge du har tilgang til å benytte enten DVI, VGA eller HDMI.
Disse kablene tilhører bilderørsgenerasjonen og egner seg godt til disse formålene. Ulempene med disse kablene kan være at du må stille inn flere parametere for å få frem bilde fra PC-en.
Ikke bilde
Kommer det ikke opp noe bilde på skjermen din når du bekrefter oppløsning i kontrollpanelet, kan det tyde på at du for eksempel ikke har valgt riktig inngang på flatskjermen. Husk alltid å påse at det står for eksempel HDMI 1 på skjermen om det er den inngangen du har valgt å koble kabelen bak på flatskjermen.
Har du koblet til en eldre skjerm uten for eksempel HDMI eller DVI, vil du måtte kunne gå inn i kontrollpanelet på PC-en for skjermkortet og aktivere at skjermkortet for eksempel skal sende ut i S-video.
Fremtiden er trådløs
Flere av modellene som nå er på full fart inn i markedet inneholder støtte for trådløst internett og ikke minst DNLA.
Denne standarden betyr at du har mulighet til å overføre film, bilder og annet trådløst via Wlan til skjermen din, uten å måtte benytte noen form for kabel.