Til hovedinnhold

Test: Harmonisk duell

Ettersom stereobenken fyller seg opp med både opptakere, Blu-ray og dekodere, dukker det også stadig opp nye fjernkontroller. Det er vel ikke helt unormalt å ha en ”haug” med fjernkontroller liggende rundt omkring, og ha problemer med å finne den ene fjernkontrollen du trenger.

Multifjernkontroller er en løsning som i alle fall samler sammen x antall fjernkontroller til en. Vi har tidligere sett på Harmony One, og nå har Logitech kommet med et nytt flaggskip i form av Harmony 1100. Men vil den utkonkurrere Harmony One med sin stive pris?

Installasjon

Begge fjernkontrollene bruker samme programvare, som du legger inn på PC-en din, som i tillegg må ha internettilgang for at programvaren skal kunne laste ned koder til fjernkontrollen. Når dette er gjort starter du programmet og oppretter en brukerkonto. Når dette er gjort vil du har mulighet til å koble til selve fjernkontrollen og få oppgradert programvaren på selve fjernkontrollen, før du setter i gang med å velge hvilke komponenter du skal styre.

Når du har valgt alle enhetene du skal erstatte originalfjernkontrollen med, kommer det opp muligheter for å legge inn ønskede handlinger, som for eksempel ”se på TV”. Her har du mulighet til å velge hvilke komponenter du bruker når du ser TV, være seg forsterker, TV eller dekoder. Du har mulighet å teste innstillingene dine på apparatene for og senere endre på oppsettet, eller legge til ny innkjøpte produkter.

Installasjonen blir fort litt komplisert om du har mange enheter og du må påberegne litt testing og tollmodighet før du får alle forhåndsinstallerte handlinger til respondere slik du ønsker. Begge modellene er tilsvarende å sette opp.Har mye tilfelles
Begge modellene har mye til felles, både i form av hvor mange enheter de kan styre (15), touchskjerm og at begge er oppladbare, for å nevne noe.
Som nevnt har begge modeller kapasitet for å kunne styre inntil 15 enheter, og bortsett fra at Harmony 1100 også har støtte for RF, innfrir begge modellene på lik linje i forhold til hva man kan styre. Både One og 1100 leveres som oppladbare, og det medfølger en ladestasjon og strømforsyning på begge modellene, men vi syns ladeløsningen til Harmony 1100 er mer praktisk og ikke minst bedre utformet.
Skjermene på både 1100 og One har touch, som responderer etter vår mening raskt og har en god lysstyrke og lesbarhet. Skjermen på Harmony 1100 er på 3,5 tommer, noe som er behagelig stort å se på, men som også er nødvendig, når den eksempelvis ikke har tallknapper, om du for eksempel ønsker å benytte tekst-TV.Til forskjellige behov
Den store forskjellen på en Harmony One og Harmony 1100, er at sistnevnte har støtte for RF. I tilfeller hvor du kun ønsker å betjene TV-en med DVD, forsterker og dekoder vil One gjøre samme jobben som 1100, men har du ønsker om å styre andre produkter du har i huset ditt som benytter RF, er 1100 et må ha produkt.
I praksis kan du altså da styre for eksempel varmepumpa, peisen eller garasjeporten din, og med den ekstra RF-senderen du får kjøpt, kan 1100 i prinsippet brukes fra badet for å trekke for gardinene i stua.Hvem vinner?
Logitechs to modeller er på mange måter like, men oppfyller nok litt forskjellige behov hos den enkelte bruker.
Om mest for pengene er kriteriet ditt, er det ingen tvil om at Harmony One vil gjøre deg godt fornøyd, og i store trekk gjør jobben like bra som Harmony 1100. Prismessig er jo Harmony 1100 nesten dobbelt så dyr, med en nettpris rundt 3300 kroner, mens Harmony One har en nettpris i området 1300 kroner.
Når det er sagt, er jo Harmony 1100 også en god fjernkontroll, og tilbyr blant annet støtte for RF, slik at du i praksis kan styre alle komponenter i huset ditt som støttes av dette. Fjernkontrollen har også en mer original utforming og design, som gir den mer eksklusivitet i forhold til One, etter vår mening, pluss at skjermen på 1100 er stor og god i bruk.
Vinneren i duellen blir en knapp seier til Harmony One, mest fordi den har en pris som er nesten halvparten av hva Harmony 1100 har, og i de fleste tilfeller dekker behovet for bruk mot TV, med for eksempel DVD, forsterker og dekoder. Når det er sagt, er det litt behovet til den enkelte bruker som tilslutt avgjør hvem du bør velge. Harmony 1100 er definitivt et bedre valg dersom du har behov for å styre RF-komponenter, eller ønsker en original og mer eksklusiv fjernkontroll, der pris ikke veier høyest.

Les også
TV-skolen: Multifjernkontroll
Les også
LG med trådløs blu-ray
Les også
Test: Logitech Harmony 555
Les også
Prisguide på multifjernkontroller
Mer om
annonse