De beste bærbare PC-ene til høsten
Skal du ut i en ny hverdag, og trenger en ny datamaskin?
Dette er en utgått artikkel, den nye finner du her:
Åkrene treskes, bladene gulner, og for tusener av unge er høstens skolestart rett rundt hjørnet. Enten det er videregående skole eller høyere utdanning som venter, er det nå forberedelsene starter – og hvilket digitalt verktøy du skal ta med deg inn i studiene er et viktig spørsmål.
Stadig mer av undervisningen dreier seg nemlig rundt å lete opp informasjon på Internett eller å bruke digitale lærebøker. Datamaskinen har altså blitt både læringsverktøyet, skrivemaskinen og arkivet ditt.
Ute i butikkjedene bugner det over av billige lokketilbud for studenter nå til studiestart. Vår anbefaling er likevel at det lønner seg å legge litt mer enn et par tusen kroner i potten når du skal handle inn det fremste læringsverktøyet ditt. Husk at du i løpet av årene som kommer skal tilbringe mange tusen timer sammen med maskinen du velger.
Valget av studiepartner bør først og fremst påvirkes av hvilket type studie du skal starte på. Én student-PC passer nemlig ikke like godt til alle studier, men ikke fortvil: Nedenfor finner du nemlig akkurat den bærbare PC-en som passer best for ditt studium.
Les også: Med disse programmene studerer du mer effektivt »
Hvis du trenger en enkel skrivemaskin
Når du skal gå løs på videregående opplæring eller studier som helsefag, lærerutdanning og økonomi, er det lite vits å blakke seg helt for en studie-PC. Til slike studieretninger har de aller fleste maskiner mer enn nok kraft, men du bør likevel passe på et par ting.
Det er kjedelig å jobbe med en bærbar maskin som har et dårlig tastatur, eller plastkropp som det gynger i bare du berører den. Det kan være en god investering å legge litt ekstra penger i kvaliteten, slik at du kan jobbe mer effektivt på en maskin som tåler å brukes.
Du skal selvsagt også bære med deg kompanjongen din frem og tilbake til studiestedet, samt mellom forelesninger hver eneste dag. I tillegg vil det være nyttig om det er plass nok til pensumbøkene ved siden av maskinen på pulten eller skrivebordet. Da er det en stor fordel om datamaskinen du velger er liten og kompakt. I tillegg er det jo greit å slippe å dra med seg laderen. Under har vi funnet frem til fire maskiner i ulike prisklasser som alle sammen er kompakte, kraftige og har lang batteritid.
Den minste, letteste og billigste:
Transformer Book T100
For omtrent tre tusenlapper får du en lett datamaskin som faktisk også kan brukes som et nettbrett. Asus Transformer Book T100 lar deg nemlig hekte skjermen av tastaturet, slik at du kan gjøre den 10 tommer store skjermen til et nettbrett på noen sekunder.
Tastaturet er imidlertid mindre enn på mange andre bærbare, og maskinen føles litt «plast-aktig». Samtidig skal T100 ha skryt for den gode batteritiden på mellom åtte og ti timer, i tillegg til at den er fullstendig lydløs. Om du tilgir maskinen et mindre optimalt tastatur, og ikke skal studere til å bli journalist eller forfatter, har du her en gyllen mulighet til å handle en billig elektronisk skrivemaskin.
Pris: Ca 3000 kr
Finn beste pris på Asus Transformer Book T100 »
Les hele testen av Asus Transformer Book T100 »
Enda litt rimeligere enn T100 er de nye såkalte Chromebook-ene som selskapet Google står bak. Dette er datamaskiner som er fokuserte på enkle oppgaver som tekstbehandling og nettsurfing, og ikke fungerer til stort annet. De er svært populære blant studenter i USA, men etter en grundig test synes vi de faller gjennom på litt for mange områder.
Les testen av en av de billigste Chromebook-modellene »
Den mer solide med bedre ytelse:
Asus ZenBook UX32LA-R3016H
Neste anbefaling for den «myke» studenten er også fra Asus. På deres stilige aluminium- og magnesiumkledde Zenbook UX32LA får du i motsetning til hos ovennevnte modell et tastatur i full størrelse. Den matte skjermen er med sine 13 tommer også større. En annen fordel med denne maskinen er at den har en såkalt hybridharddisk. Det betyr at de programmene du bruker oftest kan legge seg på en liten og lynrask SSD-enhet på harddisken. Slik kan de åpne seg raskere enn om de hadde ligget på den mekaniske delen av harddisken.
Asus ZenBook har en raskere prosessor og mer arbeidsminne enn T100, og ved å kombinere solid byggkvalitet med ytelse og mye lagringsplass, er den vel innenfor budsjettet til mange elever og studenter.
Pris: Ca 6000 kr
Finn beste pris på Asus Zenbook UX32LA-R3016H »
Les vår test av litt eldre Asus Zenbook Prime UX31A »
For deg som skal skrive mye:
Lenovo Yoga 2
Lenovo har en svært akrobatisk datamaskin som mange av dine medelever kan få grunn til å misunne deg. Skjermen er berøringssensitiv, og siden deres Lenovo Yoga 2 lar deg bøye skjermen helt rundt sin egen akse kan du enkelt vri den om og bruke den som et nettbrett når forelesningen er slutt og du vil slappe av med litt Internett-surfing på sofaen.
Til oppgaveskriving er den dessuten fenomenal, med et spesielt godt – og bakbelyst – tastatur for den som skriver mye. Fordi skjermen har HD-oppløsning kan du fint ha to vinduer oppe på den samtidig, noe som letter notatskriving og gir bedre overblikk over det du holder på med.
Yoga 2 veier bare 1,7 kilogram og har et batteri som kan holde opptil en hel skoledag.
Pris: Ca 6000 kr.
Finn beste pris på Lenovo Yoga 2 »
Storebror Lenovo Yoga 2 Pro likte vi godt da vi fikk testet den for litt siden »
For deg som trenger mer kraft
Du som skal studere til å bli ingeniør, arkitekt eller filmskaper møter helt andre utfordringer enn en historie- eller filosofistudent. Ofte krever studiet at du bruker datamaskinen mer aktivt, til å kjøre avanserte simuleringer, tegne ut høyoppløst film, redigere bilder eller programmere i tunge utviklerstudioer.
Noen ganger stilles det høyere krav til maskinkraft, lagring og kanskje også bildekvalitet. Mest muskelkraft og lagring trenger de som skal arbeide med tunge simuleringer eller videoredigering, men til denne typen arbeid finnes det også flere gode alternativer.
Balanse mellom pris og ytelse:
Asus R510LN
Du som trenger mer futt i maskinen til for eksempel realfagsstudier eller Medier og Kommunikasjon kan finne et godt kompromiss mellom pris og ytelse i Asus' R510LN.
Denne maskinen har en stor HD-skjerm på 15 tommer, en ytelse som holder i massevis til å redigere bilder eller programmere på, og mye lagringsplass.
Du kan også få til mye videomagi med den, men du vil måtte vente en del lenger på at filmene dine skal bli ferdigbehandlet enn på Lenovos ThinkPad.
Pris: Ca 5000 kr.
Finn beste pris på Asus R510LN »
Veldig mye kraft for pengene:
Multicom Xishan W230S
Et forholdsvis rimelig alternativ er Multicoms Xishan W230S. Denne 13-tommers maskinen er veldig kompakt, selv om den veier mer enn andre bærbare på samme størrelse. Dette henger sammen med de kraftige komponentene som sitter inne i den. Xishan har nemlig en rask prosessor, god grafikk og masse lagring og minne. Dette lar deg lagre store mengder data på den og holde på med flere oppgaver samtidig uten at maskinen går i stå. Batteritiden er også veldig god til en så sprek maskin å være, og HD-skjermen har fine farger.
Pris ca. 8700 kroner
Finn beste pris på Multicom Xishan W230S »
Les hele testen av Multicom Xishan W230S »
Et råskinn med store krefter:
Lenovo ThinkPad W540
Om videoredigering eller simulering står øverst på studiets dagsorden kan en bærbar datamaskin med en grafikprosessor av typen Quadro- eller FirePro virkelig få fart på sakene. Disse lar deg behandle video og fysikksimuleringer betydelig raskere enn maskiner med vanlig forbrukergrafikk. Dessverre finnes slike proffbrikker bare i relativt dyre maskiner, men, da får du som regel også andre raske komponenter med i samme slengen.
Ett godt eksempel på dette er Lenovo ThinkPad W540. I tillegg til skjermbrikken er nemlig også prosessoren blant de raskeste folk flest får tak i. Du har godt med arbeidsplass på den 15 tommer store HD-skjermen, og kan lagre mye filmmateriale. Merk likevel at dette ikke er en maskin som er særlig egnet til spill, til tross for at den har raske komponenter.
Om du i løpet av studiene skulle trenge det, lar maskinen deg også sette inn mer minne og enda større harddisk senere.
Pris: Ca 14 500 kr:
Finn beste pris på Lenovo ThinkPad W540 »
En Lenovo ThinkPad W540 var med oss rundt halve jordkloden da vi besøkte Computex i sommer »
Ikke gå i Mac-fella
De som studerer IT får ofte gratis programvare fra Microsoft gjennom studiestedet. For å benytte denne er det imidlertid som oftest et krav at maskinen din kjører Windows, noe Apples MacBook-er ikke gjør ut av boksen. Derfor kan ikke Apples maskiner anbefales for de som studerer IT, selv om det finnes en omvei for de som virkelig ønsker det og er villige til å lete litt etter de rette tastene når de programmerer. Slik kan du installere Windows på Mac-en din »
Den aller beste skjermen, med god oppløsning og riktige farger, finnes likevel på nettopp Apples MacBook Pro Retina, som er nevnt lenger ned i saken. Denne gjør seg dermed aller best til kreative studier, som krever nøyaktig gjengivelse av farger.
For Mac-elskeren
Akkurat som mange har ett foretrukkent merke når de skal kjøpe bil eller klær, er det mange som har det samme forholdet til datamaskiner – og særlig er det mange som ikke vil ha noe annet enn en Mac-maskin fra Apple. Selskapet har for tiden to bærbar-serier, MacBook Air, og MacBook Pro Retina – og disse passer til ulike studier.
En lettvekter med supert batteri:
MacBook Air
MacBook Air er med sine 1,3 kilogram fjærlett og kan fint bli med på kryss og tvers over campus. Batteritiden er dessuten imponerende, med ni og en halv time, noe som gjør at du sannsynligvis har tatt kvelden før den.
Lagringen av filer foregår på en lynrask SSD, og ikke en mekanisk harddisk. Dette lar deg starte programmer på et bunk og gjør at maskinen tåler en grei trøkk uten at du må bekymre deg for å miste dokumentene dine.
Derfor bør du velge SSD-lagring »
Maskinen tar samtlige hverdagsoppgaver du hiver på den med knusende ro, og er helt lydløs. I MacBook Air finner du dermed en seiglivet kompanjong i aluminiumskledning, som alltid er klar for nye oppgaver. Den passer dermed godt til deg som går på videregående skole eller studerer humanistiske eller samfunnsvitenskapelige fag.
Den 13 tommer store skjermen er dog ikke av den høyoppløste sorten, og har ikke en bildekvalitet som passer seg til deg som skal gyve løs på kreative studier. Om du skal redigere bilder eller klippe film bør du heller vurdere en MacBook Pro Retina.
Pris: Ca 7000 kr
Finn beste pris på 2014-modellen av 13,1-tommers MacBook Air »
Les hele testen av MacBook Air »
Suveren skjerm og god ytelse:
MacBook Pro Retina
Apples 13 tommer store MacBook Pro Retina har også et aluminium-karosseri, noe som gjør den både lett og solid. Maskinen byr imidlertid på mer kraft, mer arbeidsminne og litt raskere grafikk enn hva Air gjør. Du kan få MacBook Pro Retina med 128- eller 256 gigabyte flashlagring, men med mindre du redigerer store bilder- eller videofiler kommer du langt med førstnenvte.
Den forskjellen det er lettest å se på de to bærbare Mac-maskinene er skjermkvaliteten. MacBook Pro Retina har nemlig en såkalt retina-skjerm. Denne er så høyoppløst at du ikke kan se bildepunktene til skjermen. Skjermpanelet gjengir også farger svært godt, noe som gjør maskinen ekstra godt egnet for bilderedigering og kreative studier.
MacBook Pro Retina har ikke like god batteritid som MacBook Air, men klarer seg normalt gjennom en dag med forelesninger.
Pris: Ca 10 000 kr
Finn beste pris på 2013-modellen av 2,4 GHz MacBook Pro Retina 13 »
Finn beste pris på 2014-modellen av 2,6 GHz Macbook Pro Retina 13 »
Les hele testen av MacBook Pro Retina 13 »
Helt nye PC-er kommer ofte med uønskede programmer som sakker dem ned:
Slik rydder du opp og får full fart fra maskinen din »