Til hovedinnhold
AnbefalingStudent-PC

Her er våre anbefalinger av bærbar PC til studiene

Lett og nett, høyoppløst og mer til. Her finner du laptop for ethvert studie og lommebok.

oto: Frank May/ NTB scanpix

Når en studerer er den kanskje aller kjedeligste tiden på året, om en ser bort i fra eksamensperioden selvfølgelig, slutten av ferien. Ikke bare fordi den er på hell, men fordi det er på denne tiden av året aviser, TV og Internett fylles til randen med tilbake-til-skolen-tilbud og du minnes på at du ikke har mange sløve dager igjen før vekkerklokka atter ringer «klokken tidlig».

Les også våre anbefalinger til deg som vil ha bærbar PC til grunnskole og videregående:
Dette er de beste skole-PC-ene »

Derfor beklager vi når vi allerede nå i juli minner deg på at sommerlykken en gang tar slutt, men så håper vi også at denne lille guiden for å kjøpe den perfekte bærbare til studietiden vil hjelpe deg til å få desto mer ut av de viktige årene som kommer.

I dag er det aller beste hjelpemiddlet du kan ha med deg i studiene laptopen din. Du kan søke opp kilder, ta notater, holde oversikt over timeplanen og langt mer, men hvilke egenskaper bør du se etter i denne digitale følgesvennen som skal være med deg hver dag i årene som kommer? La oss gå igjennom alle valgene dine:

Hvilket operativsystem?

Det første du må bestemme deg for er hvilket operativsystem av Windows, OSX eller Chrome OS du vil bruke. Dette legger nemlig føringer for hvilke maskiner du har å velge blant, ettersom for eksempel OSX bare finnes til Apples egne MacBooker.

Mange har allerede en oppfatning av om de liker Windows eller Mac OSX best, men for deg som ikke har noen spesiell preferanse er det heldigvis slik at begge disse operativsystemene er både lette å jobbe i og kapable til det meste du vil bruke maksinen til.

Unntaket her er kanskje for de mer tekniske studiene, som ingeniørfag eller datafag, hvor Windows kan være å foretrekke på grunn av bedre kompatibilitet med programvaren som benyttes. Her anbefaler vi å sjekke med studiestedet du skal begynne ved om de har noen anbefalinger.

Frister det med en Mac?

Apple MacBook Pro Retina 13. Foto: Apple

Vår anbefalte MacBook for studier er basismodellen av MacBook Pro med 13-tommers Retinaskjerm. Denne Macen har veldig god batteritid på omtrent åtte til ti timer. Dessuten er tastaturet og pekeplaten det beste du får tak i.

Her kan du ta notater til langt på natt uten å få skrivekrampe, og presisjonen til pekeplaten gjør det til en lek å navigere rund på maskinen uten ekstern mus. Maskinen er mye kraftigere enn det som kreves for å gjennomføre studier på de fleste linjer, men om du planlegger å ha laptopen i flere år sikrer du i alle fall at du er klar for nye oppdateringer, programmer og tjenester som kan komme i fremtiden.

Les vår test av MacBook Pro Retina 13 »

En MacBook Air på sin side kan være et rimeligere alternativ med enda bedre batteritid, men da får du en maskin med ganske lav skjermoppløsning. Vi ville i alle fall valgt 13-tommeren for litt ekstra skjermareal av de to modellene i Air-familien.

MacBook med 12-tommers skjerm har på sin side svært begrensede tilkoblingsmuligeter og krever at du investerer i dyre adaptere for å koble til blant annet harddisker, minnepinner eller en projektor. Videre syntes ikke vi i vår test at MacBook hadde et spesielt behagelig tastatur for lange skriveøkter, så en nydelig skjerm og svært lav vekt til side – tenk deg om en ekstra gang før du går for denne «luksusvarianten» av MacBook

Vi benytter imidlertid anledningen til å minne om at det å gå på en kreativ studie overhodet ikke trenger være synonymt med at du må bruke en Mac. Det finnes gode bildebehandlere og filmredigeringsverktøy også til Windows!

Nysgjerrig på Chromebooks?

Et tredje alternativ er å kikke på såkalte Chromebooks, som kjører Chrome OS. Chromebooks koster mellom to tusen og fire tusen kroner og egner seg godt til enkle oppgaver som å ta notater og skrive oppgaver gjennom «Google Docs», surfe på Internett, sende e-post og holde oversikt over avtaler. Haken er at alt skjer gjennom nettleseren Chrome, så du kan glemme å kjøre vanlige programmer på disse maskinene.

Toshiba Chromebook 2. Foto: Toshiba

Vil du vite mer om Chrome OS kan du lese hva vi mente etter å ha brukt operativsystemet i én måned på Toshibas Chromebook 2. Toshibas Chromebook 2 er for øvrig en maskin vi kan anbefale om du ønsker å gi operativsystemet en sjanse. Spesielt for Toshibas Chromebook 2 er nemlig at den har en god skjerm med høy oppløsning og i tillegg byr på et behagelig tastatur. Prisguide viser at Chromebook 2 koster fra 3400 kroner.

De viktigste egenskapene

Velg en lett maskin med godt batteri

Nesten uansett hvor du studerer har du litt skolevei. Dessuten, enten du planlegger å henge på skolen fra åtte om morgnene til åtte om kvelden, eller bare noen timer om dagen, er det greit å ha en datamaskin som ikke skriker etter strøm annenhver time.

Se etter høy skjermoppløsning

For å være effektiv når du studerer er det viktig å kunne ha flere vinduer oppe på skjermen samtidig, eller i det minste vise så mye informasjon som mulig på skjermen uten å behøve å scrolle. Derfor anbefaler vi maskiner med minimum Full-HD-oppløsning, altså 1920 x 1080 piksler. Høyoppløste skjermer er også bedre for øynene å lese tekst på.

Vi ville nok også gått for en maskin med en skjerm av litt størrelse, minst 11 tommer, men helst 13. Det kan bli slitsomt å fokusere på skjermen mange timer av gangen om du må myse ned på den for å se hva som står der. Et par ekstra tommer utgjør uansett ikke mye ekstra vekt.

Prioriter tastatur og pekeplate

Du skal vel ta notater? Og levere oppgaver? Vi skulle likt å møte studenten som klarte seg gjennom studiet sitt uten. Tastaturet er en svært viktig del av maskinen du skal kjøpe, ettersom du kommer til å skrive til krampa tar deg minst én gang.

Apples MacBook Pro Retina- og MacBook Air-modeller har etter vår mening verdens beste laptop-tastatur, med god vandring på tastene og god tilbakemelding. Plastfølelsen fra en del billige Windows-maskiner finner du dessuten ikke spor av her, og pekeplaten er også den mest presise du får til bærbare maskiner.

Vi kommer ikke utenom å nevne Lenovos Yoga 2 Pro. «AccuType»-tastaturet dens er herlig, og gjør det nesten morsomt å skrive oppgaver.

Tekniske spesifikasjoner

Du bør faktisk prioritere spesifikasjoner som skjermoppløsning, batteritid og vekt over rene tekniske spesifikasjoner. De færreste studenter har nemlig bruk for svært kraftige laptoper med rask prosessor og skjermkort, mengder av minne og masse lagringsplass. Studentmaskinen skal jo oftest uansett ikke brukes til mer krevnde oppgaver enn nettsurfing, kommunikasjon og oppgaveskriving.

Velg riktig prosessor

Du vil få god nok fart om du går for en maskin med en Intel-prosessor fra familien Core M, Core i3 eller Core i5, her listet i rekkefølge fra svakest ytelse til best ytelse. Intel Celeron og Intel Atom-prosessorer vil kunne gi deg for lav ytelse, mens Intel Core i7 i de fleste tilfeller er penger ut av vinduet og alt for kraftig for studentbruk.

Alle de anbefalte prosessorene har en skjermbrikke innebygget i form av Intels «HD Graphics», som holder i massevis for å drive selv høyoppløste skjermer og vise HD-videoer fra for eksempel Youtube. Om du er opptatt av skjermbrikken er det greit å merke seg at høyere numerering i betegnelsen betyr bedre ytelse. HD Graphics 5200 er for eksempel sterkere enn HD Graphics 4400, osv.

Velg rask SSD lagring

Videre vil vi anbefale laptoper med rask SSD-lagring heller enn tregere og noe mer skadeutsatte mekaniske harddisker. Ettersom SSD-er ikke har noen bevegelige deler skades ikke dataene dine like lett om noen for eksempel skulle velte maskinen din. SSD-er kommer ofte med lavere lagringskapasitet enn tradisjonelle harddisker, men i dag er behovet for lokal lagring av data ofte lav. Det kommer av at musikk, video og dokumenter kan strømmes fra Internett eller oppbevares i skyen, så en vanlig SSD på 128 gigabyte bør holde for de aller fleste med god margin.

Ikke overdriv minnet

Hvor mange nettsider du har oppe om gangen, og om du har flere programmer oppe samtidig, har alle betydning for hvor mye minne du bør ha. Generelt anbefaler vi mellom 4 og 8 gigabyte minne. Mer enn dette har du ikke bruk for med mindre du går et kreativt studie.

Våre student-anbefalinger

I tillegg til de bærbare vi har nevnt overfor ønsker vi å anbefale følgende laptoper for høstens studenter:

  • Asus ZenBook UX305
Asus ZenBook UX305. Foto: Asus

En svært lekker 13-tommers ultrabærbar med full-HD-oppløsning, som også er rask nok for typiske studentoppgaver, er Asus’ Zenbook UX305. Du skal lete lenge etter en bedre totalpakke i prisklassen 6500 kroner, og når laptopen også veier inn på lave 1,2 kilogram og har en rask SSD-disk bør interessen være sikret.

Nevnte vi at maskinen ikke har vifte? Den er med andre ord helt stillegående.

Les vår test av Asus UX305 (med ultrahøyoppløst skjerm) her »

  • Multicom Talisa
Multicom Talisa. Foto: Multicom

Multicoms «Talisa» bryter regelen om at tynne og kompakte ultrabooker må være dyre. For omtrent 6500 kroner, eller 7500 kroner inkludert Windows 8.1 som ikke er installert som standard, byr Talisaen på en høyoppløst 13-tommers skjerm med et godt IPS-panel.

I tillegg får du rask SSD-lagring og mer enn god nok ytelse for den jevne student. Batteritiden skal være god.

Vi har ikke selv testet Multicom Talisa, men baserer vår anbefaling på spesifikasjoner.

Finn informasjon og priser for Multicom Talisa på Prisguide.no »

  • Acer Aspire Switch 12.5
Acer Aspire Switch 12.5.

Acer Aspire Switch 12.5 er en hybridmaskin med – du gjettet det – en 12,5-tommer stor skjerm. Endelig har Acer forstått at Full-HD-oppløsning er veien å gå, og kombinert med en vifteløs utforming og muligheten til å bruke skjermen som et nettbrett er denne maskinen til omtrent 5500 kroner svært interessant.

Du får ikke mengder med lagringsplass eller minne, men med omtrent syv timer batteritid og en vekt på 1,45 kilogram blir den kanskje en kandidat til å skyve ned i sekken?

Vi har ikke selv testet Acer Aspire Switch 12.5, men baserer vår anbefaling på spesifikasjoner.

Finn informasjon og priser for Acer Aspire Switch 12.5 på Prisguide.no »

  • Apple MacBook Air 13
Apple MacBook Air 13. Foto: Apple

MacBook Air 13 har den beste batteritiden vi noen gang har målt, og du kan fint bruke denne rundt ti timer før skjermen går i sort på fulladet batteri.

Det gjør det litt lettere å se bort fra den generelle anbefalingen vår om å velge en maskin med høy skjermoppløsning – noe MacBook Air ikke har.

Les vår test av MacBook Air 13 her »

  • Microsoft Surface 3
Microsoft Surface 3. Foto: Microsoft

Vi kommer heller ikke utenom Microsofts Surface 3. Dette er et nettbrett med Windows 8.1 som, om du kjøper til et tastatur, kan brukes som en hybrid-bærbar.

Surface 3 har en ganske svak Intel Atom-prosessor, men batteritiden – som ligger like under MacBook Air – samt prisen, gjør den til en kandidat du trygt kan vurdere.

Om du vil kan du kjøpe med en egen stylus, som lar deg tegne på skjermen og som er ypperlig for bruk med notatappen OneNote.

Les vår test av Microsoft Surface 3 her »

Finner du en bedre match selv?

Det finnes hundrevis, om ikke tusenvis, av ulike maskiner å velge blant, og det er selvsagt vanskelig for oss å vite eksakt hvilken maskin som passer deg og dine behov best – selv om vi tror du blir fornøyd med en av dem vi har plukket ut over.

Likevel, om vi ikke traff helt blink i våre anbefalinger har vi sammen med Prisguide.no laget tre «student-PC-lister» i ulike prisklasser som gir deg et godt utgangspunkt for å finne akkurat den maskinen som passer deg både spesifikasjon- og økonomimessig. Vi har begrenset utvalget til å kun vise maskiner vi mener oppfyller de egenskapene vi har fortalt er viktige ovenfor.

MacBook til studiene

Finn en Mac med nok lagring og god batteritid hvor prisen ikke tar helt av »

Studentlaptoper med Windows fra 6000 – 10 000 kroner

I denne listen har vi fokusert på at alle maskinene er lette, har gode og høyoppløste 13-eller 14-tommers skjermer, rask SSD-lagring, over gjennomsnittlig batteritid, kapable prosessorer og nok med minne til normal studiebruk. Her finner du både hybrider med berøringsskjerm og vanlige bærbare uten berøringsskjerm.

Gå til listen »

Studentlaptoper med Windows fra 5000 – 6500 kroner

Om du leter etter en Windows-maskin til en litt penere sum har vi laget et utvalg for deg også. Her er laptopene fortsatt mer enn kapable til å følge deg under studiene, men vi har sluppet til enkelte modeller med noe tregere mekaniske harddisker i utvalget vårt og altså ofret litt hastighet for oppstart av maskinen og programmer for å opprettholde en høy skermoppløsning – noe vi mener er viktigere for arbeidsflyt og produktivitet. Her finner du også både hybrider med berøringsskjerm og vanlige bærbare uten berøringsskjerm.

Gå til listen »

Vi gjør oppmerksom på at Prisguide.no er et kommersielt selskap i Amedia-konsernet som også eier Tek.no.

annonse