Til hovedinnhold
AnbefalingUltraportable datamaskiner

Disse bærbare PC-ene er portable og har lang batteritid

Vi har samlet våre beste stalltips for studenter.

Frank May/ NTB scanpix
Anders Brattensborg Smedsrud

Budsjettklassen

Dette er en utgått artikkel, den nye finner du her:

Det er stor forskjell på bærbare og bærbare. Det vet alle som har trasket rundt i timesvis med en 15-tommer på tre kilogram i skulderveska, betalt overvekt på flyplassen, eller fått sinte blikk fra sidemannen på toget idet halvparten av maskinen din ble liggende i hans fang.

I løpet av de siste årene har heldigvis et helt nytt segment kommet til i bærbarverdenen, såkalte ultraportable datamaskiner. Disse kom som en konsekvens av at de små minibærbare som formelig invaderte markedet mot slutten av Windows XP- og Vista-æraen ble større og fikk mer voksne komponenter, samtidig som vi vinket farvell til det store DVD-drevet og den trege og utsatte snurredisken.

De ultraportable maskinene har en størrelse som gjør de komfortable å jobbe på, samtidig som de har beholdt mye av de minibærbares portabilitet. Dette kommer blant annet studenter til gode, da disse tynne og solide maskinene er lette å ta med seg frem og tilbake til skolebenken og yter godt nok i massevis for normalt arbeid.

Tre faktorer

Vi mener det hovedsaklig er tre faktorer som spiller inn når du skal velge en skikkelig bærbar datamskin:

Størrelse: En bærbar PC som er liten og lett, uten å bli så liten at den er vanskelig å bruke, er alfa og omega. Vi er veldig glade for at 13-tommere er blitt en godt etablert størrelse i PC-markedet, og det samme er mellomstørrelsen 14-tommer i ferd med å bli.

Batteritid: Ideelt sett ønsker vi oss batteritid nok for en hel dag med morsomme utfordringer, men slike maskiner finnes det ikke mange av. Velger du maskin med omhu er det likevel fullt mulig å kjøpe en bærbar med god batteritid til en fornuftig pris, spesielt nå som produsentene for lengst har fått på plass Intels strømsparende Haswell-prosessor i maskinene sine.

Kvalitet: Det er kjedelig å jobbe med en bærbar maskin som har et dårlig tastatur, eller plastkropp som det gynger i bare du berører den. Det kan være en god investering å legge litt ekstra penger i kvaliteten, slik at du kan jobbe mer effektivt på en maskin som tåler å brukes. Du skal tross alt jobbe på denne maskinen flere timer hver eneste dag, og bedre ytelse får du som regel også.

I denne anbefalingen har vi derfor konsentrert oss om bærbare i 13-tommer-sjiktet, som vi mener gir deg en fin balanse mellom størrelse, styrke og batteritid – i tillegg til at skjermene på disse er store nok til at de er behagelige å jobbe med gjennom dagen.

Budsjett – under 6000 kroner

Det er faktisk få oppgaver som krever virkelig kraftige datamaskiner, og for dem som kjører tunge beregninger kan kanskje anbefalingene våre for bærbare maskiner til hjemmet eller spillbærbare passe bedre. Med budsjett på under 6000 kroner må du nok ta til takke med en lavoppløst skjerm, men i vår anbefaling får du både den strømgjerrige Haswell-prosessoren og – i alle fall delvis – rask SSD-lagring.

Asus Zenbook UX32LA

Asus Zenbook UX32LA.

Vi starter vår anbefaling rett i underkant av 6000-kroners-merket. Dette kan for mange være mye penger, men det er på dette trinnet vi treffer på skikkelig kvalitet for første gang. Asus leverer med sin Zenbook UX32LA solide spesifikasjoner, med en Intel Core i5 Haswell-prosessor og åtte gigabyte minne om bord.

Dette går selvsagt på bekostning av noe, og i dette tilfellet er det skjermens oppløsning som er nedprioritert. Den 13 tommer store matte skjermen har nemlig bare 1366 x 768 piksler. Høyere oppløsning er likevel ikke så lett å finne i denne prisklassen, og når du får med en 500 gigabyte stor hybriddisk kan vi ikke klage.

Hele pakken veier inn på bare 1,45 kilogram, noe som ikke betyr at Asus har benyttet billig plast, men heller skjært ut kroppen av et stykke aluminium.

Lenovo IdeaPad U330P.

Finn beste pris for Asus UX32LA i Prisguide »

Lenovo IdeaPad U330P

Om en ren SSD er å foretrekke kan Lenovos IdeaPad U330P være verdt en titt. Denne priser seg omtrent likt med Asus-en, men er også litt tyngre med sine 1,9 kilogram. Til gjengjeld får du en 128 gigabyte stor SSD, noe som fører til mindre støy når maskinen jobber, i tillegg til langt raskere oppstart for applikasjoner og operativsystem.

Åtte gigabyte minne er på plass, og det samme er en minnekortleser samt tre USB-porter.

Fra tidligere tester vet vi at tastaturet, kalt Accutype, er helt supert. Dette er gull verdt for en student eller enhver kontorsliter.

Finn beste pris for Lenovo IdeaPad U330P i Prisguide »

Mellom- og toppklassen

Mellomklassen – mellom 6000 og 9000 kroner

Det kan være en hel del å hente i funksjonalitet og kvalitet når du passerer 6000-kronersgrensen. Både SSD og god skjerm er nemlig en selvfølge her.

Asus Zenbook UX32LN

UX32LN skulle klare de fleste utfordringer. Foto: Asus

Her sørger en strømgjerrig, tokjernet i5-prosessor på 1,6 GHz for effektiv og lang brukstid. I tillegg får du bedre grafikk enn den gjengse ultraportable kan diske opp med, fordi det her er en dedikert GeForce GT 840M-brikke fra Nvidia som har kontroll.

Fordelt på den 13,3 tommer store blanke skjermen lyser 1920 x 1080 LED-belyste piksler mot deg. Denne HD-oppløsningnen er mye verdt, da du komfortabelt kan ha to vinduer oppe ved siden av hverandre – noe du kan glemme på modellene i budsjettklassen.

SSD-en på 128 gigabyte er all lagringsplassen du får, men med dagens skytjenester klarer menigmann seg ofte med atskillig mindre, og det gjør du også med mindre du er svært glad i lokalt tilgjenglig multimedia. Med seks gigabyte minne skal du også være en hard fleroppgavekjører før du går tom for arbeidsminne.

Zenbook har den aller nyeste trådløsstandarden, 802.11ac, som tillater hastigheter på opptil 1,3 gigabit i sekundet.

Maskinen kommer i aluminiumutføreslse, veier bare 1,4 kilogram og måler 1,8 centimeter fra bunn til topp.

Finn beste pris for Asus Zenbook UX32LN i Prisguide »

ASUS Transformer Book T300

Transformer Book T300 har en sprek skjerm. Foto: Asus

Det IPS-belyste full-HD-panelet til Transformer Book er supert til å ha flere vinduer oppe på samtidig.

Skjermen er berøringssensitiv, så om du har lyst kan du bare sveipe i vei. Dessuten kan skjermen løsnes fra basen og dermed brukes som et nettbrett når tastaturet ellers bare hadde vært i veien.

Du får en SSD på 128 gigabyte, fire gigabyte minne og en i5-prosessor med den nå standard HD 4400-grafikkløsningen. Transformer Booken har et noe eldre trådløst nett, 802.11n, men den strømgjerrige Bluetooth 4.0-standarden er på plass.

Maskinen leveres i metallfinish og veier 1,7 kilogram.

Finn beste pris for Transformer Book i Prisguide »

Toppklassen – Fra 9000 kroner

Her finner vi de kraftigste portable maskinene. Mens du i budsjettklassen fikk helt OK ytelse mot å inngå kompromisser på skjermkvalitet og lagringsløsning, fikk du i mellomklassen både litt bedre ytelse og bedre byggekvalitet, i tillegg til gode skjermer.

Trenden fortsetter her i toppklassen, hvor både mengde minne og lagring gjerne kommer opp på et nivå som tilsvarer det du finner i maskinene for hjemmet, i tillegg til at skjermoppløsningen virkelig begynner å ta av.

Lenovo Yoga 2 Pro

Lenovo Yoga 2 Pro er en helt annerledes datamaskin, dog ikke bare i farge- og materialvalg. Yogaen går nemlig inn for å eliminere behovet for å eie både en bærbar datamaskin og et nettbrett. Ved å ta et godt tak i skjermen og dreie den helt rundt, sitter du med et fullverdig og kraftig nettbrett i fanget på under to sekunder.

I senter av maskineriet finner vi prosessoren Core i5-4200U. I prosessoren finner vi også den integrerte grafikkløsningen Intel HD Graphics 4400, som med seg på laget har åtte gigabyte minne og en 256 gigabyte stor SSD. Her finnes altså kraftige komponenter i mengder.

Det hele toppes av en svært høyoppløst skjerm med hele 3200 x 1800 pikslers oppløsning. Med IPS-panel får du gode farger og innsyn fra selv de spisseste vinkler. I tillegg er skjermen berøringssensitiv på opptil ti punkter.

Litt synd er det at Lenovo har gitt sin spenstige ultraportable den noe eldre trådløse 802.11n-nettverksstandarden, men nyeste Bluetooth-versjon er i alle fall på plass.

Finn beste pris for Yoga 2 Pro i Prisguide »
Vi ble svært begeistret for storebroren i den allsidige Yoga 2 Pro-familien da vi testet den »

Hewlett Packard Spectre 13-3000

I tillegg til å ha solid byggkvalitet og utseende med seg, byr HP Spectre på flere godsaker under panseret.

Intel i5 4200U-prosessoren med sin integrerte HD 4400-grafikk ligger strengt talt i mellomklassesjiktet, men sammen med åtte gigabyte minne og en SSD på hele 256 gigabyte har du her en solid arbeidskamerat.

Inkludert i pakken får du lynrask trådløs overføring og Bluetooth 4.0. Skjermen er av den høyoppløste typen, og byr på hele 2560 x 1440 bildepunkter fordelt over det blanke 13,3 tommer store LED-belyste IPS-panelet.

Bakbelyst tastatur er på plass, og det samme er en behagelig pekeplate med egne markerte områder på hver av sidene som innbyr til bruk av Windows 8.1 sine flerbevegelsefunksjoner.

Spectre veier 1,5 kilogram og kan levere mellom 5,5 og 8 timer batteritid.

Finn beste pris for Spectre 13-3000 i Prisguide »
Se hva vi syntes om Spectre i vår test »

Apple MacBook Pro 13 Retina

Du får kvalitet som du betaler, og Apples 13 tommer store MacBook Pro Retina er intet unntak. Inne i et helstøpt solid karosseri av aluminium, får du en kraftig tokjernet Intel i5 prosessor på 2,4 GHz, åtte gigabyte minne og romslig PCI-E-basert flash-lagring på 256 gigabyte.

PCI-E-lagringen gir mye raskere skrive- og lesehastigheter enn konkurrentenes SSD-er, som er basert på den tregere SATA III-standarden. Den integrerte grafikkløsningen er også av de mer solide, da Intels Iris HD 5100 tar styringen når det trengs.

Det beste med MacBook Pro Retina er likevel den behagelige og presise styreflaten, og det faktum at du får en lyssterk 16:10-skjerm av IPS-typen. Denne leverer lekre og ikke minst riktige farger. Selvsagt er også oppløsningen god med 2560 x 1600 piksler, og med sin Retina-skjerm har Apple – til tross for at den er laget av glass – klart å redusere refleksjoner til et absolutt levelig nivå.

Batteritiden oppgis til ni timer, noe vi i våre tester ikke fant noen grunn til å betvile. Husk bare at om du vil kjøre Windows på denne, må du kjøpe det i tillegg.

Finn beste pris for MacBook Pro 13 Retina i Prisguide »
I vår test gikk MacBook Pro Retina 13 helt til topps »

Se oversikten over alle våre bærbaranbefalinger her »

annonse