Tek.no

Anbefaling Ultraportable datamaskiner

Disse bærbare PC-ene er portable og har lang batteritid

Vi har samlet våre beste stalltips for studenter.

Frank May/ NTB scanpix
annonse

Budsjettklassen

Dette er en utgått artikkel, den nye finner du her:

Det er stor forskjell på bærbare og bærbare. Det vet alle som har trasket rundt i timesvis med en 15-tommer på tre kilogram i skulderveska, betalt overvekt på flyplassen, eller fått sinte blikk fra sidemannen på toget idet halvparten av maskinen din ble liggende i hans fang.

I løpet av de siste årene har heldigvis et helt nytt segment kommet til i bærbarverdenen, såkalte ultraportable datamaskiner. Disse kom som en konsekvens av at de små minibærbare som formelig invaderte markedet mot slutten av Windows XP- og Vista-æraen ble større og fikk mer voksne komponenter, samtidig som vi vinket farvell til det store DVD-drevet og den trege og utsatte snurredisken.

annonse

De ultraportable maskinene har en størrelse som gjør de komfortable å jobbe på, samtidig som de har beholdt mye av de minibærbares portabilitet. Dette kommer blant annet studenter til gode, da disse tynne og solide maskinene er lette å ta med seg frem og tilbake til skolebenken og yter godt nok i massevis for normalt arbeid.

Tre faktorer

Vi mener det hovedsaklig er tre faktorer som spiller inn når du skal velge en skikkelig bærbar datamskin:

Størrelse: En bærbar PC som er liten og lett, uten å bli så liten at den er vanskelig å bruke, er alfa og omega. Vi er veldig glade for at 13-tommere er blitt en godt etablert størrelse i PC-markedet, og det samme er mellomstørrelsen 14-tommer i ferd med å bli.

Batteritid: Ideelt sett ønsker vi oss batteritid nok for en hel dag med morsomme utfordringer, men slike maskiner finnes det ikke mange av. Velger du maskin med omhu er det likevel fullt mulig å kjøpe en bærbar med god batteritid til en fornuftig pris, spesielt nå som produsentene for lengst har fått på plass Intels strømsparende Haswell-prosessor i maskinene sine.

annonse

Kvalitet: Det er kjedelig å jobbe med en bærbar maskin som har et dårlig tastatur, eller plastkropp som det gynger i bare du berører den. Det kan være en god investering å legge litt ekstra penger i kvaliteten, slik at du kan jobbe mer effektivt på en maskin som tåler å brukes. Du skal tross alt jobbe på denne maskinen flere timer hver eneste dag, og bedre ytelse får du som regel også.

I denne anbefalingen har vi derfor konsentrert oss om bærbare i 13-tommer-sjiktet, som vi mener gir deg en fin balanse mellom størrelse, styrke og batteritid – i tillegg til at skjermene på disse er store nok til at de er behagelige å jobbe med gjennom dagen.

Budsjett – under 6000 kroner

Det er faktisk få oppgaver som krever virkelig kraftige datamaskiner, og for dem som kjører tunge beregninger kan kanskje anbefalingene våre for bærbare maskiner til hjemmet eller spillbærbare passe bedre. Med budsjett på under 6000 kroner må du nok ta til takke med en lavoppløst skjerm, men i vår anbefaling får du både den strømgjerrige Haswell-prosessoren og – i alle fall delvis – rask SSD-lagring.

Asus Zenbook UX32LA

Asus Zenbook UX32LA.

Vi starter vår anbefaling rett i underkant av 6000-kroners-merket. Dette kan for mange være mye penger, men det er på dette trinnet vi treffer på skikkelig kvalitet for første gang. Asus leverer med sin Zenbook UX32LA solide spesifikasjoner, med en Intel Core i5 Haswell-prosessor og åtte gigabyte minne om bord.

Dette går selvsagt på bekostning av noe, og i dette tilfellet er det skjermens oppløsning som er nedprioritert. Den 13 tommer store matte skjermen har nemlig bare 1366 x 768 piksler. Høyere oppløsning er likevel ikke så lett å finne i denne prisklassen, og når du får med en 500 gigabyte stor hybriddisk kan vi ikke klage.

Hele pakken veier inn på bare 1,45 kilogram, noe som ikke betyr at Asus har benyttet billig plast, men heller skjært ut kroppen av et stykke aluminium.

Lenovo IdeaPad U330P.

Finn beste pris for Asus UX32LA i Prisguide »

Lenovo IdeaPad U330P

Om en ren SSD er å foretrekke kan Lenovos IdeaPad U330P være verdt en titt. Denne priser seg omtrent likt med Asus-en, men er også litt tyngre med sine 1,9 kilogram. Til gjengjeld får du en 128 gigabyte stor SSD, noe som fører til mindre støy når maskinen jobber, i tillegg til langt raskere oppstart for applikasjoner og operativsystem.

Åtte gigabyte minne er på plass, og det samme er en minnekortleser samt tre USB-porter.

Fra tidligere tester vet vi at tastaturet, kalt Accutype, er helt supert. Dette er gull verdt for en student eller enhver kontorsliter.

Finn beste pris for Lenovo IdeaPad U330P i Prisguide »

Les også