AnbefalingBærbar PC – folk på farten

Disse bærbare PC-ene er de smarteste kjøpene

Nå skal det være både lett og lekkert.

Acer Iconia W510.Foto: Acer

Oppdatert: 10. juli 2013

Det er stor forskjell på bærbare og bærbare. Det vet alle som har trasket rundt i timesvis med en 15-tommer på tre kilogram i skulderveska, som for øvrig nettopp er en slik episode som kan sende deg tilbake til databutikken med et nærmest usunt vektfokus.

Tidligere kunne vi enkelt dele små og lette bærbare i to segmenter: minibærbare (netbooks) og ultraportable. Men det er ikke riktig så enkelt lenger. Minibærbare har blitt større og litt kjappere, og finnes nå også som modeller med berøringsskjerm og avtagbart tastatur. Samtidig har ultraportable blitt noe rimeligere, og alt dette gjør at skillet ikke er like tydelig nå som for noen år siden.

Intels "ultrabook"-initiativ er også godt i gang. Målet er å gjøre tynne og lette bærbare til allemannseie.

Se full oversikt over alle våre anbefalinger av bærbare maskiner her».

Kan du vente?

Vi vet godt at det er sommer, og at ferie- og skattepengene brenner i lomma på noen. Likevel vil vi råde deg til å ha is i magen – det kan nemlig være smart å vente på høstens modeller. «Haswell», altså 4. generasjon Intel Core i-prosessorer, er nemlig på vei inn i en rekke nye bærbare, som da kan by på bedre batteritid og grafikkytelse.

Når det er sagt, kan det også være smart å se etter «opphørssalg» på utgående modeller. Noen bærbare med Haswell har også kommet på markedet allerede, noe vi har nevnt lenger ned i teksten.

Minibærbare

Minibærbare er ikke så rimelige og populære som de var for et par år siden, men disse små datamaskinene med typisk skjermstørrelse på 10,1 og 11,6 tommer er fremdeles med oss.

For å holde prisen nede er naturligvis produsentene nødt til å spare på noe, og typisk er ytelsen det første som ofres. Dette er altså svake modeller som i hovedsak egner seg til lette oppgaver som nettsurfing, tekstbehandling og litt filmtitting på toget. De minste modellene kan dessuten ha noe krympede tastaturer – viktig å tenke på dersom du skal skrive mye.

Svak ytelse og liten størrelse gjør at vi vanskelig kan anbefale deg en minibærbar som din eneste datamaskin. Men som en reisekamerat eller PC nummer to kan en slik liten tass gjøre en fin jobb.

Skal du først ha en minibærbar, kan det også være lurt å plukke en modell med berøringsskjerm. Det å kunne bruke fingrene rett på skjermen føles naturlig på mindre bærbare, og kan til en viss grad veie opp for en dårlig pekeplate og/eller tastatur.

Liten og svak mini

Acer Iconia W510 er ikke av de rimeligste små bærbare – den ligger faktisk en drøy tusenlapp over de billigste modellene. Men denne 10,1-tommeren har en god og klar berøringsskjerm, er helt lydløs og kan brukes som et rent nettbrett. Det beste er likevel at den ekstra strømgjerrige Atom-prosessoren gir deg masse batteritid – Acer oppgir den til atten timer ved enkel bruk. Etter å selv ha fått tretten timers HD-avspilling ut av Iconia W510, tror vi på at det kan stemme.

Datamaskinen kommer også i en utgave med integrert mobilt bredbånd: Acer Iconia W511.

Samsung 535.Foto: Samsung

Stor og sterk mini

I skrivende stund har vi ikke klart å finne en virkelig interessant 11,6-tommer. I stedet har vi da blinket oss ut en 13,3-tommer i Samsungs 5-serie, kjent som 535U3C. Den har en prosessor- og grafikkløsning fra AMD kalt AMD A6-4455M – kodenavn «Trinity» – som gjør det langt skarpere enn Intels Atom-prosessorer. Samtidig kan den heller ikke måle seg helt med Intel Core i-prosessorene.

Samsungen frister med aluminium i lokket, en lyssterk, antirefleks skjerm og batteritid på rundt seks timer. Til under fire høvdinger høres dette så aller verst ut. Den kan også fåes i rosa.

Ultraportable

Dette er en klasse i stadig endring, og som nevnt innledningsvis har vi også fått et annet begrep: ultrabook. Merk at dette ikke er stort annet enn Intels «varemerke» for tynne og lette bærbare.

Dagens ultraportable har en typisk størrelse på mellom 11,6 og 14 tommer. Vekten skal helst ikke over 1,5 kilogram, og tykkelsen vil vanligvis ikke overskride to centimeter med så veldig mange millimeter. God utholdenhet på batteridrift er også viktig. Fokuset her er mer på portabilitet enn ytelse, så de kan godt være utstyrt med strømgjerrige ULV (Ultra Low Voltage)-prosessorer.

Merk at i likhet med minibærbare, mangler mange ultraportable optisk drev. For de fleste vil ikke dette by på problemer, ettersom data nå i stadig større grad deles direkte over nettverk eller via skylagring, samt med USB-enheter som minnepinner og eksterne harddisker. Men ha dette i bakhodet dersom du har spesielle behov.

Budsjett

Asus Zenbook UX32A.Foto: Asus

En relativt billig ultraportabel med god ytelse er ikke lett å finne, men det er fullt mulig å lete seg fram til en grei modell. Til fem og et halvt tusen kan du for eksempel få en Asus Zenbook UX32A med Core i5 «Ivy Bridge» prosessor, 6 GB minne og hybrid lagringsløsning med 24 GB SSD og 500 GB harddisk.

Det er skjermen som har tatt det meste av besparelsene her. 1366 x 768 piksler fordelt på 13,3 tommer er det du får til denne prisen, og berøringsteknologien er også fraværende. Men ellers får du altså en bærbar som ligner det du får i de dyrere prisklassene.

Asus VivoBook U38N.Foto: Asus

Hvis du dog er villig til å lempe litt på ytelsen, får du faktisk en annen Asus med berøringsfunksjonalitet og Full HD IPS-skjerm til samme pris: VivoBook U38N. Denne har en AMD A8-4555M prosessor, 4 GB minne og AMD Radeon HD 7600G grafikkløsning.

Mellomklasse til dyr

Når vi går opp i pris utvider tilbudet seg – enten i retning av enda sterkere maskiner, eller lettere og tynnere modeller. Men er du ute etter aller siste skrik, altså en bærbar med 4. generasjon Intel Core i-prosessor, har du ganske lite å velge i. Prosessoren, også kjent som «Haswell», er nemlig på vei inn i en rekke modeller, men enn så lenge er det få modeller med denne i butikkhyllene.

Ultraportable MacBook Air. Dette er den aller første generasjonen.

Noen få har likevel fått visse ting på plass allerede, og blant disse finner vi naturligvis Apple. De har utnyttet muligheten til å ruste opp sin tynneste, letteste og rimeligste bærbare, altså MacBook Air, på nesten alle punkter. Det betyr god kvalitet, lavt støynivå, meget god batteritid og en soleklar anbefaling – i det minste frem til konkurrentene kan vise bedre takter.

MacBook Air finnes i to størrelser: 11,6 og 13,3 tommer, og Apples priser begynner på 7800 kroner.

Apple MacBook Pro har ett litt svakt punkt, og det er skjermen. Den er ganske god, men ikke spesielt høyoppløst, og har ingen støtte for touch. Her har konkurrentene et sted å angripe, hvis de vil ta seg råd til det.

Vi ser for oss at Haswell-utstyrte arvtagere til Acer Aspire S7, Asus Zenbook Prime og Samsungs 9-serie vil prøve å ta sin del av kaka. Den noe spesielle Microsoft Surface Pro må også nevnes.

Sony Vaio Pro i to størrelser.Foto: Sony

Men noen er der allerede, og det er Sony med sin Vaio Pro – «verdens letteste ultrabook». Hvis ikke Mac er din greie, og/eller du ønsker deg en Full HD-skjerm på din nye reisekamerat, er dette datamaskinen vi i skrivende stund vil anbefale.

Sony Vaio Pro ligger i omtrent samme prisleie som MacBook Air, og kommer også i størrelsene 11,6 og 13,3 tommer. Ønsker du deg ikke berøringsskjerm, kan 13,3-tommeren fåes i en konvensjonell utgave. Prisen starter på omtrent 8500 kroner med touchskjerm, og da får du en «Haswell» Intel Core i5, 128 GB SSD og 4 GB minne. Det er mulig å oppgradere til bedre spesifikasjoner dersom du ønsker dette.

Se full oversikt over alle våre anbefalinger av bærbare maskiner her »

Les også
Sjekk Asus' lekre nye bærbare med superskjerm
Les også
Med denne vil Asus kuppe studentene
Les også
Apple MacBook Air 2013: Helt lik utenpå, mye bedre inni
Les også
Sonys nyeste bærbare PC er lett som en fjær
Les også
Acer Iconia W510: Liten og lydløs batterikonge
Les også
Unngå PC-trøbbel i varmen
Les også
Laptopen blir som ny for 800 kroner
annonse