Til hovedinnhold
TestApple MacBook Air 2013

Helt lik utenpå, mye bedre inni

MacBook Air er den samme gamle – men klarer å imponere litt likevel.

Vegar Jansen, Hardware.no
Vegar Jansen

Innledning

Mye har blitt sagt og skrevet om MacBook Air – Apples tynneste og ikke minst rimeligste bærbare datamaskin. Vi har selv fylt noen spaltemeter om denne ikoniske laptopen, blant annet i fjorårets utfyllende test.

På utsiden er 2013-modellen av MacBook Air så å si identisk med foregående generasjoner – designen har ikke forandret seg siden 2010. I denne testen skal vi derfor ikke gå så tett innpå det ytre, men heller se på hva som har skjedd på innsiden. Akkurat der har det nemlig blitt en del forandringer.

En annen ting med denne testen er at både 11,6-tommeren og 13,3-tommeren er med.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i5-4250U (1,3 GHz, 3 MB cache, opp til 2,6 GHz turbo)
Minne 4 GB LPDDR3 1600 MHz RAM
Skjermkort Intel HD Graphics 5000
Operativsystem OS X 10.8 Mountain Lion
Harddisk Fra 128 GB SSD
Skjerm 11,6 tommer med 1366 x 768 piksler 13,3 tommer med 1440 x 900 piksler Reflekterende kontrastbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11ac WiFi Bluetooth 4.0
Batteri 11,6-tommeren: 38 Wh 13,3-tommeren: 54 Wh
Annet -
Størrelse 1,7 cm tykk
Vekt 11,6-tommeren: 1,08 kg 13,3-tommeren: 1,33 kg Strømforsyning: 200 gram
Pris 11,6-tommeren: Fra 7790 kroner 13,3-tommeren: Fra 8590 kroner

Til vår test fikk vi grunnmodellen av Air, med Intel Core i5-prosessor på 1,3 GHz og 4 GB minne. Prosessoren er av den nye generasjonen kjent som Haswell, og er som nevnt en av flere innvendige forandringer i 2013-modellen av MacBook Air.

Dersom du har behovet og pengene som skal til, kan også Air oppgraderes med raskere prosessor, mer minne og mer lagringsplass.

Ved siden av den nye prosessoren og tilhørende integrert grafikkdel, har Air nå fått litt mer strømgjerrig RAM, IEEE 802.11ac trådløst nettverkskort og ikke minst noe større batterikapasitet. Haswell-prosessoren bruker også mindre strøm enn foregående generasjon, så alt i alt bør dette bety et solid løft i batteritiden.

Noe vi skal se på allerede på neste side >>>

Takk til Apple for lån av de to datamaskinene.

I bruk

Som vi nevnte innledningsvis, kommer vi ikke til å gå det ytre i sømmene. Savner du detaljer rundt denne aluminiumskledde PC-en, finner du en mer utfyllende beskrivelse hos testen av 2012-modellen.

I stedet skal vi her konsenterere oss om de forskjellene som er, både fra fjorårets utgave og mellom de to størrelsene.

Doble mikrofoner

«Gamle» MacBook Air, med mikrofonhull til høyre for lydutgangen.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Nye MacBook Air har to mindre hull.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

I forhold til fjorårets MacBook Air, er et par små hull på venstre side den eneste ytre forandringen vi har klart å finne. Disse hullene skal skjule to mikrofoner, mens tidligere Air-modeller kun har hatt én åpning for mikrofonen.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Bortsett fra dette er altså det meste med eksteriøret kjent. Når det gjelder forskjellen på 11,6-tommeren og 13,3-tommeren er det litt mer å si. Du må ha klart for deg er at de har forskjellig høyde-/breddeforhold på skjermen – 16:9 for den minste modellen og 16:10 for storebror, med oppløsninger på henholdsvis 1366 x 768 og 1440 x 900 piksler.

Minstemann har også kortere pekeplate og et tastatur der øvre og nedre tasterad også er litt kortere enn på 13,3-tommeren. Men de vanlige tastene er helt i samme størrelse, så for det meste gir de to datamaskinene like fin skriveopplevelse.

13,3-tommeren har også minnekortleser, noe som mangler på dens mindre slektning.

Skjerm

MacBook Air har såvidt vi kan bedømme den samme skjermkvaliteten som sine forgjengere. Den er jevnt over god, men ikke lenger best, og ikke lenger spesielt høyt oppløst. Vi kunne jo selvfølgelig ønsket oss en enda bedre skjerm på dagens MacBook, men da hadde nok Apple fjernet mye av grunnlaget for nettopp sin egen Apple MacBook Pro med Retina-skjerm.

Som sammenligningsgrunnlag har vi brukt fjorårets MacBook Air og Apples 13,3-tommer med Retina-skjerm. I tillegg har vi tatt med den billigere og svakere HP Envy X2 med Atom-prosessor.

En ting vi biter oss spesielt merke i er at lysstyrken på 13,3-tommeren har blitt merkbart svakere enn den var på 2012-modellen.

Temperatur og støy

Apple MacBook Air er å betrakte som tilnærmet lydløs når den ikke trenger å jobbe noe særlig, og er ganske så stillegående selv ved moderat belastning. Men når alle kreftene tas i bruk, er det ikke noe problem å høre den. Den gir da fra seg et jevnt og tydelig sus, uten piping eller spesielle ulyder.

Temperaturene er omtrent som forventet, og med de samme musklene under panseret er 13,3-tommeren hakket bedre til å kvitte seg med varmen – ingen overraskelser der.

Batteri

Apple skryter av opp til 12 timers batteritid på nye MacBook Air på 13,3 tommer – eller 10 timers filmavspilling i iTunes. Vi følger dog vårt eget testløp med vårt vante HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, med lysstyrken til så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) vi kommer. Dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk.

Vi ble lovt langt bedre batteritid, og her holder Apple helt klart de de lover. 13,3-tommeren klarer åtte og en halv times kontinuerlig avspilling, noe som betyr en økning på drøye tre og en halv time i forhold til fjorårets modell. I de fleste tilfeller er altså dette en bærbar du kan bruke aktivt gjennom en hel dag, og fremdeles ha batteri nok til å se favorittserien din på bussen hjem.

For lillebror noterer vi drøye syv timer i samme disiplin, også et veldig godt resultat.

Ny prosessor, betyr det bedre ytelse? >>>

Ytelse

En datamaskin fra Apple bør så langt det lar seg gjøre testes i med operativsystemet OS X. Men vi har også installert og brukt Windows 7 på disse to datamaskinene, ettersom det gjør det enklere å teste med spill.

Prosessorytelsestestingen med Cinebench og Handbrake har blitt gjort i OS X, mens 3DMark og spilltester har krevd Windows 7.

I tillegg til å sammenligne med fjorårets MacBook Air og Apples 13,3-tommer med Retina-skjerm, har vi også tatt med 11,6-tommeren HP Envy X2 med Atom-prosessor.

Med nesten nøyaktig det samme innabords, burde opplevelsesindeksen for de to størrelsene gi oss det samme resultatet. Vi fant aldri noen god grunn til at 11,6-tommeren gjorde det dårligere i «Graphics», men den gjorde altså dette.

En annen forvirrende ting var SSD-en, som her gjør det klart dårligere enn fjorårets modell. Men ifølge Apple skal den nye være betydelig raskere enn den gamle. I mangel av faste testrutiner mot SSD-er brukte vi progammet ATTO, som gir en god pekepinn på hvor kjapp disken er.

Resultatet taler for seg selv: for 13,3-tommeren med 256 GB SSD målte vi en skrivehastighet på 700 MB/s, og drøye 800 MB/s for lesing – dette er uten tvil en kjapp SSD. Med 11,6-tommeren og dens 128 GB SSD var det dog ikke like moro, med i overkant av 300 MB/s for skriving, mens lesehastigheten akkurat nådde 700 MB/s.

Hvorfor vi fikk et såpass kraftig sprik i resultatene mellom de to SSD-ene, er vi ikke helt sikre på. Noe av forklaringen kan muligens ligge i at 11,6-tommeren har fått noe mer bruk før vi testet SSD-en, men vi har vanskelig for å tro at dette står for hele forskjellen.

I de vanlige ytelsestestene så vi kun ubetydelige forskjeller mellom 11,6- og 13,3-tommeren, noe som har fått oss til å duplisere de resultatene for å unngå forvirring.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler.

Prosessorytelsen for én kjerne holder seg på samme nivå som fjorårets modell. Med alle krefter i bruk blir det dog klart at den lavere klokkede Haswell-prosessoren blir hengende litt etter.

I videokonverteringsprogrammet Handbrake ser vi at denne lille forskjellen kan bli noen minutter når datamaskinen må jobbe lenge. Til vanlig bruk vil du dog normalt sett ikke merke forskjell på de to årgangene.

Spillytelse

Haswell-prosessoren har Intel HD Graphics 5000 integrert.

De syntetiske testene viser en klar forskjell. I 3DMark 11, som tester med Direct X 11, nærmer det seg en dobling av ytelse.

Også i faktiske spill er det merkbart bedre ytelse. HD Graphics 5000 gjør ikke din bærbare til en utpreget spillmaskin, men er uansett en velkommen oppgradering fra forrige generasjon integrert grafikk.

Til slutt: oppsummering og konklusjon >>>

Oppsummering og konklusjon

Årets Apple MacBook Air har ved første øyekast ingenting nytt å by på, men det er kun utenpå. Designen er nemlig uforandret fra 2010 – bra for deg som elsker den minimalistiske stilen – men litt dumt for deg som faktisk kunne tenke deg å se forskjell på generasjonene.

For selv om det er lite nytt å skue, har det skjedd store omveltninger innvendig. Apple har som seg hør og bør klemt inn den nye Haswell-prosessoren fra Intel, stappet inn mer strømgjerrig minne, fått opp kapasiteten på batteriet og raskere trådløst nettverk: 802.11ac.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Apple hevder også at SSD-en er kjappere enn på den gamle MacBook Air. Utgaven på 256 GB sparket helt riktig godt unna på vår ytelsestest, men den mindre 128 GB-versjonen kunne ikke skilte med like god skrivehastighet. Under enkel, praktisk bruk kunne vi dog ikke merke noen reell forskjell.

Konklusjonen for årets MacBook Air blir den samme som i fjor: Apple tar et godt produkt og pusser det skikkelig opp innvendig. Resultatet er som forventet – det forblir en attraktiv bærbar for folk flest. Ved å ikke gjøre noe med skjermen, sikrer de også at salget av sine egne Retina-modeller ikke kannibaliseres.

Skjermvalget kan riktignok få litt å si på hvordan MacBook Air vil stå seg mot konkurrentene på den andre siden av sommeren, ettersom Full HD nå begynner å bli stadig mer utbredt. Apple har heller ikke omfavnet berøringsteknologi på sine bærbare, noe som blir mer og mer vanlig hos konkurrentene.

Men som en konvensjonell bærbar er MacBook Air uansett et godt produkt. Grei ytelse, lavt støynivå, god kvalitet og lang batteritid gir MacBook Air en klar anbefaling fra oss.

Samsung slapp forøvrig nettopp en ny bærbar:
Den har skikkelig høyoppløst skjerm, med Android og Windows 8 »

+ Fin kvalitet, lett og tynn
+ Stillegående ved lave belastninger
+ Grei ytelse
+ Relativt god skjerm
+ Meget god batteritid


- Ingen mulighet for matt skjerm

annonse