Til hovedinnhold

Hvilken nettleser er best?

Konklusjon

Du synes kanskje det er for tungvint å bruke mobilen til å surfe på internett? Vi er helt enige. Dette kan forbedres med en ny nettleseren. Veldig ofte er nemlig nettleseren som følger med mobilen din både dårlig, treg og ustabil.

Med en skikkelig nettleser på mobilen er det nemlig en glede å dra mobilen opp av lomma og sjekke nyhetene på en hvilken som helst nettside, når som helst og hvor som helst.

Vi har testet tre nettlesere, både for vanlige telefoner med Java-støtte og for telefoner med Symbian Series 60.

Opera Mini - Superrask nettleser
Vanlige telefoner med Java har sjeldent noen god nettleser, og vi anbefaler at du prøver ut et annet alternativ. Egentlig er det bare ett valg i kategorien; Opera Mini.

Opera Mini er den desidert raskeste nettleseren, og du kan stole på at den klarer å vise nettsidene.

Også for mobiler med Series 60, utmerker Opera Mini seg som et godt alternativ. Faktisk mener vi at Opera Mini er et bedre valg enn Opera for Series 60, spesielt siden sistnevnte koster penger mens Opera Mini er gratis.

Les hele testen >>

Nokias nye nettleser - Oversiktlig
Har du en telefon med Symbian Series 60 med nyeste programvare, er den innebygde leseren den mest oversiktlige du får tak i. Denne anbefaler vi, til tross for at Opera Mini er desidert raskere.

Dersom du ikke har nyeste programvare, men likevel en telefon med Symbian Series 60 3rd Edition, kan du oppgradere programvaren for å få den nye nettleseren.

Les hele testen >>

Hvilken nettleser bruker DU? Diskutér her >>

Fullstendig test

Opera Mini
Det er ingen hemmelighet at nettlesere som er innebygget i mobiltelefoner sjeldent duger til skikkelig surfing på vanlige nettsider.

Opera Mini er en alternativ nettleser som fungerer på de aller fleste mobiler med Java-støtte.

Kjapt og enkelt
Spesialiteten til Opera Mini er å plassere nettsidene du besøker i én kolonne på skjermen, og vise sidene kjapt. For å få dette til håndteres nettsiden først på en ekstern server. Serveren tilpasser nettsiden til mobiltelefonen, slik at prosessoren i mobilen slipper å gjøre dette.

Det beste av alt er at mobiltelefonen ikke trenger å laste siden i full størrelse. Nettleseren fjerner nemlig elementer som ikke trengs, og du sparer både tid og penger.

I tillegg deler den nettsidene i flere deler, slik at den bare viser en del av en side første gangen du laster den. For eksempel viser den halvparten av Amobil.no eller en fjerdedel av VG.no.

For å vise resten av siden må du bla til neste side. Ettersom du vanligvis bare bruker den øverste delen av nettsidene uansett, er dette en velkommen funksjon.

Et besøk på VG Nett krever kun 60 KB med datatrafikk, mot over 800 kB med andre nettlesere. Det tar litt under 20 sekunder i gjennomsnitt å laste VG Nett med 3G-tilkobling, men da lastes bare en fjerdedel av hele nettsiden.

Opera Mini viser nettsidene på en oversiktlig måte i én kolonne, og vi hadde ikke noen problemer å finne frem. Samtidig er det lett å kjenne igjen de nettsidene du surfer på.

Opera Mini er ikke proppet full av funksjoner. For eksempel kan du ikke vise nettsidene i fulle størrelser, kun i den éne kolonnen. Du kan heller ikke søke etter en bestemt tekst i siden, eller zoome mens du surfer.

Du kan imidlertid stille inn tekststørrelsen, og på den måten velge mellom god oversiktlighet eller lettleselighet. Favorittliste og surfehistorie er på plass.

Vi setter også pris på at en klokke er plassert nederst, og at det er lett å få oversikt over alle snarveiene. Det gjør det enkelt å holde høy hastighet når du surfer.

Alt i alt synes vi det er enkelt å surfe med Opera Mini, men ikke minst er det mye raskere enn alle andre nettlesere på markedet. Anbefales!

Opera Mini kan du laste ned ved å sende kodeord 'Opera Mini' til 1984.

Ny nettleser fra Nokia
Det eneste som som har pleid å være sikkert når det gjelder nettlesere, er at det alltid lønner seg å installere en ny og bedre.

Denne sannheten har også gjaldt nettleseren som følger med Series 60-telefoner, som har vært treg, uoversiktlig og tungvint. Men nå har dette forandret seg

Finnene har nemlig utviklet en nettleser til nye telefoner med Series 60, som rett og slett er helt fantastisk. Dette er den desidert mest oversiktlige nettleseren vi har brukt på en mobil til dags dato.

Gammeldags eller nyskapende?
De fleste nyere nettlesere setter hele nettsiden opp én enkel kolonne når du surfer. På den måten trenger du kun bla opp og ned, og slipper å bla i flere dimensjoner.

I Nokias nye nettleser er det imidlertid standard å se siden i full versjon, noe som kanskje er litt gammeldags. Men denne gangen er det en fryd å surfe på denne måten. Dét er noe helt nytt.

Når du blar rundt på siden får du nemlig en slags gjennomsiktlig oversikt i hjørnet, som viser hele siden. På den måten ser du hvor du befinner deg når du blar.

I tillegg til denne oversikten, får du også en egen oversikt ved å trykke på nummertast 8. Da blar du deg nøyaktig dit du vil på siden i ro og mak, og deretter trykker du på OK eller 8 igjen. Dette fungerer helt sømløst, uten at noe som helst trenger å lastes inn på nytt.

Tjeneren fjerner alle elementene som ikke trengs, og leverer et ekstrakt av nettsiden. Dermed slipper mobiltelefonen din å laste ned så mye data.

Nokias nye nettleser takler også RSS-nyhetsfeeder, kan zoome fritt, kan søke i nettsider, har favoritt-liste og kan vise surfehistorien din.

Nettlesere brukte i gjennomsnitt ett minutt på å laste nettsiden VG Nett over 3G.

Vi synes alt i alt denne måten å surfe på fungerte svært godt, men Opera Mini er fremdeles en raskere nettleser. Kjeder du deg på bussen, bruk Nokias nyeste S60-nettleser, trenger du å pløye gjennom dagens nyheter så fort som mulig, bruk Opera Mini.

Du finner nettleseren i de aller nyeste versjonene av Series 60 3rd Edtition. Det betyr at du sannsynligvis må oppdatere programvaren for å få denne nettleseren. Vi prøvde for eksempel Nokia N73 Music Edition, som kun stilte med den gamle versjonen. Nokia N80 Internet Edition hadde imidlertid den nyeste versjonen. Dette kan variere fra modell til modell.

Opera for Series 60
Opera for Series 60 er en tyngre nettleser enn Opera MiniDen har langt mer funksjonalitet enn lillebroren, og skal også takle surfing på flere sider om gangen.

Opera for Series 60 kan vise sidene både i én kolonne, og i full versjon. Som standard viser den nettsidene i én kolonne, slik at du kun trenger å bla opp og ned for å få oversikt over dagens nyheter.

Ikke fullt så kjapt
Opera for Series 60 er ikke like kjapp i surfingen som lillebroren. Vi synes Opera henger litt lite med i svingene, og krever helt tydelig både mer prosessorkraft og større nedlastinger enn Opera Mini.

Opera for Series 60 brukte i gjennomsnitt omtrent tre og et halvt minutt å laste VG nett, og er altså den tregeste nettleseren i testen.

Ikke bare er sidene tregere å lastes i Opera. De heller ikke like bra som i Opera Mini. Store nettaviser som VG.no og Dagbladet.no rotes til, og du må vise de i full versjon for å få oversikt. Når sidene en gang lastes ned.

Til gjengjeld stiller Opera med flere funksjoner. Favorittliste er på plass, så vel som surfehistorie, i likhet med i Opera Mini.

I tillegg kan du zoome i alle himmelretninger, du kan gjøre fritekstsøk på nettsidene. RSS-leser er også på plass, og som prikken over i-en kan du surfe på flere nettsider på én gang.

I Opera for Series 60 får du også litt av funksjonene du er vant med fra PC-versjonen, som at den for eksempel huske passord.

Du kan bruke fire vinduer på én gang. For å åpne en side i et nytt vindu trykker du snarveien #1, og du kan velge mellom vinduene ved å velge vindusoversikten i menyen.

Alt i alt mener vi Opera for Series 60 er bedre enn de vanlige Series 60-nettleserne utenom den helt nyeste versjonen. Dersom du vil ha en funksjonsrik nettleser er dette riktige valget. Trenger du en rask nettleser er Opera Mini et bedre valg.

Du kan laste ned Opera for Series 60 på Operas nettsider.

annonse