Lyst til å surfe med mobilen?

EDGE og ikke minst 3G har gitt en ny vår til mobilsurfingen. Og det er ikke lenger bare enkle WAP-sider som er mulige å se på små mobilskjermer. Nettlesere som Opera Mini har gjort det mulig å surfe på helt normale nettsider uten problemer.

Vi har samlet et knippe nyttige nettsider som du fint kan surfe på via mobiltelefonen.

Google
Den første, og kanskje største nettjuvelen av de alle er søkemotoren Google. Fra denne siden kan du søke spesifikt etter nettsteder som er tilpasset mobil, og dette blir dermed en uvurderlig guide til jungelen av mobilsider (http://wap.google.com). Vil du søke på den vanlige nettsiden til Google, kan du besøke www.google.com.

-- Tjenester --

Børs og aksjehandel
Dersom du trenger en oversikt over utviklingen på børsen mens du er på farten, tilbyr Netfonds en omfattende oversikt over indekser og aksjer. Dersom du er en registrert bruker kan du også kjøpe og selge aksjer , samt sjekke utviklingen på porteføljen din (http://wap.netfonds.no).

Finansresultater
I sommer lanserte søkemotoren Sesam en ny mobiltjeneste som lar deg se hovedtallene i bedrifters regskaper. Ved å søke på for eksempel VG, kan du se avishusets driftsregnskap for siste år (http://wap.sesam.no).

Drinkmiksing
En omfattende oversikt over verdens drinker og cocktails er å finne hos Webtender, som i full detalj beskriver både ingredienser og tilberedelse såvel som utstyr som trengs for å komplettere drinken (http://wap.webtender.com).

Kinoprogrammet
Det å være på farten er ikke lenger noen hindring for å få plass på kino. FilmWeb har allerede tatt steget ut i det mobile universet, og gjør det mulig å lese om filmene som går på kino, se trailere og sjekke visningstider. (http://wap.filmweb.no).

Leksikon
Det åpne nettleksikonet Wikipedia har takket være trofast dugnad fra nettbrukere verden over blitt et av de største oppslagsverkene som er å finne på nettet. Nå har leksikonet kommet i en mobiltilpasset versjon, som lar deg søke gjennom over 600.000 ord og uttrykk på engelsk. (http://www.wapipedia.com)

Nummer og kartsøk
Det finnes en rekke mobilsider som gir deg opplysningstjenester. En av de mest oversiktlige er å finne hos Eniro, som både lar deg søke på firma, navn og nummer. Du kan også hente frem kart og veibeskrivelser til alle norske adresser, noe som absolutt kan være greit når du er på farten (http://wap.eniro.no).

Et alternativ til Eniro er Telefonkatalogen. Her kan du søke på både bedrifter og privatpersoner, og i tillegg se valgte adresser på kart (http://wap.tlf.no).

Ringetoner og bakgrunner
Det kryr av underholdningssider for mobiltelefonen, men noen er bedre enn andre. Våre personlige favoritter er Inpoc og Eurobate, som både kan by på spill, bakgrunner og ringetoner i stort utvalg. Alt av innhold kan betales for og lastes ned rett fra selskapenes mobilsider (http://wap.inpoc.no og http://wap.eurobate.no).

Trafikkmeldinger
Det finnes en rekke mobilsider som kan gjøre livet på veien enklere. VG har en oversikt over trafikkmeldinger som stengte fjellpass, omkjøringer og lignende (http://wap.vg.no/trafikk/). Dersom du ønsker å se etter kontroller på veiene, har Politiet.net en egen wap-side som viser en oversikt over hvor politiet har kontroller (http://wap.politiet.net).

Lokaltrafikk i Oslo
Bor du i Oslo, har du mange valgmuligheter i kollektivtrafikken. På Trafikantens egen WAP-side har du kort fortalt mange av de samme mulighetene som på Trafikantens vanlige nettsider: Les rutetabeller, finn raskeste rute fra ett stoppested til et annet, samt muligheten til å lese om avvik i trafikken til Oslo Sporveier.

Togtider
På NSBs nettsider kan du lese tognyheter, se på rutetabeller og bestille reise (http://www.nsb.no).

Vitser og moro
Om du i et kjedelig øyeblikk skulle trenge noen muntre historier, har Humorbua laget en egen mobilside som skulle passe beskrivelsen. Her finner du både vitser og morsomme videoklipp. (http://wap.humorbua.no)

Filmdatabase
Trenger du å vite hvem som spilte hovedrollene i Ringenes Herre? Verdens største filmdatabase, Imdb.com, fungerer også godt på mobiltelefonen. Her finner du informasjon om skuespillere og filmer verden over, samt tips om hvilke filmer som kan være verdt å se (http://www.imdb.com).

Værvarsel
Om du er interessert i været for den kommende uken, tilbyr NRK en egen mobilside med de ferskeste varslingene fra Meterologisk Institutt (http://wap.nrk.no/wurfl/weather).

Om du skulle trenge å se værmeldinger for resten av verden, er WeatherOnline en bra side (http://wap.weatheronline.co.uk/).

-- Nyheter --

Alle større norske nyhetspublikasjoner har etter hvert fått seg sin egen wap-side. Her kan du lese ferske nyheter i forkortet eller full versjon.

Aftenposten
http://wap.aftenposten.no

Dagbladet
http://wap.dagbladet.no

Nettavisen
http://wap.nettavisen.no

P4
http://wap.p4.no

VG
http://wap.vg.no

Veldig mange lokale og regionale aviser ha også lansert egne mobilsider. For å komme hit holder det stort sett å ta den vanlige nettadressen til avisen og bytte ut wap med www.

-- Portaler --

I tillegg til enkeltsider, finnes det også en rekke mobilportaler. Dette er typisk startsider laget av mobiloperatørene. Her finner du som regel alt fra nyheter i alle sjangre, værvarsel og linker til andre nettsteder.

DJuice (Telenor)
Telenor var tidlig ute med sin egen mobilportal. Her finner du blant annet de siste nyhetene fra VG og Nettavisen, samt linker til sport, spill og underholdning. Telenor-abonnenenter kan også lese e-post og se informasjon om sitt eget abonnement (http://wap.djuice.no).

SurfPort (Netcom)
Netcom har også laget sin egen mobilportal, som er en noe tyngre side med mer tekst og grafikk. I tillegg til de siste nyhetene og linker finner du her en rekke Netcom-spesifikke mobiltjenester som nummeropplysning, trafikkinformasjon og fotballoppdateringer (http://wap.netcom.no).

NRK
Den tredje store mobilportalen på nettet er lisensfinansiert, og tilbyr en rekke av NRKs tjenester i mobile utgaver. I tillegg til lokale og internasjonale nyheter kan du sjekke vær og trafikk, lese anmeldelser av film og musikk, regne ut valutakurser og se på mobil-TV (http://wap.nrk.no).

TV 2
Som seg hør og bør, har også TV 2 laget en portal for mobilbrukere. Her ligger mye av fokuset på nyheter, men du finner også en rekke tjenester som chat, dating, vær og nedlastbart materiale som spill og ringetoner. Du kan også se på mobil-TV (http://wap.tv2.no).

Yahoo
Yahoo er en mer internasjonal portal som har nyheter på engelsk. Her kan du sjekke aksjeporteføljen sin, lese Yahoo Mail og slå opp i adressebok og kalender. Du kan også fordrive tiden med spill som Hangman og Blackjack. Det kreves at du melder deg inn hos Yahoo ( http://no.wap.yahoo.com).

PS: Lyst til å kikke på mobile nettsider rett fra datamaskinen? Du kan bruke en nettside som Wapsilon. Du kan også bruke et program - den norske nettleseren Opera leser for eksempel både wap og xhtml-sider.

Les også
Forum på WAP
Les også
Trimmer WAP-en
Les også
Hvordan lage en WAP-side
annonse