Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Asus Lamborghini VX2s

Introduksjon

Asus startet så smått med Lamborghini-modellene for halvannet år siden og VX2s er den tredje utgaven i serien. Utseendemessig er denne modellen nesten identisk med den vi testet tidligere i våres.

Nytt i denne utgaven er naturlignok Intels Santa Rosa-oppdatering med ny prosessor, brikkesett, nettverkskort og Intel Turbo Memory. Skjermkortet er fra Nvidia med DirectX 10-støtte. Geforce 8600M GT med 512 MB minne står for grafikken.

Modellen vi fikk tilgjengelig for test avviker noe fra modellen som vil være i salg her til lands. Harddisken i testmodellen er på 200 GB, men av den trege 4200 RPM-utgaven. Den ferdige modellen blir utstyrt med en harddisk på 7200 RPM, som får langt bedre ytelse. I tillegg var testmodellen vår utstyrt med et Blu-ray-drev, noe modellen her til lands dessverre kommer til å mangle.

Takk til Asus som lånte oss maskinen til test.

I bruk

Asus Lamborghini er en like umiskjennelig maskin som Ferrari fra Acer. Vår testmodell kommer med et knallgult lokk, men det er også mulig å velge en utgave med sort karbonfiber-mønster. Begge modellene har skjermlokk i karbonfiber, selv om det bare er synlig i den sorte utgaven. Dette gjør sitt til at lokket er stivt og solid.

Maskinen virker solid uansett hvordan man vrir og vender på den. Tastaturet er fast i fisken og har en behagelig lav klikkelyd.

Musflaten er dog av en litt snodig form, den er bred på toppen, men blir smalere lengre ned. Det er en liten metallrand rundt musflaten som gjør at man kjenner om man er på innsiden eller ikke. I tillegg er materialet på utsiden og innsiden forskjellig, noe som letter bruken. Musknappene har vi ikke klart å venne oss helt til, da man ikke kjenner helt hvor de er. Spesielt gjelder dette mot innerkanten av musknappene der fingeravtrykkleseren befinner seg.

Asus har også plassert noen hurtigknapper ovenfor tastaturet. Disse er for aktivering/deaktivering av trådløst, Bluetooth og intern mus. I tillegg er det en knapp for hurtigstart av medieavspilling og endring av strømsparingsegenskaper.

Som den forrige utgaven har også den nye Lamborghini-modellen håndleddstøtter av skinn, med en gul søm rundt. Dette har blitt et av varemerkene til Asus på de mer eksklusive modellene, og er noe som blir lagt merke til.

Høyresiden av maskinen har fått noen endringer i forhold til den forrige modellen. Fortsatt har Asus et uttall av porter på høyresiden som vil være i veien ved bruk av ekstern mus. Helt fremme finner vi ExpressCard (54 mm). Over denne er minnekortleseren og en eSATA-port, en ny egenskap på bærbare, som vi kommer til å se mer av fremover. Asus er en av pådragsgiverene for eSATA og lanserer mange modeller med denne tilkoblingsmuligheten.

eSATA brukes til eksterne harddisker og tilbyr lik ytelse som for interne harddisker med SATA-grensesnittet - med andre ord en god forbedring i forhold til USB2 og FireWire.

Videre bakover på høyresiden finner vi hodetelefonutgangen (med SPDIF) og mikrofoninngangen. En enslig USB-kontakt og FireWire (1394a, 4 pins) før vifteutblåsningen. Helt bakerst på høyresiden finner vi modem og strømpluggen.

I tillegg til alle tilkoblingsmulighetene fremme på høyresiden finner vi vifteutblåsningen, denne maskinen er med andre ord ikke spesielt gunstig for de som ønsker å bruke en ekstern mus.

Baksiden er omtrent som vanlig helt tom. Batteriet tar opp hele plassen, utenom helt til høyre hvor vi finner hullet for kensingtonlåsen.

Venstresiden inneholder resten av tilkoblingsmulighetene. Helt bakerst er nettverkskortet, som på denne modellen er fra Intel og støtter Centrino Pro-plattformen. Foran denne er en S-Video-utgang og en vanlig skjermutgang.

De to siste USB-kontaktene og HDMI er de siste tilkoblingsportene på venstresiden. Helt fremme finner vi den optiske stasjonen.

Testmodellen var utstyrt med et Blu-ray-drev, men den modellen som blir klar for salg her til lands kommer med et enklere DVD-drev.

Fremsiden av maskinen er rensket. Et øye for IR befinner seg langt ute på høyresiden.

Vi setter pris på at Asus tilbyr en dockingløsning til denne maskinen. Dette gjør at man ikke trenger å irritere seg like mye over hvor tilkoblingsportene er plassert.

Maskinen er utstyrt med et roterbart webkamera på 1,3 megapiksler, samt en innebygget mikrofon ved siden av webkameraet.

Av funksjoner vi enda ikke har sett ut i fra rundturen finner vi Bluetooth, 802.11a/b/g/"n"-trådløst nettverk og Intel Turbo Memory.

Skjermen er av den blanke typen, og har en behagelig oppløsning på 1680x1050 (WSXGA+). Innsynsvinkelen og kontrasten er god. Alt i alt en skjerm vi liker godt.

Viften går det vi vil kalle "hele tiden". Dessverre høres den ganske godt på laveste nivå. Til sitt forsvar er den rolig selv under hard bruk. Vi hadde foretrukket at maskinen var roligere under lett bruk.

VX2s holder seg noe kjøligere enn sin eldre bror, unntatt et lite område på undersiden som blir raskere varm enn på den gamle modellen.

Asus er flinke med å legge ved tilbehør på sine maskiner. Det følger med en veske (som vist ovenfor), et lite omslag tilsvarende "Second Skin", en ekstern Bluetooth-mus og en musmatte i skinn.

Ytelse

Ytelse

Den nye modellen av Lamborghini er ikke så forskjellig fra den forrige utgaven. Santa Rosa-oppdateringen fra Intel er det store nye, samt et annet skjermkort, nemlig Geforce 8600M GT istedenfor Geforce Go 7700.

Våre tester viser at det er svært små forskjeller på ytelsen mellom disse to kortene, men man må også huske på at 8600 GT har DirectX 10-støtte, noe GeForce Go 7700 ikke har.

Asus VX2s har en grafikkytelse lik Compal IFL90+. Ikke så rart, da det er samme driver, samme grafikkbrikke og like mye minne på disse to maskinene.

Geforce Go 7700 som vi finner i den forrige Lamborghini-utgaven klarer seg veldig bra her, og legger seg foran de nyere maskinene. Nvidia har også lansert Geforce 8700, men den finnes ikke i så mange maskiner enda.

Her klarer også den gamle utgaven av Lamborghini seg bedre enn sin nye bror. I nyere spill vil dog den nye modellen være raskere enn den gamle.

Forskjellen i prosessorfrekvens mellom den nye og gamle utgaven er på lave 33 MHz. Det ser man også på denne testen. Resultatene er omtrent identiske.

I vår andre prosessortest ser vi også at det er veldig små forskjeller i ytelsen på disse prosessorutgavene, selv om busshastigheten har blitt økt til 800 MHz effektivt fra 667 MHz.

Minneytelsen er en av tingene som nyter godt av den høyere busshastigheten, men Asus-maskinen har likevel et stykke igjen til Compal-maskinen, selv om de er svært likt utstyrt.

Minneforsinkelsen har også blitt noe bedre i forhold til den gamle utgaven. Også dette er på grunn av den høyere busshastigheten til Santa Rosa-plattformen.

PCMark gav her ganske merkelige resultater i forhold til det vi hadde regnet med. Spesielt minneytelsen og prosessorytelsen er svakere enn antatt. Merk at den endelige utgaven av denne maskinen vil få et bedre resultat på denne testen, da harddisken er betydelig raskere (7200 RPM mot 4200 RPM).

Vi klarte å presse ut ganske nøyaktig tre timer av batteriet. Ved DVD-avspilling stoppet plata å snurre etter 163 minutter. Det holder til de fleste filmer.

Konklusjon

Som i vår forrige konklusjon må vi si at Asus Lamborghini VX2s er en maskin for de spesielt interesserte. Prisen denne gangen er rett over 20000 kroner, og da får du med egen Lamborghini-veske, omslag, musmatte og mus. Maskinen er utstyrt med det meste man kan ønske seg, noe som egentlig bare skulle mangle til denne prislappen.

En god skjerm med en oppløsning (1680x1050) vi foretrekker i denne skjermstørrelsen (15,4"), romslig harddisk (200 GB), rask prosessor (2,2 GHz), mye minne (2 GB) og et ganske raskt skjermkort (GeForce 8600M GT). I tillegg har den fingeravtrykkleser, webkamera, mulighet for docking, Bluetooth, trådløst nettverk som støtter alle ferdige standarder, samt den kommende 11n-standarden.

Vår testmodell var utstyrt med en Blu-ray-leser som fungerte strålende. Vi koblet den til en LCD-TV via HDMI-kontakten, hvor både lyd og bilde ble overført uten noen problemer. Dessverre er det ikke Blu-ray på modellen som er til salgs her til lands enda. Det burde absolutt vært på plass!

Maskinen har et svært synlig ytre med sin signalgule farge på skjermlokket. For de som ønsker å være litt mindre synlige, finnes det også en utgave med sort karbonfiber i stedet. "Innsiden" er like spesiell som utsiden. Her finner vi store mengder ku/okse-skinn som passer godt til Lamborghini. Det er også en gul søm som skaper assosiasjoner til Lamborghini-bilene.

Ytelsen er god, men ikke ekstrem, som vi kanskje burde forvente med en maskin som bærer Lamborghini-emblemet.

+  Gode tilkoblingsmuligheter (HDMI, docking...)
+  Bra skjerm
+  God ytelse
+  Mye ekstra tilbehør


Stiv pris
-  Grafikkytelsen kunne vært bedre
-  Blu-ray eller HD DVD burde vært standard
-  Viftestøy ved lett bruk

annonse