Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Asus Eee PC 901

Introduksjon

Etter snart ett års ventetid er det nå endelig tid for at Eee PC kommer til landet i en norsk utgave. Foreløpig ser det ut som at de første leveringene skjer i månedsskiftet mellom juli og august for 700-modellene. Rett etter kommer 900. Og etter dem igjen kommer 901 som vi nå har tatt en titt på. 700 og 900 er basert på en Celeron-prosessor på 900 MHz, mens kommende modeller vil bruke den ferske Intel Atom-prosessoren med en klokkefrekvens på 1,6 GHz.

Klokkefrekvensen har ikke så mye å si lengre, og Atom er en forholdsvis treg prosessor i forhold til frekvensen. Der Atom taper på ytelse tjener den på liten størrelse og svært lavt strømforbruk. Strømforbruket på N270-prosessoren som Eee PC bruker har en TDP (maks effektforbruk) på usle 2,5 Watt.

901 som vi har testet er forholdsvis godt utstyrt med et webkamera, minnekortleser og Bluetooth som standard og et kraftig 6-cellers batteri som sørger for god batterilevetid. Av andre nyheter i forhold til tidligere modeller er at den er utstyrt med et 802.11bgn-trådløst kort. Merk at dette er et forholdsvis enkelt trådløskort som støtter det siste utkastet til den kommende 11n-standarden. Der de raskeste kortene bruker tre antenner for å sende og motta data er denne utgaven utstyrt med to antenner til å sende og en til å motta.

Vi har tidligere tatt en titt på MSI Wind som blir en av konkurrentene til Eee PC. Vi satt igjen med et svært godt inntrykk av Wind, og håper at Eee gjør det samme.

I bruk

Maskinen er hovedsaklig bygget i plastikk, men kjennes likevel forholdsvis solid ut. Grunnen til dette er at den fysiske størrelsen er såpass liten at det er lett å gjøre maskinen solid. Skjermlokket er tykt og har solide hengsler som holder skjermen godt fast.

Tastaturet er mer krympet i forhold til MSI Wind på grunn av at den fysiske størrelsen er noe mindre. For de med store fingre er det en tilvenningssak å skrive på mindre tastaturer, da vil vi anbefale maskiner med en skjermstørrelse på minimum 10 tommer for at det skal bli så enkelt som mulig å bruke maskinen.

Musflaten er stor og god, den er i bredformat og passer dermed skjermen ypperlig. Selv om maskinen er knøttliten og musflaten er stor har Asus fått plass til to store og forholdsvis gode knapper. De er plassert helt på kanten av maskinen. Responsen og klikkelyden er bra.

Operativsystem

Eee PC kom fra begynnelsen av med en enkel utgave av Xandros, en Linux-distribusjon. Grensesnittet er enkelt og lett forståelig, men det kan være forenklet for mye i forhold til det folk er vant til både med tanke på Windows og andre Linux-distribusjoner. Oppdateringer fungerer bra via Asus' egne APT-servere som kan gjøres via konsollet eller et grafisk grensesnitt. Siden maskinen er knyttet opp mot en egen oppdateringsserver får man heller ikke nyttiggjort seg det enorme utvalget av programvare man gjerne finner for distribusjoner basert på Debian.

Den viktigste programvaren følger heldigvis med. Firefox er den selvskrevne nettleseren sammen med Thunderbird for e-post. Skype og de fleste lynmeldingsprotokoller (MSN Messenger, AIM, Yahoo, Google Talk, ICQ osv) er støttet. Openoffice gir støtte for skrivebehandler, regneark, presentasjoner og lignende. Picasa, DVD-avspilling, musikkavspilling, antivirus (NOD32, dog uten lisens)) osv er inkludert i maskinen som standard.

Yostore, en nettbasert lagringsløsning er og inkludert som standard både på Linux- og Windows-utgaven.

Linux har den fordelen at den kan dele opp hvor ting ligger på en langt enklere og smidigere måte enn Windows. Symlinker og det å kunne splitte opp partisjoner på en langt mer avansert måte gjør det enklere med Linux enn Windows når Asus har valgt denne lagringsløsningen. Vi håper at Asus velger en enklere løsning for lagringen i de kommende Eee PC-modellene da det både blir enklere for oss som brukere og for Asus.

Vi mener at Eee PC hadde vært bedre tjent med en mer normal Linux-distribusjon som Ubuntu, Opensuse, Fedora eller Mandriva. Det hadde da vært enklere å funnet løsninger på eventuelle problemer, støtte for mer programvare og en allerede stor brukermasse som kan gi mye hjelp og innspill. Det er heldigvis mulig å legge inn andre Linux-distribusjoner uten de største problemene, og den store brukermassen rundt om i verden har ført til mye kunnskap og tips på internett. Kom gjerne med innspill om hvilke operativsystemer som dere mener fungerer best med Eee PC i diskusjonen til denne testen.

Under testperioden hadde vi litt problemer med Linux-utgaven på testmodellen. Det skal merkes at 901 fortsatt ikke er i salg her til lands og disse problemene kan være fikset innen man kan kjøpe maskinen.

Windowsutgaven er basert på Windows XP, men vi må si oss noe skuffet over Asus her. De har valgt å ha en delt lagringsløsning slik at man har en 4 GB modul hvor operativsystemet er lagret, og en ekstra modul for lagring utenom. 4 GB for Windows er svært lite, og det er ikke mye som skal til før lagringsplassen er brukt opp. Microsoft kommer med stadige oppdateringer som spiser opp plass, og når Asus i tillegg har plassert mine dokumenter og programmappene på den samme stasjonen blir det fort fullt. Windowsutgaven har en modul på 8 GB utenom for annen lagring, mens Linux-utgaven har 16 GB. Totalt sett koster disse maskinene akkurat like mye.

På grunn av at Asus hadde fjernet swapfunksjonen i Windows-utgaven virket maskinen tregere enn MSI Wind som benytter seg av en tradisjonell harddisk i stedet for minnebasert lagring som Asus Eee.

Tilkoblinger

Høyresiden inneholder noen av tilkoblingsmulighetene. Helt fremme finner vi minnekortleseren som støtter MMC og SD. Videre bakover finner vi to USB-kontakter og en skjermutgang av den gamle D-SUB-typen. Helt bakerst finner vi tilkoblingen for strøm.

Det er ingen tilkoblinger på baksiden av maskinen som er dekket av batteriet og skjermhengslene.

Venstresiden inneholder resten av portene. Helt bakerst finner vi hullet for kensingtonlåsen, nettverk, den tredje og siste USB-kontakten og vifteutblåsningen. Helt fremme ser vi mikrofoninngangen og hodetelefonutgangen.

Videre er Eee PC 901 utstyrt med et 1,3 megapixels webkamera, Bluetooth og et 802.11bgn trådløst nettverkskort fra Ralink. Det kablede nettverkskortet kommer fra Atheros.

Vi er generelt godt fornøyd med hvordan denne maskinen er utstyrt. Den har alt man trenger for å være en såkalt nettpc. Alt man trenger av tilkoblingsporter er tilgjengelig og vi setter stor pris på at Bluetooth, webkamera og en innebygget mikrofon (array) er standard.

Skjerm

Skjermen på 8,9 tommer er såpass mye større enn den opprinnelige på 7 tommer som finnes i 700-modellene. Oppløsningen er i tillegg økt til 1024 x 600 noe som gjør at man ikke trenger å scrolle seg i hjel når man surfer på de aller fleste nettstedene. Skjermen har en god fargegjengivelse og oppløsningen passer skjermstørrelsen godt. Men lysstyrken er virkelig ikke noe særlig bra. Vi målte den til 105 cd/m2. Skjermen føles likevel ikke så dårlig som tallene ser ut, men en ting som vi ikke likte så godt er at skjermbildene virker noe krystallisert.

Varmeutviklingen er som dere ser noe høyere enn MSI Wind. Dette er nok på grunn av at maskinen fra Asus har et litt mindre kabinett.

Støyen er det uansett ikke noe å si på. Viften kan høres noe mer enn den viften MSI har benyttet, men til gjengjeld blir det ingen harddisklyder som på Wind.

Ytelse

Det har vist seg å være en utfordring å teste ytelsen på disse små maskinene. MSI Wind hadde problemer med enkelte oppløsninger, mens Eee 901 hadde problemer med for liten lagringsplass på hovedlagringsmodulen for at flere av programmene kunne kjøre. Dette gjelder spesielt Mobilemark som viser batterilevetiden til maskinen. Vi har med andre ord ingen Mobilemark-resultater på denne maskinen.

Da Eee PC 901 bruker den samme prosessoren som MSI Wind er ytelsen ganske så lik. Forskjellene som vi ser her kan godt være på grunn av mangel av optimalisering med tanke på at produktene vi fikk til test ikke er produksjonsutgaver.

Sciencemark-testen gir i motsetning til medieenkodingstesten vår svært liten forskjell mellom Eee 901 og Wind.

Wind har en ledelse i forhold til Eee PC 901 på minneytelsen på de modellene vi mottok til test, men igjen dette kan jevne seg ut når de ferdige modellene blir tilgjengelig.

Minneforsinkelsen viste også noen forskjeller som igjen Wind står igjen som den raskeste.

Eee PC 901 har fått et større batteri i forhold til sin eldre bror 900. I tillegg har den fått en mer effektgjerrig prosessor i Atom i forhold til Celeron-prosessoren i 900. Asus oppgir en batterilevetid mellom 4,5 og 6 timer. Vi klarte 4,2 timer med videoavspilling, nær en time svakere enn det vi oppnådde med MSI Wind.

Konklusjon

Asus definerte nettpc-markedet med Eee i fjor høst og har stadig kommet med modifikasjoner og nye modeller. 901 er den mest moderne 9 tommeren de har med Intels Atom-prosessor. Ytelsen holder fint til lett bruk, og Asus har gjort alt de kan for å inkludere funksjoner man ønsker for en liten maskin som brukes mot internett. Her har man et webkamera, innebygget mikrofon, minnekortleser, USB-kontakter og ikke minst Bluetooth og 802.11bgn innebygget.

Prisen ser ut til å lande på 3500 kr her til lands. Når 901 kommer på markedet er foreløpig usikkert, men den kommer i hvert fall ikke før august. Prisen vil være den samme uavhengig om man velger Windows-utgaven eller Linux-utgaven. Grunnen til dette er at Linux-utgaven kommer med 8 GB ekstra lagring noe som gjør at den får totalt 20 GB mot 12 GB i Windows-utgaven. Denne prisen er den samme som MSI Wind som blir levert med en større skjerm, mer behagelig tastatur og langt større lagringskapasitet for dem som trenger det.

Vi kan ikke si at vi er så veldig glade i at Asus har delt opp lagringen i to separate moduler. Ikke bare tar dette opp ekstra plass internt i maskinen, men det gir også en ekstra kompleksitet i programvaren. Operativsystemet er plassert på en liten 4 GB-modul, noe som i og for seg går fint på Linux-utgaven da man har mange muligheter for partisjonering og symlinker. For Windowsutgaven er det verre. Da vi fikk maskinen var det mellom 500 og 900 MB ledig på modulen uten noe særlig av programvare lagt inn. Asus har også deaktivert swap totalt, samt at mine dokumenter og programmer fortsatt er plassert på den lille brikken. Det er naturligvis ikke noe problem å lagre det på 8 GB modulen, men siden Asus ikke har valgt det som standard blir det mer jobb, og for dem som ikke vet bedre får man raskt problemer.

Eee PC er uansett en flott liten maskin som kommer til å få mange fornøyde kunder, men for dem som ønsker seg en så enkel maskin som mulig så raskt som mulig vil vi fortsatt anbefale Wind over Eee PC.

+ Fin størrelse/funksjonalitet i forhold til pris
+ Minnebasert lagring
+ Bluetooth og 802.11n er standard


-  Noe lite tastatur
-  Klønete å dele opp lagringen i to moduler

annonse