På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
MSI Wind
Introduksjon
MSI ønsker sin bit av kaken etter at Asus lanserte Eee i fjor. Eee har vært en stor suksess for Asus, som regner med å selge rundt fem millioner av den dette året. Selv Intel har kommet med en egen og passende prosessor til dette markedet, med navnet Atom. Denne prosessoren finnes i flere utgaver, men til disse maskinene er det N270 som kommer i første omgang. Dette er en prosessor på 1,6 GHz og et maks effektforbruk på 2,5 Watt. Dette er langt lavere enn ULV-prosessorene som har et maksimalt effektforbruk på 10 Watt.
Det er ikke bare effektforbruket som er en av de store fordelene til Atom. Den fysiske størrelsen er svært liten, slik at de lett får plass i små enheter. I tillegg er prisen behagelig lav, som gjør at maskinene blir billige.
MSI Wind blir en av de første av disse små bærbare her til lands med Atom-prosessoren. I tillegg har den en større skjerm enn de fleste andre. Her får man nemlig en 10,2" skjerm, i motsetning til Acer og Asus som har 8,9-tommere. Asus har også den opprinnelige Eee med en liten 7" skjerm.
Videre har MSI valgt å benytte seg av en harddisk på 80 GB istedenfor for minnebasert lagring. Det gjør at de får en høyere lagringskapasitet, men ulemper som tregere søketider og noe mer støy.
I bruk
MSI Wind Notebook er en enkel og ikke minst svært rimelig maskin. Det fører til at maskinen er bygget enkelt og hovedsakelig i plast. Kvalitetsfølelsen er likevel helt grei. Skjermlokket gir lett etter for trykk slik at man ser variasjoner i skjermbildet. Selve kabinettet er mer solid.
Tastaturet holder en tilnærmet full størrelse, og det er bare et fåtall knapper som har blitt smalere, det er heldigvis bare piltastene. Vår utgave er en produktprøve og dermed ingen ferdig utgave. Tastaturet hadde også engelsk tasteoppsett, slik at vi ikke vet hvordan det norske blir seende ut i dag. Tastaturet gir svært lite etter for trykk og har en behagelig klikkelyd. Størrelsen på tastaturet er også langt mer behagelig for mine middels store fingre enn det vi blant annet har sett på Eee 700.
Musflaten er noe nedsenket i kabinettet og har en annen overflate enn håndleddstøttene. Av en eller annen merkelig grunn har MSI valgt en musflate som holder et format tilsvarende de gamle nesten firkantede skjermene, og ikke dagens bredformatskjermer. Musknappen ligger nesten helt på kanten til maskinen noe som gjør det lett å bomme. MSI har valgt en enkelt musknapp som ikke lar seg trykke ned på midten. På høyre side blir det høyre musklikk og venstre side er det naturligvis venstre musklikk. Klikkelyden er forholdsvis høy.
Her kan man se innmaten av maskinen. Helt fremme i hvert av hjørnene finner vi de to forholdsvis dvaske høyttalerene. Den 2,5" store harddisken tar som vi ser opp store deler av plassen internt i maskinen. Til høyre for den finner vi det meste annet av interesse. Først og fremst ser vi et ledig minnespor slik at man kan ha totalt 2 GB med minne.
Brikken det står Intel på er sørbrikken av typen ICH7M, ovenfor denne er nordbrikken med det integrerte skjermkortet. 945GMS sitter i testmodellen, men den ferdige utgaven skal benytte seg av 945GSE. Strømforbruk, funksjoner og hastighet skal være helt like på GMS og GSE. Nedenfor viften finner vi Atom-prosessoren. Som vi ser er brikken mindre enn brikkesettet, det samme er strømforbruket.
Atom N270 har en klokkefrekvens på 1,6 GHz og støtter SSE3, Hypertreading, og 512 KB L2-cache. Videre har den støtte for NX-bit, Speedstep og 64-bit. Med andre ord støtter Atom-prosessoren det aller meste en moderne prosessor skal støtte. Det beste av alt er likevel strømforbruket. Intel har klart å få dette ned til svært lave 2,5 Watt, og det er det maksimale denne prosessoren forbruker av strøm. Dessverre henger ikke brikkesettet helt med i svingene når det kommer til strømforbruk. Nordbrikken har et maksimalt strømforbruk på mellom 5,5 og 6 Watt ifølge Intel. Tallene for sørbrikken er noe vanskeligere å finne, men Intel har et skriv om at den i snitt bruker 0,61 Watt under en kjøring av Mobilemark 2005.
Tilkoblinger
Høyresiden av maskinen inneholder noen av tilkoblingsmulighetene. Helt fremme finner vi en av USB-kontaktene, minnekortleser(SD, MMC, MS, MS-Pro). Det neste vi finner er lydportene med mikrofoninngang og hodetelefonutgang. En vanlig skjermutgang og nettverk er det siste på høyresiden. Nettverket kommer fra Realtek og takler hastigheter opp til 100 Mbit/s.
Baksiden er fullstendig dekket av batteriet. Vår utgave kom med det største batteriet på 53 Wh og bygger seg ned istedet for bakover.
Venstresiden har noen få tilkoblingsmuligheter. Helt bakerst finner vi hullet for kensingtonlåsen og tilkobling for strøm. Strømadapteret er lite og hendig på grunn av den lave mengden effekt den sender igjennom (40 Watt). Det neste er grillen for vifteutblåsningen før de to siste USB-portene.
I tillegg er maskinen utstyrt med et webkamera og en mikrofon i toppen av skjermlokket. Webkameraet holder en helt grei kvalitet. Wind er utstyrt med 802.11bg trådløst nettverk og Bluetooth som standard.
Skjerm
Skjermen på MSI Wind er overraskende skarp og klar. Selve skjermen er på 10,2" og har en grei oppløsning på 1024x600. Dette holder greit til de aller fleste nettsider på grunn av bredden på 1024 punkter. Lysstyrken målte vi til hele 220 cd/m2, noe som er bra uansett klasse.
Støy, eller vi bør vel egentlig kalle det mangel på støy. Viften går svært sjeldent, og når den går så er den knapt hørbar. Mye av grunnen er den begrensede maskinvaren som utvikler svært lite varme.
Som antydet ovenfor er varmeutviklingen svært begrenset, noe som fører til at maskinen ikke blir spesielt varm heller. Veldig fint for en maskin som er såpass liten og hendig at man har den i fanget det meste av tiden.
Ytelse
Vi fikk en prøveutgave av MSI Wind, og det var pet par av testprogrammene våre som ikke ville kjøre. Det er derfor færre ytelsestester enn vanlig i denne oversikten.
Intels Atom-prosessor er ingen rask prosessor selv om klokkefrekvensen er høyere enn ULV-prosessorene i Core 2-serien. Grunnen til dette er at Atom er bygget opp på en annen måte som setter strømforbruk og størrelse i enda større fokus enn Core 2-prosessorene. Som vi nevnte på den forrige siden er det maksimale strømforbruket 2,5 watt. Vi har sammenlignet maskinen med noen eldre maskiner som vi testet for tre år siden. Vi ser da at Atom N270 er noe raskere enn de gamle ULV-prosessorene i Pentium M-serien på 1 og 1,1 GHz (Zepto 120SL og Fujitsu Siemens P7010).
I flyttallstestene ligger også Atom-prosessoren et stykke bak Toshiba R500 (Intel Core 2 Duo ULV på 1,2 GHz). Atom er som de fleste vet ikke laget for å gjøre de tyngste beregningene eller videoredigering som de to første testene viser. Likevel er det en viss ytelse i Atom-prosessoren som gjør den rask nok til enklere oppgaver.
Sciencemark klarte ikke å måle ytelsen på Cache-minnet, men minneytelsen er bra med tanke på at maskinen kun har en minnebrikke installert og bussfrekvensen mot prosessoren (400 MHz).
Minneforsinkelsen er også noe Intel har jobbet mye med de siste årene etter at AMD fikk et betydelig forsprang. Atom gjør det naturlig nok ikke like bra som Core 2, men vi ser en klar forbedring i forhold til de gamle Pentium M-prosessorene.
Vår testmodell av Wind ble levert med det største batteriet med en kapasitet på 53 Wh. Dette fører til at batterilevetiden ble svært god. Fem timer og 41 minutter ble fasiten med våre testrutiner. Om man justerer ned lysstyrken vil det være mulig å forbedre dette ytterligere. De første modellene som blir solgt her til lands vil komme med det mindre 3 cellers batteriet. Dette fører til en vektreduksjon på rundt 200 gram, men også en reduksjon i batterilevetiden til omtrent halvparten.
Konklusjon
MSI Wind Notebook er en flott maskin i det segmentet den henvender seg mot, hvor det ikke snakk om bøttevis med ytelse eller tilkoblingsmuligheter.
Selve formatet fungerer veldig bra. Skjermen holder en grei størrelse, tastaturet har nesten normal størrelse og vekten på maskinen er fortsatt under 1,3 kg (Eee 901 veier 100 gram mindre), selv med det store batteriet som veier nærmere 400 gram alene. Harddisken på 80 GB er nok til å lagre en god del, men det blir fort fullt om man prøver å lagre filmer. Likevel en god del høyere lagringskapasitet enn det man får med Eee og Acer Aspire One som begrenser seg mellom 8 og 20 GB.
Lagringen er en av de største forskjellene sammenlignet med konkurrentene. Wind har en harddisk som er en bevegelig enhet som lager noe støy, mens de fleste konkurrentene benytter seg av minnebasert lagring. Den minnebaserte lagringen fører til raskere oppstartstider, søketider og mindre støy. Hva man foretrekker er opp til den enkelte, nå har man i hvert fall alternativer.
Ytelsen holder til enklere oppgaver, også lett bilderedigering. Med andre ord så holder det fint for det maskinen er lagd til, nemlig som en hendig liten maskin som man bruker til å surfe på nett, og gjøre enklere oppgaver med.
Prisen ser i øyeblikket ut å havne rundt 3500 kr inkludert lisens på Windows XP Home. Der flere av de andre har en eller annen form for Linux som har et eget grensesnitt og gjerne en del tilnærminger mot Windows med tanke på vinduer og knapper, har MSI holdt seg til Windows med alt det innebærer. Wind vil komme i hvitt, sort eller rosa-utgaver når modellene kommer til butikkene. Foreløpig ser det ut som at de blir tilgjengelig mot slutten av juli.
Vi ble svært glade i Wind den tiden vi hadde maskinen på test, vi mener det er en god maskin som vil få en rekke fornøyde brukere i tiden fremover.
+ Et meget funksjonelt format
+ Svært god skjerm
+ Bra pris i forhold til funksjonalitet
- Noe enkel konstruksjon