Tek.no

Test Contour RollerMouse Free 2

Sliter du med musearm?

Denne ergonomimusen kan lindre dine problemer.

30 Nov 2011 21:10

Knapper og tilpassningsmuligheter

I løpet av en uke sitter vi mange timer foran PC-en. Er du en av mange som daglig har din arbeidsplass foran skjermen, kan slitasjeskader på ledd, sener og muskler være et problem. Ofte er disse problemene samlet under fellesbegrepet musearm.

Grunnen til at musearm oppstår er bruken av tradisjonell mus, der både over- og underarmen samt skulderen er i bevegelse. For å avlaste disse bevegelsene er ergonomiske produkter en løsning.

Vi har testet Contour Designs nye RollerMouse Free 2. Produktet har forbedret seg siden vi testet den første versjonen av RollerMouse Free, men det er fortsatt noen småting som gjenstår før produktet er helt på topp. Prislappen på rundt to tusen kroner kan i imidlertid forsvares om du er plaget med musearm.

Nye knapper

Sylinderen du bruker til å bevege musen er gummiert og har bra friksjon.
Her justerer du trykkfølsomheten på musesylinderen.

Ergonomiske produkter ligner ikke nødvendigvis på vanlige produkter. Dette gjelder også musen fra Contour. RollerMouse Free 2 er i praksis en forlengelse av tastaturet ditt. Utseendemessig er den ikke helt ulik den foregående modellen RollerMouse Free, men den nye modellen har blitt noe slankere.

Til å flytte selve musepekeren på skjermen bruker du en gummiert sylinder, som er festet langs en aksel. Sylinderen er kjapp og responsiv, og du har mulighet til å justere følsomheten ved en ny knapp som er plassert rett over rullehjulet. Her kan du velge mellom fem forskjellige nivåer. Sammen med følsomheten kan du også justere hvor hard selve sylinderen skal være å trykke ned. Dette gjøres ved en trinnløs bryter under selve musen som trekkes oppover for å gjøre sylinderen hardere å trykke på. Vår erfaring var at denne bryteren burde stå rett under midten. På laveste trykkfølsomhet ble sylinderen for lett å skumpe borti, mens på det hardeste ble den litt vel hard å trykke på. Spesielt om du sliter med musearm, hvilket undertegnede gjør.

Nytt rullehjul.
Pinnene festes under musen.
Det går dårlig å bruke et tastatur med eget håndleddshviler. I dette eksempelet en Sidewinder X4 fra Microsoft.

RollerMouse Free 2 har også de samme funksjonsknappene som tidligere, der du øverst har kopier (Ctrl + c) og lim inn (Ctrl + v). I midten finner vi et nytt rullehjul, som er blitt en god del større enn på forgjengeren. Det har blitt både brede og lavere, og har en gummiert overflate som gir god kontakt med fingrene når du skal bla deg raskt opp og ned en nettside. Under rullehjulet sitter det tre store knapper. Den lengst til venstre bruker du til å venstreklikke med, mens knappen på motsatt side brukes til å høyreklikke på for eksempel ikoner. Du kan også venstreklikke med både musesylinderen og rullehjulet. I midten nederst finner vi en dobbeltklikktast, som bidrar til å redusere antall dobbeltklikk med musesylinderen eller rullehjulet.

Noen tilpasningsmuligheter

Ergonomimusen fra Contour skal kunne brukes med alle typer tastaturer. Høyden på tastaturet du bruker kan du justere med to tykke pinner som festes i RollerMouse. Under disse pinnene er det i tillegg også føtter som kan vippes ut for å heve pinnene ytterligere. Vi brukte et UltraX-tastatur fra Logitech under testen, og her måtte vi bruke pinnene med føttene utvippet for å få tastaturet i den høyden vi ønsket. Blir den nedre kanten på tastaturet for lavt i forhold til toppen på musen, vil du få problemer med at du lett kommer borti musesylinderen ufrivillig. Pinnene kan også tas helt vekk om du har et stort tastatur. NB: vær oppmerksom på at det kan bli en veldig lang avstand mellom musen og starten på tastaturet dersom tastaturet du bruker har en håndleddspute fra før. Om den ikke kan tas vekk blir det fort veldig lang avstand mellom musen og tastaturet.

Les også