Tek.no

Test

Shuttle XS35GT

Vegar Jansen
16 Feb 2011 21:00

Introduksjon

I databransjens øyne er ikke et rom møblert før det inkluderer en PC eller to. Nå er gangen under angrep fra alt-i-ett-løsningene, mens nettbrettene prøver å overta for kokeboka på kjøkkenet.

Men for bare noen få år siden var det stuen som var målet. Enhver PC-produsent med respekt for seg selv hadde en eller annen form for mediasenter. Microsoft tryllet frem en mediasenterversjon av Windows XP, og Intel og AMD kastet seg på karusellen med henholdsvis Viiv og Live! – betegnelser som skulle fortelle potensielle kjøpere om at dette var modeller som kunne takle videoavspilling. Også i det nymotens høydefinisjonsformatet.

Intensjonene var sikkert gode, men drømmen om en stue-PC i de tusen hjem forble en drøm. Datamaskinene som kom på markedet hadde en tendens til å være for store, for svake eller for støyende til å virkelig friste. Et mylder av forskjellige kodeker, filformater og avspillingsprogrammer gjorde ikke situasjonen bedre – det var ikke akkurat ”plug and play” for Hvermansen i den jevne stue.

I stedet har den digitale stuerevolusjonen kommet snikende i form av bokser som er langt enklere å bruke. Dekoderen har opptaksfunksjon, TV-en har internett og streamingfunksjon, mens spillkonsoller og dedikerte medieavspillere som blant annet Boxee Box og Asus O!Play tar det meste av media. Kombinerer du dette med at mange har (minst) en bærbar PC og/eller nettbrett tilgjengelig, er det vel strengt tatt ikke så mange som trenger en fullverdig datamaskin i hverdagsrommet.

XS35GT fra Shuttle liker det luftig, for å si det sånn.

Av en eller annen grunn ønsker likevel en og annen entusiast en "ekte" stue-PC, og noen produsenter kommer også med datamaskiner som i hovedsak er myntet på stuebruk. XS35GT fra Shuttle er en slik modell.

Shuttle sin XS35GT kommer i flere utgaver. Den vi har hatt på testbenken har den fulle modellbetegnelsen XS35GT-804, som betyr at den kommer ferdig utstyrt med 2 GB RAM, 500 GB harddisk og DVD-brenner.

I de fleste nettbutikkene finner du dog en barebone-modell uten minne, disk og optisk drev. Det kan jo være en fordel, om du for eksempel ønsker deg en SSD i stedet for konvensjonell harddisk. Merk deg også at "vanlig" XS35 (ikke GT) ikke kjører Ion 2-plattformen, som er viktig for dekoding av HD-video.

Over de neste sidene skal vi ta en nærmere kikk på denne krabaten.

Takk til Shuttle som sendte maskinen til test.

Les også