Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Shuttle XS35GT

Introduksjon

I databransjens øyne er ikke et rom møblert før det inkluderer en PC eller to. Nå er gangen under angrep fra alt-i-ett-løsningene, mens nettbrettene prøver å overta for kokeboka på kjøkkenet.

Men for bare noen få år siden var det stuen som var målet. Enhver PC-produsent med respekt for seg selv hadde en eller annen form for mediasenter. Microsoft tryllet frem en mediasenterversjon av Windows XP, og Intel og AMD kastet seg på karusellen med henholdsvis Viiv og Live! – betegnelser som skulle fortelle potensielle kjøpere om at dette var modeller som kunne takle videoavspilling. Også i det nymotens høydefinisjonsformatet.

Intensjonene var sikkert gode, men drømmen om en stue-PC i de tusen hjem forble en drøm. Datamaskinene som kom på markedet hadde en tendens til å være for store, for svake eller for støyende til å virkelig friste. Et mylder av forskjellige kodeker, filformater og avspillingsprogrammer gjorde ikke situasjonen bedre – det var ikke akkurat ”plug and play” for Hvermansen i den jevne stue.

I stedet har den digitale stuerevolusjonen kommet snikende i form av bokser som er langt enklere å bruke. Dekoderen har opptaksfunksjon, TV-en har internett og streamingfunksjon, mens spillkonsoller og dedikerte medieavspillere som blant annet Boxee Box og Asus O!Play tar det meste av media. Kombinerer du dette med at mange har (minst) en bærbar PC og/eller nettbrett tilgjengelig, er det vel strengt tatt ikke så mange som trenger en fullverdig datamaskin i hverdagsrommet.

XS35GT fra Shuttle liker det luftig, for å si det sånn.

Av en eller annen grunn ønsker likevel en og annen entusiast en "ekte" stue-PC, og noen produsenter kommer også med datamaskiner som i hovedsak er myntet på stuebruk. XS35GT fra Shuttle er en slik modell.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Atom D510 (1,66 GHz, 1 MB cache)
Harddisk (2,5 tommer 500 GB 5400rpm)
Optisk enhet (Kombinert DVD/CD brenner/leser)
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi
Operativsystem Følger ikke med
Størrelse Vekt: 1,7 kg (med fot) Størrelse: 25.2 x 16.2 x 3.85 cm (uten fot) Volum: 1,57 liter
Pris Barebone ca. 2500 kr

Shuttle sin XS35GT kommer i flere utgaver. Den vi har hatt på testbenken har den fulle modellbetegnelsen XS35GT-804, som betyr at den kommer ferdig utstyrt med 2 GB RAM, 500 GB harddisk og DVD-brenner.

I de fleste nettbutikkene finner du dog en barebone-modell uten minne, disk og optisk drev. Det kan jo være en fordel, om du for eksempel ønsker deg en SSD i stedet for konvensjonell harddisk. Merk deg også at "vanlig" XS35 (ikke GT) ikke kjører Ion 2-plattformen, som er viktig for dekoding av HD-video.

Over de neste sidene skal vi ta en nærmere kikk på denne krabaten.

Takk til Shuttle som sendte maskinen til test.

I bruk

Shuttle XS35GT er en liten PC, men ikke overraskende liten – vi har da kikket på slike ministasjonære tidligere. Her må vi naturligvis trekke fram Eee Box EB1501P fra Asus, som har en rekke fellestrekk med Shuttle-maskinen.

Shuttle har likevel et stort og spesielt fortrinn. Til glede for verdens støyallergikere er den er passivt kjølt. Her er det altså ingen vifter som surrer og bråker.

For å få til dette er kabinettet til XS35GT så å si fullstendig perforert. Det betyr at sideveggene i sort matt plast er av det mer fleksible slaget, men da dette uansett er en stasjonær maskin byr ikke dette på problemer. Den medfølgende og blanke foten har fin tyngde og lager en stabil plattform for selve kabinettet. I teorien skal foten alltid brukes for å sikre nok med luft for datamaskinen.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA, HDMI
Enhetstilkobling 5 x USB 2.0
Annet Kensingtonlås Minnekortleser (4 i 1)
Skruen helt øverst holder sideveggene på plass og er vanligivs skjult bak en gummiknott.

Minnekortleseren og den siste USB-kontakten er plassert i front av den lille PC-en.

Innvendig

Dugelige kjøleribber dekker det aller meste av hovedkortet. Maskinen tar kun en minnemodul, maksimum 2 GB ifølge spesifikasjonene.

Den andre siden er i praksis kun det optiske drevet og nok en stor kjøleribbe.

Ved å bruke en adapter kan også det optiske drevet byttes ut med en ekstern harddisk. Dette er ekstrautstyr og må kjøpes separat. Det samme gjelder for en brakett med VESA-feste, slik at du for eksempel kan montere den bak på en skjerm med dette.

Varme og støy

Som nå burde fremgå av tekst og bilder er altså maskinen vifteløs. Hvor mye støy den gir fra seg kommer med andre ord helt an på hva slags harddisk du putter i den. Vil du ha helt stillegående PC går du naturligvis for en SSD.

Varmen avgis nokså jevnt gjennom kjøleribbene. Med kabinettveggene på blir datamaskinen naturligvis litt varm under bruk, men aldri på en måte som er ubehagelig eller virker unormalt.

Ytelse

Shuttle XS35GT kommer uten operativsystem, noe som betyr at det er helt opp til deg selv hva du installerer på den og bruker den til. Her har du valget fra rene mediesenterløsninger som for eksempel XBMC til tradisjonelle operativsystemer. For sammenligningsgrunnlaget testet vi med Windows 7.

Vi har her valgt å sammenligne med Eee Box EB1501P fra Asus, som jo er i samme klasse. Den er utstyrt med en litt raskere Atom-prosessor ((D525 @ 1,83 GHz) og den originale Ion-plattformen til Nvidia. Shuttle har som nevnt Ion 2 og Atom D510 @ 1,66 GHz.

Systemytelse

Her er det ingen store overaskelser. Eee Box har med sin noe raskere prosessor et fortrinn, og GeForce 9400M G, som var grafikkløsningen i første generasjon Ion, gjør det generelt litt bedre.

Generelt kan vi si at dette på ingen måte er noen raske PC-er. Dersom du er spesielt opptatt av god ytelse velger du enkelt og greit ikke en datamaskin med Atom-prosessor.

Spillytelse

Er du interessert i spill er du naturligvis også ute etter en helt annen type maskin. Shuttle XS35GT klarer seg riktignok med noen gamle klassikere på lav oppløsning og detaljnivå, men nyere spill kan du i stor grad glemme.

Film

En av Ion-plattformenes sterke sider er evnen til å dekode høyoppløst video. Atom-prosessoren er ikke sterk nok til dette alene, men med Nvidia Ion på laget går dette smertefritt med det aller meste av video.

Men det betyr ikke nødvendigvis at du bare kan smelle inn Windows og tro alt fungerer automagisk. Først må de rette mediasplittere, kodeker og/eller avspillere som VLC og Media Player Classic – Home Cinema på plass. Det er nesten verd en hel artikkelserie i seg selv.

Oppsummering og konklusjon

Oppsummering

Shuttle XS35GT er noe såpass uvanlig som en liten, men fullverdig datamaskin med helt passiv kjøleløsning. Kombinerer du dette med en støysvak harddisk eller SSD har du en PC som ganske enkelt aldri vil høres.

Samtidig må det sies at vi med fullverdig PC mener det i ordenes videste forstand. Det er på ingen måte noe fartsmonster, og egner seg ikke til spilling eller andre minne- og/eller prosessorkrevende oppgaver som blant annet videoredigering.

Typisk bruk for en slik PC vil være surfing, vanlige kontorapplikasjoner og medieavspilling. Og spesielt med tanke på sistnevnte er Shuttle XS35GT meget godt egnet. Får du rett programvare inn på denne lille boksen takler den filmavspilling i 1080p full-HD og 7.1 surroundlyd.

Det er noen småting å plukke på hos XS35GT. Men på en såpass beskjeden maskin er egentlig ikke mangelen på eSATA, USB 3.0 eller gigabit kablet nettverk så veldig tung å bære. Hva vi derimot virkelig savner er en egen, digital lydutgang. Lyden går kun digitalt ut via HDMI-kontakten. Har du et separat lydanlegg, er du da avhengig av en AV-forsterker eller TV som kan sende lyden videre.

Det er naturligvis også mulig å bruke et USB-lydkort eller HDMI-splitter for dette, men det betyr flere bokser og økte kostnader. I våre øyne er dette noe som burde sitte på en slik PC.

Konklusjon

Shuttle XS35GT er en god nyhet deg som ønsker deg en helt stillegående PC for surfing, lett kontorbruk eller medieavspilling.

Men selv om maskinvaren i seg selv gjør XS35GT spesielt godt egnet som mediespiller, det ikke nødvendigvis det beste valget dersom det hovedsaklig er dette du skal bruke den til. Husk at en dedikert mediespiller vil kunne gjøre dette til en langt lavere pris, og ikke minst være enklere å sette opp.

Som mediespiller eller stue-PC henvender Shuttle XS35GT seg derfor i hovedsak til entusiastene, som da ønsker full kontroll eller muligheten for å få mye funksjonalitet i en liten og ikke minst helt lydløs pakke. Og på det punktet leverer Shuttle varene med XS35GT.

+  Liten og nokså plasseringsvennlig
+  Passivt kjølt - helt stillegående


-  Mangler dedikert digital lydutgang

annonse