TestShuttle DS47

En helt lydløs PC du lett vil la deg friste av

Likevel er den for spesielt interesserte.

Innledning

De av dere som har fulgt med i dataverdenen en stund, vil helt sikkert dra kjensel på navnet Shuttle. I dag gjør det kanskje ikke så veldig mye av seg her på berget, men går vi noen år tilbake, var Shuttle et selskap som begynte å tenke smått. I en tid da tårnkabinetter var normen, kunne Shuttle imponere med stilige «barebone»-maskiner.

Barebone er for øvrig et uttrykk vi sjelden bruker nå til dags, men det er et ganske enkelt konsept: En uferdig PC. Stort sett er det snakk om et kabinett med hovedkort og strømforsyning, hvor du selv putter inn det som trengs av minne, harddisk, prosessor og grafikkløsning.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Dagens testobjekt er nettopp en barebone fra Shuttle, om enn ikke av de aller mest modifikasjonsvennlige. Kabinettet er i metall, og med et volum på beskjedne 1,3 liter, sier det seg jo selv at det blir noen begrensninger.

Selve prosessoren får du ikke gjort noe med, her skal du klare deg med å putte inn minne og harddisk/SSD. I tillegg har Shuttle DS47 et ledig Mini-PCIe-spor som støtter mSATA, slik at du utvide med ytterligere lagring.

Spesifikasjoner --
Maskinvare --
Prosessor Intel Celeron 847 (1,1 GHz, 2 MB cache, 2 kjerner)-
Minne Plass til 2 x DDR3 SO-DIMM, maks 16 GB totalt-
Skjermkort Intel HD Graphics-
Harddisk Plass til 2,5-tommers HDD eller SSD Plass til mSATA SSD-
Optisk enhet N/A-
Trådløs tilkobling 802.11 b/g/n WiFi-
Annet -
Operativsystem Leveres uten OS Drivere til Windows XP/7/8 og Linux-
Størrelse 2,0 x 16,5 x 20,0 cm (utstikkende kontakter og ledninger kommer i tillegg)-
Vekt Datamaskin: 1,3 kg Strømforsyning: 320 gram-
Pris Barebone: Omtrent 1700 kroner-

Som vi ser er DS47 utstyrt med en Celeron-prosessor fra Intel, og det betyr at det ikke er en datamaskin som passer til de mer krevende jobbene. Her har strømforbruket fått rangen foran ytelsen, og faktisk skal det ikke mer til enn at den lille datamaskinen klarer seg med passiv kjøling.

Shuttle har riktignok gitt oss passivt kjølte småmaskiner før, men da var det med Intels relativt svake Atom-prosessor. Kan Celeronen i DS47 gi oss litt mer datamuskler å leke med?

Bla om for å gå under panseret på denne tassen >>>

Det er Shuttle som har lånt oss DS47 til test.