Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestShuttle DS47

En helt lydløs PC du lett vil la deg friste av

Likevel er den for spesielt interesserte.

Innledning

De av dere som har fulgt med i dataverdenen en stund, vil helt sikkert dra kjensel på navnet Shuttle. I dag gjør det kanskje ikke så veldig mye av seg her på berget, men går vi noen år tilbake, var Shuttle et selskap som begynte å tenke smått. I en tid da tårnkabinetter var normen, kunne Shuttle imponere med stilige «barebone»-maskiner.

Barebone er for øvrig et uttrykk vi sjelden bruker nå til dags, men det er et ganske enkelt konsept: En uferdig PC. Stort sett er det snakk om et kabinett med hovedkort og strømforsyning, hvor du selv putter inn det som trengs av minne, harddisk, prosessor og grafikkløsning.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Dagens testobjekt er nettopp en barebone fra Shuttle, om enn ikke av de aller mest modifikasjonsvennlige. Kabinettet er i metall, og med et volum på beskjedne 1,3 liter, sier det seg jo selv at det blir noen begrensninger.

Selve prosessoren får du ikke gjort noe med, her skal du klare deg med å putte inn minne og harddisk/SSD. I tillegg har Shuttle DS47 et ledig Mini-PCIe-spor som støtter mSATA, slik at du utvide med ytterligere lagring.

Spesifikasjoner --
Maskinvare --
Prosessor Intel Celeron 847 (1,1 GHz, 2 MB cache, 2 kjerner)-
Minne Plass til 2 x DDR3 SO-DIMM, maks 16 GB totalt-
Skjermkort Intel HD Graphics-
Harddisk Plass til 2,5-tommers HDD eller SSD Plass til mSATA SSD-
Optisk enhet N/A-
Trådløs tilkobling 802.11 b/g/n WiFi-
Annet -
Operativsystem Leveres uten OS Drivere til Windows XP/7/8 og Linux-
Størrelse 2,0 x 16,5 x 20,0 cm (utstikkende kontakter og ledninger kommer i tillegg)-
Vekt Datamaskin: 1,3 kg Strømforsyning: 320 gram-
Pris Barebone: Omtrent 1700 kroner-

Som vi ser er DS47 utstyrt med en Celeron-prosessor fra Intel, og det betyr at det ikke er en datamaskin som passer til de mer krevende jobbene. Her har strømforbruket fått rangen foran ytelsen, og faktisk skal det ikke mer til enn at den lille datamaskinen klarer seg med passiv kjøling.

Shuttle har riktignok gitt oss passivt kjølte småmaskiner før, men da var det med Intels relativt svake Atom-prosessor. Kan Celeronen i DS47 gi oss litt mer datamuskler å leke med?

Bla om for å gå under panseret på denne tassen >>>

Det er Shuttle som har lånt oss DS47 til test.

Installasjon og bruk

Shuttle DS47 har et karosseri som i hovedsak består av metall. Nevneverdige unntak er frontpanelet, som har et plastbeslag, og to blanke «pyntelister» på den ene siden. Disse listene myker litt opp i en utpreget industriell og funksjonell design, men pass på – de får lett slitemerker.

Under disse to platene kan du putte inn det du ønsker.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Åpent og oversiktlig. Nærmest ser du det ene Mini-PCIe-sporet med det trådløse nettverkskortet.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Her er RAM på plass, og SSD-en festet til braketten sin.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Fiks ferdig. Fremdeles er det plass til en mSATA SSD.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Brakett til VESA-feste følger med.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ettersom vi her har en barebone, er det ikke bare å koble til ledninger og slå den på. Først må du få på plass valgfri mengde RAM, og en eller annen form for lagringsplass. DS47 har to SO-DIMM-plasser, altså bruker den samme type minne som i bærbare datamaskiner, og støtter opp til 16 GB totalt. De fleste vil klare seg fint med mindre enn dette, men det kommer naturligvis an på bruksområdet.

For lagring har du to muligheter: En mSATA SSD eller 2,5-tommers harddisk/SSD. Dette kan også fint kombineres, slik at du for eksempel kan ha operativsystemet på en mindre mSATA-disk, mens en konvensjonell harddisk sørger for at du har rikelig med lagringsplass.

Selve installasjonen er relativt enkel. «Undersiden» har to metallplater som enkelt kan fjernes etter å ha løsnet et par skruer, og deretter er det en smal sak å putte inn det du måtte ha ønske om. 2,5-tommersplassen tar harddisker med en høyde på opptil 12,5 millimeter.

For ordens skyld kan vi nevne at vi under testingen utstyrte Shuttle DS47 med 4 GB RAM og en SSD på 256 GB.

Luftig plassering anbefales

Den beskjedne størrelsen gjør at det i de fleste tilfeller er lett å finne en plass til Shuttle DS47, men den passive kjøleløsningen fungerer best når boksen plasseres stående. Det er derfor anbefalt at den enten plasseres på de to medfølgende metallstøttene, eller for eksempel monteres bak skjermen. DS47 kommer med brakett og skruer som passer til 75/100 millimeter VESA-feste.

I testperioden nøyde vi oss med å bruke de enkle støttene. Det er verd å merke seg at kabinettet står helt løst på disse, og ender gjerne med å lute noen grader i den ene eller andre retningen. For deg som av estetiske grunner må ha det til å stå helt beint, vil par små pappbiter kunne gjøre susen. Likevel skulle vi jo helst sett at støttene kunne festes skikkelig.

Tilkoblinger

En av de tingene som gjør Shuttle DS47 til et såpass spesielt produkt, er alle tilkoblingsmulighetene du har. I tillegg til de mest sedvanlige kontaktene finner vi også «gammeldagse» RS-232-porter, pin-tilkobling for power og to gigabit nettverksporter som kan kjøres hver for seg eller i team.

Dette er derfor en datamaskin som ikke bare vil appellere til støyallergikere, men også til «datamekkere» som trenger en rimelig PC til et spesielt prosjekt.

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde DVI og HDMI Støtte for to skjermer Maks oppløsning 1920 x 1200 (digital) eller 2560 x 1600 (analog)
Lyd 3,5 mm minijack for lyd inn 3,5 mm minijack for lyd ut
Nettverk 2 x gigabit Ethernet
Enhetstilkobling 4 x USB 2.0 2 x USB 3.0 1 x RS-232 1 x RS-232/422/485 4-pin tilkobling for power/clear CMOS/5V DC strøm
Annet Minnekortleser for SD
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Fronten har fire USB 2.0-porter, minnekortleser og to COM-porter. De sistnevnte blir kanskje ikke brukt så mye, og er derfor dekket til med sorte plastdeksler. Ellers finner du statuslys og av/på-knappen her.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Baksiden har en god del å by på: DVI, HDMI, lyd inn og ut (3,5mm minijack), to USB 3.0-porter, to gigabit LAN og strøminntak. Videre er det ferdige hull til WLAN-antenner, samt pin-kontakt for power, clear CMOS og 5V DC strøm.

Varme, støy og strømforbruk

Bestykker du Shuttle DS47 med en SSD i stedet for en vanlig snurredisk, får du en PC som er helt lydløs. Ulempen med en slik vifteløs PC har vi allerede vært inne på – for at kjølingen skal fungere optimalt, krever det godt med ventilasjon og riktig plassering. Men Shuttle har godkjent arbeidstemperaturer fra 0 til 40 grader celcius for DS47, så i normal romtemperatur vil du jo kunne ta deg noen små friheter.

Til enkel, vanlig bruk tar kjøleløsningen fint unna all varme, men ved tyngre, vedvarende belastninger kan det jo bli litt hett. Karosseriet målte vi til rundt 50 grader på det varmeste, da i stående posisjon under stresstesting. De interne sensorene kunne samtidig rapportere om en prosessortemperatur på 65 grader, mens SSD-en holdt seg på omtrent 45 grader celcius.

Vi har dessverre ikke fått målt strømforbruket, men ifølge Shuttle skal boksen bruke omtrent 11 watt på tomgang og 30 watt på full pinne – dette da med harddisk.

Videre ser vi på ytelsen >>>

Ytelse

Shuttle DS47 leveres uten operativsystem, men det følger med Windows-drivere på en DVD. Linux og Windows XP/7/8 oppgis som kompatible operativsystemer. Vi installerte Windows 7 på datamaskinen, noe som gikk smertefritt. Vi opplevde heller ingen stabilitetsproblemer i testperioden.

Ytelse er naturligvis et spørsmål når det kommer til datamaskineri av dette kaliberet, men det viste seg litt vanskelig å finne egnede datamaskiner å sammenligne med. Men litt fikk vi da gjort, og plukket ut fjorårets Mac Mini med Intel Core i5-prosessor til å representere en «vanlig» PC. Videre fikk AMDs Fusion-plattform være med i form av den lille Zotac Zbox nano XS AD11 Plus.

Vi skulle også gjerne hatt med Intels lille NUC-boks med Core i3-prosessor, men den kjørte i sin tid et ganske annet testoppsett. SD47s forgjenger, den Atom-drevne Shuttle XS35GT, ble også for det meste testet med annen programvare.

Ett av stedene vi faktisk har greit med data, er fra Windows' opplevelsesindeks. Her har vi ikke tatt med data for minne og harddisk, ettersom dette til dels vil avhenge av hva du putter inn i boksen. Men for prosessoren ser vi at denne ligger på nivå med AMDs aldrende plattform, og foran Atom. Men Intel Core i5-prosessoren ligger i en helt annen liga.

Cinebench og Handbrake viser at prosessoren gjør det markant bedre enn representanten fra AMD. Atom-prosessoren er ikke med her, men hvis vi for eksempel blar oss til testen av Acer Iconia W510, ser vi at dennes tokjernede Atom på 1,8 GHz ikke kan stille med de samme kreftene.

Spillytelse

For spill er ikke Shuttle DS47 noe å skryte av, selv om gamle Half-Life 2 faktisk kan kalles spillbart på litt lav oppløsning.

Krefter nok til 1080p

Utenpå esken til Shuttle DS47 står det at den støtter avspilling av Full HD-materiale, altså filmer med 1080p oppløsning. Det stemmer godt med våre erfaringer, men husk å bruke en avspiller som utnytter prosessorens grafikkdel – CPU-en alene er ikke sterk nok til å kverne de tyngre HD-klippene.

Bruker du da for eksempel VLC, må du huske å huke av for GPU-akselerasjon i spillerens innstillinger.

Til slutt: konklusjon >>>

Konklusjon

Oppsummering og konklusjon

Shuttle DS47 har en tydelig industripreget design, og er også en ganske spesiell PC. Den ene grunnen er fleksibiliteten – først står du helt fritt til å putte inn minne og lagringsplass etter behov og lommebok, og dernest har den lille boksen tilkoblingsmuligheter nok til tilfredsstille selv hardbarkede datamekkere.

Det andre som gjør DS47 såpass særegen, er at den er helt lydløs. Med mindre du klemmer inn den mest støyende snurredisken du kan oppdrive, er dette en datamaskin som verken trenger synes eller høres.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Men selvsagt har noe ved denne datamaskinen blitt ofret på stillhetens alter, og det offeret er ytelse. DS47 er utstyrt med en tokjernet Intel Celeron 847, og med en klokkefrekvens på 1,1 GHz sier det seg jo nesten selv at den ikke kan holde koken mot en «vanlig» PC.

Likevel trenger ikke Shuttle DS47 å oppleves som noen sinke – i hvert fall ikke med en kjapp SSD innabords. Fra enkel til vanlig bruk i Windows, som nettsurfing og vanlige kontorprogrammer, føles DS47 nærmest sprelsk i forhold til forgjengeren XS35GT. Selv om klokkefrekvensen er lavere, gjør Celeron-prosessoren det meste langt kjappere enn det dagens Atom-modeller får til.

For tyngre belastninger, som videoredigering for eksempel – vil dog Shuttelen være treig i forhold til en standard PC. Moderne 3D-spill vil heller ikke fungere godt, selv om gamle titler riktignok kan kjøres på litt lavere oppløsninger.

Best på spesialisering

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Shuttle DS47 vil ikke være noe førstevalg som en «altmuligmaskin» – den mangler ganske enkelt datamusklene som skal til. Det den nok vil trives best med, er en mer spesialisert tilværelse, kanskje som surfe- eller kontorPC på en plass der stillhet er gull. Med sitt relativt lave strømforbruk, vil den også kunne finne veien til en plassering i både biler og båter.

Et annet eksempel er en jobb som en lydløs stue-PC, eller avspiller for lyd eller bilde. Full HD-video spiller glatt med den riktige programvaren, og boksen kjører lyd over HDMI-utgangen. I tillegg skulle vi gjerne ha sett en dedikert digital lydutgang. Nå til dags finnes det riktignok eksterne USB-løsninger på dette, men det hadde vært fint å hatt alt i én og samme pakke.

Med integrert trådløst nettverk, samt to gigabit Ethernet-porter, er dette også en boks som fint kan tekkes folk med en nærtil usunn interesse av å mekke på hjemmenettverket sitt. Eller hvorfor ikke koble til en ekstern harddisk og bruke den som en liten server? Shuttle har også hatt bedrifter, industrien og Reodor Felgen i tankene da de lagde DS47, ettersom de har utstyrt den med to COM-porter.

Shuttle DS47 er altså en PC som ikke vil passe for alle, eller i enhver anledning. I våre øyne er det spesialistene og entusiastene som vil få mest glede ut av denne lille og lydløse datamaskinen, men vi skal heller ikke se bort fra at «vanlige folk» også vil kunne la seg friste litt. Har du en egnet oppgave for den, vil DS47 gjerne ta jobben som en PC utenom det vanlige.

+ Liten og relativt plasseringsvennlig
+ Passiv kjøling – ingen vifter
+ Mange tilkoblingsmuligheter
+ Sett inn minne og lagringplass etter behov

- Ingen dedikert digital lydutgang
- «Vakler» litt på løse støttebein

Er du opptatt av lite viftestøy?
Slik lager du en lydløs PC

Alternativer

Det finnes ikke så mange datamaskiner som kan fylle nøyaktig den samme rollen som DS47, men det finnes mange modeller som er litt på siden. Ønsker du deg en kraftigere datamaskin, men fremdeles vil holde størrelsen nede, kan for eksempel Apple Mac mini være et alternativ. Men selv om den er støysvak, er den jo ikke helt lydløs. Den er også langt dyrere, mindre fleksibel og bruker mer strøm.

Holder vi oss til ytelse mer på linje med DS47, har vi jo Intel NUC – en barebone som også kan fåes med den samme Celeron-prosessoren. Denne er rimeligere, men igjen får du en boks med vifte. Den har heller ikke trådløst nettverkskort som standard, og ikke plass til en 2,5-tommers harddisk.

Et mer prisgunstig alternativ kan da være Zotac Zbox nano, ettersom dette er en fiks ferdig PC. Men igjen snakker vi altså om en mindre boks som krever en vifte for å holde seg kjølig nok.

Vi vil også minne om at det også finnes kabinetter med passive kjøleløsninger, for eksempel Streacom FC5. Men slike kabinetter koster litt, og da ender du fort opp med en løsning som er langt dyrere enn Shuttle DS47.

Til slutt kan vi nevne at en dedikert mediespiller kan være et alternativ til en stuePC som bare skal brukes til å spille av film eller musikk. En slik spiller vil også typisk være både rimeligere og enklere å sette opp enn en PC.

annonse