Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia N9

Her er Nokias nye toppmodell

Vi feller dommen over Nokias første MeeGo-mobil.

Nokia N9 skiller seg fra andre smartmobiler ved at den har et operativsystem uten en tradisjonell startskjerm og uten en eneste tast på fronten. Skjermen er 3,9 tommer stor, noe som i størrelse plasserer den midt mellom iPhone 4 (3,5 tommer) og Samsung Galaxy S II (4,3 tommer). Skjermteknologien er AMOLED, som gir svært god kontrast og klare farger. Skjermoppløsningen er 480 x 854 punkter.

Pen og solid

Karosseriet er støpt i plast, og selve telefonen kan minne om et plastrør som er kjevlet til det er 6,6 cm bredt og nesten flatt.

Skjermen på Nokia N9 stikker litt frem. Legger du den opp ned er det med andre ord bare skjermen som berører underlaget, med de farer det gir for at glasset skal bli skadet.

Vi har forsøkt å ripe opp glasset på vår testmodell med en tapetkniv, og merker oss at det heldigvis skal svært mye til før glasset lar seg merke.

En ny måte å bruke mobilen på

Det nye operativsystemet til Nokia, MeeGo, krever litt tilvenning, ikke minst fordi du ikke har noe fast utgangspunkt i form av en startskjerm du kan returnere til ved et tastetrykk. I stedet bytter du mellom tre ulike skjermer ved å stryke med fingeren over glasset. Det hele virker som en god idé, men i praksis kan det være litt vanskelig å få telefonen til å skjønne når vi vil bytte skjerm, og når vi bare vil flytte på noe inne i et program.

Siden MeeGo er et helt nytt operativsystem, så er det også litt færre applikasjoner å velge mellom for nedlasting. Men mange av de vitktigste applikasjonene er på plass, og flere kommer til. En av ulempene med MeeGo er usikkerheten rundt operativsystemets fremtid, ettersom Nokia skal bruke Windows Phone på sine fremtidige smartmobiler. Det kan få utviklere til å velge bort MeeGo når de skal skrive nye applikasjoenr. Nokia sier selv at de vil støtte MeeGo med videreutvikling frem til 2015, men de har ingen planer om å gi ut flere mobiltelefoner med dette operativsystemet.

Rik på funksjoner

Nokia N9 har det meste av det du finner på andre smartmobiler, men mangler plass for minnekort. Den kan filme i HD og ta bilder med 8 megapiksler koppløsning. Både bildene og videoklippene holder høy kvalitet sammenliknet med andre mobiltelefoner.

Inne i Nokia N9 sitter en NFC-brikke. Dette er en liten brikke som kan sende ut og lese radiosignaler over svært korte avstander. Teknologien brukes blant annet i berøringsfrie nøkkelkort, heiskort og betalingssystemer. Men brikken i N9 kan bare brukes for å koble sammen tilbehør, lese NFC-merkelapper eller for å dele innhold.

Nokia N9 har en avansert nettleser som fungerer godt, men dessverre ikke så raskt som vi hadde håpet. Når du laster inn en nettside tar det lang tid før innholdet vises, og i mellomtiden kan du se på ventegrafikken, et sjakkrutemønster. Når hele siden er lastet kan du zoome og flytte på siden med fingrene. Men flytter du litt raskt frem og tilbake, så dukker sjakkmønsteret opp igjen. Flyten er ikke like god som på iPhone eller Android-mobiler i samme prisklasse.

Svak på underholdning

Musikkspilleren gir i utgangspunktet god lyd, men mangler muligheter for tilpasning av lydbildet. Det betyr at du ikke kan dempe bassen om du synes den blir for hard, eller øke den om du synes den er for tam. En slik lydutjevner er viktig siden folk har ulik smak og ulik hørsel, samtidig som ulike hodesett reproduserer lyden forskjellig. Vi kan heller ikke spille like høyt som på enkelte andre modeller, som HTC Sensation XL.

Skal du se film på mobilen, så må du gjerne bruke N9. Men har du lastet ned DivX/XviD-filmer, så må de først konverteres til et format som N9 støtter. Alternativet er å laste ned en annen avspiller som har slik støtte.

Vil du heller la deg underholde av spill, så finnes Angry Birs, Gof2 (du skal redde galaksen), NFS Shift (bilspill) og RealGolf ferdig installert på telefonen. Disse spillene fungerer godt.

Ellers egner Nokia N9 seg ypperlig til navigasjon, og kan brukes som stemmeassistert GPS i rundt 100 land. GPS-løsningen er god, men du vil trenge en holder som gir strøm til mobilen mens du navigerer, og som samtidig holder telefonen på plass på en måte som gjør at den får kontakt med navigasjonssatellitene.

Når det gjelder talekvaliteten er Nokia svært god, og vi liker også at Nokia har klart å få batteriet til å vare litt lenger enn mange av konkurrentene. N9 er likevel ikke en mobil du kan bruke i dagesvis uten å lade, men et par dager ser ut til å gå greit.

Ingen revolusjon

Vi tror Nokia N9 med MeeGo vil bli en mobiltelefon med et for smalt marked til å bli noen bestselger. Når nyhetens interesse har lagt seg, har N9 egentlig lite nytt å bringe til torgs. Den skiller seg ut i design, og de fleste som har sett den beskriver den som lekker. Men N9 er såpass dyr at den må ha det lille ekstra for å kunne hevde seg mot mobiler med Windows Phone, iOS (iPhone) og Android. Dagens utgave av N9 mangler rett og slett litt av den prosessorkraften som skal til for å drive en brukeropplevelse på høyde med det de tøffeste konkurrentene klarer.

Ønsker du en rask, enkel og smidig mobiltelefon har Samsung Galaxy S II alt i alt bedre egenskaper enn det Nokia N9 kan vise til. Skjermen er større og minst like god, og den har bedre musikk- og videospiller. Kameraet er muligens litt svakere enn på N9, men også Galaxy S II har et bra kamera.

Ønsker du en funksjonsrik mobiltelefon med et enkelt og raskt brukergrensesnitt kan du vurdere iPhone 4 eller den kommende iPhone 4S. Forskjellen på de to er i korte trekk at 4S har bedre kamera og raskere prosessor enn iPhone 4. Men selv dagens iPhone 4 oppleves som raskere enn N9.

Les hele testen på Amobil.no

annonse