Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Ericsson Xperia Mini

Har du små lommer, er dette mobilen

Sony Ericssons nye Mini-modell gjør det meste riktig.

Sony Ericsson Xperia Mini er en liten telefon med mye å tilby. Mange vil nok falle for denne lille telefonen som har vokst av seg de barnesykdommene forgjengeren Xperia X10 Mini hadde. Det første vi legger merke til ved denne telefonen er at den har vokst minimalt i størrelse, men har fått en betraktelig større skjerm.

Telefonen kommer med en tre tommers skjerm, noe som kun er en halv tomme mindre enn for eksempel iPhone 4. Xperia Mini har lagt på seg noen gram og vokst noen millimeter, men dette er lite merkbart. Den er bra ut, og ligger godt i hånden. I tillegg er skjermen slitesterk og tåler mye før det blir riper i den.

Et sosialt alternativ

Telefonen gir deg en drøss med muligheter for å holde deg oppdatert på hva som skjer i verden, og da spesielt på sosiale meder. Facebook og Twitter er integrert i mange av applikasjonene, og Sony Ericssons Timescape-program gjør at du kan få all informasjonen fra disse samt meldinger og samtaler på et sted.

Til tross for sin lille skjerm er det ikke noe problem å skrive meldinger på Xperia Mini, skjermen er rask og det er sjelden noe problem å treffe tastene på berøringsskjermen. Brukergrensesnittet er bra og vi opplever telefonen som både rask og enkel i bruk.

Liten musikkjempe

Når det kommer til musikk, er Xperia Mini et godt alternativ for MP3-spilleren. Det er veldig god lyd i telefonen og masse tilleggsfunksjoner. Musikkspilleren ser også veldig bra ut, og er lett å bruke. Det medfølgende hodesettet er dog lite å skryte av, så vi anbefaler å bytte ut dette til noe mer avansert.

Musikkgjenkjenning er også på plass her, så hvis du hører en sang du ikke kan navnet på finner telefonen dette ut for deg i løp av noen få sekunder.

Ellers har telefonen et fem megapikslers kamera som tar helt greie bilder, men det er et stykke igjen de de aller beste kameratelefonene. Telefonen kan både ta opp og vise film i 720p HD-kvalitet, men kvaliteten ved opptak er svært varierende avhengig av lysforholdene. Den lille skjermen gjør også at det å se på film ikke er helt optimalt i lengden. Det fungerer greit til korte snutter, men det er lite gunstig å se en spillefilm på en så liten skjerm.

Det meste du trenger

Når det kommer til teknologi er det lite vi savner i Xperia Mini. Den har selvsagt både 3G og Wi-Fi slik at du alltid kan komme deg på nett. GPS er også på plass og fungerer ganske bra, den lille skjermen gjorde jobben godt her og det var aldri noe problem å se hvor vi skulle hend.

Telefonen kommer også med Android 2.3 som er siste versjon av dette operativsystemet. Dette er vi veldig fornøyd med ettersom Sony Ericsson var veldig trege med å få oppdatert fjorårets Xperia-modeller.

Ellers finner vi alt av nyttefunksjoner som kalender, adressebok, dokumentviser, alarm, notatblokk, kalkulator og lignende som er blitt vanlig i dagens smarttelefoner. Telefonen fungerer også godt til e-post, og støtter bruk av flere kontoer samtidig. Du kan også bruke Exchange Mail.

Som telefon er det lite å utsette på Xperia Mini. Den har god lyd under samtale, høy lyd, og vi opplevde aldri noen dekningsproblemer under testperioden. Adresseboken er god og gir mulighet for synkronisering med både e-post og sosiale medier.

Noen mangler

Det er dog enkelte ting som gjør at vi ikke ruller sekserterningen for denne telefonen, og det første er batterilevetiden. Det sier seg jo selv at det er vanskelig å få et stort batteri i en så liten telefon, og det merkes. Vi ladet som regel telefonen hver dag under testperioden, og selv ved moderat bruk skal det godt gjøres å ikke måtte lade den når kvelden kommer.

I tillegg savner vi noe ny teknologi som Bluetooth 3.0 da dette begynner å komme på ganske mange av dagens nye telefoner. Det er heller ingen HDMI-utgang, men dette er heller ikke blitt vanlig på annet enn de dyreste telefonene.

Videre er og blir skjermen noe liten, og dette merkes som særlig hvis du skal se på film. I tillegg gjør den lille skjermen at litt mer avanserte spill som krever mye knoting med flere fingre på skjermen samtidig, bli i overkant vanskelige.

En god mobiltelefon

Alt i alt kan vi ikke si annet enn at vi ble ganske glad i den lille Xperia-telefonen. Den har det meste de fleste trenger av funksjoner, er rask, full av muligheter, ser bra ut og koster ikke skjorta. Med en prislapp på drøye 1800-kroner stiller den svært godt i mellomprisklassen og har ikke mange konkurrenter, og spesielt hvis vi ser på størrelsen.

Det finnes dog noen gode alternativer i denne prisklassen. HTC Wildfire S gir deg en større skjerm, et kanskje enda bedre brukergrensesnitt, og har en lavere pris. Det skal sies at dette er en ganske mye svakere telefon og vi ikke oppleves som like rask som Xperia Mini og vil heller ikke være like god på nettet når det kommer til for eksempel Flash-elementer.

Et annet alternativ er en annen Sony Ericsson-modell nemlig Xperia Neo. Her må du legge inn noen hundrelapper ekstra, men du får en mye større skjerm, et veldig bra kamera, men også her er batterikapasiteten et problem. Det kan også lønne seg å se på Huawei U8800. Prisen er omtrent den samme som hos Xperia Mini, men skjermen er mye større og batteriet er bedre.

Synes du Xperia Mini ser ut som noe for deg, men savner et fysisk tastatur kan vi anbefale deg å ta en titt på Xperia Mini Pro som er omtrent identisk, men med et utskyvbart tastatur.

Les hele testen på Amobil.no

annonse