Til hovedinnhold

Vi har pakket ut Nokia N9

Er første modell med det nye operativsystemet MeeGo.

Omsider er Nokias nye toppmodell med operativsystemet MeeGo kommet. MeeGo er utviklet som et samarbeid mellom Intel og Nokia, og skulle etter planen brukes på alt fra mobiltelefoner til TV-bokser og bilunderholdningssystemer.

Kortvarig lykke

Nå har Nokia sagt de vil bruke Windows Phone på sine kommende smartmobiler, mens Intel vil delta i utviklingen av en ny Linux-basert løsning som de kaller Tizen. Dermed kan dette bli den eneste mobilen noen sinne med MeeGo som operativsystem. Nokia lover imidlertid å holde OS-et oppdatert frem til 2015. Den første oppdateringen kommer allerede om tre uker.

Før sommerferien kikket vi på en tidlig versjon med litt uferdig programvare. Nå er salgspakken klar, og du her kan du være med oss når vi pakker den opp:

Nokia N9 kommer med både Swipe og Swype. Førstnevnte er navnet på grensesnittet der du sveiper med fingeren på skjermen for å skifte mellom startskjermer og applikasjoner. Swype er måten du legger inn tekst på ved å dra fingeren fra bokstav til bokstav på et tastatur. På Nokia N9 kan du nå bruke Swype også på norsk.

Da vi prøvde den første versjonen av Nokia N9 merket vi oss at telefonen var rask, men at det enkelte ganger stoppet litt opp når vi byttet mellom applikasjoner. Den gang ble vi forklart at programvaren var i beta. Men selv om programvaren nå er klar for salg, så hender det fremdeles at telefonen trenger litt tid for å kjøre i gang nye prosesser.

Eksklusivt for Telenor

Nokia N9 skulle etter planen være i salg i september som en eksklusiv Telenor-mobil. Nå er den her, litt forsinket, men fremdeles bare for Telenor-kunder.

Nokia har ingen planer om å lansere flere mobiltelefoner med operativsystemet MeeGo. Det er synd, for MeeGo er et svært bra operativsystem. Valget av Qt som utviklingsplattform gjør at det allerede er en rekke applikasjoner som kan kjøres på telefonen. Vi har sett betaversjoner av både Wimp og Spotify, og Nokia sier telefonen vil få egen applikasjon for filmtjenesten Voddler.

Nettleseren støtter HTML5, men kan ikke kjøre egne plugins. Det betyr at den mangler støtte for Flash. Du kan imidlertid velge å bruke en annennettleser, som Firefox eller Opera.

Her gir vi en kort innføring i hvordan brukergrensesnittet på Nokia N9 er bygget opp:

annonse