Til hovedinnhold

Test: Samsung B2100 - vanntett tøffing

Test: Samsung B2100 - vanntett tøffing

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

(Publisert 20.05.2009)
Nøyaktig hvor mange mobiltelefoner vi har druknet opp gjennom årene er vi ikke helt sikre på. Men det begynner å bli en del, også enkelte som i utgangspunktet har påberopt seg å tåle vann.
Men før vi kom så langt som til å teste hvor vanntett B2100 måtte være, så var det om å gjøre å få unnagjort resten av testingen. For selv om B2100 er en mobiltelefon som skal tåle vann, så er det viktigere å finne ut hvordan den fungerer til telefoni og tekstmeldinger.

Design

Men vi kan starte med å si noe om design. Samsung B2100 er det vi kaller en klassisk mobiltelefon. Det betyr at den er i ett stykke, uten glidelokk, hengsler eller dreiemekanismer. Slike mobiltelefoner har normalt litt mindre plass for tastatur og skjerm, enn mobiltelefoner som kan brettes ut eller åpnes. På B2100 er tastaturet stort, og dermed er det skjermen som må lide. Den måler bare 1,8 tommer, og har en oppløsning på fattige 120x160 punkter.

Chassiset er i metall og plast, og tastene er strukket med en gummi som hindrer at det blir glipper mellom dem der vann eller skitt kan trenge inn. En ramme i metall gjør telefonen sterkere, og på vårt testeksemplar er rammen i matt rød aluminium.

I siden av telefonen er det et gummilokk som beskytter ladekontakten (brukes også til hodesettet) og på motsatt side kontroller for volum opp/ned. Her finnes også en knapp som tenner en diodelampe på toppen av telefonen. Kjekt om du leter etter nøkkelhull i mørket, men alt for spedt til å fungere som lykt når du går i mørket.

Baksiden av telefonen har fire tverrgående forsenkninger som bidrar til å gi bedre grep. Her finner vi også en stor metallskrue som holder bakdekselet på plass. På baksiden sitter også kameraet, som vi nok synes er vel utsatt med tanke på at det er snakk om en telefon som skal tåle litt tøffere behandling.

Antennen på telefonen er integrert i en bue som også fungerer som festepunkt for nakkestropp eller mobilpynt. I pakken følger det med lader, bruksanvisning og et stereo hodesett med dårlig lyd. Det er det hele. Her er verken datakabel, PC-programvare eller annet tilbehør.

Ingen proffmobil

B2100 er ikke ment å være verken kameramobil, musikkmobil eller Internett-mobil. Ikke er det en proffmobil heller, selv om den har en slags e-postklient. B2100 er rett og slett bare en mobiltelefon for den som ferdes i litt røffe omgivelser. Om du padler, sykler eller jakter er dette en mobiltelefon du slipper å være redd for. I så måte har Samsung truffet godt, for telefonen tåler unektelig mye.

Dessuten er den lett å betjene med valne fingre, og lydkvaliteten ved samtaler er helt utmerket. Telefonen har digitalt støyfilter som tar bort bakgrunnsstøy.

For friluftsfolk er det heller ingen ulempe at telefonen har en standby-tid på hele 600 timer. Her kan du være på nett i flere uker, så lenge dekningen er god og du ikke prater for mye. Hyppig bruk av lommelyktfunksjonen vil også begrense batterikapasiteten.

Taletiden er på ni timer, og det er langt mer enn de fleste andre mobiltelefoner kan skilte med.

Ingen kameramobil

Ettersom dette ikke er en kameramobil skal vi heller ikke bruke mye tid på å beskrive kamerafunksjonene i telefonen. Vi nøyer oss med å konkludere med at kameraet har lav oppløsning, men tar overraskende gode bilder. Her er ikke noe fotolys, og selv om bildene slett ikke blir så ille når lyset er bra, så egner de seg best for MMS-bruk. Vi kan også filme enkle videoklipp med telefonen, men høyeste oppløsning er begrenset til 176x144 punkter..

Vi skulle gjerne ha sett at telefonen hadde litt større skjerm, og at skjermoppløsningen var bedre. Men egentlig er vi mer misfornøyd med lesbarheten på skjermen. I sollys er skjermen neste ubrukelig. Svake kontraster kombinert med et synlig rutenett mellom bildepunktene gjør det litt ubehagelig å lese den minste skriften i menyene. Telefonen er heller ingen drøm for nettsurfere, selv om den har WAP-leser.

Vanntett

Så til påstanden om at dette er en mobiltelefon som tåler vann. Vi tok produsenten på ordet, og kastet til vanns på en meters dyp, festet i et fiskesnøre. Først etter en halv time sveivet vi imm telefonen og sjekket om den virket. Det gjorde den.
Hvordan det hele foregikk kan du se her:
[wip4: video=301 width=468 align=left]

Deretter slang vi telefonen rundt omkring i en steinur, der telefonen hoppet og spratt fra stein til stein før den atter landet i vannet. Denne øvelsen gjentok vi flere ganger. Resultatet ble noen småbulker i metallet og en mindre sprekk i plasten som beskytter skjermen. Men ut over dette var telefonen like hel, og like funksjonell som før vi startet behandlingen.

Som friluftsmobil er dette en mobiltelefon til terningkast fire. Men ettersom vi bedømmer mobiltelefoner ut fra generelle kriterier, så ender Samung B2100 opp med en ikke alt for sterk treer.

Her er noen bilder vi har tatt med Samsung B2100:

Bildeeksempler

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Mer om
annonse