Test

Test: Sonim XP3 - Mobilen du kan bade med

Test: Sonim XP3 - Mobilen du kan bade med

Testresultater

Tøff, tøffere og tøffest! Tåler vann, vibrasjoner, slag, støv og temperatursvingninger. Herdet glass og god batterikapasitet.
Temmelig funksjonsfattig. Ikke kamera eller MMS.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Nå trenger du ikke nødvendigvis å havne under vann for å ha glede av en mobiltelefon som Sonim XP3. Men etter at Ericsson la ned produksjonen av R310 for åtte år siden, har det vært heller dårlig med vanntette mobiler i handelen.

Derfor er det ekstra gledelig når en mobilprodusent nå igjen har tatt skrittet ut og lansert en mobiltelefon som ikke bare er støv og sprutsikker, men som faktisk skal tåle at du havner i vannet med den.

Vanntett boks

At dette er en litt annerledes mobiltelefon forstår vi allerede før vi åpner esken den kommer i. For dette er ikke noen vanlig eske, men en ”matboks” med solid lås og gummipakning under lokket.

Vi mistenker at denne boksen er like vanntett som mobilen, og ser frem til en vintersesong med Nordmarkas tørreste matpakke (eh?).

Grov

Selve telefonen er utformet på en måte som levner liten tvil om bruksområdet. Chassiset er på alle måter kraftig, med grove utsparringer og store skruer som holder baklokket på plass. Knappene på sidene er også av den typen du kan betjene med arbeidshansker på, og skjermen ligger dypere under det herdede overflateglasset enn på noen annen mobil vi kan komme på i farten.

Baksiden har en stor høyttaler, men ikke noe kamera. På toppen sitter en liten lampe som fungerer som lommelykt. Kontaktene i bunnen (lader og håndfrisett) er dekket av et stort gummilokk, som igjen er festet til telefonen med en kraftig skrue.


Dette batterilokket faller bare ikke av - uansett hva telefonen utsettes for.

Hardfør

Til sammen gjør dette mobiltelefonen i stand til å tåle å ligge i en halv time på en meters dyp. Du skal kunne slippe den fra to meter høyde og ned på betong, og gjennomføre samtaler enten temperaturen er 20 minusgrader eller 60 varmegrader. Verken sand, vann, salt eller slag skal stoppe XP3.

Som mobiltelefon er Sonim XP3 først og fremst et verktøy du kan ringe med. Her er også mulighet for å sende SMS, men ikke bildemeldinger (MMS). Som nevnt er telefonen uten kamera, og den har ikke minnekapasitet til å fungere som MP3-spiller. Telefonen støtter imidlertid PTT (Push To Talk). Bare synd de norske mobilnettene ikke gjør det.

Enkel

Teknisk minner telefonen mye om de første mobiltelefonene med fargeskjerm. Oppløsningen er på 128x160 tegn, noe som gir et nokså grovt bilde. Den innbygde nettleseren støtter WAP, men fikser ikke nettsider i HTML-format. Men telefonen har Opera Mini, og dermed kan du faktisk surfe på Facebook, google og utføre en rekke andre nett-tjenester, selv på denne temmelig enkle mobilen.

Her finnes også Opera Sync, som lar deg synkronisere bokmerker via Internett fra PC til mobil. Telefonen har kalender, vekkeklokke, kalkulator, enkel lydopptaker, bluetooth (ikke A2DP), stoppeklokke, nedtellingsklokke og verdensur.

Minnekapasiteten på telefonen er 10 MB. Noen utvidelsesmulighet finnes ikke.


XP3 tåler antakelig et lengre fall i fjellveggen enn vi gjør.

Batteri

Batterikapasiteten er oppgitt til 5,5 timer tale. I vårt testeksemplar sitter det et 1180 mAh-batteri. Det skal gi en standbytid på minst 220 timer.

Blant funksjonene vi finner på denne telefonen er også et samtalefilter der vi kan legge inn telefonnumre som vi ønsker å svarteliste. Tenk på det, neste gang du ikke når meg på mobiltelefonen …

Ellers kan du velge mellom tre ulike fargetemaer, som alle er blå.

Om telefonen tåler en krig skal være usagt, men vi har sluppet den i betong, massert den i boblebadet og kjørt over den med bil uten at den har tatt skade. Noen små riper kan riktig nok skimtes på skjermen, men det er også det hele. Telefonen virker like godt.


XP3 var like blid, til tross for at vi passet på å kjøre frem og tilbake noen ganger.

Sammen med telefonen får du en ganske kraftig belteholder i plast. Den er omtrent så ulekker som en belteholder bare kan få blitt, men gjør nytten sin når vi fester den på klatreselen eller flytevesten. For XP3 er ikke en mobiltelefon til kontorbruk.

MILF

Til tøff bruk er XP3 antakelig verdens beste mobiltelefon. Så har den også sertifiseringene IP57, og  MIL-810F. Vi liker telefonen for hva den er, men savner et par funksjoner, som MMS og FM-radio. Dette, kombinert med begrenset minne og liten skjerm, gjør at den ender opp med en hederlig firer på vår terning.


Går båten til bunns er det bare å ringe etter hjelp!