Tek.no

Test

Sandberg Hard Disk Cloner

6 Okt 2010 14:30

Testresultater

For mange høres harddisker ut som noe vanskelig, skummelt og dyrt, men de siste årene har vi sett mange forandringer på dette punktet. SATA-grensesnittet har de siste fem årene sørget for å gjøre det enklere å koble til nye harddisker, som dessuten er mer stabile, raskere og rimeligere enn noen gang. Og de nye minnediskene er så kjappe at det å bytte fra en konvensjonell harddisk til SSD er den beste enkeltoppgraderingen du kan gjøre.

Det å fysisk bytte ut harddisken er heller ikke så vanskelig. For mange ligger hodepinen i det å være nødt til å installere alt av operativsystemer og programvare på nytt. (Selv om et slikt harddiskbytte egentlig er en god unnskyldning for å reinstallere og rense opp i systemet.)

Men ønsker du da å bytte ut haddisken uten å bekymre deg om innholdet, er det kloning som er tingen - det vil si å lage en identisk kopi av din gamle harddisk. Problemet er bare at dette vanligvis krever litt spesiell programvare og kunnskaper.

Det er her Sandberg Hard Disk Cloner kommer inn.

For små og store disker

Sandberg Hard Disk Cloner er enkelt og greit en plastboks med to stående brønner. I disse brønnene er det kontakter for tilkobling og strøm til harddisker med SATA-grensesnittet, som har vært den mest vanlige de siste fem årene.


Kloneren - altså selve boksen - har plass til to harddisker, som kan være av den mindre typen på 2,5 tommer, eller de større på 3,5. Ifølge dokumentasjonen skal den klare alle kapasiteter.
Ellers har kloneren inngang for strøm, av/på-knapp, USB-port, eSATA-port og statuslys. I tillegg har den en egen klone-tast som vi straks kommer tilbake til. I pakken finner vi også strømadapter, en USB-kabel, eSATA-kabel, bruksanvisning og programvare.

Boksen kan altså kobles til PC-en med USB og/ eSATA (ekstern SATA), alt etter hva du har av kontakter og behov for hastighet.

Kloning med og uten PC

Sandberg Hard Disk Cloner har to bruksområder. Den ene er som en ren "offline" harddiskkloner, der du ikke trenger koble den til en PC. Her setter du ganske enkelt disken du ønsker å klone fra i brønn A, mens disken du ønsker å skrive til i brønn B. Slå på strømmen, og etter et par magiske trykk på klone-tasten er det bare å vente på at operasjonen blir ferdig.
Ettersom hver enenste sektor på disk A kopieres over til disk B, tar dette naturligvis litt tid, avhengig av type og størrelse på disken. For oss tok det litt over to timer å klone 500 GB med en litt eldre disk som mål. Dette tilsvarer en hastighet på litt over 60 MB i sekundet - altså omtrent tilsvarende det den tregeste disken klarer.


Den nye disken blir akkurat som den gamle - inkludert partisjoner i samme størrelse. Det at absolutt alt kopieres betyr også at den nye disken MÅ være like stor eller større enn den gamle.
Merk at overskytende plass ikke vil taes i bruk dersom klonen egentlig har større kapasitet, men dette kan du enkelt legge til selv i etterkant. Bruk det innebygde diskbehandlingsverktøyet i Vista eller Windows 7 - alternativt GParted eller EaseUS Partition Manager Home Edition.
Skuffende programvare
Som et alternativ til den vanlige kloningen følger det også med programvare som gjør at du kan klone disker når boksen er koblet til datamaskinen. Dette gir deg en stor fordel, og det er at ikke absolutt ALT blir kopiert over - kun de områdene som har registrerte data. Har du da ikke så veldig mye på disken, vil det gå langt raskere enn å gjøre dette "offline".
Men en slik funksjon på plass øynet vi også flere fine ting her. Vi håpet da at vi kunne velge bestemte partisjoner eller klone en større disk til en mindre, så lenge den store ikke hadde mer data enn at det fikk plass på en mindre disk. Dette har vi sett er mulig med Kingstons SSD-oppgraderingspakke, ettersom det i disse tider ikke akkurat er uvanlig å gå fra en større konvensjonell harddisk til en SSD med mindre kapasitet.
Men her ble vi skuffet. Programvaren krever at måldisken er like stor eller større enn originalen, så du kan ikke for eksempel klone en 250 GB harddisk over på en 160 GB SSD - selv om innholdet ville fått plass.
Kloneprogrammet lot oss heller ikke klone en intern disk til en ekstern - noe som hadde vært perfekt med tanke på enkel backup. For å gjøre dette nå må du i praksis ta disken ut av datamaskinen din og sette den i kloneren, noe vi ikke trenger påpeke er ganske tungvint.

Også dokkingstasjon

Kobler du kloneren til datamaskinen får den en annen funksjon, og det er som dokkingstasjon for harddisker. Kloneren kan som nevnt kobles til datamaskinen din med USB eller eSATA, og når du da setter en disk oppi en av de to brønnene, vil denne oppføre seg som en vanlig ekstern harddisk. (Er den koblet til med eSATA oppleves den strengt tatt som en intern harddisk.)

Merk at kloneren kun har én eSATA-port, og en slik takler bare én harddisk. Det betyr at den bare er i stand til å ha en disk koblet til med eSATA. Ønsker du å ha to harddisker tilkoblet samtidig, er du derfor nødt til å koble disse til med USB 2.0, noe som naturligvis betyr at du får tregere overføringshastighet.

Vurdering og konklusjon

Sandberg Hard Disk Cloner er nok et litt spesielt produkt. En ren disk-kloner finner du typisk ikke slengende på pulten til folk som ikke driver en liten IT-avdeling, men Sandberg blir jo langt mer anvendelig ettersom den også fungerer som en grei dokkingstasjon for SATA-diskene dine.
Men produktet har noen klare svakheter. Bruker du disker med store kapasiteter og ønsker å flytte større datamengder, er USB 2.0 et tregt alternativ til eSATA, så vi skulle gjerne ha sett to slike porter på boksen. Dette helst i tillegg til USB 3.0 SuperSpeed, som jo er på full fart inn i markedet. Og så føler vi at programvaren ikke utnytter potensialet som ligger i kloneren - det burde vært mulig å klone fra intern til ekstern disk, og fra større til mindre kapasiteter dersom selve dataene får plass.
Er det i hovedsak en dokkingstasjon du er ute etter, er heller ikke Sandbergs kloner noe røverkjøp. Du får både enkle og doble slike (også med to eSATA-porter) til langt lavere pris. Med en prislapp på omtrent fem hundre kroner betaler du to til tre hundrelapper bare for klonedelen.
Søk etter dokking for harddisker i vår prisguide
Hvis du da svært sjelden har bruk for klonefunksjonaliteten, klarer du deg nok bedre med en vanlig og rimeligere dokkingstasjon. Men ønsker du også å ha muligheten for å klone harddisker på en veldig enkel måte, kan Sandberg Hard Disk Cloner fint ta begge jobbene.

Sandberg Hard Disk Cloner

Les også
Kjøpeguide til ekstern harddisk
Les også
Du får raskere grafikk med SSD
Les også
Slik bytter du harddisken selv
annonse

Les også