Kjøpeguide til ekstern harddisk

Den eksterne harddisken er en kjekk sak med mange bruksområder. Ved siden av å fungere som et lager for film, musikk og video når den interne disken fyller seg opp, er det gjerne også en slik vi tyr til når vi skal ta backup av viktige data, eller flytte store filer fra en datamaskin til en annen.

Grovt sett kan vi dele inn disse diskene i to: små og lette 2,5-tommere (omtrent to hekto), og de større 3,5-tommerne med en typisk vekt på rundt en kilo. Fordelen med en 3,5-tommer er større kapasitet og lavere pris. De små diskene er på sin side langt mer portable, støyer som regel mindre og kan gjerne klare seg på strømmen de får gjennom USB-kabelen.

Men denne inndelingen er veldig generell. Vi har også nisjeprodukter som ekstra hardføre disker og kabinetter som rommer flere enkeltdisker. I tillegg finnes det såkalte nettverksdisker (NAS - Network-attached storage), som kobles rett på nettverket i stedet for til en bestemt datamaskin. NAS er på den annen side ikke like enkel å bruke, så vi vil ikke ta med slike i denne guiden.

Noen få eksterne disker, som for eksempel WD Elements Play, kan også kobles rett i en TV eller et stereoanlegg for å spille av mediefiler direkte.

Viktig viktig: tilkobling

I tillegg til de allerede nevnte forskjellene kommer selvfølgelig kapasitet, pris og design. Men det kanskje viktigste punktet er at de hvilke kontakter, eller såkalte grensesnitt de er utstyrt med for å kobles til en datamaskin. Det aller vanligste er USB 2.0, som er å regne som en slags felles standard for alle eksterne harddisker. Dette er også en nokså treg tilkobling, der overføringshastigheten vanligvis ikke ligger på mer enn mellom 20 og 30 megabyte i sekundet. Å flytte 100 GB vil da ta en time - og så må du da tidoble det igjen for å kunne fylle en disk i terabyte-klassen.
Heldigvis finnes det også langt raskere grensesnitt.

eSATA:

For de uinnvidde er SATA (Serial Advanced Technology Attachment) det grensesnittet som i dag brukes på interne harddisker, og eSATA er ganske enkelt en ekstern utgave av dette. For en disk koblet til med eSATA ligger gjerne flaskehalsen i selve disken og ikke i grensesnittet.

Den største ulempen med eSATA er at dette grensesnittet egentlig ikke er lagd for å forsyne en harddisk med strøm, slik som tilfelle er med USB og FireWire. Likevel ser vi at stadig flere PC-er og bærbare nå kommer med såkalte USB/eSATA komboporter, som kan servere både signal og strøm over samme kabel (standarden heter eSATAp).

USB 3.0:

De første enhetene og datamaskinene med SuperSpeed USB 3.0 er allerede ute på markedet. Med en teoretisk tidobling av hastigheten over "gamle" USB 2.0, er dette langt på vei å foretrekke, og langt mer fremtidsrettet. Denne standarden er også bakoverkompatibel med eldre USB-enheter.

FireWire:

Denne er også kjent som IEEE 1394 eller i.LINK og er utviklet av Apple. I sin tid var dette det kjappeste og mest stabile grensesnittet for overføring fra eksterne enheter, og spesielt populær for overføring av digital video. FireWire finnes nå i flere utgaver og hastigheter - 400, 800 og S3200, hvorav sistnevnte er nyest og raskest. FireWire betraktes likevel av mange som en døende standard, ettersom det i hovedsak kun er Apple-produkter som bruker dette i dag.
Litt mer om forskjellene mellom eSATA, USB 2.0 og FireWire kan du lese i artikkelen kjappere ekstern disk.

Plukk riktig disk

Det aller første du bør finne ut er hvor viktig hastighet er for deg, og hvordan du har tenkt å koble disken(e) til datamaskinen(e) du bruker. Velger du en relativt liten disk (i kapasitet), har god tid og i hovedsak skal spille av film eller musikk fra den, vil du klare deg med kun USB 2.0. Går du etter de rimeligste harddiskene har disse vanligvis kun dette grensesnittet.
Men ønsker du å kunne flytte og/eller sikkerhetskopiere mye data, eller ganske enkelt ikke har lyst til å vente i timesvis på overføringer, bør du heller se seg ut en disk med eSATA, USB 3.0 og/eller FireWire (800 eller raskere) som grensesnitt. Hva du da plukker bør være i tråd med hva du allerede har av tilkoblingsmuligheter, eller har planer om fremover. Er du tungt inne i Mac vil nok fokus på FireWire være mest logisk, mens eSATA i dag allerede finnes på en god del PC-er (og enkelt kan legges til). Merk at en ekstern harddisk med FireWire eller eSATA vanligvis har dette i tillegg til USB 2.0.
Har du ingen preferanser, men i det minste ønsker å være fremtidsrettet, foreslår vi at du plukker en ekstern disk med eSATA eller USB 3.0. Den nye USB-standarden er ikke så veldig utbredt ennå, men her vil vi se flere og flere kompatible enheter fremover. Dessuten er den som sagt bakoverkompatibel med den gamle USB 2.0 (så en slik disk vil ikke være utstyrt med USB 2.0 I tillegg).

Disk for normalbrukeren

Hvis du hovedsaklig skal ha en disk til lagring av store filer vil det for de fleste være mest matnyttig med en stor harddisk. Føler du da at USB 2.0 er kjapt nok for deg får du hele to terabyte (2 TB, altså 2000 gigabyte) for under tusenlappen i nettbutikkene.
Finn rimeligste disk på 2 TB
Å bestemme seg for en bestemt modell kan være problematisk, men i praksis er det vanskelig å gjøre et direkte dårlig kjøp, i det minste i norske butikker. Flere av harddiskprodusentene - Hitachi, Samsung, Seagate og Western Digital - kjører også sine egne produktlinjer. Har du en favorittprodusent her kan det gjøre valget enklere.
En annen produsent av ekstene harddisker er LaCie, som er kjent for en litt mer spennende design enn mange av sine konkurrenter.


Men for mange vil det altså være smartere å gå for en modell med USB 3.0 og/eller eSATA og/eller FireWire (800). Disse grensesnittene vil koste deg litt ekstra, men også by på langt bedre overføringshastigheter.
Finn rimeligste disk på 2 TB med eSATA, FireWire eller USB 3.0
 
Ikke heng deg oppi ting som om disken er formatert for Mac eller ikke - reformatering av harddisken er uansett noe du kan gjøre selv. Programvare for backup er heller ikke viktig, ettersom det finnes flere gratisalternativer for dette. Bruker du USB 2.0 er heller ikke harddiskens rotasjonshastighet (RPM) spesielt viktig. Nei, det viktigste er altså at du får en disk med kapasiteten og grensesnittene du trenger.

Disk for deg på farten

Dersom du har planer om å frakte med mye filer over alt er det de mindre 2,5-tommers portable diskene som gjelder. Typiske kapasiteter på disse ligger på 320 og 500 GB - men du får også modeller med 1 TB (og 1,5 TB er på vei). Enda mer portable er de mindre diskene på 1,8-tommer, da snakker vi om under en hekto og nesten kredittkortstørrelse.
Plukker du en disk med liten kapasitet er kanskje ikke hastigheten så viktig, og utvalget om du skulle ønske deg mer enn USB 2.0 er noe så begrenset. Men finner du ikke en tilfredsstillende ferdigløsning kan du lage en selv ved å kombinere et eget eksternt kabinett (med USB 3.0 eller eSATA) med en vanlig (intern) 2,5-tommers harddisk. (Dette er også et smart trekk dersom du har byttet ut den gamle harddisken med en SSD.)
Eller bruk for eksempel vårt prissøk for å finne de billigste 2,5-tommerne med USB 3.0.
Det viktigste for disse portable diskene er at de kan klare seg på strømmen den får fra USB-porten (USB powered eller eSATAp), noe de fleste også gjør. Siden disken skal bli med hit og dit kan det jo også være en fordel med et futteral eller liten bæreveske.


Er du ekstra klumsete eller bærer på viktige data finnes det også modeller som er lagd for å tåle litt ekstra juling, som LaCie Rugged eller Transcend StoreJet. Sistnevnte har vi sågar testet.
Glem forresten ikke at du nå får minnepinner på 256 GB, som kanskje er et enda bedre (om enn dyrere) alternativ for deg som trenger noe ekstra smått og solid.

Disk for proffene

Frem til nå har vi ikke satt spørsmål om hva slags disk som sitter inni det eksterne kabinettet, for det er gjerne ikke så viktig. For det første er jo farten uansett begrenset dersom grensesnittet er USB 2.0 (eller FireWire 400). Det andre er at mange bruker disken i hovedsak til lagring av større filer, så cache eller søketid har langt mindre å si enn på for eksempel en systemdisk.

Men for noen ekstrembrukere, som for eksempel bruker de eksterne diskene aktivt med tung videoredigering, er ytelsen viktigere. Da er det for det første essensielt med eSATA, USB 3.0 eller FireWire 800, og mange vil gå for et RAID (to eller flere disker) for høy hastighet og/eller beskyttelse av data. Eksempler på dette er LaCie 2Big Quadra eller Western Digital My Book Studio Edition II.


Merk at Western Digital også har en annen modell med to hardisker - My Book Mirror Edition. Denne har kun USB 2.0-tilkobling og har ingen fordeler når det gjelder hastighet, den den gjør er å holde de to diskene identiske (speilet) med tanke på data som ligger på dem. Dette er kjekt dersom den ene disken ryker, men det er enda kjekkere (og rimeligere) å kjøre to eksterne harddisker. Har du SÅ viktige data kan du da ta backup på begge og oppbevare den ene disken et annet sted i tilfelle brann eller tyveri.
Ikke råd eller plass til en ekstern harddisk? Husk at du også kan få mer diskplass ved å rydde litt.
Artikkelen ble første gang publisert august 2009. Oppdatert september 2010.

Les også
Start smart med ny PC
Les også
Sandberg Hard Disk Cloner
Les også
Verdens største lomme-harddisk
Les også
GUIDE: Velg rett skjerm
Les også
Tre veier til ryddigere skrivebord
Les også
Få raskere datamaskin med RAID
Les også
Sjekk om disken er frisk
Les også
Få mer diskplass
Les også
Test: Tre store harddisker
Les også
Smart lagring på nett
Les også
Test av Apple Time Capsule
Les også
Slik kloner du harddisken din
Les også
Datateknologiens ABC
Les også
Dobbelt så rask med ny disk
annonse