Tek.no

Guide

Slik bytter du harddisken selv

20 Aug 2010 16:50

Tradisjonelt har det vært to grunner til å bytte ut sin gamle harddisk. Den ene er når disken begynner å dra på åra og/eller får tvilsom helse, mens den andre har med kapasitet å gjøre. En ny harddisk kan ha mange ganger så stor lagringplass som din gamle traver, noe som kan være en stor fordel med tanke på alt vi har av digital film og musikk.
Men den kanskje beste grunnen per i dag er at dette er den beste måten å få en merkbart raskere datamaskin på. De siste par årene har nemlig minnediskene kjent som SSD (Solid State Drive) blitt både bedre og billigere. Og i den forbindelse vil vi i dag vise hvor enkelt det er å bytte harddisk selv.

Merk at fremgangmåten under fungerer på de fleste bærbare, men ettersom det er mange måter å skru sammen en maskin på, vil det være mange variasjoner her.

 

Slik går du fram

Slå av datamaskinen - helt av. Vil du være på den sikre siden kan du godt ta ut batteriet. Legg så maskinen opp ned på en egnet plass med god belysning. Legg gjerne en avis eller lignende under, slik at du ikke lager riper i lokket.

Siden vi nå skal håndtere komponenter som er sensitive for statisk elektrisitet, er dette en god tid å passe på at du ikke er ladet. Ta på et jordet punkt (metallet på et jordet apparat, vannkran eller lignende) før du åpner maskinen.

På PC-ens underside er det vanligvis en eller flere luker som kan åpnes. Har du flere slike, og ikke finner av bruksanvisningen hvilken du skal åpne, kan du se etter det universielle symbolet for harddisk - en sylinder. Noen ganger tar du også disken ut på siden av datamaskinen.

Bruk et egnet verktøy for å løsne alle skruene som holder den gjeldende luka på plass. For de aller fleste bærbare trenger du kun en liten stjernetrekker. Lirk deretter lokket bestemt, men forsiktig av.

Harddisken er er lett å kjenne igjen på sin størrelse og form. Den er som regel festet med en ekstra mekanisme, som du da må løsne før du tar ut harddisken. Merk deg hvilke skruer du må løsne og hvor de er festet. Pass så på at du drar kontaktpunktene klar fra sokkelen før du løfter ut disken.

Nå er du halvveis, og skal kun reversere prosessen. Men først må du flytte over festebraketten til den nye disken. Pass på at disken ligger riktig vei i forhold til festet.

Skyv den nye disken forsiktig på plass. Du skal kjenne litt motstand, men ikke behøve å bruke makt. Skru den fast, og sett på lokket.

Hva nå da?

En ny disk er verdens beste unnskyldning til å installere ting på nytt. På den måten er du sikker på å bli kvitt alt gammelt ræl og småproblemer som gjerne oppstår i et operativsystem over tid. Den gamle harddisken kan du med fordel plassere i et eksternt kabinett, slik at du kan overføre dine gamle data om du skulle ha behov for dette.
Går du fra en vanlig harddisk til en SSD anbefaler vi deg også å lese artikkelen Verd å vite om SSD.
Et alternativ til dette er å klone over innholdet - det vil si overføre alle data, innstillinger og hele sulamitten til den nye disken. Da blir alt som det var - på godt og vondt. For dette er det greieste å bruke et eksternt kabinett med USB-tilkobling. Vi har skrevet en guide for dette fra før, og dessuten finnes det ferdige oppgraderingspakker som har alt du trenger både av maskinvare og programvare. Mer om det kan du lese i vår test av to SSD-er.
Å sette den gamle disken i et eksternt kabinett er noe vi uansett anbefaler. Da kan du gjøre bruk av den gamle harddisken din i ettertid, for eksempel til backup og lagring av filmer eller andre store saker.

Les også
Sandberg Hard Disk Cloner
Les også
Verd å vite om SSD
Les også
Dobbelt så rask med ny disk
annonse

Les også