Til hovedinnhold

Nokia N8

Nokia N8

Testresultater

Bra kamera med ekte blits og HD-video, avansert bildebehandling, HDMI-kontakt for HD-video med 5.1-lyd, USB-vert, FM-sender og mottaker, GPS med gratis navigasjon, bra design, god byggkvalitet, mye minne, mange gode applikasjoner.
Høy pris, treg reaksjon i brukergrensesnittet, noe omstendelig i bruk.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Nokias flaggskip N8 byr på egenskaper vi ikke har sett på noen annen mobiltelefon. Men hvordan hevder den seg i forhold til konkurrentenes toppmodeller?

Design

Nokia N8 har en design som skiller seg fra alt Nokia tidligere har gjort. Chassiset er i matt anodisert aluminium og kommer i flere fargevarianter. Rundt skjermen finnes en blank metallramme i samme farge som telefonen, mens det i topp og bunn er brukt sort plast. En stor sort glassflate dekker nesten hele fronten på telefonen. Når du tenner den 3,5 tommer store AMOLED-skjermen lyser denne opp i klare farger.

Telefonens symmetri vitner om at N8 er skapt for å brukes både i stående og liggende format.

Tar vi utgangspunkt i at du holder telefonen vertikalt (stående skjerm), finner du frontens eneste tast til venstre under skjermen. På høyre side finnes volumtast, en skyveknapp for å slukke eller tenne telefonskjermen (låstast) og en kameratast. På motsatt side er det to porter som ligger skjult under plastlokk. Den ene er for SIM-kort, den andre for minnekort. På denne siden er det også en MicroUSB-port.

I bunnen har telefonen en 2,5 mm ladekontakt, men det er også mulig å lade via MicroUSB-porten. Hovedstrømbryter og uttak til 3,5 mm hodetelefoner sitter på toppen av telefonen, eller til venstre, om du holder telefonen horisontalt.

Brukergrensesnitt

Nokia N8 har en startskjerm som minner mye om den vi kjenner fra Nokia N97, med plass for seks valgfrie elementer. Men elementene er ikke like statiske som før. Nå kan for eksempel favorittlisten ligge på et element der du kan bla gjennom flere bilder enn de som umiddelbart er synlige. Når en kontakt er lagt til skal du kunne ringe direkte til denne ved å trykke på bildet. Av en eller annen grunn skjedde det ikke noe de første gangene vi prøvde dette. Men etter en restart løste det seg, og siden har det fungert fint.
Nytt i forhold til N97 er at du kan bytte mellom tre startskjermer ved å stryke fingeren over skjermen, eller ved å trykke på feltet som er merket med tre punkter i underkant av skjermbildet.

Rotete

Skjermen på N8 kan virke litt bråkete slik den er satt opp fra produsenten. Her er åtte snarveisikoner fordelt på to elementer, i tillegg til favoritt-Widget, Facebook-widget, Klokke og dato-Widget med informasjon om hvilken modus telefonen står i, samt en Widget som viser sist innkommende post, i vårt tilfelle fra Mail for Exchange. I tillegg kommer en bakgrunn med lange strå mot blå himmel, stauslinjen på toppen av skjermen og tre faste skjermtaster i bunnen av startskjermen. Heldigvis er det ingen stor sak å omorganisere skjermelementene.

Telefonen reagerer på lette berøringer, men opplevelsen virker ikke like “analog” som på iPhone eller Android-mobilene. Om du styrker fingeren frem og tilbake på startskjermen, så skjer det ingen ting. På iPhone og Android-mobiler følger skjermbildet fingeren. Stryker du fingeren tvers over skjermen for så å slippe den, så bytter skjermbildet på N8, slik det også gjør på konkurrentenes modeller.

Men dobbeltastingen vi irriterte oss over på modeller med Symbian S60 v.5 er helt borte. N8 er en gjennomført fingervennlig mobiltelefon.

Henger seg opp

I korte trekk er det to punkter vi ikke er fornøyd med. Nokia N8 bruker uvanlig lang tid på å starte og stoppe prosesser. Blir du utålmodige og trykker på noe før telefonen er helt klar, så risikerer du at hele telefonen henger seg opp, eller at den med ett hopper flere steg videre i menyene. Det skjer iblant når vi åpner bilder vi har tatt med telefonen og forsøker å zoome inn før bildet er ferdig lastet.

Om du skrur telefonen av og på vil det frigjøres minne, og telefonen jobber lettere en stund. Et godt tips er derfor å huske å stenge applikasjoner som ikke er i bruk.

Det andre vi ikke liker er at brukergrensesnittet fremdeles krever litt for mange operasjoner når vi skal gjøre enkle ting. Forsøk å filme ett videoklipp for så å sende det til YouTube, så forstår du hva vi mener.
 Meldinger og sosiale nettverk
Nokia N8 er i likhet med sine konkurrenter blitt det vi kaller en personsentrisk mobiltelefon. Det betyr at du for hver kontakt ikke bare får opp adresse og telefonnummer, men også en oversikt over personens aktiviteter på nettsamfunn. Men kontaktlisten inneholder ikke samtalehistorikk eller meldingstråder. Det finner du derimot som en egen funksjon i meldingsapplikasjonen på telefonen.
Å skrive meldinger på Nokia N8 er enkelt. Holder du mobilen som en vanlig mobil kan du skrive med en hånd på et T9-tastatur. Snur du mobilen kommer det frem et qwerty-tastatur der du har egne taster for æ, ø og å. Det er mulig å laste ned en applikasjon som lar deg skrive med strøk fra bokstav til bokstav. Denne heter SlideIT og selges i telefonens egen applikasjonskiosk, Ovi butikk for 30 kroner. SlideIT er ikke noe du må ha, men det gir unektelig bedre flyt på skrivingen når du først har lært deg hvordan du skal bruke det.
Når du skal skrive meldinger må du først åpne meldingsapplikasjonen, og deretter velge ny melding. Markøren blir stående å blinke der mottakers telefonnummer skal skrives inn, men det dukker ikke opp noe tastatur du kan skrive nummeret på. Først når du trykker der du skal skrive, kommer det opp et vindu med taster under. Når meldingen er skrevet og du trykker på den grønne haken for å vise at du er ferdig, så sendes ikke meldingen. Den går ikke av sted før du trykker på konvolutten nederst på skjermen.
At innlegging av tekst nærmest skjer i et eget program, gjør at du må igjennom dette ekstra trinnet. Du kan nemlig ikke velge å legge til andre elementer samtidig som tekstvinduet er åpent.

Kamera

N8 har muligens det beste kameraet som er å finne på noen mobiltelefon. Bildeoppløsningen er på 12 megapiksler, og kameraet har en brukbar blits. Til dette kommer at N8 har god optikk og en relativt stor bildebrikke til kameramobil å være. Resultatet er at du kan ta bilder med tilnærmet samme kvalitet som du får fra et kompakt digitalkamera.

Nokia N8 har også fått et bildebehandlingsprogram som lar deg friske opp bildene du har tatt. Du får muligheter til å gjøre mange av de samme operasjonene du ellers må ha et bildebehandlingsprogram på PC-en for å få utført. Blant annet kan du justere fargetoner og lys/kontrast, eller du kan beskjære bildene, retusjere dem eller legge til ulike effekter.

Det tar ca tre sekunder fra vi trykker på kameratasten til kameraet er klart. Når ett bilde er tatt og vi skal ta ett til, så må vi først lukke forhåndsvisningsvinduet. Dette kunne med fordel lukket seg selv etter et par sekunder. Forhåndsvisningen kan skrus av i kameramenyen.

Nokia N8 filmer video med HD-oppløsning (720p). Kvaliteten på opptakene blir bedre enn noe vi har sett på andre mobiltelfoner. Her er en kort eksempelvideo vi har lastet opp fra mobiltelefonen til YouTube:

Å laste opp en video til YouTube krever at du åpner YouTube-applikasjonen på mobiltelefonen først. Ellers kan video deles direkte som e-post (blir fort alt for store filer) eller de kan overføres via Bluetooth. N8 støtter Bluetooth 3.0, som gir om lag ti ganger raskere videooverføring enn vanlig Bluetooth.

Musikk

Nokia N8 er en underholdningsmaskin der finnene ikke har spart på noe. Musikkspilleren er meget bra, og de medfølgende ørepluggene vil gi godt nok lydbilde for de fleste. Minnet på telefonen er stort, og du kan kjøpe musikk direkte til telefonen fra Nokias nettbutikk Ovi. Musikkspilleren gir rikelig med muligheter for å justere lydbilde, legge til sanger, bygge spillelister osv.
 

Telefonen har fått den samme karusellen med albumbilder som vi har sett hos konkurrentene, en kopi vi antar Apple ikke er overvettes begeisret for.

 

Tilkoblingsmuligheter

Om du vil se film fra mobilen på en større TV-skjerm gir N8 deg to alternativer. Du kan koble deg direkte til TV-en via HDMI, eller du kan streame i hjemmenettet fra telefonen til en spiller eller et TV-apparat som støtter DLNA.

Nokia N8 har en miniHDMI-kontakt, lik den vi ser på mange HD-kameraer. Det følger også med en overgang, så du kan bruke en helt vanlig HDMI-kabel.

I tillegg følger det med en overgang fra MicroUSB til USB-hunn. Kobler du denne i mobilen kan du sette minnekortleser, USB-minne eller andre lagringsmedier med USB rett på telefonen og bruke telefonen som mediesenter.

Den ekstra ladeporten er svært nyttig, ettersom MicroUSB-porten på Nokia N8 da kan brukes som vert uten at du behøver å tømme batteriet.

Nokia N8 har også innbygget FM-sender, så du kan sende lyden fra telefonen til en FM-radio, for eksempel i bilen.

Programvare

Kjøper du en Nokia N8 får du en mobiltelefon som kan løse svært mange oppgaver. I tillegg til et rikt utvalg av gratis- og betalapplikasjoner fra applikasjonsbutikken Ovi, kan du hygge deg med radio, aviser, nett-TV, spill, video-eller fotoredigering, FM-radio, Spotify og mye annet.


Nokia N8 kommer også med gratis navigasjon. Løsningen heter Ovi Kart, og fungerer svært bra. Blant annet får du veiledning om hvor du skal svinge og ta av, enten du kjører bil eller går. Her er reisehåndbøker fra Michelin og Lonely Planet, i tillegg til at du kan få informasjon om hendelser i nærområdet.
 
Vi mener Nokia N8 hevder seg brukbart i konkurransen med andre toppmodeller. Men det må nok enda en del fipussing til på grensesnittet før vi er villige til å sette den aller høyeste karakteren på en Symbian^3-mobil. Dermed ender vi på terningkast 5.
Er du ute etter en toppmodell i smartmobilmarkedet bør du også vurderer HTC Desire. Denne har samme type skjerm som N8, men er basert på operativsystemet Android. Den har ikke like godt kamera, men er svært enkel å bruke.
Et annet alternativ er iPhone 4. Denne har brukbart kamera, selv om det ikke kan måle seg med kameraet på N8. iPhone 4 kan også filme i HD. Dette er trolig verdens enkleste mobiltelefon å bruke.
Begge disse modellene har fått terningkast 6 i våre tester.
 

Her kan du sjekke prisen på Nokia N8 i vårt prissøk.

Bildeeksempler

Testresultater

Bra kamera med ekte blits og HD-video, avansert bildebehandling, HDMI-kontakt for HD-video med 5.1-lyd, USB-vert, FM-sender og mottaker, GPS med gratis navigasjon, bra design, god byggkvalitet, mye minne, mange gode applikasjoner.
Høy pris, treg reaksjon i brukergrensesnittet, noe omstendelig i bruk.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Bra kamera med ekte blits og HD-video, avansert bildebehandling, HDMI-kontakt for HD-video med 5.1-lyd, USB-vert, FM-sender og mottaker, GPS med gratis navigasjon, bra design, god byggkvalitet, mye minne, mange gode applikasjoner.
Høy pris, treg reaksjon i brukergrensesnittet, noe omstendelig i bruk.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse113.5 x 59.1 x 12.9 mm
Vekt135 gram
Standby-tid390 timer 2G / 400 timer 3G
Taletid12,5 / 5,5 timer (2G/3G)
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portJa Ja, med vert
Meldingsfunksjon-
TasteutformingBra skjermtastatur med æøå. Tydelig respons
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterJa Ja, godt integrert.
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra
Bildegjengivelse inneMeget bra
Bildegjengivelse dagslysSvært bra
Bildeoppløsning12 megapiksler
VideoopptakJa Ja, HD-video
Skjermstørrelse360 x 640, 3,5 tommer AMOLED
Fargedybde16 millioner
Minne-
Minnekapasitet16 GB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 32 GB
Nettverk-
UMTS10,2 Mbit/s ned, 2,0 Mbit/s opp
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANJa Ja, med DLNA, UPnP b/g/n
GPSJa Ja, med kompass og gratis navigasjon
Tilbehør/Media-
FM-radioJa Ja, med RDS
MediaspillerJa Ja, med FM ut
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkTeknologibombe som krever bruksanvisning
PrisklasseHøy
MenynavigeringGode og oversiktelige menyer
BrukervennlighetLitt omstendelig med mye venting
DesignSvært bra
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilSymbian^3, Qt og Java
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkBytt
Nye egenskaper-
LTEBytt
NFCBytt
SAR-verdi1.02 W/Kg
WIMAXBytt
DMBBytt
TouchJa Ja, kapasitiv multitouch0

Konklusjon

Testresultater

Bra kamera med ekte blits og HD-video, avansert bildebehandling, HDMI-kontakt for HD-video med 5.1-lyd, USB-vert, FM-sender og mottaker, GPS med gratis navigasjon, bra design, god byggkvalitet, mye minne, mange gode applikasjoner.
Høy pris, treg reaksjon i brukergrensesnittet, noe omstendelig i bruk.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Nokia N8 kan ikke måle seg med iPhone eller Android-mobilene når det gjelder brukergrensesnitt. Til gjengjeld er telefonen en teknologibombe av de sjeldne. Kameraet er antakelig det beste mobilkameraet som finnes, og telefonen er den eneste på markedet som har standard HDMI-utgang.

Grensesnittet minner mye om det vi finner på N97, og selv om det er gjort med fingervennlig og det er puttet på et par startskjermer til, så oppleves menyene som litt tungvinte.

Skjermen er like stor som på iPhone (3,5 tommer), men oppløsningen er ikke like høy som på den siste iPhone-modellen. Når det er sagt må vi innrømme at skjermen er både skarp og klar, selv om du altså kan se pikslene om du går inn for det.

Med mye minne, svært bra kamera, muligheter for filmredigering og gode tilkoblingsmuligheter til så vel mobilnett som Internett og TV-en i stua, er Nokia N8 et godt forsøk på å innhente konkurrentene i smartmobilmarkedet.

Vi tror telefonen passer godt for dem som liker å kunne stille og justere på alt fra pausetiden mellom to alarmer, til hvordan brukergrensesnittet skal se ut. Nokia N8 kan alt, men den er ikke påfallende enkel å bruke.

Dette er verdens første Symbian^3-mobil, og den er ikke helt uten barnesykdommer. Blant annet bør minnehåndteringen bli bedre så vi kan få en telefon som reagerer mer spontant.

Noen programvareoppdateringer må du nok belage deg på før alt fungerer slik det er ment.

Mer om
annonse