Til hovedinnhold
NyhetPC på en pinne

Cotton Candy er PC på en pinne

Nå kan FXIs lille ARM-datamaskin forhåndsbestilles.

ARM-prosessorenes suksess på mobil- og brettmarkedet har fått møllene til å kverne hos små aktører også. Tidligere i vinter har vi skrevet om det rimelige og kredittkortstore Raspberry Pi.

FXI er et selskap med hovedsete i Trondheim, av alle steder, som nå ønsker å friste oss med noe lite og lett. Sin kreasjon kaller de sukkerspinn – eller Cotton Candy som det heter på utenlandsk.

I ordets videste forstand kan vi kalle Cotton Candy for en fullverdig PC, selv om den kun veier 21 gram. Den er utstyrt med en ARM Cortex A9 prosessor på 1,2 GHZ, en firekjernes ARM Mail-400MP grafikkprosessor og en gigabyte RAM.

Med dette under panseret har vi en datamaskin for enklere bruk, litt lett spilling og generelt mediekonsum. Den skal takle film i Full-HD, altså oppløsningen 1080p.

Av nettverksmuligheter har den lille datamaskinen Bluetooth og 802.11n Wi-Fi. Lageret er et microSD-kort på opp til 64 GB.

For datamaskiner og fjernsyn

Cotton Candys litt spesielle utforming, med en kontakt i hver ende, er på ingen måte tilfeldig. USB 2.0-kontakten er ikke bare ment for å forsyne datamaskinen med strøm, men lar deg også plugge den rett i en USB-port på en annen PC. Der kan den fungere som et vanlig USB-lager, eller du kan ta over fullstendig med operativsystemet som ligger på pinnen.

Per i dag har Cotton Candy støtte for Ubuntu Linux og mobiloperativsystemet Android.

Den andre enden har en HDMI-kontakt med lydstøtte, og sånn sett kan også Cotton Candy brukes som en liten stue-PC eller mediespiller for monitorer og TV-apparater med HDMI.

Pinnen er også utstyrt med en microUSB-kontakt.

Den oppmerksomme leser vil legge merke til at det mangler tastatur på denne tassen. Her er det meningen at du skal bruke tastatur og mus tilhørende maskinene du plugger den til, eller bruke trådløse enheter. Du skal også kunne fjernstyre den med en smartmobil.

Skal være klar i mars

Skulle det nå dirre i "vil ha"-muskelen din kan vi opplyse om at produktet ennå ikke er å finne i butikken. Men du kan forhåndsbestille den fra det nyåpnede utviklernettstedet cstick.com, og da vil du trolig få den i løpet av neste måned.

Den norske prisen på herligheten er 1199 kroner. MVA og frakt kommer i tillegg.

Kilde: Ars Technica

annonse