Test

Gulesider 1880 Navigasjon

(Alle foto: Einar Eriksen)

De fleste telefoner med GPS-mottaker, har også GPS-programvare ferdig installert. Eniro har imidlertid likevel funnet ut at de skal lage et eget navigasjonsprogram med navnet Gulesider 1880 Navigasjon.

Navigasjonsprogramvaren fra Eniro er faktisk dyrere enn mange andre løsninger. Prisene lyder på 19 kroner for et døgn, 79 kroner for en måned og 790 kroner for et år. Til sammenligning får du Wayfinder-program uten tidsbegrensninger til tusenlappen, mens Nokia Maps koster 483 kroner for et år. 

Så hvorfor skal du da gå for Gulesiders navigasjonsløsning? Jo, det finnes noen store fordeler som de andre leverandørene av navigasjonsløsninger ikke kan konkurrere mot. 

Med Gulesider 1880 Navigasjon, kan du søke på personer og navigere deg på besøk.

Naviger til Ola Nordmann

I Gulesiders løsning kan du for eksempel søke etter en person eller en bedrift i Eniros egen database. De personene og bedriftene du finner gjennom telefonkatalogen.no og gulesider.no, finner du også i Gulesider 1880 Navigasjon.

Når du får opp resultatet av et slikt søk, dukker det opp mye informasjon inkludert telefonnummer og eventuelt åpningstider dersom dette er oppgitt. For å for eksempel ringe til personen eller bedriften trykker du enkelt og greit valg og ring til. 

Du får også enkel tilgang på værmeldingen der du befinner deg eller andre steder via Gulesider 1880 Navigasjon.

Det mest positive poenget med at programvaren søker i Eniros tjenester, er imidlertid at du får opp adressen. Da trenger du ikke å vite adressen på forhånd, men enkelt og greit bare navnet på personen eller bedriften for å komme til rett sted. 

Dette kan du fort sette stor pris på, og løsningen kan i mange situasjoner føre til at du slipper å ringe eller bruke nettleseren for å finne en adresse før du setter avgårde. 

Mobilen er langt mer hendig å ha med seg til fots enn en frittstående bil-GPS.

Ellers lite nytt

Det eneste som faktisk er nytt i Eniros navigasjonsløsning, er at den søker i Eniros registre. Ellers fungerer programvaren omtrent som andre navigasjonsløsninger, med et nytt brukergrensesnitt. 

For eksempel er det ikke noe problem å søke etter interessepunkter som for eksempel nærmeste bensinstasjoner eller nærmeste hotell. Eniros navigasjonsløsning er basert på kartdata fra Teleatlas, og har derfor like mange interessepunkter og adresser å velge mellom som en proff frittstående GPS. 

I tillegg til å søke etter personer, bedrifter eller interessepunkter, har du selvsagt også mulighet til å søke direkte på adresser eller velge et sted på kartet som du vil navigere til. Du kan også lagre dine egne favorittpunkter. Gulesider 1880 Navigasjon varsler deg også om fotobokser. 

Det er likevel noen ting vi savner, som er tilstede i andre navigasjonsløsninger for mobiler. Først og fremst savner vi at GPS-en viser hastighet mens du kjører, og når du er forventet å være fremme ved destinasjonen. Sistnevnte er heller ikke mulig å få frem, mens hastigheten din kan vises i knøttliten skrift under "GPS-informasjon". 

Vi savner også hurtigliste som lar deg velge mellom de stedene du navigerte til sist.

Hvis du bestemmer deg for å kjøre via en bensinstasjon på veien, er det enkelt å søke etter bensinstasjoner som er på ruten du allerede har satt opp. Men når du har kommet til bensinstasjonen må du taste inn den opprinnelige destinasjonen din på nytt. Viapunkt-støtten er altså langt bedre i en vanlig frittstående GPS, der du kan fortsette å kjøre fra bensinstasjonen uten at du trenger å trykke på noe som helst.

Litt plagsomt er det at bedrifter i industriområder eller kjøpesentre ikke går an å navigere til.

Enkelte bedrifter, for eksempel butikker i kjøpesentre, er det i det hele tatt ikke mulig å navigere til fordi de ligger utenfor offentlig vei. Dette gjelder også når du setter GPS-en i fotgjengermodus. De fleste bedriftene er mulig å navigere til, men i enkelte tilfeller som i industriparker og kjøpesentre får du kun opp en feilmelding.

Funksjonsmessig finner du likevel det meste du trenger for å navigere. Det skal nevnes at skjermen i de fleste tilfeller er betydelig mindre i en vanlig mobil, og selv om du på funksjonssiden har alt du trenger savner du fort den gode oversikten. 

Vi setter også pris på den hendige muligheten til å lagre en tur som kjøretur med personbil eller firmabil, løpetur, fottur eller annet. Dette gir deg blant annet mulighet til å telle kilometerene du kjører i jobbsammenheng eller å lagre joggeturene dine for å følge et treningsprogram.

Oversikten er ikke så aller verst, heller ikke sammenlignet med en frittstående GPS.

Enkelt i bruk

Vi prøvde Gulesider 1880 Navigasjon både på Nokia N96 som ikke har trykkskjerm og en LG KC910 med trykkskjerm. I begge tilfeller synes vi programmet var svært enkelt å bruke, og ble spesielt overrasket over at programmet er godt tilpasset trykkskjermen. 

Oversikten er åpenbart ikke like god som i en frittstående GPS med større trykkskjerm, men fordelen med at du har mobilen med deg langt flere steder enn GPS-en som står i bilen er ikke å stikke under en stol. 

I den forbindelse er det også greit at Gulesider 1880 Navigasjon lar deg velge om du kjører eller går for hver gang du taster inn en ny desinasjon. Når du er fotgjenger tilpasses veivalgene dette, slik at den ikke tar hensyn til enveiskjøringer eller veier som er forbudt å kjøre på. 

Anvisningene på skjermen er enkle å følge. Kartet på skjermen er oversiktlig, og et ikon nederst på skjermen viser den neste manøveren - for eksempel tredje avkjøring i en rundkjøring eller til venstre i et kryss. Under ikonet står det også hvor langt det er til hendelsen.

Hvis du kjører feil kan det ta litt tid før Gulesider 1880 Navigasjon serverer deg en alternativ rute. Årsaken til det er at kart, ruter og adresser lastes ned over mobilnettet og er ikke lagret i mobilen, og det er naturlig at dette tar litt ekstra tid spesielt når du befinner deg utenfor 3G-dekning. Normalt vil det ikke ta lengre tid enn tre-fire sekunder i byområder med god mobildekning.

Konklusjon

Gulesider 1880 Navigasjon fra Eniro har en faktor som ingen andre produsenter av GPS-er og programvare har tilbudt. Det at du kan søke etter privatpersoner eller bedrifter i Norge, gjør at du på en svært enkel måte kan finne adressen til nesten hva som helst og navigere dit - forutsatt at personen eller bedriften er i telefonkatalogen. 

At du får opp telefonnummer, åpningstider og annen informasjon til personen eller bedriften du søker, er en fin bonus. Det krever også bare noen tastetrykk å ringe til personen eller bedriften du har tenkt å navigere til. 

Vi savner imidlertid noen funksjoner i Gulesider 1880 Navigasjon, som for eksempel visning av et beregnet tidspunkt for ankomst som vi setter stor pris på i en GPS. Andre funksjoner er litt tungvinte å bruke, som at du for eksempel ikke kan navigere innom et punkt uten å avbryte ruten du allerede har satt opp. 

Manglene er heldigvis ikke altfor mange, og har du ikke allerede blitt vant til en frittstående GPS vil du kanskje ikke legge merke til de få manglene. Adressedatabasen og kartinformasjonen fra Teleatlas er like gode som i frittstående GPS-er, og du kommer deg fra A til B. 

Alt i alt vil vi si at den store fordelen med at du ikke trenger å først finne adressen til personer og bedrifter du skal navigere til veier tungt. Til tross for manglene konstaterer vi derfor at Gulesider 1880 Navigasjon er et genialt hjelpemiddel både bak rattet og til fots.

Les også
Finner nærmeste fotballpub
Les også
Gratis navigasjon først til N97
Les også
Nå blir fullverdig navigasjon gratis
Les også
Nå får du Garmin til Nokia 5800
Les også
Kan jeg bruke Spotify i bilen?
Les også
Mobilen inntar racingbanen
Les også
Stopper teksting bak rattet
Les også
118 Mobile
Les også
Bedre kart og ny e-post fra Nokia
annonse