Tek.no

Test

Asus Radeon HD5870

26 Sept 2009 10:31

Introduksjon

Vi har ventet lenge, men nå er den her. 5800-serien med skjermkort fra AMD ble sluppet ganske så nøyaktig kl. 06:01 onsdag morgen. Kortet ankom kontoret vårt litt for sent til at det var fysisk mulig å gi dere en test innen den tid, men vi har nå jobbet sene kvelder og tidlige morgener for å få testen ferdig. Jeg presenterer dere for kanskje tidenes peneste og sprekeste skjermkort – her er herligheten – AMDs Radeon HD5870 1024 MB, i Asus-forpakning!

DirectX 10 fikk lite oppmerksomhet, trolig fordi Microsoft gjorde tidenes genistrek ved og kun lage støtte for dette sammen med Windows Vista. 5870 kommer med den flunkende nye DX11, samt en rekke nye funksjoner. Shader 5.0 er en av dem, men eksternt vil nok mange nyte godt av den nye Eyefinity-teknologien. Ved hjelp av Eyefinity trenger du ikke lenger å gå til innkjøp av dyre Matrox-kort med mindre ytelse for å bruke flere skjermer. Det "vanlige" 5870-kortet støtter tre skjermer, men det kommer også i en versjon med hele seks utganger. De seks skjermene kan speile det samme bildet, men mest spennende er det at bildet kan sveises sammen og dermed fordeles over en rekke skjermer. Hvor kult er det ikke å kunne spille i knallgrafikk med en oppløsning på 7680 x 3200 piksler (6 x 30")?

5870 viser også at skjermkortet blir i større grad en mer integrert del av maskinen din. GPU-en vil ta over flere av oppgavene til CPU-en, eller i det minste ha muligheten til å kjøre de samme oppgavene, ved hjelp av Direct Compute. Et eksempel på dette er Folding@Home. Du kan nå hjelpe til med å fjern styggdom med skjermkortet ditt, dette er faktisk noe som du har mulighet til å installere samtidig med driveren.

Radeon HD5870 føyer seg til Evergreen-familien, vi tar en skikkelig titt på AMDs store comeback. Klarer de å ta knekken på Nvidias ledelse?

Takk til Asus som sendte kortet til test.

Les også