Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Apple iPhone

Simen Willgohs - alle foto

Design og skjerm

Iphone virker ved første øyekast å være en helt standard mp3-spiller eller videospiller, og ligner ikke mye på en telefon. Med sitt flate utseende og dominerende skjerm er den både kjedelig og spennende på én og samme tid.

IPhone er ikke tykk (Trykk for større bilder)

Telefonen er hovedsaklig innpakket i glass, plastikk og metall av ymse slag. Mens fremsiden består av skjermen dekket av en glassplate, er sidene rammet inn i metall og baksiden delvis dekket av en grå metall/plastflate. Vær obs på at denne er rimelig glatt, så telefonen kan skli ut av hånden om du ikke er forsiktig.

IPhone skiller seg dramatisk ut fra andre telefoner i designet ved at den kun har én tast - menyknappen. Alt av kommandoer gis via den trykkfølsomme skjermen, og du slipper dermed å ha ørten forskjellige taster å forholde deg til.

I stedet bruker du menyknappen for å gå tilbake, volumtastene til å regulere volumet, tasten over til å skru av/på ringelyden og av/på-tasten til å skru av lyset i skjermen.

Ser vi bort i fra vekten er det lite som skiller vekt og dimensjon på iPhone fra de fleste andre telefoner på markedet. 11,5 cm høyde er i meste laget for lommen, det samme er bredden på 6,1 cm. Men 1,1 cm tykkelse er veldig overlevbart for en så avansert telefon som iPhone.

Studerer vi telefonen nærmere, kommer det for en dag at den har en 3,5 mm minijack-inngang på toppen rett ved siden av SIM-kortinngangen. Kameraet befinner seg øverst i venstre hjørne bak, mens ladeporten og stereo-høyttalerne er plassert på undersiden av telefonen.

Kvalitetsmessig er det ingenting å utsette på iPhone, snarere tvert imot. Telefonen er svært solid, og har ingen knirking eller slark i seg. Dette får den til å fremstå som svært eksklusiv - langt mer enn selskapets iPod-er, og mer i bane selskapets MacBook Pro-maskiner. I sammenligning med iPhone fremstår andre telefoner raskt som billige plastleketøy.

Dermed kan det ikke sies annet enn at Apple har truffet rimelig bra med designet på iPhone.

Slik ser menyene ut.

Skjermen til iPhone er også en perle, trolig den beste skjermen vi har sett i en mobiltelefon til nå. Kombinasjonen av oppløsning på 320 x 480 punkter, TFT-teknologi og glass som skjermbeskyttelse gjør skjermen helt overlegen det meste annet vi har sett.

Dette er et paradoks siden de fleste telefoner med trykkfølsom skjerm har mer uklare skjermer nettopp på grunn av trykkfølsomheten i skjermen. Dette gjelder altså ikke iPhone.

Tvert i mot vises video, bilder og annet av grafikk med sylskarp gjengivelse og med langt klarere farger enn det vi er vant med på mobiltelefoner.

Apple skal også ha ros for å truffet blink med menyene. Vi var på forhånd bekymret for hvordan et menysystem uten taster ville fungere. Men etter å ha brukt telefonen etter noen dager er vi ikke i tvil - dette går lynkjapt og er vel så, om ikke mer brukervennlig enn andre menyer.

Når du beveger deg i menyene skjer dette gjennom trykking på ikoner, å dra fingeren i den til siden for å gå frem eller tilbake, eller opp og ned for å bla. I tillegg kan du bruke to fingre til å forstørre eller forminske foto og nettsider. Dette gjør du ved å dra fingrene fra hverandre for å forstørre og mot hverandre for å forminske. Du kan også bevege på foto og nettsider ved å holde fingeren på skjermen og bevege den rundt.

Menysystemet til iPhone minner i grunn om en miks mellom knappene på menyraden i Mac OS X og Widget-løsningen Apple bruker. Selve menymatrisen består av 3 x 4 ikoner med ytterligere fire hovedikoner nederst.

Når du trykker deg inn på ikonene, kommer du som oftest til en undermeny med flere valg. Herfra beveger du deg rundt kun ved å trykke på skjermen, og når du skal tilbake til hovedmenyen, trykker du bare på menytasten under skjermen.

Når du ser på menyen kommer det tydelig frem at Apple ser iPod, Safari, epost-leseren og telefonen som hovedfunksjonene. Alle disse funksjonene er flyttet ned på en egen meny under de andre ikonene, og er dermed lett tilgjengelige for brukeren. Skulle du få en ny epost eller ha et tapt anrop vil dette vises med et rødt tall i høyre hjørne av henholdsvis epost- og telefonikonet.

Vi mener menyene er svært responsive og brukervennlige, og vil ikke nøle med å fastslå at vi er svært imponerte over hvor bra Apple har fått til et menysystem for telefoner allerede på første forsøk. Til sammenligning har "nykommere" som LG og Samsung brukt mange år og utallige generasjoner på å få menyene sine brukervennlige og praktiske.

Det eneste som gjenstår da er skriving av tekst. Siden iPhone ikke har noe talltastatur må dette altså skje med bruk av fingrene på skjermen. Vi var mildt sagt veldig skeptisk til løsningen til Apple, men er nok en gang positivt overrasket. Selv om det nok fortsatt er mer praktisk å bruke vanlige talltaster å skrive med, går det stadig fortere å skrive tekst med iPhone så nå når vi har satt oss inn i systemet.

Menyene på iPhone

Maskinvare, teknologi og nytte

Ikke mer avansert enn N95, men betydelig raskere. (Klikk for større bilde)

Det mildt sagt deilige med iPhone er at alt går kjapt - alt. Her finnes det ikke noe unntak. Skulle du ha flere hundre bilder i bilde-mappen laster telefonen det på maks et par sekunder. Det samme gjelder for tunge nettsider eller video-filmer på flere timer.

Denne kompromissløsheten på ytelse er noe vi virkelig setter pris på. Apple har tydeligvis enten fått på plass en svært kraftig prosessor, eller fått menysystemet til å kreve lite. Men uansett hva det er de har gjort - du sitter igjen som vinneren med en telefon som reagerer spontant på anmodning.

I tillegg er det også en fordel å ha 4 GB minne til rådighet, eller 8 GB om du vil betale for det. Dette gjør telefonen godt egnet til musikk og video - som begge bruker rikelig med plass, og du behøver ikke bekymre deg for lagringskapasiteten før etter et titalls album eller noen filmer.

Det som derimot ikke er like kjekt er at operativsystemet legger beslag på 700 MB av minnet fra første stund. Vi vet at operativsystem er tunge saker, men det gir ingen grunn til å "stjele" nesten en fjerdel av minnet. Og når du i tillegg ikke kan utvide med minnekort blir dette ekstra surt.

Ettersom vårt eksemplar ikke lar seg bruke i Norge, kan vi ikke uttale oss særlig om lydkvalitet i samtaler og batterilevetid. Men andre tester av telefonen hevder at lydkvaliteten i samtaler er litt bob-bob, mens batteriet gjerne tar kvelden etter én dags bruk. Det virker ikke usannsynlig.

Det vi derimot kan bekrefte er at lydkvaliteten er ytterst suveren når du bruker mp3-spilleren, også med det medfølgende hodesettet. Vi syns telefonen leverer, både når det kommer til bass og diskant.

I tillegg leverer Apple på salgspakken. Du får med datakabel, som også brukes til å lade telefonen, strømadapter med USB-utgang, docking-stasjon og stereo-hodesett med innebygget håndfri.

Hit men ikke lenger. Wi-Fi fungerer ikke spesielt bra på iPhone.

IPhone har allerede fått rimelig med kritikk for å ha større mangler, som 3G og super-3G på teknologisiden. Her kan også infrarød tilføyes, så er det nevnt.

Samtidig har faktisk telefonen både firebånds GSM-støtte, EDGE og Wi-Fi innenbords, som tross alt ikke er helt vanlig heller i denne prisklassen. Mens firebånds GSM-støtte gjør telefonen anvendelig også i Sør- og Nord-Amerika, gir EDGE nedlastingshastigheter på opptil 236 kbps, og er dermed en erstatning for den manglende 3G-støtten.

Men, EDGE hjelper lite dersom du ønsker å bruke videotelefoni eller andre dedikerte 3G-tjenester.

Det er her Wi-Fi kommer inn i bildet. Du kan nemlig koble iPhone opp mot det trådløse hjemmenettverket og fra det laste ned data uten at det koster deg et rødt øre ekstra, noe det derimot gjør så snart du bruker datastøtten. Dermed blir epost, filmer og annet innhold lastet ned i rekordhastighet og du slipper å bekymre deg for treg linje.

Det er i teorien. I praksis er nemlig ikke alt rosenrødt. WiFi-støtten er nemlig rimelig ustabil. Vi opplevde flere ganger at telefonen koblet seg av og på WiFi-nettet i hytt og pine. Og det til tross for at den trådløse routeren vi brukte også var laget av Apple.

I tillegg reagerer vi litt på mangelen av A2DP på blåtann-støtten. Dette betyr nemlig at du ikke kan koble til trådløse musikkhodesett - et paradoks i og med at iPhone nettopp er laget for å være en musikktelefon. Både Nokia og Sony Ericsson på en annen side har A2DP-støtte i nesten samtlige av sine musikktelefoner.

Det er et lite plaster på såret at den medfølgende nettleseren, Safari, er en av de beste vi har sett på en mobiltelefon så langt. Safari lar deg nemlig ha flere vinduer åpne samtidig, lar deg forstørre nettsiden for å kunne lese den tydeligere og forstørre et enkelt område ved å la fingeren gli over teksten.

I tillegg henter leseren nettsider raskt, og du kan stille inn leseren til å gjøre akkurat det du vil. Det eneste vi savner da er flash-støtte.

Hvordan ringer man?

Hvordan ringer man?

Iphone kan verken endre menyene, installere nye programmer eller kjøre flere programmer samtidig. Samtidig har telefonen trykkfølsom skjerm og mulighet til å legge til nye nytte-widgets. Det gjør den til en mellomting mellom smarttelefon og vanlig telefon.

Verdensklokken kan vise et visst antall klokkeslett, med utvalg av alle verdens større hovedsteder og tidssoner.

For å ta adresseboken først, så er dette en blåkopi av Apples iCal-program i OS X. Det betyr at du kan legge til så og si alt av kontaktinformasjon, inkludert fødselsdato og tittel i adresseboken. Denne har ubegrenset med plass, så du kan trygt få så mange venner du bare orker med iPhone i hånden.

Verre er det med kalenderen. Selv om denne er noenlunde lik iCal, så har Apple tatt vekk muligheten til å kategorisere hver enkelt hendelse, slik at du nå ikke kan skille mellom private og jobbrelaterte hendelser. I stedet vises alt i én enkelt liste på enten én dag eller en måned.

Dette er for svakt for en telefon i denne prisklassen i dag. Uten kategorisering mister du oversikten i kalenderen og den blir dermed mer eller mindre ubrukelig.

Av nytteprogrammer har iPhone et knippe å velge fra, deriblant Google Maps, værmeldingstjeneste og en oversikt over aksjekurser. Google Maps fungerer kun innenfor et visst område, men værmeldingen er global og viser været på alle steder med mer enn et visst antall innbyggere.

I tillegg kommer standardfunksjoner, som kalkulator, notatblokk, stoppeklokke og tidsnedteller. Med unntak av at du her trykker rett på skjermen, er det ingenting som skiller disse fra de samme standardfunksjonene på andre telefoner.

Nyttefunksjoner på iPhone

iphone_nyttefunksjoner

Underholdning og kamera

Her fra album-funksjonen på iPhone. (Klikk for større bilde)

På underholdning er iPhone på sin hjemmebane. Tross alt, dette er telefonen fra verdens største produsent av mp3-spillere og selskapet som for tiden definerer utviklingen på musikkmarkedet.

Men det er skjær i sjøen. IPhone har ingen spillstøtte og den har ingen spill. Kanskje vil det komme spill som widgets i fremtiden, men bare kanskje. Det er for dårlig for en mobiltelefon i dag. Hadde Apple bare implementert Java i sin iPhone ville brukerne kunne velge mellom tusenvis av titler. Dessverre har de ikke gjort det.

Vi savner også muligheten til å høre på radio. IPhone er tross alt en musikk/media-telefon, og burde dermed ha det meste av musikkmuligheter på plass, da også radio. I det minste kunne Apple fått på plass en nettradio som brukte Wifi-støtten til å laste ned og spille musikk i sanntid. Men kanskje kommer dette som tilleggutstyr, slik som det gjorde på iPod.

Når vi er ferdig å klage, så skal det sies at media-spilleren er fullstendig overlegen alt annet på markedet. Det er ikke uten grunn at Apple kaller dette for 6. generasjon iPod.

Når du kommer inn i spilleren får du fire valg; spillelister, artister, sanger og video. I tillegg har du en felles knapp for album, lydbøker, samleplater, komponister, sjangere og podcasts. Dette minner svært om iPod.

Men så snart du setter på en video eller låt, forsvinner likheten til iPod og iTunes tar over. Snur du telefonen under avspilling vil du få opp en remse av albumcover, der du kan velge musikk utifra albumcover. I video-modus snus skjermen automatisk av seg selv slik at du får se filmen i sitt fulle på den 3,5 tommer store skjermen. IPhone er med det en perfekt løsning for å se video på farten.

Det som også skiller iPhone-grensesnittet ut fra det på iPod er at du endelig er kvitt det evinnelige "hjulet" og istedet kan styre alt med fingeren. Å bla seg gjennom hundrevis av artister og sanger blir en lek når du bare behøver å dra fingeren nedover skjermen.

Og når lyden i tillegg er god og mp3-spilleren lett å bruke så er det ingen tvil om at iPhone ruver alene på pidestalen når det kommer til mp3 og video. Om ikke annet.

Underholdning på iPhone

Underholdning på iPhone

Det er bare å konstatere med en gang at kameraet er et av iPhone sine absolutt svakeste punkt. Dette er laget for å ta helt enkle bilder i standard utelys, ingenting annet.

For her mangler nemlig det meste: Videoopptak, innstillingsmuligheter for annen oppløsning og kameramodus, mulighet til å velge tema og mulighet til å stille inn hvitbalanse og nattmodus.

I tillegg kommer rene tekniske handikap, som at kameraet ikke har autofokus og at oppløsningen "kun" er to megapiksler.

(Klikk for større bilder)

Det til tross, du kan få til et par blinkskudd, også med iPhone. Noen av bildene vi tok ble riktig skarpe, hadde god fargebalanse og gjenga omgivelsene på en noe tilfredstillende måte. Men kameraet sliter fortsatt med en rekke av de samme problemene som andre mobilkamera: problemer med sterke kontraster i lys og tønne-effekt, der hjørnene blir uskarpe mens midtpunkten av bildet blir skarpt.

Det eneste vi kan si oss noenlunde fornøyd med er kamerasøkeren. Denne bruker nemlig hele skjermen, og det er en fryd å få blåst opp fotomotivet i en oppløsning på 480 x 320 punkter. Dessverre holder ikke det for tommelen opp på kameraet til iPhone.

Konklusjon

Vi synes iPhone er en veldig god førstestart på Apples karriere som mobilprodusent, med sine mange nye og spennende tanker.

Dette er en usedvanlig lekker mobil, i glass og metall. Den har en sylskarp fargeskjerm, én enslig knapp og et hav av muligheter når det kommer til foto, video og musikk.

Og det er nettopp dette iPhone er god på. Den har den beste og mest brukervennlige musikkspilleren du får på en mobiltelefon i dag, med god lydkvalitet og egen 3,5 mm minijack-utgang

Telefonen har en fotoalbumsløsning overlegen det meste vi har sett med mulighet for lysbildevisning og albumorganisering. Den 3,5 tommer store skjermen er perfekt til formålet.

Det er også en drøm å se på video med telefonen, sammenlignet med hva vi har vært vant til på mobilfronten.

Iphone har dessuten noen av de mest oversiktlige og brukervennlige menyene vi har vært borti. Å flytte seg rundt i menyene, bruke telefonen og surfe er langt lettere når du bruker en og to fingre i stedet for et vanlig talltastatur.

Å skrive SMS og e-post er ikke like lett, men går overraskende greit med den tastatur-løsningen Apple har brukt. Brukere av Mac OS vil i tillegg kjenne seg igjen og oppleve telefonen som svært selvforklarende.

Telefonen gjør ellers en god jobb som nyttetelefon, med en av de beste epost- og nettleserene vi har sett til nå. Den har også en del praktiske nyttefunksjoner som værmelder og børsoversikt, samt Wi-Fi, som gjør at du kan koble deg opp mot bredbånd der det finnes.

Men alt er ikke perfekt . Tvert i mot. Iphone, som andre telefoner, har sine minus. I dette tilfellet er det nok mangelen på teknologier det største problemet.

At du ikke kan sende bildemeldinger med telefonen er en litt latterlig, og kjedelig mangel. Du kan heller ikke koble til trådløse hodesett, og surfing går tregere enn nødvendig fordi telefonen mangler 3G. Dette er selvsagt ikke et problem så lenge du er i et trådløst nett, for eksempel hjemme eller på jobben.

Vi er heller ikke helt begeistret for at telefonen mangler Java. Dette kunne åpnet helt nye dører for spill og nytteprogrammer. Nå er iPhone låst til sine småprogrammer, såkalte "Widgets". I skrivende stund betyr dette at du ikke har noe programvare å bygge telefonen ut med, som for eksempel Live Messenger eller spill.

I tillegg irriterer et par unødvendige bommerter, som at kalenderen er altfor forenklet og at hele 700 MB av minnet er brukt til operativsystemet. Dessuten er kameramulighetene altfor snevre.

Selv om vi ikke har fått teste talekvaliteten selv rapporterer samtlige av de andre mediene som har testet telefonen at denne ikke er topp.

Disse manglene gjør nok først og fremst iPhone uegnet for proffbrukeren. For en vanlig sluttbruker som vil ha en multimediatelefon til bilder, film og musikk blir det mer kosmetiske mangler. Så lenge du kan leve med de manglene iPhone har, vil vi ikke nøle med å anbefale deg å kjøpe telefonen den dagen den lander på norsk jord.

Om du trenger en telefon som egner seg bedre til proffbruk, og liker konseptet med en stor, trykkfølsom skjerm, ville vi nok heller kikket på HTC Touch. Denne telefonen kjører Windows og håndterer alt du måtte trenge av dokumenter og nytteprogrammer. Til gjengjeld er den dyrere, og har langt mindre brukervennlige menyer.

Et foreløpig utestet alternativ kan også være LGs Prada-telefon, som vi kommer tilbake med test av i neste uke.

Kjøpe iPhone?
Selv om Apples iPhone ikke selges i Norge, er det ikke utenkelig at telefonen vil dukke opp i norske butikkhyller med tid og stunder. Foreløpig har ikke Apple sagt noe som helst rundt en Europa-lansering, men mye tyder på at telefonen vil være å få tak i på denne siden av Atlanteren innen årsskiftet.

Kjøper du et eksemplar i USA må du opprette og bruke et mobilabonnement hos den amerikanske operatøren AT&T. Vår anbefaling er å vente på at en europeisk versjon av iPhone blir tilgjengelig, eller at det blir mulig å fjerne operatørlåsen.

annonse