Til hovedinnhold

Apple iPhone

Fronten på iPhone er dekket av en glassplate.

(Amobil/New York) Etter måneder med venting, kunne den jevne amerikaner lørdag stille seg i kø for iPhone. Det gjorde også vi, som nå har fått et helhetlig inntrykk av nykommeren.

Litt førstegangsknot
Før du i det hele tatt kan bruke iPhone må du aktivere den og ha en adresse i USA. Dette er alt annet enn lett dersom du bor utenfor USA, men lar seg gjøre dersom du er villig til å bruke litt tid på jobben. For oss tok det tyve timer fra vi fikk iPhone mellom hendene til telefonen aktivert.

Selv om telefoner med trykkfølsom skjerm har vært på markedet lenge, har vi aldri sett dem i en såpass lekker innpakning som den til iPhone. Skjerm og forside er dekket av én enkelt glassplate, som så igjen er innrammet i en ramme av stål. Baksiden består av svart- og sølvaktig metall.

Telefonen er svært tynn - kun 1,1 cm.

På toppen av telefonen sitter av/på-knappen, akkompagnert av utgang til 3,5 mm minijack-hodesett. På venstre side er det en egen snarveistast for stillemodus og volumtast, mens du under telefonen finner høyttalere samt lade- og datautgang.

Sett under ett er iPhone noe av det lekrere vi har sett av mobiltelefoner, og telefoner som P990i og N95 blekner fullstendig i sammenligning.

Men design eller ikke, det er ikke før du skrur på skjermen at "wow!"-følelsen kryper nedover ryggen.

Her er iPhone-menyen.

Skjermen er nemlig sylskarp, og så klar som du bare er vant til fra bærbare datamaskiner. Fargene gnistrer i klarhet og kontrasten er meget god, hvitfargen er perlehvit.

Men etter noen timers bruk legger du merke til et lite problem. Skjermen nærmest tiltrekker seg fingeravtrykk, og til tross for at fingrene ikke nødvendigvis er veldig svette, legger det seg et fint lag av fett på skjermen. Det er ikke verre enn at dette kan fjernes med en pusseklut. Men det er fortsatt irriterende.

E-postleseren på iPhone.

Superraskt operativsystem
Noe av det mest imponerende med iPhone er hvor rask telefonen er. Å bevege seg rundt i menyene og å åpne programmer går lynkjapt. Og da mener vi langt raskere enn vi har sett det på noen annen telefon tidligere.

Når du åpner Google Maps, nettleseren eller iTunes bruker telefonen knapt et sekund på oppstarten. Det samme gjelder når du skriver tekstmeldinger, skal sette på en film eller skal bla deg gjennom fotoalbumet.

Når du ser på menyene kommer det tydelig frem at Apple ser iPod, Safari, epost-leseren og telefonen som hovedfunksjonene. Alle disse funksjonene er flyttet ned på en egen meny under de andre ikonene, og er dermed lett tilgjengelige for brukeren. Skulle du få en ny epost eller ha et tapt anrop vil dette vises med et rødt tall i høyre hjørne av henholdsvis epost- og telefonikonet.

Den øvrige menyen har 12 ikoner, alle kjent fra Apples Mac OS X-operativsystem. Når du trykker deg inn på ikonene, kommer du som oftest til en undermeny med flere valg.

Mange har vært spent på hvordan det vil være å skrive tekstmeldinger på iPhone. Tro det eller ei, det er ikke så galt som det kan se ut som. Grunnen til det er at du istedet for å trykke direkte på bokstaven du skal ha, heller lar fingeren gli bortover skjermen til du kommer til bokstaven du ønsker. Denne forstørres automatisk så snart du holder fingeren over, og du løfter fingeren opp for å skrive den.

I tillegg har Apple fått på plass et svært hendig tekstmeldingssystem, der meldingene vises på telefonen som en samtale i et hvilket som helst chatte-program. Oppsettet på iPhone er helt likt det på Apples iChat, og gjør det langt lettere å følge samtaler og se hva motparten skrev tidligere.

Slik ser fotoalbumet ut før du snur telefonen.

Bla deg gjennom feriefotoene
Apple har, ikke akkurat overraskende, hentet mange av løsningene i iPhone fra dataprogramvaren sin. Fotoalbumet på iPhone ligner for eksempel svært på iPhoto, der du kan kategorisere bilder i album og bla deg gjennom hele albumet i ett, eller fordelt på kategorisering du selv har satt.

Inni albumet drar du deg gjennom bildene ved hjelp av fingeren. Ønsker du å gå til neste bilde, drar du fingeren langs skjermen til venstre eller høyre. Ønsker du å forstørre bildet, legger du to fingre på skjermen og drar dem fra hverandre. I tillegg vil et lett trykk på bildet fjerne menyene rundt, slik at du kun ser bildet. Og snur du telefonen 90 grader, roteres bildet slik at du utnytter skjermen 100 prosent.

Selv om iPhone har et innebygget to megapikslers kamera, vil vi helst bruke iPhone som bildealbum for foto hentet fra datamaskinen. Bildene tatt med telefonen blir ikke allverden, og du ser tydelig forskjellen mellom vanlige kamerafoto og det iPhone tar av bilder.

Kameraet duger, tross god søker, ikke til stort annet enn epost-bilder.

I tillegg har kameraet veldig begrenset med innstillingsmuligheter. En ting er at det mangler autofokus, men når du ikke kan stille hvitbalanse eller oppløsning for fotoet, så duger kameraet i all hovedsak kun til e-post. MMS har jo telefonen ikke. Og når vi først skal klage, det går ikke an å sende bilder via blåtann.

Telefon med iPod
Etter foto, er det iPod-spilleren og YouTube-støtten som definitivt er de største trekkplastrene.

For å ta iPod-spilleren først, så skal Apple ha skryt for å ha gitt iPhone svært god lydkvalitet. Dessuten er video, lydbøker og film langt bedre integrert i spilleren enn på iPod, og du kan bytte mellom musikk og video med ett enkelt tastetrykk.

Musikkspilleren er en hybrid mellom iTunes og den i iPod, der du kan bla deg raskt nedover som på iPod, mens du ved å snu skjermen kan bla den gjennom albumcover slik du kan i nyeste versjon av iTunes. Dette går lynkjapt, og vi sitter igjen med måpende munn bare ved synet av hvor raskt iPhone tar unna video og musikk.

Videokvaliteten er forøvrig upåklagelig og telefonen fungerer svært bra som videospiller når du er på farten.

Safari horisontalt, med forstørret tekst.

Lar deg surfe raskt
Epost- og nettleseren er også kjent fra Apples operativsystem, og er i praksis miniversjoner av Mail og Safari.

Apple har reklamert for at iPhone er en av få telefoner med skikkelig nettleser. Vi er langt på vei enig. Safari lar deg nemlig ha flere vinduer åpne samtidig, lar deg forstørre nettsiden for å kunne lese den tydeligere og forstørre et enkelt område ved å la fingeren gli over teksten.

I tillegg er det svært lett å lage bokmerker og bevege deg frem og tilbake i nettleseren. Leseren er i sammenligning med andre nettlesere også svært kjapp, såfremst du bruker Wi-Fi. Mangel på 3G og super-3G gjør nemlig at det likevel går tregt å surfe når du er på farten. Da må du nøye deg med EDGE.

Epost-leseren er sånn sett mer forskjellig fra søsterutgaven på Mac. Du kan fint legge til signatur, kategorisere epost, synkronisere direkte med maskinen og endre innstillingene etter eget ønske. Men det er ikke plass til like mye informasjon om hver epost på iPhone-skjermen som på datamaskinen, og dermed vil du nok fortsatt foretrekke å lese epost på datamaskinen.

Klokke, med flere valg under.
Værmeldingen for Bergen kommende uke.

Men har den nyttefunksjoner?
En av de større diskusjonene rundt iPhone har gått på om telefonen er en smarttelefon eller ikke. Det forstår vi svært godt. For telefonen har en rekke funksjoner som er særegne eller kun finnes på andre smarttelefoner, men den kan ikke installere nye programmer annet enn enkle programmer basert på Web 2.0.

Det iPhone har er verdensklokke, stoppeklokke og vekkerklokke, kalender, avansert adressebok, væroversikt for hele verden, børskurser, kalkulator, kart og notatblokk. Det mangler altså en del funksjoner, som for eksempel lommebok og filbehandler.

Og når vi først er i gang med å ramse opp problemene så er det ikke akkurat mangel på dem. Telefonen har ikke MMS, ikke 3G, ikke super-3G (HSDPA), ikke infrarød, ikke støtte for Java og ikke plass til minnekort. Telefonen kan heller ikke sende bilder og musikk over blåtann, og heller ikke flytte filer rundt på telefonen.

Vi synes også det er litt masete å gjøre endringer på innstillingene. Uansett hvilken funksjon du vil endre, må du inn innstillingsmenyen. Det betyr at hvis du ønsker å endre innstillingene i iPod-en mens du hører på musikk, så må du gå ut på menyen og inn i innstillingsvalget for å endre det. Det samme gjelder for fotoalbumet.

I tillegg kommer småirritasjoner som at du ikke kan bytte batteri selv, at skjermen fort får fettmerker og at telefonen er fullstendig bundet opp mot operatør. Dette kan endre seg i fremtiden. Og ja, Apple bytter ut batteriet for deg. Men når telefonen har en såpass begrenset batterilevetid som den har, hadde det definitivt vært greit å kunne ha et ekstra batteri i bakhånd når du er på langtur eller lignende.

Er vi imponert?
Ja, Apple imponerer definitivt med sin iPhone. Dette er en telefon som skiller seg ut fra mengden, og som er et friskt pust på alle måter. Men å kalle det en mobil revolusjon er å gå altfor langt. Til det er iPhone for teknologisk tilbakestående, og har for mange mindre praktiske løsninger og feil.

Spørsmålet som gjenstår da blir om iPhone kommer til Norge. Det er det foreløpig kun Apple som vet svaret på, og det vil mest sannsynlig snø tett et visst sted før selskapet røper noe før de mener det passer seg. Men hvis vi da får en egen europeisk versjon, med 3G og flere funsjoner, så er dagens iPhone et virkelig godt utganspunkt.

(Kilde: Apple)

annonse