Til hovedinnhold
TestLenovo ThinkPad X220 Tablet

Bærbar godsak med en vri

12,5-tommers tablet-PC som viser at dynamitt kan komme i små pakker.

I første halvdel av året annonserte Lenovo flere nye modeller i sin ikoniske ThinkPad-serie. Blant disse var det nok den litt utradisjonelle ThinkPad X1 som fikk mest oppmerksomhet. For vår del innfridde den dessverre ikke helt til forventningene.

Men det har også vært andre interessante modeller på trappene, og av disse blinket vi oss ut ThinkPad X220 og X220 Tablet. Sistnevnte har vi hatt på testbenken de siste ukene.

Som en vanlig bærbar med 12,5-tommers skjerm ser kanskje ikke ThinkPad X220 Tablet (eller X220t) ut om et lite fartsmonster, men det er nå engang slik at dynamitt godt kan komme i små pakker. Lenovo har utstyrt X220 med siste generasjon Core i-prosessor, og vårt testeksemplar var bestykket med en nokså kompetent i7 på 2,7 GHz, 4 GB RAM, 320 GB harddisk, nettverkskort fra Intel og mobilt bredbånd (3G).

Det som kanskje likevel skiller X220 Tablet mest fra mange andre bærbare er at det nettopp er en tablet. Det vil si at den er utstyrt med berøringsskjerm som kan snus rundt og legges flatt over tastaturet, noe som gjør at du kan bruke den omtrent som et nettbrett. Når vi da sier "omtrent" mener vi det i ordets bredeste forstand – operativsystemet er tross alt Windows 7. Det betyr en helt annen brukeropplevelse enn et nettbrett med Android, iOS eller et annet operativsystem med hovedvekt på touch ville gitt.

En tablet-PC kan brukes på flere forskjellige måter.

Lenovo ThinkPad X220 Tablet er, kanskje med det unntaket at den faktisk er en tablet-PC, en relativt tradisjonell bærbar i Lenovos ThinkPad-linje. Den er solid og godt satt sammen, har et behagelig tastatur, god skjerm, nok av ytelse og batteritid som kan strekkes til å holde en hel arbeidsdag.

Med det litt fete 6-cellers batteriet kan den ikke kalles spesielt sexy eller elegant, men så er dette mer en arbeidshest enn noe du kjøper for å sprade rundt med. Og liker du ThinkPad-stilen fra før er det jo uansett liten forskjell fra dens større og mindre søsken.

Utstyrsmessig er X220 slett ikke dum. Her er alle nettverksmuligheter med gigabit LAN, 802.11n trådløst, Bluetooth og mobilt bredbånd på plass. Lenovo har også fått plass til en ExpressCard/54-slot. Det er også uvant, men for så vidt forståelig, å se DisplayPort til fordel for HDMI.

Men litt å pirke på har vi jo. Pekeplaten gjør riktignok jobben sin, men er ikke av de beste. På utstyrssiden savner vi en USB 3.0- eller i det minste en eSATA-kontakt. Og til å være en 12,5-tommer er den relativt tung med en vekt på rett under to kilogram.

Likevel foretrekker vi egentlig X220 Tablet over den litt slankere og lettere ThinkPad X1. Bedre skjerm, mindre støy og varme samt bedre batteritid er alle gode salgspunkter for å velge ThinkPad X220 Tablet i stedet. Men så er det slik at X220 også kommer i vanlig utgave. Denne er både lettere og rimeligere enn tablet-utgaven vi har testet her, og vil nok være et bedre valg for deg som egentlig ikke har behov for en tablet-PC.

+  God og solid
+  Fin skjerm
+  Anstendig utstyrt og mye krefter
+  Snasent tastatur


-  Verken USB 3.0 eller eSATA

Egentlig har vi innmari lyst til å anbefale denne ThinkPaden, og driver du med tegning/design eller har andre spesielle behov som fordrer en tablet-PC gjør du et fint kjøp her. Men for den gjennomsnittlige businesslaptopbruker ville vi strengt tatt heller gått for en vanlig X220 for å spare penger, vekt og fått bedre batteritid. Standard X220 kan også leveres med USB 3.0 og har "leselys" for tastaturet. Merk dog at ikke alle utgaver av X220 har IPS-skjerm.

Alternativer

Er du ute etter noe som kan matche ytelsen er det nok av andre laptoper der ute. En godt spesifisert Dell Vostro 3350 eller ultraportable Toshiba Portege R830 er hete tips. Tør du gå litt opp i vekt og størrelse er også 14-tommeren Lenovo ThinkPad T420 med ekstra høy oppløsning et mulig alternativ.

Hele testen av Lenovo ThinkPad X220 Tablet får du på Hardware.no

Les også
Asus Eee PC 1215B: Her er en minibærbar med litt ekstra
Les også
Lenovo IdeaPad Z370: Denne maskinen er nærmest lydløs
Les også
HP Pavilion dm4-2000: Lettvekter som forfører
Les også
HP Envy 17-2100: Stilig og god bærbar PC
Les også
Apple Mac mini: Liten, lekker og allsidig
Les også
Dell XPS 15z: Folke-PC på slankekur
Les også
Lenovo ThinkPad T420: Solid og sikker jobb-PC
annonse