Test

Apple iPod touch (4. generasjon)

Å kalle iPod touch en MP3-spiller blir som å kalle et privat jetfly med boblebad for et transportmiddel.

Apple iPod touch (4. generasjon)

Du skal ha tilbrakt de tre siste årene bortgjemt i veldig mørk og dyp skog om du ikke har sett, prøvd eller engang hørt om iPod touch - Apples slanke multitouch mediespiller med full internettfunksjonalitet. Og om ikke det ringer i noen bjeller kan du vel umulig ha unngått alt rundt den ikoniske Apple iPhone? I så fall kan du tenke på iPod touch som en lillebror uten ringemuligheter, ettersom de ellers deler mye på maskin- og programvaresiden.
Så det å kalle iPod touch en MP3-spiller blir litt som å kalle et privat jetfly med boblebad for et transportmiddel. Bevares, det å kunne spille av musikk er naturligvis litt av poenget her, men for akkurat det finnes det også andre gode og rimeligere alternativer. Greia med en multimediedings som iPod touch er nemlig at den også kan brukes til så mye annet.

Bedre enn sine forgjengere

Siden første generasjon iPod touch ble sluppet i 2007, har Apple oppgradert spilleren en gang i året (september). Dette har skjedd i både små og store hopp, men med fjerde generasjon er forskjellen større enn noengang. Med unntak av mengden minne og grafikkløsningen (som den deler med 3. gen) er den bedre enn sine forgjengere på alle måter:
Den nye prosessoren er en A4-chip, den samme som vi finner i iPhone 4 og iPad. Skjermens oppløsning er firedoblet - fra 480 x 320 til 960 x 640 piksler fordelt på de samme 3,5 tommene, og nettverkskortet støtter nå den raskere trådløsstandarden 802.11n (på 2,4 GHz).

Spilleren har også fått helt nye funksjoner. På papiret er kanskje det heftigste de to kameraene (ett i front og et bak), som gjør det mulig å ta bilder og filme i HD-oppløsning (720p). Den har også fått mikrofon, noe som gjør det mulig å snakke over Internett (VoIP) uten ekstrautstyr. Ellers gjør iPod touch det også veldig godt med tanke på spill, så Apple har også dyttet inn et gyroskop i den nye versjonen. Dette åpner opp nye muligheter for spillutviklere.

Apropos spill - det er ingen tilfeldighet at Apple har utstyrt iPod touch med stadig råere maskinvare. De fronter nemlig iPod tuch som en spillkonstoll for lomma, og via deres egen App Store har du tilgang på tusenvis av gratis eller relativt rimelige spill. Dette gjør at spilleren nå også konkurrerer mot håndholdte spillkonsoller som for eksempel Nintendo DS.

Fjerdegenerasjons iPod touch har også fått noen kosmestiske forandringer. Den er nå litt smalere, tynnere og lettere enn forgjengerene. Samtidig oppgis batterilevetiden til å være bedre enn noensinne, med 40 timers musikkavspilling eller 7 timer med video fra et fulladet batteri.

Sammenligner vi med en andregenerasjons iPod touch (som vi har fra før), har den fått en flatere rygg. De runde kantene hos 2. og 3. generasjon er borte, noe som gjør at den føles litt mer kantete og skarp i hånden. Volumknappene på siden og av/på-knappen på toppen er også flyttet slik at de ikke synes rett forfra. Av en eller annen grunn er sistnevnte knapp også flyttet over til høyre side (der du finner den på iPhone). Det høres kanskje ikke så farlig ut, men for høyrehendte betyr dette at pekefingeren må flyttes til en litt kronglete posisjon for å slå av skjermen ved enhåndsbetjening.