Til hovedinnhold

Apple iPod touch (4. generasjon)

Å kalle iPod touch en MP3-spiller blir som å kalle et privat jetfly med boblebad for et transportmiddel.

Apple iPod touch (4. generasjon)

Du skal ha tilbrakt de tre siste årene bortgjemt i veldig mørk og dyp skog om du ikke har sett, prøvd eller engang hørt om iPod touch - Apples slanke multitouch mediespiller med full internettfunksjonalitet. Og om ikke det ringer i noen bjeller kan du vel umulig ha unngått alt rundt den ikoniske Apple iPhone? I så fall kan du tenke på iPod touch som en lillebror uten ringemuligheter, ettersom de ellers deler mye på maskin- og programvaresiden.
Så det å kalle iPod touch en MP3-spiller blir litt som å kalle et privat jetfly med boblebad for et transportmiddel. Bevares, det å kunne spille av musikk er naturligvis litt av poenget her, men for akkurat det finnes det også andre gode og rimeligere alternativer. Greia med en multimediedings som iPod touch er nemlig at den også kan brukes til så mye annet.

Bedre enn sine forgjengere

Siden første generasjon iPod touch ble sluppet i 2007, har Apple oppgradert spilleren en gang i året (september). Dette har skjedd i både små og store hopp, men med fjerde generasjon er forskjellen større enn noengang. Med unntak av mengden minne og grafikkløsningen (som den deler med 3. gen) er den bedre enn sine forgjengere på alle måter:
Den nye prosessoren er en A4-chip, den samme som vi finner i iPhone 4 og iPad. Skjermens oppløsning er firedoblet - fra 480 x 320 til 960 x 640 piksler fordelt på de samme 3,5 tommene, og nettverkskortet støtter nå den raskere trådløsstandarden 802.11n (på 2,4 GHz).

Spilleren har også fått helt nye funksjoner. På papiret er kanskje det heftigste de to kameraene (ett i front og et bak), som gjør det mulig å ta bilder og filme i HD-oppløsning (720p). Den har også fått mikrofon, noe som gjør det mulig å snakke over Internett (VoIP) uten ekstrautstyr. Ellers gjør iPod touch det også veldig godt med tanke på spill, så Apple har også dyttet inn et gyroskop i den nye versjonen. Dette åpner opp nye muligheter for spillutviklere.

Apropos spill - det er ingen tilfeldighet at Apple har utstyrt iPod touch med stadig råere maskinvare. De fronter nemlig iPod tuch som en spillkonstoll for lomma, og via deres egen App Store har du tilgang på tusenvis av gratis eller relativt rimelige spill. Dette gjør at spilleren nå også konkurrerer mot håndholdte spillkonsoller som for eksempel Nintendo DS.

Fjerdegenerasjons iPod touch har også fått noen kosmestiske forandringer. Den er nå litt smalere, tynnere og lettere enn forgjengerene. Samtidig oppgis batterilevetiden til å være bedre enn noensinne, med 40 timers musikkavspilling eller 7 timer med video fra et fulladet batteri.

Sammenligner vi med en andregenerasjons iPod touch (som vi har fra før), har den fått en flatere rygg. De runde kantene hos 2. og 3. generasjon er borte, noe som gjør at den føles litt mer kantete og skarp i hånden. Volumknappene på siden og av/på-knappen på toppen er også flyttet slik at de ikke synes rett forfra. Av en eller annen grunn er sistnevnte knapp også flyttet over til høyre side (der du finner den på iPhone). Det høres kanskje ikke så farlig ut, men for høyrehendte betyr dette at pekefingeren må flyttes til en litt kronglete posisjon for å slå av skjermen ved enhåndsbetjening.

I bruk

Som vi nevnte innledningsvis er iPod touch så mye mer enn en musikkavspiller. Du kan se filmer på den, surfe på Internett, bruke den som kalkulator, kalender, vise fram bilder, skrive e-post og så videre. Men hovedstyrken ligger nok i at den i likhet med iPhone bruker operativsystemet iOS, Apples programvareplattform for mobile enheter. Og for dette operativsystemet er det de siste årene blitt utviklet hundretusenvis av såkalte apps: Spill og programmer som lar iPod touch være alt fra en e-bokleser til instrument eller fjernkontroll.
Fjerdegenerasjons iPod touch har som nevnt fått mye ny maskinvare under panseret av metall og glass. Med tanke på sistnevnte er skjermen en klar forbedring, med fire ganger så mange piksler som sine forgjengere. At dette gir en langt bedre visuell opplevelse sier seg selv. Spesielt gjør det lesing enklere, og det merkes ekstra godt på liten tekst og nettsider som ikke er optimalisert for iPhone.


Sammenlignet med vår 2. generasjons iPod touch har den nye skjermen også hakket bedre kontrastnivå. Men ellers er den ikke så annerledes på andre måter - forskjell i innsynsvinkel, lysstyrke og leselighet i sollys er minimal, og heller ikke nødvendigvis i favør av den nye modellen. Skjermen er altså ikke like god som den vi finner på iPhone 4, den har bare like høy oppløsning.

Det etterlengtede kameraet...

Kamera på iPod touch er vel noe de ivrigste tilhengerne har ropt etter siden dag én, og nå har det også kommet. Å dra frem spilleren for å vise bilder til venner og familie er jo en kjær og kjent beskjeftigelse. Men selv om kameraet kanskje er Apples "bonusgave" for denne generasjonen iPod touch, må vi likevel spørre oss om ikke noen føler seg litt snytt. Det tar nemlig kun bilder med en oppløsning på 960 x 720 piksler, med andre ord 0,7 megapiksler, og sliter virkelig med komprimeringen. Blits har det heller ikke. Resultatet av utendørsbilder blir akkurat godt nok til at det ikke ser direkte elendig ut på spillerens høyoppløste skjerm.


Kameraet duger altså til kontaktbilder og en sporadisk opplasting til Facebook, men er på ingen måte en erstatter for kompaktkameraet. Bli heller ikke overrasket om mobilkameraet ditt holder høyere kvalitet.
Bruker vi kameraets filmfunksjon, som gir video med 1280 x 720 piksler i 30 FPS, blir resultatet langt bedre. Men vi er nok en del generasjoner unna første spillefilm tatt opp med en iPod touch.
Her er et kort filmklipp tatt med iPod touch
Når vi legger til en mikrofon i tillegg til de to kameraene på nye iPod touch er det også duket for FaceTime, som er Apples nye videotelefoniløsning. Her kan du "ringe opp" kontakter for en prat med levende bilder. Spillerens lille innebygde høyttaler er også litt bedre enn på tidligere modeller, så med mindre du er i støyende omgivelser trenger du heller ikke bruke øretelefoner. Når det er sagt, skulle vi gjerne sett enda mer futt i høyttaleren.
For å bruke FaceTime er du for tiden begrenset til andre venner med den helt nyeste versjonen av iPod touch eller iPhone. Det krever naturligvis også at du er tilkoblet trådløst nett, og siden dette og mye annen moro krever at du er koblet til Internett, liker vi også godt at nettverksdelen i den nye modellen er oppgradert. Ikke bare får du høyere hastighet på dataoverføringen, men rekkevidden er også bedre.
Bedre nettverkshasigthet, kombinert med en kjappere prosessor og grafikkløsning, fører til at nettsurfing går betydelig kjappere på nye iPod touch. Ja, faktisk går alt raskere, enten du laster inn spill eller åpner vanlige programmer. Spilleren oppleves ganske enkelt som mer responsiv på alle måter, og det merker du spesielt dersom du sammenligner med en første- eller andregenerasjons iPod touch. Disse har heller ikke multitasking, noe som vi jo finner på de to nyeste generasjonene.


Når det gjelder lydkvaliteten på musikkspilleren oppleves den som god nok. Vi har ikke gjort noen større lyttetester her, bare brukt den som den vil brukes til daglig - frem og tilbake fra jobb på trikk og i bytrafikk med vår Porta Pro. Undertegnede kan ikke høre forskjell fra andregenersasjons iPod touch, mens min kollega med øretelefonene til 2500 kroner mener det er litt mer snert i diskanten på den nye. Vel å merke før vi begynte å eksperimentere med alle de forhåndsinnstilte lydoppsettene. Uansett, for kritisk lytting i stille omgivelser med påkostet utstyr er det vel strengt tatt verken MP3-filer eller lommespillere du egentlig bør gå etter.

Oppsummering og konklusjon

Apples iPod touch har altså vært på markedet i tre år, og per dags dato er det ingen konkurrenter som har noe i nærheten av dette produktet. Det nærmeste du kommer er en iPhone eller annen moderne smarttelefon med touchskjerm og godt med lagringsplass. Men disse koster koster gjerne langt mer, og så lurer du stadig på om batteriet vil holde hele veien hjem.

Nei, på dette området er Apple i ensom majestet, og plassen på toppen av haugen blir nå ytterligere forsterket - den nye modellen er nemlig den beste hittil, og det med god margin. Skjermen har fått et tydelig løft med langt bedre oppløsning, hastighet og rekkevidde for trådløst nett har blitt bedre, vi har fått mikrofon, gyroskop og bedre ytelse. Apple har også fått på plass to kameraer og gjort enheten klar for videosamtaler. Samtidig er den stadig like aktuell som en portabel dings for musikk, film, nett og spill med sin enda litt mindre størrelse og vekt på 101 gram.


Nå høres det ut som det kun er smil og latter med med den nyeste versjonen av iPod touch, men det er det dessverre ikke. Ergonomisk er den en liten nedtur fra 2. og 3. generasjon, da den nye modellen er mer kantete å holde i og har dårligere plasserte knapper. Som musikkspiller føles den heller ikke komplett ettersom den stadig mangler FM-radio, noe Apple jo har fått på plass i iPod nano.
Men dette er likevel mest småplukk.
Det finnes kanskje bedre dingser der ute for å høre på musikk, se film, bruke nettet eller spille spill. Men ikke samlet i en og samme lille pakke som iPod touch.

Apple iPod touch 4. generasjon

Oppgradere?
Har du en iPod Touch som er mer enn ett år gammel, er dette en verdig oppgradering. For deg med en 3. generasjons iPod touch er det ikke like godt å si. Der kommer det helt an på hvor mye tid du bruker på å glo på skjermen, og hvor desperat du er etter å kunne ta ikke så veldig gode bilder.

Her kjøper du iPod Touch billigst

Alternativer
Det nærmeste alternativet til iPod Touch er storebror iPhone 4. Den har bedre kamera og skjerm, mer minne, GPS og gir deg mulighet til å ringe og surfe over mobilnettet. Men så koster også iPhone 4 med 32 GB godt over det dobbelte av iPod touch med samme kapasitet, og er større og tyngre. Vi kan også nevne at du ikke får en iPhone med 64 GB lagringsplass.

Mer om
annonse