Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestIntel Pentium G3258 Anniversary Edition

Jubileums-Pentium er virkelig en gave til overklokkere

Pentium-navnet fyller 20 år, det vet Intel å feire.

Spesifikasjoner

De siste årene har overklokking med Intel-prosessor vært forbeholdt enkelte modeller, typisk toppmodellene i henholdsvis Core i5- og Core i7-serien. Dette er også tilfellet med den nyeste generasjonen Core-modeller, hvor plattformens overklokkingsvennlige prosessorer går under kodenavn «Devil’s Canyon» og består modellene Intel Core i5 4690K og Intel Core i7 4790K.

Nylig gjorde Intel imidlertid et unntak. Det gode gamle Pentium-navnet fyller nemlig 20 år, og Intels måte å feire dette på er å tilby deg en Pentium-prosessor som kan overklokkes. Vi har tidligere testet Pentium-modellen G3220, og ble overrasket over hvor mye ytelse du faktisk får for 400 kroner.

Av den grunn hadde vi store forventninger når dagens testprosessor, Pentium G3258 Anniversary Edition, havnet på testbenken. Denne tilbyr nemlig to prosessorkjerner med 3,2 GHz arbeidsfrekvens og åpen mulitiplikator for enkel overklokking, til en knapp femhundrelapp. Les videre for å se om en overklokket Pentium kan yppe med Intels langt dyrere modeller i Core i3-, i5 og i7-serien.

Ingen kraftplugg

Foto: Intel.

De billigste og enkleste prosessorene for Intels LGA1150-plattform kalles Celeron of Pentium, og kan skilte to prosessorkjerner med varierende arbeidsfrekvens. Ved standard arbeidsfrekvens er dagens testprosessor ikke den raskeste modellen i Pentium-serien, og kan dermed på ingen måte kalles noen kraftig prosessor.

Over Celeron og Pentium finner vi Intel Core i3-serien, som er utstyrt med to prosessorkjerner og hyperthreading. I Intels Core i5-serie finner vi modeller med fire prosessorkjerner, mens de aller kraftigste modellene er plassert i Intel Core i7-serien, hvor vi får både fire kjerner og hyperthreading, slik at prosessoren har hele åtte logiske prosessorkjerner.

Beskjedne spesifikasjoner

Pentium G3258 Anniversary Edition kan skilte med to kjerner, 3 MB L3-cache, og en standard arbeidsfrekvens på 3,2 GHz. Prosessoren er også utstyrt med den integrerte grafikkløsningen Intel HD Graphics, som tilbyr tilstrekkelig kraft for vanlig skrivebordsbruk og multimedia.

Denne opererer med arbeidsfrekvenser opp til 1200 MHz, og låner opp til 1,7 GB minne fra maskinens systemminne. Prosessoren er forøvrig oppgitt til å ha et maksimalt strømforbruk på 53 watt, og egner seg dermed godt i små og snertne maskiner.

Overklokkingsvennlige LGA1150-prosessorerIntel Pentium G3258 Anniversary Edition Intel Core i5 4690KIntel Core i7 4790K
SokkelLGA1150LGA1150LGA1150
Teknologi22 nm22 nm22 nm
Standardfrekvens3,2 GHz3,5 GHz4,0 GHz
Maks turbo-frekvensNA3,9 GHz4,4 GHz
Antall kjerner / tråder2 / 24 / 44 / 8
Integrert grafikkIntel HD GraphicsIntel HD 4600Intel HD 4600
GPU-frekvens350 - 1100 MHz350 - 1200 MHz350 - 1250 MHz
L3-Cache3 MB6 MB8 MB
Kan overklokkesKrysse avKrysse avKrysse av
TDP53 W88 W88 W
Prisca 500 krCa 1700 krCa 2500 kr