Tek.no

Test AMD A10-7800

Her får du prosessor og Radeon-grafikk i en og samme brikke

AMDs alt-i-en-løsning har blitt mer strømgjerrig

Sindre Eldøy - Hardware.no
Sindre Eldøy
12 Sept 2014 16:00

Spesifikasjoner

I midten av januar i år lanserte AMD sine APU-enheter (Accellerated Processing Unit) med oppdatert prososessorarkitektur og kodenavn Kaveri. AMDs APU er kort sagt en prosessor med integrert grafikkløsning. Vi har tidligere sett nærmere på AMDs kraftigste alternativ, A10-7850K, som vi syntes hadde litt lav ytelse sett i forhold til prislappen.

Nå skal det sies at AMD ikke prøver å selge deg mest mulig prosessorytelse med sine APU-er, men derimot en lekker alt-i en-løsning som skal levere «god nok» prosessorytelse og grafikk-prosessering egnet for multimediabruk og moderat spilling.

Dette høres ut som et forlokkende alternativ for deg som er på jakt etter en liten og nett stuemaskin. En bakside er imidlertid strømforbruket til de kraftigste APU-ene som ble lansert i januar, med et oppgitt strømforbruk på 95 watt. Dette er ikke skremmende mye, men for små og kompakte maskiner er lavere strømforbruk å foretrekke. Modellen
A8-7600 hadde riktignok lavere strømforbruk, men dette gikk på bekostning av ytelsen til den integrerte grafikkløsningen.

I slutten av august lanserte AMD en rekke nye APU-modeller for FM2+-plattformen. Her ble utvalget av strømgjerrige alternativer bedre, og det ble nå mulig å få tak i strømgjerrige alternativer med like kraftig grafikk som plattformens toppmodell. Et av disse alternativene er modellen A10-7800, som med et oppgitt strømforbruk på 65 / 45 watt, tilbyr markedets kraftigste integrerte grafikkløsning.

Foto: AMD

Totalt 12 kjerner

AMD A10-7800 har totalt 12 prosesserende kjerner, hvor fire av disse er tradisjonelle prosessorkjerner mens resten hører til grafikkprosessoren.
De fire prosessorkjernene har en standardfrekvens på 3,5 GHz, som økes opp til 3,9 GHz ved behov. APU-en er forøvrig produsert med 28 nm-teknikk, er utstyrt med 4 MB L2-cache og har et oppgitt strømforbruk på 65 watt.

Grafikkløsningen kalt R7 består av åtte prosesserende kjerner med en arbeids-frekvens på 720 MHz. Denne låner minne fra maskinens systemminne, og kan ta opp til 2048 MB.

Sammenlikner vi dagens testprosessor med toppmodellen A10-7850K for FM2+ i tabellen under, ser vi at de to modellene er ganske like. Forskjellen er i hovedsak 100-200 MHz lavere arbeidsfrekvens for prosessorkjernene, samt at dagens testmodell har et oppgitt strømforbruk som er 30 watt lavere enn strømforbruket til A10-7850K. Dagens testmodell kan videre settes i en modus hvor den kun bruker 45 watt, men dette senker prosessorens arbeidsfrekvens.

Dagens testprosessor har i motsetning til A10-7850K låst multiplikator, som gjør den litt mer vrien å overklokke. Når det er sagt, er ikke dagens testmodell uansett ikke det rette valget for deg som ønsker å overklokke for å få mest mulig prosessorytelse.

APUens unike egenskaper

AMDs APU-enheter er bygget med HSA-arkitektur, Heterogeneous System Architecture, som i følge AMD skal sørge for en sømløs fordeling av oppgavene mellom prosessordelen og skjermkortdelen i dagens APU. I praksis må imidlertid programmer kodes på ny for å støtte en slik fordeling av oppgavene, og vi kan derfor ikke regne med å få programmer som drar nytte av HSA-arkitekturen i Kaveri med det aller første.

Videre frister AMD med at Kaveri støtter Mantle, tilbyr 32-bit surround lydprosessering, og ikke minst støtte og oppskalerings-behandling for 4K-oppløsning.

Les også