Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

HTC S730

Design, skjerm og menyer

S730 er ikke på kredittkortstørrelse.

Takk til Elprice for lån av HTC S730.

Da vi testet HTC S710 for et snaut år siden var den et friskt pust blant Windows-telefonene. Nå er oppfølgeren her: S730.

At S730 er en oppfølger er det liten tvil om. Både form og funksjoner er svært like på disse to modellene, selv om S730 naturligvis er forbedret på noen punkter. En del sammenligninger mellom disse telefonene er derfor naturlig.

Glatt og grå

Like elegant som S710 var synes vi ikke nykommeren er. For all del, den oser seriøs profftelefon, men S730 har en matt gråfarge som gjør at den fremstår i overkant traust.

S730 er svært glatt på utsiden, noe som gjør at du ikke får et like bra grep på den som vi skulle ønske. Vi har klart å unngå å miste telefonen i bakken, men flere som har hatt den i hånden har kommentert den glatte overflaten.

Fortsatt nummer én?

Når S710 ble lansert, var den sannsynligvis det beste alternativet dersom du ville ha en Windows-telefon med fullt tastatur, som var enkel å bruke og som gikk an å ha i bukselommen.

I mellomtiden har HTC kommet med blant annet Touch og Touch Dual. Sistnevnte har i våre øyne tatt over som førstevalget som avansert Windows-telefon i lommevennlig innpakning. Ikke minst gjør det nye Touch Flo-systemet disse telefonene enklere å bruke.

S730 har på sin side ikke berøringsfølsom skjerm, og har derfor heller intet Touch Flo-grensesnitt. Den har derimot et fulltastatur, noe som gjør det til en lek å skrive lengre meldinger og notater. På forsiden av telefonen finner du det vanlige talltastaturet, som gjør det enkelt å slå telefonnummer og bla kjapt i menyene. Skyver du underdelen på telefonen til sides, dukker QWERTY-tastaturet opp.

Fulltastaturet fungerte bra på S710, men på S730 er det ytterligere forbedret. Tastene er ikke spesielt store, men de har en liten forhøyning som gjør dem enklere å bruke. Feiltrykk er derfor en sjeldenhet, selv om vi fortsatt ønsker oss dedikerte taster for æ, ø og å. Du skriver ikke like kjapt som for eksempel på en Nokia E90, men størrelsen tatt i betakning fungerer tastaturet meget bra.

Det samme gjelder en dedikert tast for komma, men vi har fortståelse for kompromissene som er gjort mellom størrelse og brukervennlighet. Dersom alle ønsker om tegn og bokstaver på fulltastaturet skulle blitt oppfylt, ville S730 ikke lenger fått plass selv i den største bukselomme.

Du bruker tomlene for å skrive på fulltastaturet.
Kanskje S730 kan hjelpe å få orden i kaoset.

Det går rett vei med piltasten

Vi hadde betenkeligheter med piltasten på forgjengeren. Her har HTC tatt poenget, og S730 stiller med en piltast som er vesentlig bedre å bruke. Motsatt vei har det gått med talltastene. De er ikke blitt så mye mindre, men nok til at det nå er fort gjort å trykke feil. Det blir derfor til at du gjerne åpner telefonen og bruker fulltastaturet selv om du bare skal skrive en tekstmelding.

Volumtaster som er vanskelige å betjene under samtale, er regelen snarere enn unntaket på mange av dagens mobiltelefoner. Her skiller S730 seg ut i positiv forstand. En liten forhøyning i hver ende av volumtasten gjør at du kan føle deg frem med tommelen og justere volumet uten å ta telefonen fra øret under en samtale.

Sammenlignet med forgjengeren har S730 vokst litt i alle retninger, og den er blitt noe tyngre. Den er fortsatt liten til å være en smarttelefon, men du kjenner den litt bedre i lommen enn S710.

Startskjermen er forbedret.
Kjente Microsoft-programmer dukker opp.

Fortsatt god skjerm

S730 har en stor og skarp skjerm. Like overlegen som for et år siden er den imidlertid ikke. Touch Dual stiller for eksempel med en skjerm som ikke bare er berøringsfølsom, men som også er nesten 10 % større diagonalt.

Skjermen er uansett stor nok til at det er uproblematisk å sjekke e-post, bruke kalenderen eller lese Word-dokumenter for den saks skyld.

Skarpheten er det heller ingenting å si på, skjermen er lyssterk og fargene er livlige. Oppløsningen passer godt til skjermstørrelsen, og det er ikke antydning til kornete skjermbilde.

Windows på godt og vondt

Hovedårsaken til at S730 kan kalles en smarttelefon, er menysystemet. S730 kjører nemlig Windows Mobile 6.0.

Dette gir både fordeler og ulemper. Fordelene er at du har et svært kraftig operativsystem på mobilen din, og du kan kjenne igjen mange av progammene fra PCen din. Videre finnes det en drøss med tilleggsprogrammer du kan installere, både gratisprogrammer og programmer du må betale for. Du kan velge i alt fra spill til spesialutviklede programmer til for eksempel ordreregistrering.

Kompabiliteten med Windows og Office-pakken er også utmerket, og S730 er naturligvis velegnet for synkronisering mot Exchange Server.

Ulempen er at Windows ikke er det mest brukervennlige menysystemet for mobiltelefoner. Mye er en tilvenningssak, men ikke alle blir fortrolig med menysystemet på en slik telefon. Vi synes fortsatt at for eksempel Nokias Series 60 er et mer brukervennlig alternativ for smartttelefoner.

Startskjermen er viktig

Du kan velge mellom flere startskjermbilder. Vi kritiserte S710 for å mangle et enkelt startskjermbilde som ga oss den viktigste informasjonen. Det skal nevnes at du på Windows-telefoner kan lage dine egne temaer, men da skal det også nevnes at vi ikke synes at du skal trenge programmeringskunnskaper for å få fullt utbytte av mobiltelefonen din.

Igjen har våre bønner blitt hørt, og S730 kommer med ny versjon av skrivebordet, som er et stort skritt i riktig retning. For det første har det kommet en snarvei til klokkealarmen på forsiden, og for det andre er programmene som vises fastlagt, og endres ikke ved bruk. Dersom du likte den forrige utgaven bedre, er denne fortsatt tilgjengelig i menyene.

Noen mangler finnes fortsatt. Blant annet går ikke telefonen automatisk over i høyttalende-modus hvis du åpner den under en samtale.

Anropsloggen kunne godt vært mer detaljert, slik den er nå må du for eksempel gå inn på detaljer for å se tidspunkt for ubesvarte anrop. Vi synes heller ikke ordboken er like kjapp å bruke som den vanlige T9-ordboken du finner på de fleste andre mobiltelefoner.

HTC S730 har altså tatt et skritt i riktig retning, og er hakket mer brukervennlig enn forrige utgave. Imidlertid har HTC lansert telefoner med Touch Flo-grensesnittet, som nok er enda enklere å bruke. Lurer du på hvordan Touch Flo fungerer, kan du kikke på testen av HTC Touch, hvor du finner en video av menyenen i bruk.