Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

HTC S730

Design, skjerm og menyer

S730 er ikke på kredittkortstørrelse.

Takk til Elprice for lån av HTC S730.

Da vi testet HTC S710 for et snaut år siden var den et friskt pust blant Windows-telefonene. Nå er oppfølgeren her: S730.

At S730 er en oppfølger er det liten tvil om. Både form og funksjoner er svært like på disse to modellene, selv om S730 naturligvis er forbedret på noen punkter. En del sammenligninger mellom disse telefonene er derfor naturlig.

Glatt og grå

Like elegant som S710 var synes vi ikke nykommeren er. For all del, den oser seriøs profftelefon, men S730 har en matt gråfarge som gjør at den fremstår i overkant traust.

S730 er svært glatt på utsiden, noe som gjør at du ikke får et like bra grep på den som vi skulle ønske. Vi har klart å unngå å miste telefonen i bakken, men flere som har hatt den i hånden har kommentert den glatte overflaten.

Fortsatt nummer én?

Når S710 ble lansert, var den sannsynligvis det beste alternativet dersom du ville ha en Windows-telefon med fullt tastatur, som var enkel å bruke og som gikk an å ha i bukselommen.

I mellomtiden har HTC kommet med blant annet Touch og Touch Dual. Sistnevnte har i våre øyne tatt over som førstevalget som avansert Windows-telefon i lommevennlig innpakning. Ikke minst gjør det nye Touch Flo-systemet disse telefonene enklere å bruke.

S730 har på sin side ikke berøringsfølsom skjerm, og har derfor heller intet Touch Flo-grensesnitt. Den har derimot et fulltastatur, noe som gjør det til en lek å skrive lengre meldinger og notater. På forsiden av telefonen finner du det vanlige talltastaturet, som gjør det enkelt å slå telefonnummer og bla kjapt i menyene. Skyver du underdelen på telefonen til sides, dukker QWERTY-tastaturet opp.

Fulltastaturet fungerte bra på S710, men på S730 er det ytterligere forbedret. Tastene er ikke spesielt store, men de har en liten forhøyning som gjør dem enklere å bruke. Feiltrykk er derfor en sjeldenhet, selv om vi fortsatt ønsker oss dedikerte taster for æ, ø og å. Du skriver ikke like kjapt som for eksempel på en Nokia E90, men størrelsen tatt i betakning fungerer tastaturet meget bra.

Det samme gjelder en dedikert tast for komma, men vi har fortståelse for kompromissene som er gjort mellom størrelse og brukervennlighet. Dersom alle ønsker om tegn og bokstaver på fulltastaturet skulle blitt oppfylt, ville S730 ikke lenger fått plass selv i den største bukselomme.

Du bruker tomlene for å skrive på fulltastaturet.
Kanskje S730 kan hjelpe å få orden i kaoset.

Det går rett vei med piltasten

Vi hadde betenkeligheter med piltasten på forgjengeren. Her har HTC tatt poenget, og S730 stiller med en piltast som er vesentlig bedre å bruke. Motsatt vei har det gått med talltastene. De er ikke blitt så mye mindre, men nok til at det nå er fort gjort å trykke feil. Det blir derfor til at du gjerne åpner telefonen og bruker fulltastaturet selv om du bare skal skrive en tekstmelding.

Volumtaster som er vanskelige å betjene under samtale, er regelen snarere enn unntaket på mange av dagens mobiltelefoner. Her skiller S730 seg ut i positiv forstand. En liten forhøyning i hver ende av volumtasten gjør at du kan føle deg frem med tommelen og justere volumet uten å ta telefonen fra øret under en samtale.

Sammenlignet med forgjengeren har S730 vokst litt i alle retninger, og den er blitt noe tyngre. Den er fortsatt liten til å være en smarttelefon, men du kjenner den litt bedre i lommen enn S710.

Startskjermen er forbedret.
Kjente Microsoft-programmer dukker opp.

Fortsatt god skjerm

S730 har en stor og skarp skjerm. Like overlegen som for et år siden er den imidlertid ikke. Touch Dual stiller for eksempel med en skjerm som ikke bare er berøringsfølsom, men som også er nesten 10 % større diagonalt.

Skjermen er uansett stor nok til at det er uproblematisk å sjekke e-post, bruke kalenderen eller lese Word-dokumenter for den saks skyld.

Skarpheten er det heller ingenting å si på, skjermen er lyssterk og fargene er livlige. Oppløsningen passer godt til skjermstørrelsen, og det er ikke antydning til kornete skjermbilde.

Windows på godt og vondt

Hovedårsaken til at S730 kan kalles en smarttelefon, er menysystemet. S730 kjører nemlig Windows Mobile 6.0.

Dette gir både fordeler og ulemper. Fordelene er at du har et svært kraftig operativsystem på mobilen din, og du kan kjenne igjen mange av progammene fra PCen din. Videre finnes det en drøss med tilleggsprogrammer du kan installere, både gratisprogrammer og programmer du må betale for. Du kan velge i alt fra spill til spesialutviklede programmer til for eksempel ordreregistrering.

Kompabiliteten med Windows og Office-pakken er også utmerket, og S730 er naturligvis velegnet for synkronisering mot Exchange Server.

Ulempen er at Windows ikke er det mest brukervennlige menysystemet for mobiltelefoner. Mye er en tilvenningssak, men ikke alle blir fortrolig med menysystemet på en slik telefon. Vi synes fortsatt at for eksempel Nokias Series 60 er et mer brukervennlig alternativ for smartttelefoner.

Startskjermen er viktig

Du kan velge mellom flere startskjermbilder. Vi kritiserte S710 for å mangle et enkelt startskjermbilde som ga oss den viktigste informasjonen. Det skal nevnes at du på Windows-telefoner kan lage dine egne temaer, men da skal det også nevnes at vi ikke synes at du skal trenge programmeringskunnskaper for å få fullt utbytte av mobiltelefonen din.

Igjen har våre bønner blitt hørt, og S730 kommer med ny versjon av skrivebordet, som er et stort skritt i riktig retning. For det første har det kommet en snarvei til klokkealarmen på forsiden, og for det andre er programmene som vises fastlagt, og endres ikke ved bruk. Dersom du likte den forrige utgaven bedre, er denne fortsatt tilgjengelig i menyene.

Noen mangler finnes fortsatt. Blant annet går ikke telefonen automatisk over i høyttalende-modus hvis du åpner den under en samtale.

Anropsloggen kunne godt vært mer detaljert, slik den er nå må du for eksempel gå inn på detaljer for å se tidspunkt for ubesvarte anrop. Vi synes heller ikke ordboken er like kjapp å bruke som den vanlige T9-ordboken du finner på de fleste andre mobiltelefoner.

HTC S730 har altså tatt et skritt i riktig retning, og er hakket mer brukervennlig enn forrige utgave. Imidlertid har HTC lansert telefoner med Touch Flo-grensesnittet, som nok er enda enklere å bruke. Lurer du på hvordan Touch Flo fungerer, kan du kikke på testen av HTC Touch, hvor du finner en video av menyenen i bruk.

Maskinvare, kommunikasjon og nytte

Sammenligning: Nokia N95 8GB, S730 og S710.
Sammenligning med åpent tastatur.
Øverst til nederst: Nokia N95 8GB, S710 og S730.
Tilbehørspakken er ikke eksepsjonell.

Klar tale

Som vi har vært inne på i andre tester, har nyere Windows-telefoner fått skikk på lydkvaliteten. Slik er det også med S730, den leverer ren og klar lyd under samtaler, og volumet kan også stilles meget høyt.

Høyttaleren fungerer også bra, så lenge du er i stille omgivelser. Et lite aber er en litt ubehagelig pipelyd som kommer hver gang du starter en samtale, også om du bruker de medfølgende hodetelefonene.

Batterikapasitet er viktig for svært mange. Stor skjerm og mange funksjoner er ofte det samme som dårlig batteri, men vi klarte oss tre døgn mellom hver opplading. Med tanke på at vi blant annet brukte Wi-Fi endel, er det ingenting å si på dette resultatet.

Se taletiden til over 40 mobiltelefoner i vår store batteritest »

S730 leveres uten minnekort. Du har 138 MB ledig lagringsplass, noe som holder til å lagre det meste av dokumenter og bilder. Skal du høre på musikk eller laste ned mye e-post med tilhørende vedlegg, bør du investere en hundrelapp eller to i et MicroSD-minnekort.

Arbeidsminnet er oppgitt å være 43 MB, hvis du akkurat har skrudd på telefonen er 18 MB av dette til rådighet for de programmene du måtte bruke.

Arbeidsminnet er minnet operativsystemet bruker til å kjøre programmer på telefonen. Mye ledig arbeidsminne betyr at du kan kjøre flere tunge programmer samtidig, og kan også gjøre at telefon jobber raskere. Etterhvert som telefonen har vært i bruk, minsker ledig arbeidsminne, også om du avslutter alle kjørende programmer.

At S730 har en kraftig prosessor er den gode Java-ytelsen et tegn på. Imidlertid ville S730 ikke kjøre 3D-testen vår.

Tøffe tak

Et eksempel på hvilken betydning dette har fikk vi når vi prøvde å åpne et Word-dokument på 7 MB. Da måtte vi ta en omstart på telefonen før Word klarte å åpne hele dokumentet. S730 nesten 2 minutter på å åpne dokumentet, som var på rundt 100 sider. Når det først var åpnet, gikk det smertefritt og med minimal forsinkelse å bla rundt i dokumentet.

Responsen i menyene er som på mange smarttelefoner ikke umiddelbar. Det er ofte du må vente et sekund før telefonen gjør det du ber den om. Et eksempel er at S730 i likhet med forgjengeren S710 bruker opptil et par sekunder på å snu skjermen når du skyver opp telefonen.

S730 er dog ikke tregere enn at det fungerer fint i daglig bruk.

I esken finner du lader, datakabel, stereo hodetelefoner, bruksanvisning og CD-ROM med programvare. Ved siden av ActiveSync, som brukes for å synkronisere mot PCen, følger det også med en prøveversjon av Microsoft Outlook.

På vår PC med Windows XP måtte vi installere programvaren som fulgte med for å få tilgang til innholdet på telefonen. På en maskin med Windows Vista, slapp vi imidlertid å installere ekstra programvare for å overføre filer til og fra både telefon og minnekort.

Full pakke

Et ankepunkt ved S710 var at den ikke støttet 3G eller super-3G, slik at du gikk glipp av de høyeste datahastighetene når du surfet og sjekket e-post.

S730 er på sin side fullt utstyrt på kommunikasjonsfronten. Den har 3G og super-3G, slik at du har bredbåndshastighet i byer og større tettsteder. I tillegg har den EDGE, som gir deg brukbar datahastighet nær sagt over alt.

I tillegg har S730 trådløst nettverk, slik at du kan koble deg til trådløse soner og surfe gratis eller til en rimelig penge.

De fleste er inneforstått med at batteritider oppgitt av produsentene i praksis er en utopi, og slik er det ofte også med oppgitte overføringshastigheter. Det kan virke som telefonene i dag ikke er fullt ut i stand til å gjøre seg nytte av de teoretiske overføringshastighetene reklamen skryter av.

Trenger du super-3G? Les vår guide »

Et eksempel på dette fikk vi når vi lastet ned e-post til S730. En e-post på rundt 7 MB brukte den et kvarter på å laste ned over Wi-Fi. Den samme e-posten lot seg laste ned på et drøyt minutt til en PC som var koblet på samme trådløse nettverk.

Videre har S730 firebåndsstøtte, og med alle aktuelle teknologier på plass er den dermed en ideell reisekamerat rundt om i verden.

Bluetooth har den også, og du kan koble på trådløse stereo hodetelefoner om du ønsker det.

Dette kan du bruke Bluetooth til »

E-poststøtten er utmerket. Ikke bare kan du laste ned e-post med POP3 eller IMAP4, men du kan også koble deg til Exchange Server, noe som er aktuelt for mange bedriftskunder. Da oppdateres innhold på telefonen, som e-post og kalenderoppføringer, umiddelbart om du ønsker det.

S730 støtter ikke SyncML. Imidlertid kan du installere et program som gir deg SyncML, slik at du for eksempel kan ta backup av innholdet på telefonen til en ekstern server. Vi søkte på nett og fant kjapt et gratis program som fungerte.

Proff som få

Ikke overraskende for en Windows-telefon er S730 godt utstyrt på nyttefronten. Telefonen leser og redigerer de mest vanlige dokumenttypene, som Word-dokumenter og Excel-regneark.

Synkronisering mot PC forgår ved hjelp av et program kalt Mobile Device Center. Vi synes dette var enklere å bruke enn ActiveSync, som tidligere ble brukt.

Kalenderen har aktiv hvilemodus, slik at du ser dagens oppføringer på startskjermen. Dette er nærmest et must for deg som bruker kalenderen aktivt.

I likhet med kalenderen, er det en miniversjon av Outlook som utgjør e-postleseren. Den fungerer ikke overraskende meget bra.

Et litt mer kuriøst program er den mobile sekretæren. Det er et program som automatisk sender ut en tekstmelding (innholdet bestemmer du selv) dersom du ikke får tatt telefonen. Hvis du aktiverer den kan du velge om det skal gjelde for alle, lagrede kontakter, eller innringere uten nummervisning.

Ikke alle internettsider vises korrekt. Du kan forøvrig velge mellom forskjellige visninger.

Som tidligere nevnt har du som standard en snarvei til alarmfunksjonen på startsiden. Alarmen fungerer imidlertid ikke helt optimalt. Du kan nemlig ikke sette en enkelt alarm, men må velge mellom alle ukedager eller alle dager. Hvis du bare trenger alarm på ett tidspunkt, må du altså gå inn og og skru av alarmen etter at alarmen har gått. Du kan fortsatt ikke sette flere alarmer.

En skikkelig alarm er det flere som savner, og det er derfor ikke noe problem å laste ned et skikkelig alarmprogram til S730. Du bør kanskje velge et alarmprogram som også gir deg stoppeklokke og nedtelling, for dette har nemlig ikke S730. Vi synes en skikkelig alarmfunksjon er noe som burde vært standard på alle telefoner, og ikke minst på en profftelefon til flerfoldige tusen.

Du vil kanskje også savne en skikkelig søkefunksjon. S730 har nemlig ingen funksjon som lar deg søke i telefonens innhold. I praksis har du kun to søkefunksjoner. Den ene søkemuligheten er hvis du har satt opp telefonen mot en Exchange Server 2007, da får du et menyvalg for å søke i e-post.

Den andre muligheten er adresseboken din. Når du begynner å taste et telefonnummer på S730, leter den samtidig i telefonboken etter kontakter. Hvis du for eksempel taster 627, dukker også kontakter med de tilhørende bokstavene opp på skjermen, slik du ser det på skjermbildet ovenfor.

Underholdning og kamera

Musikken står for moroa

S730 er ikke bare egnet til arbeid, det er plass til litt lek og moro også. For det første har du Windows Media Player. Selv om den kanskje ikke er den aller beste musikkspilleren for mobiletelefoner, så har den godt med justeringsmuligheter.

Du kan sortere på artist, album eller sjanger, og du kan lage egne spillelister.

Det eneste ankepunktet på musikkspilleren er at den ikke la seg på startskjermen når den ble minimert. Siden telefonen ikke har egne taster for å styre musikken, savner vi en slik snarvei til musikkspilleren. Hvis du vil bytte sang eller stoppe musikken, må du derfor gå inn i menyen igjen og hente opp musikkspilleren.

Full guffe

S730 har kun mono-høyttaler for avspilling av lyd. Vi skrudde opp volumet og spilte av en sang. Resultatet var umiddelbar bakoversveis! Det var nemlig overraskende bra trykk i den lille høyttaleren. Bassen er selvfølgelig totalt fraværende, men volumet er noe av det beste vi har hørt fra en mobiltelefonhøyttaler.

Noe du kan kjenne igjen fra PCen din, er justering av volumet. Du kan justere volumet både med volumknappen på siden, og inne i musikkspilleren uavhengig av hverandre. Skal du skru volumet helt opp må du derfor både justere helt opp med volumknappen og i menyen.

Til daglig er det nok vanlige hodetelefoner som gjelder. Lydkvaliteten i de medfølgende hodetelefonene er ikke all verden, og det følger ikke med noen overgang til mini-jack, slik at du er nødt til å spore opp en overgang hvis du vil bruke ditt eget hodesett. Da er det kanskje en bedre løsning å gå til anskaffelse av et trådløst, stereohodesett.

Radio er mangelvare, slik at du må huske på å laste opp sanger til telefonen før du legger ut på tur.

Kabal og Bubble Breaker er kjente spill på Windows-telefoner, og for ikke å gjenta oss selv nøyer vi oss med å konstantere at det er disse to spillene som også S730 leveres med. Med tanke på at S730 nektet å kjøre Java 3D-testen vår, bør du ikke ha for store forhåpninger til støtten for avanserte Java-spill.

Stor søker

Kameraet i S730 er svært behagelig å bruke. Mesteparten av æren for dette har den store skjermen. Søkerbildet vises sylskarpt og uten forsinkelse. I tillegg dekker søkerbildet hele skjermen, slik at du får et godt inntrykk av hva du faktisk tar bilde av. Hvis det går et par sekunder uten at du trykker på noen knapper i kameramodus, forsvinner alle ikoner fra søkerbildet slik at det ikke er noen forstyrrende elementer i bildet.

Hva gjelder bildekvaliteten har det ikke skjedd så veldig mye siden vi testet forgjengeren S710. I godt lys tar S730 gode bilder, og er blant den bedre halvdelen av 2-megapikslerskameraene. Noen utpreget kameramobil er det allikevel ikke snakk om, blant annet mangler autofokus. Fravær av fotolys og blitz, samt en ikke altfor lysfølsom bildebrikke, gjør at du innendørs skal ha mye belysning for at bildene skal være noe å samle på.

(Klikk for større bilder)

Brukbar video

Du kan ta opp video med S730 i en oppløsning som er midt på treet. Dette gjør at du iallfall er i stand til å se hva du ser på hvis du viser videoklippet på en PC-skjerm.

Konklusjon

HTC S730 er en av få telefoner som kan skilte med både talltastatur og bokstavtastatur. Den ligner svært mye på sin forgjenger, S710, som på sin side kanskje var den beste Windows-telefonen vi hadde sett til da.

Designen går fortsatt hjem

Designmessig er dette ingen ulempe. S730 er nemlig et godt kompromiss mellom form og funksjon. Her har du både stor skjerm og fullt bokstavtastatur som kommer godt med til mer avansert bruk, samtidig som talltastaturet og den hendige størrelsen gjør at den er praktisk å bruke som vanlig mobiltelefon også.

Både batterikapasitet og samtalekvalitet er godkjent, så S730 fungerer godt som mobiltelefon i det daglige. Det eneste du bør være forberedt på, er at den som de fleste Windows-telefoner ikke er like enkel å bruke som en vanlig mobiltelefon.

En rask rakker

S730 har alt du teknologi du kan forvente. Den har EDGE og super-3G, slik at du surfer og laster ned e-post i høyest mulig hastighet. Den støtter også Wi-Fi, slik at du kan koble deg på trådløse nett og få kjapp hastighet til en rimelig penge hvis du befinner deg innenfor en trådløs sone.

Og når du først er ute på farten kan du få tiden til å gå med å høre på musikk gjennom trådløse hodetelefoner, forutsatt at du har anskaffet deg dette ekstrautstyret sammen med et minnekort med plass til musikken.

Verken fugl eller fisk

S730 faller litt mellom to stoler. Hvis du først og fremst er ute etter en vanlig mobiltelefon med full Windows-funksjonalitet, holder vi en knapp på HTC Touch Dual. Hvis størrelsen ikke er like viktig, og du vil ha etter en avansert smarttelefonen med større skjerm og bedre tastatur, kjøper du deg heller Nokia E90. Begge de nevnte alternativene er også hakket enklere å bruke enn S730.

Hvis du derimot vil ha en avansert telefon med to tastatur, og som du kan putte i bukselommen, er S730 et av få valg. Faktisk er den midt i blinken. Talltastaturet gjør S730 enklere å bruke til vanlige telefonfunksjoner, mens fulltastaturet gjør det til en lek å skrive e-post og notater på telefonen.

S730 er ingen billig telefon, men til å være en smarttelefon er det ingenting å si på prisen. Skulle det knipe på kronene, kan du vurdere forgjengeren S710 som er svært lik, men 500 kroner billigere. Den er litt mindre, men mangler 3G og den gode startskjermen til S730.

Takk til Elprice for lån av HTC S730.

annonse