Test

Nokia E90 Communicator

E90 er en vanlig mobil når den er slått sammen. (Alle foto: Marius Valle)

Design, skjermer og menyer

På innsiden skjuler det seg et fulltastatur.
Tastaturet har heilnorske taster.

Nokia E90 Communicator er en del av mobilhistorien. Den holder nemlig et stykke mobiltradisjon vedlike: Communicator-serien.

Nokia har beholdt den opprinnelige formen. På utsiden er den en vanlig mobiltelefon, mens den på innsiden nærmest er en liten datamaskin.

E90 er oppfølgeren til telefoner som Nokia 9500, 9200 og 9000 - telefoner som var og er elsket av en rekke proffbrukere. Telefonen har altså litt av hvert å leve opp til.

Vanlig på utsiden
For å ta ytterdelen først: Den lille skjermen er ikke mindre enn det vanlige telefoner har som hovedskjerm. Tastene er også som på en vanlig telefon, og det er ingenting i veien for å bare bruke utsiden av E90. Tastene er kanskje ikke like behagelige som på vanlige telefoner, og vi har ofte litt problemer med å treffe den nederste tasteraden, men alt i alt er det godkjent.

PC på innsiden
Den store skjermen og fulltastaturet finner du på innsiden. I tillegg har du piltaster, en rekke snarveistaster og andre menytaster.

Fulltastaturet egner seg best til tomlene, siden tastaturet er såpass trangt at touch-skriving blir vanskelig. Det gjør likevel underverker for skrivehastigheten din, og er behagelig å bruke. Tastene er opphøyd i forhold til hverandre, slik at du lett kan skille tasteradene fra hverandre.

Da vi testet LGs kameramonster KG920, ble vi imponert over at telefonen hadde hele 30 taster. Vel, E90 er ikke noe dårligere: 99 taster i alt.

Godt bygget
Heldigvis er tastene gode, passe store, har passe motstand og bråker ikke. Mye av det samme kan sies om byggekvaliteten. E90 oser av godt håndverk og ingeniørkunst. Det er kort og greit ingenting som knirker eller knaker på denne telefonen, og den føles svært solid. Telefonen er ellers for det meste bygget i metall.

Dette har kanskje mye med vekt og størrelse å gjøre. E90 veier voksne 210 gram og tar opp mye plass i lomma. Det er kanskje ikke nødvendig å si, men E90 passer ikke i trange lommer. Her må det belteholder eller en kraftig innerlomme til. Eller en romslig bukselomme, da.

Alt i alt er det lite å klage på dersom du er villig til å leve med en stor telefon.

Etter at vi publiserte denne testen, har E90-eiere klaget på at tastaturet lager merker i skjermen på innsiden. Nokia har forsøkt å løse problemet.
Les mer om problemet her >

Skjermen er bred og skarp.
Hvilemodus på bredskjermen.
Slik ser hovedmenyen ut.
Hovedmenyen sett på ytterskjermen.
Enkelt å koble seg til Wi-Fi-nett.

Dobbelt skarpt
Om du er glad i skarpe skjermer kommer du til å elske E90. Ikke bare er den brede skjermen på innsiden skarp, ytterskjermen er også skarp og lyssterk.

Skjermen på utsiden er vel så god som på vanlige telefoner, og egner seg til bildevisning, nettsurfing, programmer og meldinger.

Men det er egentlig litt uvesentlig, siden du på innsiden har en svært stor skjerm som egner seg enda bedre til disse tingene. Den er for eksempel bred nok til å spise unna vanlige nettsider helt problemfritt.

Skjermen gjør også sitt til at telefonen egner seg bra til epostskriving og -lesing, og det er en fryd å se på for eksempel PDF-filer.

Nytt og gammelt
E90 er den første Communicator-modellen som benytter seg av Nokias Series 60-grensesnitt. Tidligere har Communicator-serien benyttet Series 90. Series 60 er menysystemet som du ellers finner i alle telefoner i N- og E-serien.

Les mer om Series 60 >

På E90 er Series 60 som før - Bare mye bredere. Det er ingen egentlige forskjeller mellom menyene på for eksempel Nokia N95 og E90.

Hovedmenyen består av et rutenett på inntil seks ganger tre ikoner, og er takket være den store skjermen er det ingen sak å navigere rundt i menyene.

Om du lukker telefonen kan du bruke utsiden som en hvilken som helst Series 60-mobil.

At telefonen har Series 60 betyr også at du kan kjøre flere avanserte programmer samtidig. For eksempel kan du raskt veksle mellom å chatte på MSN og å skrive e-post eller lese Office-dokumenter.

Ikke helt kompatibelt
Dessverre støttes ikke alle Series 60-programmer helt og holdent. En del programmer, som for eksempel MSN-klienten Agile Messenger, bytter om på menytastene, slik at du trykker "avslutt" når du trykker "fortsett". Menytastene blir rett og slett byttet om, noe som skaper forvirring.

Lynrask
Menysystemet er ellers lynraskt. Dette er strake motsetningen til tidligere Communicator-telefoner som 9500 og 9300, som var sirupgjørmetrege. Det merkes særlig godt når du åpner programmer og telefonen responderer lynkjapt.

Som andre Series 60-telefoner har også E90 såkalt aktiv hvilemodus. Dette betyr at du kan se kalenderoppføringer, status for Wi-Fi og annet uten å faktisk måtte åpne de aktuelle programmene. Dette fungerer på begge skjermene, så du trenger ikke å åpne telefonen for å få et raskt overblikk.

Alt i alt er dette så godt som en ren innertier. Solid gjennomføring, brukervennlige menyer og god oversikt holder til to tomler i været. Minst.