Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia E90 Communicator

E90 er en vanlig mobil når den er slått sammen. (Alle foto: Marius Valle)

Design, skjermer og menyer

På innsiden skjuler det seg et fulltastatur.
Tastaturet har heilnorske taster.

Nokia E90 Communicator er en del av mobilhistorien. Den holder nemlig et stykke mobiltradisjon vedlike: Communicator-serien.

Nokia har beholdt den opprinnelige formen. På utsiden er den en vanlig mobiltelefon, mens den på innsiden nærmest er en liten datamaskin.

E90 er oppfølgeren til telefoner som Nokia 9500, 9200 og 9000 - telefoner som var og er elsket av en rekke proffbrukere. Telefonen har altså litt av hvert å leve opp til.

Vanlig på utsiden
For å ta ytterdelen først: Den lille skjermen er ikke mindre enn det vanlige telefoner har som hovedskjerm. Tastene er også som på en vanlig telefon, og det er ingenting i veien for å bare bruke utsiden av E90. Tastene er kanskje ikke like behagelige som på vanlige telefoner, og vi har ofte litt problemer med å treffe den nederste tasteraden, men alt i alt er det godkjent.

PC på innsiden
Den store skjermen og fulltastaturet finner du på innsiden. I tillegg har du piltaster, en rekke snarveistaster og andre menytaster.

Fulltastaturet egner seg best til tomlene, siden tastaturet er såpass trangt at touch-skriving blir vanskelig. Det gjør likevel underverker for skrivehastigheten din, og er behagelig å bruke. Tastene er opphøyd i forhold til hverandre, slik at du lett kan skille tasteradene fra hverandre.

Da vi testet LGs kameramonster KG920, ble vi imponert over at telefonen hadde hele 30 taster. Vel, E90 er ikke noe dårligere: 99 taster i alt.

Godt bygget
Heldigvis er tastene gode, passe store, har passe motstand og bråker ikke. Mye av det samme kan sies om byggekvaliteten. E90 oser av godt håndverk og ingeniørkunst. Det er kort og greit ingenting som knirker eller knaker på denne telefonen, og den føles svært solid. Telefonen er ellers for det meste bygget i metall.

Dette har kanskje mye med vekt og størrelse å gjøre. E90 veier voksne 210 gram og tar opp mye plass i lomma. Det er kanskje ikke nødvendig å si, men E90 passer ikke i trange lommer. Her må det belteholder eller en kraftig innerlomme til. Eller en romslig bukselomme, da.

Alt i alt er det lite å klage på dersom du er villig til å leve med en stor telefon.

Etter at vi publiserte denne testen, har E90-eiere klaget på at tastaturet lager merker i skjermen på innsiden. Nokia har forsøkt å løse problemet.
Les mer om problemet her >

Skjermen er bred og skarp.
Hvilemodus på bredskjermen.
Slik ser hovedmenyen ut.
Hovedmenyen sett på ytterskjermen.
Enkelt å koble seg til Wi-Fi-nett.

Dobbelt skarpt
Om du er glad i skarpe skjermer kommer du til å elske E90. Ikke bare er den brede skjermen på innsiden skarp, ytterskjermen er også skarp og lyssterk.

Skjermen på utsiden er vel så god som på vanlige telefoner, og egner seg til bildevisning, nettsurfing, programmer og meldinger.

Men det er egentlig litt uvesentlig, siden du på innsiden har en svært stor skjerm som egner seg enda bedre til disse tingene. Den er for eksempel bred nok til å spise unna vanlige nettsider helt problemfritt.

Skjermen gjør også sitt til at telefonen egner seg bra til epostskriving og -lesing, og det er en fryd å se på for eksempel PDF-filer.

Nytt og gammelt
E90 er den første Communicator-modellen som benytter seg av Nokias Series 60-grensesnitt. Tidligere har Communicator-serien benyttet Series 90. Series 60 er menysystemet som du ellers finner i alle telefoner i N- og E-serien.

Les mer om Series 60 >

På E90 er Series 60 som før - Bare mye bredere. Det er ingen egentlige forskjeller mellom menyene på for eksempel Nokia N95 og E90.

Hovedmenyen består av et rutenett på inntil seks ganger tre ikoner, og er takket være den store skjermen er det ingen sak å navigere rundt i menyene.

Om du lukker telefonen kan du bruke utsiden som en hvilken som helst Series 60-mobil.

At telefonen har Series 60 betyr også at du kan kjøre flere avanserte programmer samtidig. For eksempel kan du raskt veksle mellom å chatte på MSN og å skrive e-post eller lese Office-dokumenter.

Ikke helt kompatibelt
Dessverre støttes ikke alle Series 60-programmer helt og holdent. En del programmer, som for eksempel MSN-klienten Agile Messenger, bytter om på menytastene, slik at du trykker "avslutt" når du trykker "fortsett". Menytastene blir rett og slett byttet om, noe som skaper forvirring.

Lynrask
Menysystemet er ellers lynraskt. Dette er strake motsetningen til tidligere Communicator-telefoner som 9500 og 9300, som var sirupgjørmetrege. Det merkes særlig godt når du åpner programmer og telefonen responderer lynkjapt.

Som andre Series 60-telefoner har også E90 såkalt aktiv hvilemodus. Dette betyr at du kan se kalenderoppføringer, status for Wi-Fi og annet uten å faktisk måtte åpne de aktuelle programmene. Dette fungerer på begge skjermene, så du trenger ikke å åpne telefonen for å få et raskt overblikk.

Alt i alt er dette så godt som en ren innertier. Solid gjennomføring, brukervennlige menyer og god oversikt holder til to tomler i været. Minst.

Maskinvare, teknologi og nytte

Kraftig maskinvare
E90 har god maskinvareytelse. Det betyr at telefonen er i stand til å kjøre så godt som alle Java- og Series 60 v3-programmer du vil installere. Programmene, og spillene om du vil, vil også yte bra.

E90s ytelse har imidlertid to sider - bokstavlig talt. Da vi målte ytelse med den store skjermen på innsiden fikk vi godkjente resultater. Da vi kjørte test med ytterkskjermen økte ytelsen til over det dobbelte.

Uansett hvilken side du velger, er maskinvaren i E90 kraftig nok til å ta unna det meste. Det merker du blant annet når du surfer på nettet og du kan gli igjennom tunge sider, for eksempel VG.no.

Ytelsestest gjort på innerskjermen.

Ytelsestest gjort på ytterskjermen.

(Taletidstesten er gjort i samarbeid med Telenor)
Minnekortet settes inn i bunnen av telefonen.
E90 (øverst i midten) sammenlignet med (f.v) Nokia N95, Sony Ericsson P990i, Apple iPhone, Samsung E570, Sony Ericcson W850i.

Da vi målte batterilevetiden klarte ikke E90 mer enn 4 timer og 21 minutter taletid i 3G-nettet. Det er ikke allverden, men slett ikke et dårlig tall for 3G-modus. Dessverre er taletiden i GSM-nettet bare oppgitt til fem timer, så du bør ikke forvente så mye mer enn dette.

Det kan være verdt å merke seg at batteriet suges tomt for strøm på noen få timer når du er tilkoblet Wi-Fi. Om du vil spare strøm, er det greit å skru av Wi-Fi-funksjonen.

God lyd
Samtalekvaliteten i telefonen er klar og god. Vi opplever ingen problemer med lyden. Det samme kan sies for motpartens del.

Laber høyttalertelefon
Om du vil ha hendene frie mens du snakker i telefonen, kan du benytte deg av den innebygde høyttalertelefonen. Denne fungerer dessverre ikke så fryktelig bra, siden lyden er forholdsvis lav. Lyden blir heller ikke allverden for den du snakker med.

Tar vi i betraktning hvilken målgruppe som trolig vil skaffe seg E90, er ikke dette særlig gode nyheter for Nokia.

Mini-USB
Vi liker alltid å se en mini-USB-kontakt på en mobiltelefon. Dette gjør at du slipper å bruke sære datakabler for å koble mobilen sammen med PC-en. Under normale omstendigheter ville det også vært mulig å lade telefonen over USB, men det er tross alt Nokia vi snakker om. Med andre ord må du fortsatt lade telefonen med en standard Nokia-lader.

Nok minne
Telefonen har 128 MB innebygget minne, noe som kanskje er i minste laget dersom du skal lagre mange store filer, som dokumenter, bilder, musikk og annet. Heldigvis følger det også med et minnekort med 512 MB kapasitet, så E90 er rikelig utstyrt alt i alt.

Med i esken får du også en helt grei utstyrspakke bestående av lader, stereohodesett og USB-kabel.

Oppsummert leverer E90 sterkt på de fleste områder, men vi syns taletiden kunne vært litt bedre, høyttalerfunksjonen er for dårlig, og vi ønsker oss lading i USB-kontakten.

Kameraet på innsiden brukes til videosamtale.
Tilkobling til PC skjer via USB, blåtann eller infrarød overføring.

Ja, den har alt
Om du trenger en trådløs teknologi som E90 ikke byr på, så er du skikkelig sær. Vi beklager å måtte si det, men sånn er det.

E90 har firebånds GSM, GPRS, EDGE, 3G, super-3G (HSDPA), Wi-Fi, blåtann og GPS. Og infrarød overføring må vite.

Det eneste du egentlig kan savne er tobånds 3G, noe som kan være aktuelt om du er avhengig av en 3G-tilkobling mange steder i USA.

I praksis
Og om du føler at teksten over like gjerne kunne stått på urdu, er det slik det henger sammen:

Firebånds GSM betyr at du kan bruke telefonen i stort sett hele verden, bortsett fra enkelte steder i Asia. GPRS og Edge sørger for at du kan koble deg til internett med lavere hastighet.

3G gjør at du blant annet kan ringe videosamtaler og koble deg til internett med raske hastigheter. At telefonen har super-3G betyr at internetthastighetne kan bli like høye som på internettilkoblingen hjemme, så lenge mobilnettet har støtte for det vel å merke.

På nett hjemme og på jobb
Med Wi-Fi kan du koble deg til internettlinjen hjemme, på jobb, på kafé eller andre steder hvor du har tilgang til et trådløst nett.

Wi-Fi-funksjonen fungerer svært godt. Du søker etter og kobler deg til trådløse nett direkte fra hvilemodus. Du trenger ikke å knote i undermenyer og med konfigureringer. Dette er like enkelt å bruke som på Windows på PC-en.

E90 har også GPS innebygget. Dette gjør at du kan bruke telefonen som for eksempel bilnavigasjon.

Og om det forstatt er litt eller veldig uforståelig, trenger du egentlig bare å vite dette: Nokia E90 kan alt, punktum.

Høy hastighet til PC-en
I tillegg til å kunne alt, har E90 også blåtann (Bluetooth 2.0+EDR) som gir deg høy overføringshastighet mellom PC-en din og mobilen. Telefonen kan også kobles til PC-en med en god gammeldags ledning.

E90 har ellers som ventet støtte for push-epost, og kan lese helt vanlige nettsider, som for eksempel den du leser på i dette øyeblikk.

Det er lett å bli svimmel når såpass mange tekniske uttrykk slenges rundt. Men en ting er helt sikkert: E90 har alle de trådløse teknologiene du trenger og ikke trenger.

All teknologien gjør E90 til en telefon som ruver høyt over landskapet.
Kalenderen er oversiktlig og brukervennlig.
Epostleseren er enkel å bruke. Her ser du innboksen.
Den brede skjermen gjør epostlesing til en oversiktlig affære.
Meldingsfunksjonene kan også brukes fra den lille skjermen.

Kongen på haugen
E90 har enormt mange nyttefunkjoner. Telefonen er i praksis et kontor som får plass i lomma.

Ta for eksempel telefonboken. Du kan selvsagt lagre nummer og navn, men også biltelefon, internettelefon, jobbtittel, nummer til assistent, og navnet på barn og ektefelle for å nevne noe.

Oppdelt
Om du blar i telefonboken på den store skjermen, er den delt opp i en liste til venstre og et felt med detaljer til høyre. Dette er veldig oversiktlig.

Kalenderen fungerer på samme måte. Du slipper å trykke deg inn på den aktuelle datoen for å se oppføringene.

På en telefon som E90 er det en selvfølge at kalenderen må være god - og det er den. Du kan skille mellom jobbrelaterte og ikke-jobbrelaterte oppføringer, legge til notater og oppgaver, og det hele kan selvsagt synkroniseres med for eksempel Outlook.

Office-støtte
Og så er det alt det andre, som for eksempel mulighet til ikke bare å åpne, men også redigere Office-dokumenter. Notatblokken lar deg legge til bilder, lydklipp, visittkort og andre elementer, slik at du kan få med deg det meste du vil i notatene dine.

Om du vil skrive ut for eksempel notater, kan telefonen kobles til en printer via blåtann og Wi-Fi. Som andre Nokia-telefoner i E-serien, har E90 innebygget støtte for trådløst blåtanntastatur.

GPS
E90 har også GPS innebygget. Dermed er det fullt mulig å bruke telefonen som bilnavigasjon eller bynavigasjon til fots. Programvaren i telefonen er den samme som finnes i Nokia N95.

God på internett
Telefonen kan ifølge Nokia erstatte en bærbar PC i nødstilfeller. Det er ikke langt fra sannheten. Du kan for eksempel surfe på internett nesten som på en PC, og det er praktisk mulig å bruke telefonen til din primære epostmaskin, i alle fall når du du er på farten.

E-post- og webfunksjonene fungerer bra takket være den brede skjermen. Skjermen sørger for at de fleste nyttefunksjoene er praktiske og oversiktlige. Det føles aldri som om innholdet er trykket inn på en liten skjerm.

Høytlesing
E90 kan også lese e-post høyt for deg. Med et tastetrykk kan telefonen lese opp nye e-poster, og det fungerer tålelig bra. Høytlesingen kan imidlertid fort bli kryptisk dersom ord, teksttykker eller hele e-posten er på et annet språk enn det du har aktivert.

Telefonen har også innebygget talegjenkjenning, slik at du kan starte funksjoner og ringe kontakter ved å snakke til telefonen. Du trenger ikke å spille inn kommandoene på forhånd. Systemet fungerer bra, men om du ikke uttrykker deg veldig tydelig, kan telefonen fort ta feil.

Synker fjernt
I tillegg støtter E90 en rekke fjernsynkroniseringstjenester, som SyncML, Exchange, og har funksjoner som møteforespørsler som kan sendes rett til kalenderen, og håndtering av jobbgrupper.

I tillegg kommer alt det vi helt sikkert har glemt å ta med. Uansett er det ingen tvil om at E90 er et skikkelig gjennomført lommekontor som på mange områder lar deg legge igjen den bærbare PC-en hjemme når du er ute på kortere turer.

Underholdning og kamera

Mp3-spilleren kan brukes sammen med fjernkontroll. Dette følger imidlertid ikke med.
Den brede skjermen gjør at det er plass til mye informasjon.

Løsner på slipset
Kan en såpass avasert profftelefon også være en underholdningsmaskin? Svaret er tja.

Nokia har ikke lagt særlig stor vekt på underholdningsfunksjonene, men de finnes. Du kan se på video, spille musikk og høre på radio. Spill er også mulig.

I kjent stil
Musikkspilleren er omtrent den samme som du finner på andre Series 60-telefoner fra Nokia. Musikken lagres i musikkbibliotek, og sorteres etter artist, album, sjager og komponist. Du kan også opprette spillelister.

I tillegg kan du justere lydbildet med lydutjevneren, og det er mulig å definere egne innstillinger.

Lyden er også god, så E90 kan definitivt brukes som mp3-spiller.

Du må imidlertid kjøpe et bedre hodesett, for det som følger med gir definitivt ingen deilig opplevelse - verken akustisk eller fysisk.

Det kan være kjekt å vite at E90 støtter fjernkontrollen som følger med Nokia 5700. Dette er ekstrautstyr du må kjøpe i tillegg.

Grei radio
Den innebygde radioen fungerer greit, men vi hadde ønsket oss RDS-radio, slik at det hadde vært litt enklere å vite hvilken stasjon vi hører på.

Det følger ikke med noen spill, men dette kan lastes ned dersom du ønsker det. Et av spillene som kan lastes ned gratis fra Nokia, Global Racer, viser at E90 absolutt er kapabel til å kjøre 3D-spill i skjermens fulle bredde.

Alt i alt er E90 en god underholdningsmaskin, men du må ut med ekstra penger for å utnytte potensialet.

Kameraet er plassert på baksiden. Den gule prikken er kameralyset.

Høy oppløsning
Nokia har utstyrt E90 med et 3,2 megapikslers kamera med autofokus. Dette kan også ta opp video i inntil 640 x 480 pikslers oppløsning. E90 er med andre ord en profftelefon med et forholdsvis godt spesifisert mobilkamera.

Søkeren krever at telefonen er lukket når du tar bilder eller video. Å endre innstillingene på kameraet er enkelt, siden det er snarveier til det fleste funksjonene. Søkerbildet henger ganske bra med når du beveger på kameraet, men vi har sett bedre.

Utløsertasten sitter på høyre side av telefonen. Denne må du trykke halvveis ned når du skal fokusere, og hele veien ned når du skal ta bilde.

Midt på treet
E90 plasserer seg midt på treet når det kommer til bildekvalitet. Bildene blir ikke fryktelig gode, men heller ikke fryktelig dårlige.

Tendensene er at bildene fort blir veldig kornete innendørs, og at de enkelt blir overeksponerte utendørs. Vi opplever dessuten at bildene kan bli undereksponerte.

E90 har ikke blits, men en vanlig kameralampe. Dette fungerer greit, men bildene blir fort overeksponerte når du bruker lyset.

Alt i alt tar E90 helt greie bilder, og kameraet duger til å dokumentere ting og ta situasjonsfoto. Men du vil neppe erstatte digitalkameraet ditt med telefonen.

VGA-video
Videoopptakene blir også midt på treet. Selv om telefonen tar opp i 0,3 megapiksler slik som Nokia N95, blir kvaliteten langt i fra den samme. Opptakene blir imidlertid gode nok til at de kan brukes til mer enn MMS. Under bildene kan du se to eksempelvideoer.

(Klikk for større bilder)

Konklusjon

E90 er Nokias nye Communicator. Konseptet er enkelt: Hele kontoret i lomma.

Ved første øyekast ser E90 ut som en veldig klumpete smarttelefon. Det er først når du studerer telefonen nærmere at du ser at dette er en mini-PC.

Utsiden er en ganske alminnelig smarttelefon med en stor, skarp og lyssterk skjerm. Tastene er forholdsvis gode, men ikke de beste vi har prøvd.

Når du åpner telefonen åpenbarer en bred skjerm på fire tommer seg. Denne er veldig skarp og lyssterk, og egner seg svært bra til websurfing, epostlesing, bilder og annet.

På innsiden finner du også et fulltastatur, ikke ulikt et vanlig PC-tastatur. Dette har små taster, og det er mest praktisk å bruke tomlene til å skrive på det. Det går likevel mye raskere å skrive på dette enn på et vanlig nummertastatur. I tillegg er det raskere enn tastaturløsninger du finner på PDA-telefoner med trykkfølsom skjerm.

Det meste med E90 har to sider. Du kan nemlig bruke så godt som alle funksjonene på de to skjermene. På ytterskjermen er menyer og innhold likt som på Nokias vanlige smarttelefoner. Når du bruker innerskjermen ser du det store bildet, bokstavlig talt.

Menyene er større, kalenderen og telefoneboken er mye mer oversiktlig og e-post er en fryd både å lese og skrive. Det sterkeste kortet er nettleseren. Siden skjermen er så bred, kan du uten problemer lese helt vanlige nettsider, som for eksempel VG.no.

E90 har maskinkraft nok til å takle alle disse oppgavene samtidig uten at det går tregt.

På teknologisiden byr E90 kort og godt på alt. Det vil si 3G, super-3G og Edge, som sørger for at du får de høyeste internetthastighetene i mobilnettet til enhver tid. Dette er helt essensielt når du surfer på nettet og laster ned store eposter.

Telefonen har også Wi-Fi, slik at du kan koble deg til internettlinjen hjemme og på jobb, og ringe med IP-telefoni. Blåtann, infrarød overføring og USB er også på plass. GPS er i tillegg innebygget, slik at du kan bruke telefonen som for eksempel bilnavigasjon.

Det er lett å bli svimmel av alle de tekniske uttrykkene. Vi kan oppsummere det slik: E90 har alle moderne mobilteknologier, og de er enkle å ta i bruk, takket være brukervennlige og lett forståelige menyer.

I tillegg til alt dette har telefonen en god mp3-spiller og et kamera med 3,2 megapikslers oppløsning.

E90 er telefonen for deg som trenger å ha med deg hele kontoret til enhver tid. Dersom du ikke ser for deg at du vil drive med aktivt kontorarbeid på telefonen, er det kanskje like greit å bruke en vanlig smarttelefon som Nokia E65 og heller bruke en bærbar datamaskin ved siden av. Da får du både en liten og lett mobiltelefon, samtidig som du har en fullblods datamaskin med stor skjerm å jobbe på når det trengs.

E90 er altså alternativet for deg som vil ha alt presset inn i én liten boks. E90 er rett og slett den beste smarttelefonen på markedet du får plass til i lomma.

annonse