Til hovedinnhold

Den perfekte mobil for jobb og fritid

Den perfekte mobil for jobb og fritid

Testresultater

Gode taster, fullversjon av Quick Office for filbehandling, meget bra brukergrensesnitt, IP-telefoni, WLAN, Super-3G, Edge. Og så ser den bra ut.
Svakt kamera, høy oppløsning til tross. Skjermen blir blass i sollys.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Vårt førsteinntrykk av Nokias nye businessmobil E71 var at dette er en proffmobil som har tommeltastatur med alle bokstavene, uten at den ser ut som en avansert kalkulator.
Jo, det finnes andre produsenter som har laget tynne og stilige meldingsmobiler med tommeltastatur på fronten. Men Nokia har klart å gjøre sin nye E71 så smal at du enkelt betjener den med en hånd. De blanke metalldekslene forsterker inntrykket av kvalitet, og de runde kantene gjør at den er behagelig å holde. Vi våger påstanden om at dette er den peneste mobiltelefonen i sin klasse.
Små taster
Tastene på telefonen er små, slik det nødvendigvis må bli når så mange knapper skal dele på så lite plass. Men knappene er godt markert, og forbausende lett å treffe. Går du med en romanforfatter i magen kan det være greit å skaffe seg et bedre tastatur, men du kan fint skrive kommentarer, ta notater og besvare e-post på E71.
Her finnes programvare for tekstbehandling som lar deg redigere Office-dokumenter. Du kan også opprette nye dokumenter direkte på mobilen.


Tastene er små, men god markering gjør dem brukervennlige.
Men de små tastene er ikke ideelle om du har lange negler. Det er heller ikke noen egen tast for bokstaven "å", som du får frem ved å trykke på funksjonsknappen etterfulgt av P. Bokstavene "ø" og "æ" har egne taster, til tross for at "å" er en bokstav som forekommer langt oftere enn disse.
Oppsettet på talltastene er også litt pussig. Her er *,# og 0 plassert til høyre for de øvrige tallene, og ikke under slik vi er vant til.

To ansikter

Når vi tenner telefonen merker vi oss at det er kommet et nytt ikon på skjermen. Dette er en snarvei som lar oss bytte mellom to ulike menyskjermer, også kalt skrivebord. På den ene kan vi legge alt som er jobbrelatert, mens den andre kan tilpasses et privatliv. Selv businessfolk har et privatliv, og her kan vi få opp et skjermbilde med egen bakgrunn, påminnelser som er markert som private i kalenderen, en alternativ e-postkonto osv.

Det tar litt tid å bli kjent med en så avansert mobiltelefon som E71. Vi tror bare de færreste vil se det som hensiktsmessig å operere med to skrivebord, fremfor å ha all informasjon på en side.


Du kan ha to ulike venteskjermer, en for jobb og en for privatlivet. Klikk på ikonet tilhøyre for å veksle mellom de to.

Alle funksjoner
Som proffmobil er dette telefonen som har alt du trenger. Her er mulighet for å benytte trådløse nett, 3G, turbo3G og Edge. E-posten kan synkroniseres med ulike servere, også Exchange. Den tverrstilte skjermen på 2,4 tommer gir grei lesbarhet på meldinger. Her er fullhastighets USB (micro), Bluetooth med A2DP og mulighet for å bruke mobiltelefonen som PC-modem. Her er endog Ir-port, noe vi ser stadig sjeldnere.
Å skrive data til minnekortet via USB-kabelen er fremdeles en tålmodighetsprøve. Å overføre to filer på til sammen 550 MB tok oss hele 12 minutter.
Sikkerheten skal være ivaretatt gjennom muligheten for å kryptere innholdet både i telefonen og på minnekortet. Her er også mobil VPN og mulighet for fjernlåsing av telefonen.
Telefonen er klar for IP-telefoni, det vil si, helt klar er den ikke, men om du forsøker å aktivere IP-telefoni får du tilbud om å laste ned og installere Gizmo. Telefonen kan selvsagt også brukes sammen med andre IP-telefoniservere.
Nettleseren fungerer også greit, men er ikke så rask på Wlan som vi hadde håpet.
GPS
E71 har GPS, og kart fra Nokia Maps. Den fungerer som fullverdig navigasjonssystem i bil og til fots, i alle fall så lenge du holder deg til veinettet. Assistert navigasjon krever imidlertid at du kjøper lisens.
Noe av det mest imponerende med denne mobiltelefonen er likevel batterikapasiteten 10 timer og 30 minutter tale i GSM-nettet er rett og slett imponerende. Standbytiden er oppgitt til hele 17 dager i GSM-nettet, eller 20 dager i 3G-nettet. Musikkspilleren kan kime og gå i 18 timer på en lading.
I praksis betyr dette at du kan gå i flere dager uten å lade mobiltelefonen, også om du er en relativt aktiv bruker.
Underholdning
Underholdningsfunksjoenen i telefonen er mange og gode. Musikkspilleren er bra, men Nokia hat valgt å legge ved et hodesett som ikke er mye å skryte av. Telefonen har 2,5mm AV-kontakt, og dermed trenger du en adapter for å bruke standard hodetelefoner.
Radioen krever ikke uventet at du har hodetelefoner tilkoblet, men du kan høre sendingene i et Bluetooth-hodesett eller på den innbygde høytaleren. Lyden i den innbygde høyttaleren er grei nok, men ikke særlig egnet for musikk.
I mediamenyen fionner vi også Podcasting, flashspiller og internettdeling (tjenester må lastes ned). Det gir tilgang til fildeling via Ovi, Flickr og Vox.
Her finner vi også snarvei til musikkbutikken Nokia med tiden skal åpne. Du kan også fritt laste ned programmer som Windows Live Messenger og mail, Yahoo Go! og WorldMate. Tilsammen gir disse programmene deg en rekke muligheter. Felles for disse programmene er at de støtter seg på Internett, og at du derfor er best tjent med å skaffe et abonnement med rimelige datasatser (helst fri bruk) om du skal ha fullt utbytte av E71. Du kan også velge å bruke trådløst nett der du har dette tilgjengelig.
Messenger
Live Messenger lar deg sende filer direkte. Artig, men å sende et bilde i full oppløsning tar nokså lang tid, selv i 3G-nettet. 3G-nettene gir nemlig raskere nedlasting, mens opplasting fortsatt går treeeeegt, selv med Turbo-3G.
Det finnes egne kataloger over programmer du kan laste. Vi sjekket hva du kan laste ned fra mappen til fritidsbruk. Her fant vi spillene Global Race (bilspill) og Solitaire (samling av ulike kabaler). Ettersom disse katalogene ligger på nett, kan innholdet komme til å variere. Vi finner imidlertid ingen mappe for nedlasting av N-Gage-spill. Greit nok at det er en E-serie-mobil, men så skulle den jo være for fritidsbruk også.


SMS går som en lek, også om du bare bruker en hånd.
Nye taster
E71 har også andre nyheter. Blant annet er den vanlige tasten for å åpne programmenyen byttet ut med en tast som har bilde av et hus. Står du i en meny tar denne tasten deg tilbake til skrivebordet.
Det er også egne snarveiertaster til kalender, kontakter og e-post. Disse tastene kan programmeres om du ønsker andre funksjoner enn de opprinnelige. Hver knapp kan ha to funksjoner - en ved kort trykk, og en ved langt.
Kamera
Telefonen har ikke noen dedikert kameraknapp. I spesifikasjonene vi fikk heter det at kameraet har autofokus. Men vi har ikke sett dette fungere i praksis. I det store og hele er vi lite imponert over bildekvaliteten, til tross for at det dreier seg om et kamera med 3,2 megapiksler oppløsning. Videofunksjonen fungerer imidlertid bra.
Multinotat
I kontormappen finner vi et nytt program som heter Multinotater. Her kan vi skrive notater, lese inn lydklipp og legge til annet innhold i en og samme pakke. Dette multinotatet kan knyttes til en kontakt eller samtale.
Alt i alt er E71 en av de råeste businessmobilene du kan skaffe deg, og det gjør selvsagt ingen ting at den er stilig å se på. Nokia E71 kommer for øvrig også i en hvit variant.
Vi finner kort sagt så lite å trekke for at vi velger å gi E71 toppkarakter.

Bildeeksempler

Testresultater

Gode taster, fullversjon av Quick Office for filbehandling, meget bra brukergrensesnitt, IP-telefoni, WLAN, Super-3G, Edge. Og så ser den bra ut.
Svakt kamera, høy oppløsning til tross. Skjermen blir blass i sollys.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Gode taster, fullversjon av Quick Office for filbehandling, meget bra brukergrensesnitt, IP-telefoni, WLAN, Super-3G, Edge. Og så ser den bra ut.
Svakt kamera, høy oppløsning til tross. Skjermen blir blass i sollys.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse114x57x10mm
Vekt127g
Standby-tid17-20 dager
TaletidOpp til 10 timer og 30 minutter (GSM)
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portKrysse av
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMeget bra, men litt små.
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterJa Ja
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraLett å bruke
Bildegjengivelse inneSvak
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning3,2 mp
VideoopptakJa Ja, 22 fps VGA
Skjermstørrelse320x240 (2,36 tommer)
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet110 MB
Støtte for minnekortKrysse av
Nettverk-
UMTSJa Ja, HSDPA 3,6
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeJa Ja, uten 3,5mm overgang
Generelt-
TotalinntrykkBusiness and pleasure. En suveren mobiltelefon
PrisklasseHøy
MenynavigeringMeget god
BrukervennlighetMeget god
DesignMeget god
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse