Til hovedinnhold

Family Guy + Star Wars = sant

Star Wars er et så stort fenomen at det har blitt dannet en egen religion. Når popkultur blir så gedigent, blir det desto større sjanse for å bli parodiert. Og gjett om Star Wars har blitt parodiert og etterliknet opp gjennom årene! I de siste årene har vi sett hysterisk morsomme eksempler fra Robot Chicken, og Family Guy har også kastet seg inn i manesjen.

Historien i de tre originale Star Wars-filmene kjenner vel de fleste til, så det blir neppe nødvendig å gjenfortelle den i detalj her. Family Guy-karakterer befolker Star Wars-universet og vi får se nye vrier og humoristiske innfallsvinkler til en filmtrilogi som har gledet mange i over 30 år.

Trilogien

Family Guy er en animert TV-serie som er kjent for sin til tider sinnsyke humor, spinnville assosiasjonsteknikker og å ta mange aktuelle og ikke fullt så aktuelle ting på kornet. Formen på disse Star Wars-parodiene skiller seg ut fra serien på enkelte områder – først og fremst fordi de følger handlingen fra Star Wars såpass nøye.

På grunn av dette faller mye av den velkjente assosiasjonshumoren bort – det vil si at vi ikke like ofte får se for eksempel Peter nevne noe helt irrelevant i forhold til situasjonen som deretter blir illustrert i en helt annen påfølgende scene. Dette elementet ved Family Guy har vitterlig sine styrker, men også sine svakheter til tider, men det er likevel litt synd at dette har blitt tonet ned her.

Les også: Blu-ray-utgivelser i februar

Blue Harvest, Something, Something, Something Dark Side og It's a Trap! er likevel fornøyelige affærer da Family Guy tar helt åpenbart tåpelige elementer ved originalfilmene, peker på dem og drar dem til komiske lengder. Et eksempel på dette er når Family Guy overdriver den allerede utrolig barnslige og smålige oppførselen til Keiseren når han prøver å få Luke til å bli sinna.

Et annet positivt aspekt ved disse parodiene er at de er vellagde når det kommer til selve gjenskapelsen av Star Wars. Animasjonene er imponerende og vakre, og vil selvfølgelig glede fansen med alle sine små, nerdete detaljer her og der.

The Family Guy Trilogy er helt klart verdt et kjøp, da de er morsomme og godt håndverk, men det må likevel nevnes at de fremdeles er langt unna de beste og artigste episodene fra TV-serien. Dette gjør likevel ikke så mye, og The Family Guy Trilogy kan trygt anbefales til alle – selv om fansen av Family Guy og Star Wars åpenbart vil få størst utbytte.

Teknisk

Video

Ettersom The Family Guy Trilogy er nyere, digital animasjon får vi et veldig klart og skarpt bilde på denne Blu-ray-utgivelsen. Det samme gjelder gjengivelse av farger og svarttoner. Fargene er rike, mettede og mørke områder har sterke nyanser av svart når det trengs. Man kan fint studere detaljer i romskip eller se teknikkene bak animasjonen når bildet er såpass klart og tydelig som her. Unntaket er Blue Harvest, som ikke ser like godt ut som etterkommerne på Blu-ray. Tegnestrekene er grovere og bildet virker litt mattere og mer uskarpt.

Blue Harvest

Hvis det er noe man kan videre utsette på bildet, må det være små innslag av merkbar fargeflyt på enkelte flater, som for eksempel på gulvet når Darth Vader prøver å finne Luke i mørket i den endelige kampen. Dette ser uansett ut til å være en del av hvordan animasjonen faktisk er, så det blir litt urettferdig å klage på det. Bildet er med andre ord totalt sett fabelaktig på denne utgaven.

Audio

Lydbildet, som dukker opp i DTS-HD Master Audio 5.1 på alle tre kortfilmene, er like en fortreffelig opplevelse som med den visuelle siden. Dyp bassbuldring er sterkt gjengitt, noe man hører tydelig ved de store romskipene, og også på stemmer som for eksempel på den hysterisk dype bassrøsten til Jabba. Musikken til John Williams kommer frem i all sin storslagenhet med klare toner i alle frekvenser.

Something, Something, Something Dark Side

Stemmebruk er forståelig, og sammen med viktige lydeffekter er dette som vanlig sentrumsorientert. Trilogien har ikke allverdens til surround-akrobatikk, men det er uansett ikke noe krav for å bestå prøven. Lyden i The Family Guy Trilogy er like god som man kan forvente av profesjonelle storfilmer, og det forekommer ingen spesielt merkbare tegn på feil eller artefakter. Med andre ord en grandios opplevelse verdig Star Wars.

Ekstramateriale

Plate 1: Blue Harvest

 • Commentary by Patrick Clark, Mike Elias, David Goodman, Joseph Lee, Seth MacFarlane, Dominic Polcino, Danny Smith, Alec Sulkin and Kara Vallow
 • A Conversation with George
 • Once in a Lifetime: The Making of Blue Harvest
 • Animatic Version
 • Family Guy Star Wars Clip Show
 • Family Guy Promo
It's a Trap!

Plate 2: Something, Something, Something Dark Side

 • Commentary by Executive Producers Seth MacFarlane, Mark Hentemann and David A. Goodman, Writer Kirker Butler, Director Dominic Polcino and Actor Seth Green
 • Family Guy Fact-ups
 • The Dark Side of Poster Art
 • Animatic Scene-to-Scene with Commentary by Director Dominic Polcino
 • "Family Guy - Something, Something, Something Dark Side" Table Read - Featuring Acts 1 & 2
 • Sneak Peek of "Family Guy - Episode VI: We Have a Bad Feeling About This" Table Read

Plate 3: It's a Trap!

 • A Very Special Message from Darth Stewie
 • Star Wars Trivial Pursuit: The Ultimate Championship
 • Drawing with Peter Shin
 • Sock Puppet Outtakes
 • Animatic
 • Making the Scene
 • Feature Commentary with Seth MacFarlane, David A. Goodman, Cherry Chevapravatdumrong, Shannon Smith and Peter Shin

Konklusjon

The Family Guy Trilogy har fått en svært god utgivelse på Blu-ray, med fortreffelig lyd- og bildekvalitet (spesielt på It's a Trap!), og masse underholdende ekstramateriale. Trilogien er vel verdt et kjøp!

annonse