TestEizo Foris FS2332

En knallgod allrounder

Når Eizo forbedrer et allerede godt produkt, blir det bra.

Introduksjon

Eizo er en av de mest respekterte skjermprodusentene på markedet. Skjermene de leverer har i lang tid vært kjent for å være solide produkter som holder god kvalitet, men også gjerne en litt høy pris.

Det er først i de senere årene at de for alvor har begynt å rette blikket mot mannen på gata. Det første som da måtte til var å få ned prisene, uten at det gikk så alt for mye utover både byggekvalitet og bildekvalitet. I dag skal vi se på en av disse skjermene, Eizo Foris FS2332.

Dette er tvillingbroren til FS2331 som vi har testet tidligere. Forskjellen mellom de to ligger i den mest elementære komponenten i en skjerm, selve panelet. Dagens testkandidat benytter det gode IPS-panelet, mens forgjengeren benyttet det hakket mer ekslusive VA-panelet.

Foris FS2332 er en 23"
Små høyttallere på undersiden
Foten er solid og stabil, men mangelfull
Blant tilkoblingene finner vi to av HDMI-typen
Sideprofil
Baksiden
Menyen styrer du via en fjernkontroll
Blant tilbehøret finner vi fargestriper du kan sette på skjermen

Bildekvaliteten mellom de to vil nok være veldig lik, men det er ett nøkkelpunkt dagens testkandidat vil være bedre på – etterslep. Eizo selv sier at skjermen er myntet på spill-, film- og fotoentusiaster, og det er der etterslepet kommer inn. Forgjengeren var ikke akkurat den beste på dette området, men med egenskapene til et moderne IPS-panel burde dette være mye bedre.

Mest spennende av alt er det at skjermen bare koster 2200 kroner, en tohundrelapp mer enn FS2331.

Bruker lysdioder

Foris FS 2332 er en LED LCD-skjerm, noe som betyr at den benytter lysdioder for å lyse opp bildet fremfor de tradisjonelle katoderørene. Dette sørger blant annet for et betydelig lavere strømforbruk, 24 watt i dette tilfellet. Denne formen for bakgrunnsbelysning sørger imidlertid også for at bildet er klart og skarpt fra første stund, du må ikke vente på at belysningen skal varmes opp i flere minutter før den fungerer som den skal.

Skjermen har også en sensor som regulerer lysstyrken ut i fra omgivelsene. Vi har brukt skjermen over flere uker nå, og synes denne er balansert helt ypperlig. Kommer du grytidlig på jobb en morgen og vil jobbe litt i mørket, holder lysstyrken seg lav helt til første kollega komme på jobb og skrur på flombelysningen i rommet.

Slike sensorer har imidlertid en vane for å ha veldig skarpe overganger, at skjermen bytter direkte fra å være lyssvak til å være lyssterk på et mikrosekund. Dette har Eizo styrt unna, når lysstyrken reguleres skjer dette over gjerne 5 – 10 sekunder. Overgangene er lange og myke, og du merker egentlig ikke at det skjer – akkurat slik det burde være.

Full HD-oppløsning

Skjermen bygger rundt det populære 16:9-formatet du er kjent med fra TV-en din. Over sine 23" holder også Foris-skjermen den samme oppløsningen, 1920 x 1080 piksler eller full-HD om du vil.

Dette er en av de mest populære oppløsningen på markedet i dag, og den mest populære blant spillerne. Dette er tilfellet selv om den ikke gir deg den ekstra lille biten i høyden som 16:10-formatet gir.

Enkel og solid

Skjermen vi nå har foran oss bærer et tradisjonelt sort og enkelt design med skarpe hjørner. Det meste er av plass, støttet av en solid stålramme på innsiden. Overflaten er matt sort, og fremstår som enkel og ren på skrivepulten.

Der står den veldig støtt, takket være en god og veldig stabil fot. Den er imidlertid alt annet enn funksjonell. Den eneste fysiske funksjonen som er på plass er tilting. Både høydejustering og rotering glimter med sitt fravær. At skjermen mangler piviot er helt greit, men uten høydejustering er du helt avhengig av at den står perfekt slikt den blir levert.

Utover dette har skjermen slanke siderammer, så du kan enkelt sette flere slike skjermer side om side uten en stor kløft i mellom de to. Langs bunnen av skjermen finner vi to høyttalere, som leverer standardisert lavkvalitetslyd. Du kan riktig nok ikke forvente mye når det er snakk om to høyttalere hver på 0,5 W, men når en produsent først har puttet et par høyttalere i en skjerm burde det vært snakk om litt mer enn det du her får.

Simulerer trykt papir

Utover høyttalerne har Foris FS2332 relativt få funksjoner, men det er fortsatt ingenting vi savner. Den kommer med fire ferdige fargeprofiler og du har selv mulighet til å definere og lagre to egne.

En av de ferdige profilene er det produsenten kaller simulert papir. Aktiverer du denne økes sortnivået og kontrasten senkes. Resultatet er at nesten alt som er hvitt får en grå-brun-tone, som ikke er så langt fra normalt avispapir. Taken er at det skal bli mer behagelig for øynene å lese lange tekster. Etter litt testing ser vi definitivt at funksjonen gjør nytten, men det er fortsatt et langt steg fra e-ink-teknologien som sitter i lesebrett.

Det du trenger av tilkoblinger

Når det kommer til de forskjellige tilkoblingene FS2332 kan tilby for å motta bildet får du akkurat det du trenger, og ingenting mer. Med «kun» full-HD-oppløsning holder HDMI-kontakten i lange baner, spesielt når den er flanket av DVI og VGA. Det er et minimalt behov for DisplayPort direkte i skjermen, selv om vi ikke hadde hatt noe i mot om det fulgte med.

Skjermen har faktisk to HDMI-tilkoblinger, så om du vil koble til både en PC og et tilfeldig konsoll eller medieavspiller, er det fullt mulig. Skjermen har også en lydinngang for de integrerte høyttalerne, samt en lydutgang på den ene siden om du vil koble til øreplugger eller lignende.

I produktesken finner vi strøm-, DVI og lydkabel, men det følger ikke med en egen HDMI-kabel.

Styres via fjernkontroller

På selve skjermen er det fire enkel knapper, den ene slår på skjermen, den andre lar deg velge signalkilde og de to andre lar deg justere lydnivået.

For å få tilgang til hovedmenyen må du trekke frem en liten fjernkontroll. Den er kanskje lett å glemme i en skuff, men den gjør det langt enklere å navigere i skjermen meny fremfor å strekke seg frem å trykke rundt på skjermen.

Kontrolleren har mange knapper som tar deg direkte til enkeltfunksjoner, samtidig som den kan gi deg tilgang til den tradisjonelle menyen med mange innstillingsmuligheter. Totalt sett er vi veldig fornøyd med både menysystemet og selve fjernkontrolleren, men det er én liten digresjon som har skapt mye latter og litt irritasjon på kontoret.

Fjernkontrolleren er nemlig den samme for alle Eizo-skjermer som støtter fjernstyring. Du kan da se for deg hva som skjer i et kontorlandsskap som her hos oss, hvor det finnes fem Eizo-skjermer i nærheten av undertegnede. Skal jeg slå av min skjerm fra avstand, går fort alle sammen ned. Når jeg rotet rundt i menysystemet endret jeg fort naboens innstillinger samtidig som mine.

Heldigvis kan fjernkontrolleren være relativt retningsbestemt om du holder tunga skikkelig rett i munn. Sikter du godt er det bare din skjerm som reagerer, men sitter du med fjernkontrolleren løst i handa som folk flest gjør, følger gjerne naboene med.

Bli med over på neste side, så ser vi nærmere på bildekvaliteten.