Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestEizo Foris FS2332

En knallgod allrounder

Når Eizo forbedrer et allerede godt produkt, blir det bra.

Introduksjon

Eizo er en av de mest respekterte skjermprodusentene på markedet. Skjermene de leverer har i lang tid vært kjent for å være solide produkter som holder god kvalitet, men også gjerne en litt høy pris.

Det er først i de senere årene at de for alvor har begynt å rette blikket mot mannen på gata. Det første som da måtte til var å få ned prisene, uten at det gikk så alt for mye utover både byggekvalitet og bildekvalitet. I dag skal vi se på en av disse skjermene, Eizo Foris FS2332.

Dette er tvillingbroren til FS2331 som vi har testet tidligere. Forskjellen mellom de to ligger i den mest elementære komponenten i en skjerm, selve panelet. Dagens testkandidat benytter det gode IPS-panelet, mens forgjengeren benyttet det hakket mer ekslusive VA-panelet.

Foris FS2332 er en 23"
Små høyttallere på undersiden
Foten er solid og stabil, men mangelfull
Blant tilkoblingene finner vi to av HDMI-typen
Sideprofil
Baksiden
Menyen styrer du via en fjernkontroll
Blant tilbehøret finner vi fargestriper du kan sette på skjermen

Bildekvaliteten mellom de to vil nok være veldig lik, men det er ett nøkkelpunkt dagens testkandidat vil være bedre på – etterslep. Eizo selv sier at skjermen er myntet på spill-, film- og fotoentusiaster, og det er der etterslepet kommer inn. Forgjengeren var ikke akkurat den beste på dette området, men med egenskapene til et moderne IPS-panel burde dette være mye bedre.

Mest spennende av alt er det at skjermen bare koster 2200 kroner, en tohundrelapp mer enn FS2331.

Bruker lysdioder

Foris FS 2332 er en LED LCD-skjerm, noe som betyr at den benytter lysdioder for å lyse opp bildet fremfor de tradisjonelle katoderørene. Dette sørger blant annet for et betydelig lavere strømforbruk, 24 watt i dette tilfellet. Denne formen for bakgrunnsbelysning sørger imidlertid også for at bildet er klart og skarpt fra første stund, du må ikke vente på at belysningen skal varmes opp i flere minutter før den fungerer som den skal.

Skjermen har også en sensor som regulerer lysstyrken ut i fra omgivelsene. Vi har brukt skjermen over flere uker nå, og synes denne er balansert helt ypperlig. Kommer du grytidlig på jobb en morgen og vil jobbe litt i mørket, holder lysstyrken seg lav helt til første kollega komme på jobb og skrur på flombelysningen i rommet.

Slike sensorer har imidlertid en vane for å ha veldig skarpe overganger, at skjermen bytter direkte fra å være lyssvak til å være lyssterk på et mikrosekund. Dette har Eizo styrt unna, når lysstyrken reguleres skjer dette over gjerne 5 – 10 sekunder. Overgangene er lange og myke, og du merker egentlig ikke at det skjer – akkurat slik det burde være.

Full HD-oppløsning

Skjermen bygger rundt det populære 16:9-formatet du er kjent med fra TV-en din. Over sine 23" holder også Foris-skjermen den samme oppløsningen, 1920 x 1080 piksler eller full-HD om du vil.

Dette er en av de mest populære oppløsningen på markedet i dag, og den mest populære blant spillerne. Dette er tilfellet selv om den ikke gir deg den ekstra lille biten i høyden som 16:10-formatet gir.

Enkel og solid

Skjermen vi nå har foran oss bærer et tradisjonelt sort og enkelt design med skarpe hjørner. Det meste er av plass, støttet av en solid stålramme på innsiden. Overflaten er matt sort, og fremstår som enkel og ren på skrivepulten.

Der står den veldig støtt, takket være en god og veldig stabil fot. Den er imidlertid alt annet enn funksjonell. Den eneste fysiske funksjonen som er på plass er tilting. Både høydejustering og rotering glimter med sitt fravær. At skjermen mangler piviot er helt greit, men uten høydejustering er du helt avhengig av at den står perfekt slikt den blir levert.

Utover dette har skjermen slanke siderammer, så du kan enkelt sette flere slike skjermer side om side uten en stor kløft i mellom de to. Langs bunnen av skjermen finner vi to høyttalere, som leverer standardisert lavkvalitetslyd. Du kan riktig nok ikke forvente mye når det er snakk om to høyttalere hver på 0,5 W, men når en produsent først har puttet et par høyttalere i en skjerm burde det vært snakk om litt mer enn det du her får.

Simulerer trykt papir

Utover høyttalerne har Foris FS2332 relativt få funksjoner, men det er fortsatt ingenting vi savner. Den kommer med fire ferdige fargeprofiler og du har selv mulighet til å definere og lagre to egne.

En av de ferdige profilene er det produsenten kaller simulert papir. Aktiverer du denne økes sortnivået og kontrasten senkes. Resultatet er at nesten alt som er hvitt får en grå-brun-tone, som ikke er så langt fra normalt avispapir. Taken er at det skal bli mer behagelig for øynene å lese lange tekster. Etter litt testing ser vi definitivt at funksjonen gjør nytten, men det er fortsatt et langt steg fra e-ink-teknologien som sitter i lesebrett.

Det du trenger av tilkoblinger

Når det kommer til de forskjellige tilkoblingene FS2332 kan tilby for å motta bildet får du akkurat det du trenger, og ingenting mer. Med «kun» full-HD-oppløsning holder HDMI-kontakten i lange baner, spesielt når den er flanket av DVI og VGA. Det er et minimalt behov for DisplayPort direkte i skjermen, selv om vi ikke hadde hatt noe i mot om det fulgte med.

Skjermen har faktisk to HDMI-tilkoblinger, så om du vil koble til både en PC og et tilfeldig konsoll eller medieavspiller, er det fullt mulig. Skjermen har også en lydinngang for de integrerte høyttalerne, samt en lydutgang på den ene siden om du vil koble til øreplugger eller lignende.

I produktesken finner vi strøm-, DVI og lydkabel, men det følger ikke med en egen HDMI-kabel.

Styres via fjernkontroller

På selve skjermen er det fire enkel knapper, den ene slår på skjermen, den andre lar deg velge signalkilde og de to andre lar deg justere lydnivået.

For å få tilgang til hovedmenyen må du trekke frem en liten fjernkontroll. Den er kanskje lett å glemme i en skuff, men den gjør det langt enklere å navigere i skjermen meny fremfor å strekke seg frem å trykke rundt på skjermen.

Kontrolleren har mange knapper som tar deg direkte til enkeltfunksjoner, samtidig som den kan gi deg tilgang til den tradisjonelle menyen med mange innstillingsmuligheter. Totalt sett er vi veldig fornøyd med både menysystemet og selve fjernkontrolleren, men det er én liten digresjon som har skapt mye latter og litt irritasjon på kontoret.

Fjernkontrolleren er nemlig den samme for alle Eizo-skjermer som støtter fjernstyring. Du kan da se for deg hva som skjer i et kontorlandsskap som her hos oss, hvor det finnes fem Eizo-skjermer i nærheten av undertegnede. Skal jeg slå av min skjerm fra avstand, går fort alle sammen ned. Når jeg rotet rundt i menysystemet endret jeg fort naboens innstillinger samtidig som mine.

Heldigvis kan fjernkontrolleren være relativt retningsbestemt om du holder tunga skikkelig rett i munn. Sikter du godt er det bare din skjerm som reagerer, men sitter du med fjernkontrolleren løst i handa som folk flest gjør, følger gjerne naboene med.

Bli med over på neste side, så ser vi nærmere på bildekvaliteten.

Bildekvalitet

God bildekvalitet

Rett ut av produktesken og koblet opp mot vår testmaskin er det lite vi kan pirke på rundt standardinnstillingene skjermen leveres med fra fabrikken. Vi ser et lite blåskjær som lett kan rettes opp i innstillingene. Om du er litt var på høy lysstyrke kan du også tone denne ned et hakk eller to.

Utover dette er det lite vi øyeblikkelig vi bemerker oss som negativt. Skjermens matte overflate skaper et balansert og fargeklart bilde, uten den unaturlige gløden en blank overflate normalt gir deg.

Blå er målet, sort er faktiske verdier etter kalibrering. Klikk for større versjon

En runde med kalibrering endrer særs lite. Det er kun blåtonenene og lysstyrken som får seg en minimal dytt, før bildet fremstår som særs godt. Som grafen til høyre kan fortelle treffer skjermen da veldig godt når man sikter etter de ideelle RGB-verdiene.

Hvittonene fremstår som klare og riktige, selv om vi kan finne et hint av blått når vi leter litt. Den matte overflaten gir ikke den samme sterile følelsen vi fikk når vi testet Apple Thunderbolt Display, men det gir en mer avslappet følelse – samtidig som fargen er veldig klar og god.

Akkurat den siste kommentaren er noe som gjelder det meste når det kommer til det generelle fargespillet Foris FS2332 leverer. Kvaliteten, kontrastene og overgangene er gode, skarpe og behagelige. Vi får ikke den ekstra gløden, som fort kan vike unaturlig, men vi sitter med et balansert og behagelig godt bilde.

Matthet gir godt sortnivå

Matt overflate er en gjennomgående faktor for denne skjermen, som også bidrar til et veldig godt sortnivå. I likhet med hvittonene er det mulig å spore hint av blått når du leter, men i praksis er dette en faktor du ikke vil tenke over. Bakgrunnsbelysningen er også jevn over hele flaten, det er ingen steder der de dype fargetonene fremstår som lyse.

Mellom FS2332 som vi tester i dag og FS2331 som vi har testet tidligere er det særs få forskjeller. Vi har riktignok ikke begge her for å sammenligne samtidig, men at det er noen nevneverdige forskjeller på bildekvaliteten tviler vi på. Det eneste må være at dagens testkandidat har noe mer balansert belysning for hvittoner.

Selv om de to benytter forskjellig type panel, har begge like god innsynsvinkel. Den er veldig bred, og bildet holder seg intakt selv når du nesten ser på skjermen rett fra siden.

Bedre på spill

Det er først når du drar i gang et spill der alt går unna i høy hastighet at du kan finne enn forskjell. Selv om dagens testkandidat ikke har det beste etterslepet vi har sett opp igjennom tidene, er den fortsatt god nok for de fleste og den er bedre enn forgjengeren.

Med et oppgitt etterslep på 7 ms fra grå til grå er det spor å finne, men det er ikke mye. En god skjerm med en oppgitt responstid på 5 ms er det gjerne vanskelig å finne spor av etterslep, og FS2332 er ikke så langt fra det etterslepet vi vil kalle irrelevant i praksis.

Fors FS2332 har noe etterslep, vi kan finne det når vi leter, så de mest kravstore spillerne bør så se i retning en litt dyrere skjerm. For spillere flest vil vi imidlertid si at det så lite at det burde gå helt fint.

Konklusjon

Alt i alt har vi veldig lite å utsette på Eizo Foris FS2332. Den er tross alt veldig lik sin lillebror, FS2331, og det var jo en veldig god skjerm. Allikevel står dagens testkandidat frem som et litt ekstra godt produkt, spesielt for de som liker å spille.

Skjermen leverer meget god bildekvalitet over hele spekteret. Selve panelet har matt overflate, så Eizo styrer glatt unna de overdrevent sterke kontrastene og speileffekten en blank overflate raskt gir deg. Her er bildet balansert, det er behagelig og fargespillet er både dypt og fargesterkt.

Med en god og balansert bakgrunnsbelysning fremstår de fleste farger som korrekte og naturlige. Vi finner riktig nok små spor av et lite blå-grått skjær når hele overflaten dekkes av en ren hvitfarge, mens sortnivået til tider kan ha et lite hint av blått. Disse to punktene er det eneste vi direkte kan trekke frem som negativt, men det er snakk om så små bagateller at det ikke har stort å si i praksis. Spesielt ikke i forhold til prisen.

Skjermen benytter et IPS-panel, en paneltype som har noe etterslep. Vi opplever imidlertid ikke mengden etterslep som noe som vil være et problem for spillere flest, og det er bedre enn hva du egentlig burde forvente i denne prisklassen. For den gjengse spiller er skjermen responsiv nok, men de mest kravstore spillerne bør nok se etter noe litt dyrere enn FS2332.

Til å være en 23" med full HD-oppløsning kommer skjermen også med gode tilkoblingsmuligheter, blant annet to HDMI-innganger. Skjermen har også et godt menysystem, som styres av en til tider noe overivrig fjernkontroller.

Totalt sett er Eizo Foris FS2332 en skjerm vi vil anbefale. Vi anbefalte tross alt forgjengeren, og ser ikke noen grunn til at vi ikke skal gjøre det samme nå. Den koster ikke skremmende mye, leverer god bildekvalitet og en akseptabel responstid. Om responstiden ikke er det viktigste for deg er FS2331 fortsatt et godt kjøp.

+ Veldig god bildekvalitet
+ Godt sortnivå
+ Matt overflate
+ Godt med tilkoblinger

- Mangler en rekke fysiske funksjoner
- Noe spor av etterslep

annonse