Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG Flatron IPS231

Denne skjermen er definitivt verd pengene

Spesielt dyr er den ikke, og funksjoner er det mange av.

Introduksjon

Den siste tiden har vi sett flere og flere IPS-baserte skjermer treffe markedet, til langt lavere priser enn hva vi så for et par år siden. Vi har testet flere av dem, og inntrykket så langt er at de fleste holder høy bildekvalitet, spesielt i forhold til prisen.

Skjermer som er basert på IPS-panelet har typisk en langt bedre bildekvalitet enn de gjerne blanke TN-panelene som i lang tid har preget den rimeligste delen av markedet.

LG lanserte for et par måneder siden det som definitivt er ett av de mer spennende bidragene på denne kanten. Flatron IPS231 er en 23" skjerm med full HD-oppløsning, støttet opp av en meget fleksibel fot. Kanskje mest spennende er prisen, som ligger på hyggelige 1700 kroner.

Bli med over til neste side, så tar vi en nærmere kikk på hva LG kan tilby.

Takk til LG som sendte produktet til test

I bruk

Spesifikasjoner

 • Størrelse: 23"
 • Oppgitt responstid: 8 ms
 • Kontrast statisk: Ukjent
 • Kontrast dynamisk: 5000000:1
 • Lysstyrke: 250 cd/m2
 • Oppgitt synsvinkel: 178˚ horisontalt og 178˚ vertikalt
 • Oppløsning: 1920 x 1080
 • Format: 16:9
 • Tilkoblinger: D-Sub/VGA, DVI
 • Funksjoner: Høytalere
 • Fysiske funksjoner: Tilt, rotasjon, piviot, høyde
 • Panel: IPS
 • Vekt: 4,7 kg

Gjør alle begrepene deg forvirret? Ta en titt i vår skjerm-guide.

Skjermen er 23" stor, og med full HD-oppløsning blir sideforholdet 16:9. Det betyr at du får litt mindre matnyttig høyde du kan boltre deg på, i forhold til de noe dyrere 16:10-skjermene.

Ellers er hele skjermen laget av sort plast, med et skjelett av stål. Den sorte plasten er matt og ru, og fremstår som anonym når skjermen står plassert i et skrivebordsmiljø. Ingen skrikende finesser her, altså.

Foten er rund, og består i stor grad av plast, inkludert hjulet som lar deg rotere skjermen. Sistnevnte er trolig grunnen til at hele skjermen fremstår som temmelig ustabil. Selv om foten står bredt og sentrert, skal det ikke store vibrasjonen til før hele skjermen svaier i utakt.

Siderammene er forøvrig slanke, og har bare en liten nedsenkning mot ytterkanten. Bunnrammen er noe tykkere enn de tre andre, men det er ikke så mye at det gjør noe om du setter flere slike skjermer samme, både horisontalt og vertikalt.

Tilkoblinger

På tilkoblingsfronten stiller LG noe amputert, men fortsatt brukbart. Dette er en full-HD-skjerm, så vi skulle likt å se at en HDMI-tilkobling var på plass. Det er det imidlertid ikke, men du kan fortsatt fylle skjermbildet via både VGA og DVI. Det fungerer fint om du har en PC, men blir trolig noe vanskelig om du ønsker å koble til et konsoll.

Innstillingsmuligheter

Skjermens menyknapper finner du nederst til høyre. Foruten knappen som slår på skjermen, som forøvrig har et blått lys ved seg, er ingen av disse merket på noen måte. Du må fysisk trykke på en av dem for at en veiviser skal titte frem på skjermbildet. I motsetting til Asus' lignende løsning blir dette trykket ignorert, og sender deg ikke direkte inn i menyvalget.

Når du først kommer deg inn i menyen finner du en relativt innholdsrik pakke. Farger kan kontrolleres individuelt og hvitbalansen kan justeres i tre steg, men det følger ikke med en ferdig sRGB-profil. Her kan du imidlertid slå av indikatorlyset som viser at skjermen er på, noe som til tider er en kjekk mulighet.

Fysiske innstillinger

Av fysiske innstillinger blir vi overrasket over hvor mye LG har klemt på plass i en såpass billig skjerm. Vi hadde ikke forventet mye, men finner en komplett pakke. Tilt og rotasjon er naturlig nok på plass, men bruken av en slik skjerm blir langt bedre når du kan regulere både høyde og piviot.

Tilbehør

I posen finner vi alt du skal ha behov for når du tar skjermen i bruk. Noen HDMI-kabel er ikke på plass, men det er helt greit siden skjermen selv ikke har denne tilkoblingen. Med en liten lydkabel (3,5 mm) får du også brukt de to små høyttalerne som sitter i skjermen.

 • Manual
 • CD
 • Strømkabel
 • Lydkabel
 • D-Sub-kabel
 • DVI-kabel

Bildekvalitet

Bilde, film og spill

Spyder 3 Elite fra Datacolor er verktøyet vårt for skjermtester. Denne enheten optimaliserer skjermens innstillinger, og lar deg i se før- og etterbilder med de nye og gamle innstillingene. Dette gjør at vi kan se hvor godt skjermen er kalibrert fra fabrikken, og da eventuelt hva som bør justeres. Dette gjør at bildet vi senere bedømmer, er det beste bildet som kan oppnås.

Vi har kjørt en Powerpoint presentasjon i full størrelse som består av mange gode testbilder. Vi har også sett flere moderne filmer vi vet har høy bildekvalitet, i tillegg til å bruke skjermen under normalt arbeid over tid. Skjermen er også testet i en rekke moderne spill, både FPS, racing og Flash-klassikeren Bouble Trouble.

Bilde

Blå: Mål. Sort: Faktiske verdier etter kalibrering.

De individuelle fargene etter kalibrering:

 • Hvitt: Noe blåstikk, spesielt langs kantene
 • Svart: Dyp og tydelig
 • Rødt: Klar og tydelig
 • Grønt: Klar og tydelig
 • Blått: Klar og tydelig

Det første vi merket oss når vi tok skjermen ut av produktesken og koblet den til maskinen, var at den hadde et klart og tydelig blåstikk over hele bildet. Du kan rette opp i mye av dette ved å justere hvitbalansen et hakk, samt senke mengden blått og gjerne spe på med litt rødt i fargeinnstillingene.

Vi brukte en digital kalibrator, og ente til slutt opp med generell bildekvalitet vi er svært fornøyd med. Foruten sort og hvitt gjengis alle farger meget godt, og den matte overflaten til paneler gir ikke bildet en unaturlig glød og glans.

Denne skjermen bruker kant-LED som bakgrunnsbelysning. Dette er en ypperlig løsning i forhold til tradisjonell katodebelysning, som gjerne skinner noe igjennom langs kantene. IPS-skjermer er generelt sett gode til å holde slikt unna, og når de to kombineres blir resultatet godt. Sortnivået er jevnt over hele skjermen, men vi noterer oss at den ytterste raden med piksler slipper igjennom betydelig mer lys enn ellers. Dette er imidlertid ikke et betydelig problem.

Det vi noe overrasket merker oss er hvordan hvittoner fremstår over skjermflaten. Totalt sett gjengis de med noe blåstikk, men det vi legger mest merke til er hvor ujevn den er langs kantene. Fyller du hele bildet med ren hvitfarge ser den rett og slett litt grøtete ut langs kantene. Men, mer eller mindre du fyller skjermen med et hvitt bilde slik vi gjør, legger du ikke stort merke til dette i praksis, men problemet er der.

IPS-paneler har også gjerne en meget god innsynsvinkel. LG holder seg godt også her, du skal bevege hodet langt til sidene før du ikke lengre kan se hva som skjer på skjermen. Du minster riktig nok veldig mye av lysstyrken, men tekst og bilder er fortsatt tydelige.

Film

Flatron IPS231 kommer med full HD-oppløsning, men å koble den til noe annet enn PC-en er litt vrient på grunn av mangelen på HDMI-kontakt. Til lett film- og TV-serietitting via PC-en er den imidlertid brukbar til. Den matte overflaten hjelper til nok en gang, og skaper et balansert bilde.

Problemet med hvittonene vi fant under statisk bruk er noe du kan merke under meget lyse filmklipp, slik som under store deler av Istid-filmene. Du kan riktig nok ikke forvente at du på denne skjermen med sine 23" vil få den samme romfølelsen som en 46" TV kan tilby, men til lett bruk gjør den jobben.

Spill

Selv om skjermer med IPS-panel jevnt over leverer god bildekvalitet, taper de noe på etterslepet. En piksel bruker litt tid på å bytte farge, i dette tilfellet er det veiledende tallet satt til 8 ms, noe som er temmelig mye mot de vanlige 3-5 ms.

Den mest ihugga spilleren bør uansett ikke velge en skjerm til 1700 kroner, slik som dagens testkandidat. Vi finner etterslepet ganske fort når vi leter, og vi ser at det er der. For Ola Nordmann som kanskje drar i gang ett og annet flash-spill eller en ukentlig runde i et FPS-spill er det ikke et betydelig problem. Men, er du av de som svir av time etter time med spakene i hånda, bør du flytte blikket over på noe annet.

Konklusjon

Med Flatron IPS231 har LG satt sammen en skjerm som ikke bare har god bildekvalitet, men som også er relativt funksjonsrik og ikke minst er den veldig godt priset.

Det er ikke alt du kan forvente av en skjerm til 1700 kroner, men her får du virkelig verdi for pengene. Skjermen sprer sine 1920 x 1080 piksler ut over 23", et format som er ypperlig for kontor- og lett bruk på en arbeidsstasjon.

Skjermen baserer seg på et IPS-panel, og har LED-bakgrunnsbelysning. Det slår godt ut når det kommer til bildekvaliteten. Den matte overflaten gir bildet rolige og balanserte farger, og det meste gjengis korrekt. Samtidig noterer vi oss at sortnivået er godt og jevnt, selv om vi har sett bedre.

Skjermen er imidlertid noe grøtete når det kommer til hvittoner, og de bærer generelt et blåstikk. Så lenge du ikke dekker hele skjermen med en lys hvittone, ser du heldigvis ikke mye til det i praksis. Med det sagt legger bildekvaliteten opp til at skjermen er en god «allrounder», men den mest ihugga spilleren bør holde seg unna med tanke på den noe lange responstiden.

Når det kommer til bruken av skjermen, er vi meget fornøyd med at LG har klemt på plass både høydejustering og pivot, spesielt med tanke på hva skjermen koster. Den er imidlertid noe slarkete. Det er den også, så dette kan vi akseptere til denne prisen. Tilkoblinger er det også sparsomt med, vi ville i det minste ha sett en HDMI-tilkobling.

Totalt sett er LG Flatron IPS231 en jevnt over en god skjerm. Den har sine feil og mangler, men når den ikke koster mer enn 1700 kroner har vi null problem med å anbefale dette kjøpet.

Les også
Ny LG-TV får nano-LED og Cinema 3D
Les også
Ny 3D-skjerm fra ViewSonic
Les også
Asus ML239H
Les også
Asus ProArt PA246Q
Les også
Reddet fra skrothaugen!
annonse