Tek.no

Test

Nvidia Geforce GTX 580

9 Nov 2010 15:02

Introduksjon

September 2009, for litt over et år siden, ble vi alle kastet inn i DirectX-markedet. Selv om spillutviklerne som vanlig bruker noen år på å ta alle mulighetene i bruk, er dette definitivt en spennende periode vi er inne i.

AMD startet kappløpet med deres HD 5000-serie, en serie som generelt sett holdt et lite overtak når Nvidia lanserte deres første DirectX 11-kort. Nvidia kalte denne serien GTX 400, før AMD for bare noen uker siden lanserte deres nye HD 6000-serie.

Litt overraskende for mange følger Nvidia nå opp. De har vært flinke til å holde mye av informasjonen hemmelig, de satser på en skikkelig hard lansering med full tilgjengelighet og lite forhåndslekkasjer. Noen lekkasjer har det riktig nok vært, som alltid, men det har vært såpass lite at det hersker litt tvil om hva som er riktig eller ikke.

Nå er det derimot klart, alle fakta legges på bordet, prisen er spikret, ytelsen skal vi fastsette og ryktene kan legges til side. Kjære lesere, ta i mot Geforce GTX 580.

GTX 580 skal ta over for det som nå er en forgjenger, GTX 480. Sistnevnte vil forsvinne fra butikkhyllene i løpet av November. Dagens testkandidat er en forbedring av forgjengeren. I motsetning til AMDs nye navnpolitikk betyr navnet akkurat det man forventer. GTX 580 plasserer seg på samme sted i markedet, men det skal yte betydelig bedre enn forgjengeren.

Samtidig skal Nvidia ha kvittet seg med en rekke av sykdommene som GTX 480 bar på. Effektforbruket, som var temmelig høyt, er mer eller mindre det samme. Men, en langt bedre kjøler skal holde støynivået og temperaturene nede på behagelige nivåer.

Nvidia har satt den veiledende prisen til 3939 kroner, noe som er er en god del for et skjermkort i denne klassen. På de kommende sidene skal vi ta en nærmere kikk på nøyaktig hva dette kortet vil gi deg av ytelse, og nøyaktig hvor god den nye kjøleløsningen er.

Kan GTX 580 virkelig være verd nesten 4000 kroner? Vel, bla om, så tar vi en nærmere kikk!

Takk til Nvidia som sendte kortet til test.

Les også