Tek.no

Test

Asus Radeon HD 6870

27 Okt 2010 19:16

Introduksjon

Tiden går virkelig fort! Det er ikke mer enn et år siden AMD slapp sin Radeon HD 5000-serie, en rekke skjermkort som uten tvil satt et preg på tiden fremover. Hurtighet er et gjennomgående ord her. Bare 6 måneder senere hadde de fylt hele spekteret med nye skjermkort, og vel så det. Først da kom Nvidias motsvar, og syv ytterligere måneder senere banker AMD ut sin nye rekke med skjermkort.

Radeon HD 6000-serien, først i form av to Radeon HD 6800-kort, ble lansert 22. oktober. Dette er ingen ny generasjon, vi snakker fortsatt om en kjerne som benytter 40 nm-teknikken. Det er derimot snakk om en ny og effektivisert serie. Den skal gi deg mye ytelse, samtidig som effektforbruket skal holdes til et absolutt minimum. Kanskje viktigst av alt vil derimot prisene være rekordlave.

Noen flittige lesere har kanskje fått med seg at vi opprinnelig skulle ha en test av de nye skjermkortene på lanseringsdatoen, men slik gikk det altså ikke. Et gnukkent tollvesen koste seg med forsendelsen vår, noe som resulterte i at vi iverksatte en rekke nødplaner. Resultatet er at det nå befinner seg tre kort i den nye HD 6000-serien på kontoret, og testene vil derfor komme på løpende bånd de neste ukene!

I dag skal vi ta en nærmere titt på Radeon HD 6870, i Asus-forpakkening. Brikken som sitter på disse kortene går under kodenavnet "Bart", det er altså helt slutt på tall-navngiving. Videre kan det nevnes at Asus er den eneste produsenten som har gitt skjermkortene en litt høyere frekvens ved lanseringsdatoen, men dette vil bare gi marginale utslag på ytelsen.

Det skal også trekkes frem at de nye navnene, slik som HD 6870, kan være noe forvirrende. Vi har forklart dette nøye i en egen guiden, en guide vi sterkt anbefaler at du leser. Uansett, vi forventer ikke at dagens testkandidat skal prestere bedre enn HD 5870, snarer tvert i mot. Prisen ligger nå langt lavere, godt under 2000 kroner. Det vil dermed yppe med kort slik som GTX 470, selv om prisen akkurat der trolig er noe midlertidig.

Nok om det, la oss se nærmere på hva AMD har å by på denne gangen med deres nye rekke skjermkort! Hvordan ter ytelsen seg, er det så effektgjerrig som produsenten skal ha det til, og er det verd pengene? Vi finner svarene!

Takk til Asus som sendte kortet til test.

Les også