Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Panasonic Lumix GH2

Overblikk

Introduksjon

GH2 er Panasonics nye toppmodell og ble lansert høsten 2010. Det er en direkte erstatning for GH1 som kom omtrent et år tidligere. Utseendemessig er det små forskjeller mellom de to modellene. Kamerahuset er nesten identisk, men plassering av kontrollhjulet og noen knapper er endret. Den nye plasseringen ble introdusert på G2 som Akam testet sommeren 2010. G2 er en litt enklere modell og den vil fortsatt selges som et rimeligere alternativ til GH2. GH2 har også fått touch screen og det er en annen finesse som kom først på G2.

De største forskjellene mellom GH1 og GH2 er innmaten. GH1 hadde en multiformat sensor som gjør at bildene får flere piksler i bredden når kameraet stilles fra 4:3 til 3:2 eller 16:9-format. Denne muligheten finnes også på GH2, men sensoren er helt ny og oppløsningen er øket fra 12MP til 16MP (i 4:3-format). Den nye sensoren skal også bidra til raskere autofokus på grunn av høyere samplingfrekvens for videosignalet. Resten av elektronikken er oppdatert for å kunne behandle de større datamengdene flere piksler og raskere seriebildefunksjon gir. Panasonic hevder også at signalbehandlingen har blitt bedre, og videofunksjonen er oppgradert i forhold til GH1.

Ut fra spesifikasjonene er GH2 en vesentlig forbedring av GH1 og det mest avansert MFT-kameraet på markedet i dag. I testen som starter på neste side ser vi på hvordan GH2 fungerer i praksis og i av snittene under er det et sammendrag av testen.

Fysisk

GH2 er Panasonics nye toppmodell, men kamerahuset skiller seg minimalt fra forgjengeren GH1 og den litt enklere modellen G2. I størrelse og vekt ligger GH2 litt under de minste speilrefleksene. Vi bedømmer byggekvalitet som bra og ergonomien er også OK størrelsen tatt i betraktning. Knappene er vel små.

GH2 har en av de beste elektroniske søkerne på markedet og oppløsningen er øket litt i forhold til tidligere modeller. Den tre tommer store LCD-skjermen har noe dårligere oppløsning enn de beste konkurrentene, men fungerer greit. Touch screen teknologi og hengsling i siden trekker opp inntrykket.

Batterikapasiteten på 320 bilder holder sikkert bra for mange, men er dårlig sammenlignet med de fleste speilreflekser.

I bruk

Panasonic har ikke gjort noe forsøk på å lage GH2 så liten som mulig, det er GF2 som skal ta den delen av markedet. GH2 er likevel mindre enn speilreflekser og kan appellere til potensielle speilreflekskjøpere  som vil ha et kompakt systemkamera med innebygd søker. I bruk er det liten forskjell på GH2 og speilreflekser, men begge typer har noen fordeler og ulemper.

Fordelen med GH2 er at det i utgangspunktet bruker kompaktkamerateknologi som gir færre bevegelige deler, ikke noe speil som lager lyd og vibrasjoner og automatiske funksjoner som ansiktsgjengkjenning er tilgjengelig. Videofunksjonen er også bra, og ikke minst godt integrert. Søkeren kan brukes i videomodus, og autofokusen fungerer bra under opptak.

Ulempene med GH2 er også knyttet til forskjellen i teknologi. Bruk av samme autofokusteknologi som i kompaktkameraer gjør at GH2 ikke kan konkurrere med de mer avanserte speilrefleksene på følgefokus og søkeren er ikke like god som en optisk søker på oppfriskningshastighet.

Totalt sett oppfatter vi GH2 som like bra som speilreflekser i samme prisklasse og valget mellom speilløst og speilrefleks bør først og fremst gå på hvilke egenskaper den enkelte prioriterer.

Bildekvalitet

GH2 har ny 16MP sensor som gir forbedret oppløsningsevne i forhold til tidligere Micro Four Thirds kameraer med 12MP sensorer. Panasonic har også greid å forbedre egenskaper med høy Iso i forhold til den gamle sensoren som brukes i GF1, G2 og i mange Olympus modeller, mens forskjellen til forgjengeren GH1 (som bruket en egen sensor) er mindre.

Eksponering og farger var bra og alle bildeparametere (for JPG) kan selvsagt justeres individuelt eller via forhåndsprogrammerte profiler. Spesielt i RAW-modus gir GH2 beste bildekvalitet vi har sett fra noe MFT-kamera så langt. Sammenlignet med speilreflekser og andre speilløse kameraer er GH2 også bra, men ikke helt på høyde med for eksempel NEX-5 og de nyeste modellene fra Canon, Nikon, Pentax og Sony på høy Iso og dynamisk omfang.

Konklusjon

Bildegallerier