Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Silverstone Raven RV02-E

Introduksjon

Selv om det i dataverdenen ikke skal gå mange år, og i mange tilfeller bare noen måneder, før maskinvaren er håpløst utdatert, finnes det noen produkter som har litt lengre holdbarhet. Kabinetter er et eksempel på utstyr man gjerne bruker i flere år dersom man først finner et man er fornøyd med.

Silverstone har funnet ut at deres Raven 2 fremdeles holder mål, og det til tross for at de har lansert Raven 3. Rett over nyttår lanserte de nemlig Raven 2 på nytt, i form av RV02-E som vi i dag har på testbenken.

Det er ikke så mye som har endret seg siden vi testet originalen, Silverstone Raven RV02, for nesten to år siden. Silverstone kan melde om nye vifter i bunn, hvor de har tatt i bruk tre stykk 180 mm Air Penetrator. Ellers er det også funnet plass til en ny type harddiskbrønner.

Spesifikasjoner -
Materialer Plast og stål
Farger Sort og grå
Vifter 1 x 120 mm, 3 x 180 mm inkludert
Ekspansjonsspor 7 stykk, festet med skruer
Støttede hovedkort SSI CEB ATX micro-ATX
Eksterne tilkoblinger 2 x USB 2.0 Mikrofon og hodetelefon
Strømforsyning Plass til én, øverst i kabinettet
Dimensjoner Høyde: 50,3 cm Bredde: 21,2 cm Dybde: 64,3 cm
Pris Fra ca. 1000 kr

Spesifikasjonene til RV02-E er i likhet med utseendet til forveksling lik forgjengeren, RV02. De nye Air Penetrator viftene skal visstnok være mye mer effektive, men hvordan kabinettet faktisk gjør seg på testbenken vår finner vi snart ut.

Takk til Silverstone som sendte produktet til test.

Førsteinntrykk og utseende

Rett ut av esken er det ikke så mye som skiller Raven RV02-E fra de fleste andre kabinetter som flyter gjennom kontorene våre. Utsiden er tøff og gamer-inspirert, men samtidig ikke direkte harry, slik man ofte ser hos produkter rettet mot gamere.

Fronten av RV02-E består av åtte paneler til 5,25-tommers enheter. I bånn er det en ravn-logo formet i plasten, og mot toppen ser vi et stort lys som indikerer om maskinen er slått på eller ikke.

Det er først ved en grundig undersøkelse av toppen på kabinettet man forstår at noe er veldig annerledes med Raven 2 i forhold til vanlige kabinetter. Hovedkortet vris 90 grader i RV02-E, og dermed blir alle tilkoblingene pekende opp i taket. Et cover skjuler det hele, til en viss grad i alle fall.

Under dette coveret finner vi det vi vanligvis ser på baksiden av andre kabinetter. En 120 mm stor vifte dytter varm luft ut av kabinettet, og ved siden av denne ser vi tre brytere som regulerer hastigheten på viftene i bånn.

Funksjonspanelet på RV02-E byr ikke på mye spennende, her finner vi kun 2 x USB 2.0 og lydtilkoblinger. Det er ikke for mye å forlange at USB 3.0 er på plass i en såpass ny revisjon av et populært kabinett. Heller ikke firewire eller eSATA er på plass, men dette kan nok de fleste klare seg fint uten. På et entusiastkabinett føler vi derimot at det hører hjemme.

Den andre tingen som skiller Raven 2 fra kabinetter flest er at monteringen av maskinvare foregår på "feil side". Venstredøren er helt anonym, mens høyre sidedør står for all moroa. Her er det et stort vindu som gir innsyn til godsakene på innsiden.

Baksiden av Raven 2 kan i teorien stå helt inntil en vegg, for her finner man kun en perforert luke som fungerer som luftinntak til strømforsyningen. Men i det øyeblikk man lar kabler gå ut av hullet øverst på baksiden går ikke dette lengre. Man vil uansett komme nærmere veggen enn med kabinetter flest, for de som bryr seg om slikt.

Luftflyten i Raven 2 burde ikke være så vanskelig å forestille seg. De tre 180 mm store viftene som trekker inn luft i bunn blåser tre små tornadoer i retning maskinvaren. Deretter er det jobben til en stakkars 120 mm vifte i toppen å få all denne luften ut igjen. Dette medfører selvsagt et kraftig overtrykk.

Overtrykket fører til at de vaskbare støvfiltrene til RV02-E kommer godt med.

Installasjon

For å komme til på innsiden av Raven 2 må man først ta av dekslet på toppen av kabinettet. Deretter er det noen enkle tommelskruer som venter. Det føles litt uvant i starten, siden sidedøren er vridd 90 grader og man må bryte litt med toppen for å få den av, men man blir fort vant til dette.

Siden vi har begynt å teste både små og store kabinetter med mATX-testbenken vår, har vi også forstått at vi må vise hvor god plass man har med et vanlig ATX-hovedkort i kabinettene. Vi har dermed slengt inn et Asus P8P67 Deluxe for å vise hvor mye albuerom man har å leke på her inne.

Vi har plass til all maskinvaren vår i Raven 2, og vel så det. At kabinettet er ekstra dypt gir mye plass på høyresiden av hovedkortet, i alle fall inntil strømforsyningen kommer på plass.

Det begynner å bli noen år siden det var standard å ha strømforsyningen i toppen av kabinettet, men da stod den som regel ikke på denne måten. Kabler trekker man lett på baksiden av hovedkortplaten hvor det er god plass til å gjemme de unna.

I Raven 2 kan man montere de fleste skjermkort, og Silverstone oppgir maksimal lengde til å være 31 cm. Da blir det nok ganske trangt, men skjermkortet burde også få god kjøling av de tre viftene i bånn.

Vi synes resultatet av monteringen ble ganske bra. Selv om kabinettet har store ytre mål, synes vi derimot ikke at denne plassen blir helt optimalt utnyttet ved å vri hovedkortet. Vi får bare håpe de termiske egenskapene veier opp.

Harddisker og optiske enheter

Det er ikke noe skrueløs montering av maskinvare med Raven 2, det betyr at optiske enheter og harddisker også må festes godt og grundig i dette kabinettet. Vi synes egentlig dette er litt rart, siden det i den originale Raven 2, RV02 var skrueløs montering av optiske enheter.

Det er kun én av de fem harddiskrammene som smettes inn i en hot-swap-løsning. Resten må kobles til på vanlig vis. Vibrasjonsdempingen er et pluss, og kvaliteten i selve rammene som harddiskene skrus fast i virker veldig god.

Montering av maskinvare er en smal sak i Silverstone Raven 2, og RV02-E sin harddiskløsning er et velkomment tiltak. Vi kan derimot ikke se noen store fordeler eller praktiske fortrinn i monteringen med å vri på hovedkortet, snarer tvert i mot siden kabinettet er blitt mye dypere enn det som er vanlig. Vi får se om de termiske egenskapene kan overbevise oss.

Termiske egenskaper

Vi har satt inn den maskinvaren vi tidligere kun har brukt på mATX-kabinetter. Dette er for å kunne sammenlikne mATX-kabinetter med de litt større midi- og fulltower-kabinettene som også støtter ATX-standarden. Vi har som vanlig kjørt noen runder med krevende programmer, og her er oppsettet vi brukte:

Testoppsett -
Hovedkort Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor Intel Core i5 760 (Kjøler: Intel stock)
Skjermkort ATI Radeon HD 5830
Harddisk Western Digital Caviar Black 640 GB
Strømforsyning Corsair HX 650 W

Med tre kraftige vifter som trekker kald luft inn i kabinettet fra bunn, burde den store luftstrømmen i teorien sørge for temmelig lave temperaturer. Men kanskje skaper overtrykket mye turbulens i lufta som gjør luftflyten mindre optimal?

Først av alt er det helt sikkert mange som vil undre seg over hvordan idle-temperaturen på prosessoren kan være lavere enn romtemperaturen. Dette er ganske enkelt fordi temperatursensoren i prosessoren ikke er justert helt riktig.

Dette er veldig vanlig, og den eneste måten man kan være 100 prosent sikker på hvilken temperatur prosessorkjernen har, er ved å bruke eksterne målerverktøy. Dette fører igjen til et helt nytt sett med problemstillinger, så vi har istedet valgt å gjengi de temperaturene som prosessoren melder.

Både prosessor og skjermkort holdes kjølige i Raven RV02-E. Om dette er utelukkende på grunn av de nye viftene er ikke godt å si siden vi ikke har den samme testbenken som for to år siden. Når vi testet originalutgaven av Silverstone Raven 2 var temperaturene derimot også gode.

Når det gjelder harddisktemperaturer, så må vi trekke frem det faktum at kalde harddisker ikke nødvendigvis er bedre enn varme harddisker. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og temperaturene vi i dag ser er faktisk litt for lave for en god levetid på diskene.

Støy

De medfølgende viftene lager helt klart lyd. Selv på laveste hastighet vil de tre 180 mm Air Penetrator viftene sørge for en lavfrekvent during som høres ganske godt fra ca. én meters avstand. Høyere hastighet på viftene medfører såpass mye støy at det er best å ha noe mer bråkete som distraksjon, slik som musikk, spill eller et lite orkester.

Det er så godt som ingen støydemping i dette kabinettet, noe som gjør at vi hører maskinvaren igjennom metallveggene ganske tydelig. Litt vibrasjonsdemping på harddiskene er alt vi får, men det er også ganske standard for et kabinett i denne prisklassen

Vi skulle likt å se mer variabel hastighet på viftene i Raven 2 som bare kan stilles mellom "lav" og "høy". At bryterne i tillegg sitter under topp-dekselet gjør justering av hastighet ganske tungvint hvis man bare trenger litt mer guff i korte perioder.

Konklusjon

Silverstone markedsfører Raven 2 mot gamere. Dagens testprodukt heter RV02-E, og denne E-en på slutten betyr at vi har med en oppdatert utgave å gjøre. Med nye vifter og metode for montering av harddisker skal Raven 2 være klar for å ta 2011 med storm.

De termiske egenskapene til Raven RV02-E er ganske gode, men ikke overlegne. Vi kan altså ikke helt se at det har hjulpet nevneverdig å snu hovedkortet 90 grader. Kanskje ville det vist seg større forskjeller med litt heftigere maskinvare, slik som overklokket prosessor og flere skjermkort.

Det vi vil trekke frem som mest positivt med Raven 2 må være et tøft utseende. Det skriker ikke fjortiss, og er samtidig solid i konstruksjonen. Av negative ting kan det nevnes at hele konseptet med å snu hovedkortet i vårt tilfelle ikke hadde så mye for seg. At USB 3.0 mangler er også for oss et lite mysterium, dette er jo 2011.

Silverstone RV02-E er en liten variasjon av originalen. Ja, den har nye vifter og en annen måte å feste harddisker på, men ellers er det lite nytt under sola. For den som har RV02 fra før av ser vi liten grunn til å oppgradere. For ca. 1000 kroner får man mange andre gode, store kabinetter, slik som nylig testede Antec DF-85 eller Fractal Design Define XL.

+  Gode temperaturer
+  Solid konstruksjon
+  Pent utseende


-  Bråker litt
-  Ikke USB 3.0
-  Ikke så nyttig å snu hovedkort?

annonse