Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

HTC Touch

Klikk på bildene for å se større.

Design og skjerm

Vi kan like godt si det med en gang: HTC Touch er utvilsomt telefonen for deg som vil ha oppmerksomhet.

Med den store skjermen, de rene linjene og de runde formene, er Touch en av de mer stilsikre og eksklusive smarttelefonene vi har sett.

Til å være en så avansert telefon er den knøttliten. Bare ti centimeter høy og 1,4 centimeter tykk. Trange bukselommer bør derfor ikke by på noen problemer.

Telefonen har også runde former, noe som gjør at den ligger godt i hånden.

Foruten snarveistastene til kamera og volum, har Touch bare tre knapper. Under skjermen finner du to knapper for samtalestyring, samt en navigasjonsknapp i midten.

Både snarveistastene og åpningene til ladeplugg, minnekort og SIM-kort er lagt inn i en metallstripe som går rundt hele telefonen.

Fettflekker
Touch er laget for at du skal kunne bruke fingrene dine på skjermen. Dessverre hoper fingermerkene seg raskt opp, og det blir mye pussing av skjermen med tøyplagg i løpet av en dag.

Til tross for at baksiden av telefonen er dekket med et gummiliknende materiale, blir det fort fettflekker her også. Disse er imidlertid vanskeligere å få bort. På den annen side vises de kun i spesielle lysvinkler.

Kameraet på baksiden av Touch har ingen beskyttelse i form av linsedeksel eller annet. Linsen er heldigvis godt nedfelt i telefonen slik at det skal mer til enn en bordplate til for å ripe den opp.

Designet og størrelsen til Touch er utvilsomt noe utenom det vanlige når det gjelder smarttelefoner. Runde former og få knapper gir et eksklusivt preg. At telefonen er såpass liten setter vi også stor pris på.

Lav fargedybde

Touch har en skjermoppløsning på 240 x 320 punkter og en fargedybde på 65 536 farger. I utgangspunktet er dette greit nok, men det er ikke godt nok hos Touch.

Du kan nemlig se "mangelen" på fargedybde i bildene du tar med telefonen. Dette er rett og slett for dårlig på en mobiltelefon til fire tusen kroner. Men til annen bruk virker skjermen likevel skarp og klar nok til at fargedybden ikke er noe problem.

Operativsystemet som brukes i Touch er Professional-utgaven av Windows Mobile 6.

Egne menyer
Telefonen er prikk lik andre telefoner med Windows Mobile 6, med ett unntak: HTCs eget menysystem. Dette ligger som et "skall" oppå menyene til Windows Mobile.

Menysystemet er laget spesielt for at du skal kunne navigere deg frem kun ved å bruke tommelen. Det betyr oversiktlige menyer, med få og store ikoner. Et herlig avbrekk fra den vanlige Windows-hverdagen.

Med menysystemet til HTC aktivert, får du en helt annen hvilemodus på Touch enn med Windows Mobile. En stor digital klokke fyller nesten øvre halvdel av skjermen. Ved å klikke på denne, får du opp klokkeinnstillingene og mulighet for å stille alarmer.

I tillegg har du snarveier til meldingsinnboks og anropslister. HTC har også lagt en snarvei til en egen værfunksjon i hvilemodusen. Ved å trykke på denne får du opp seneste værmelding for det området du vil se.

Det finnes også en snarveisknapp til en egen programmeny. Her kan du legge snarveier til de programmene du selv vil. Den nederste delen av HTCs hvilemodus er viet kalenderen, som viser dagens avtaler.

HTC har også gjort det mulig å bla seg nedover menyer ved hjelp av tommelen. Alt du behøver for å rulle nedover en meny er i bevege tommelen oppover på skjermen, enten midt på eller på siden.

Menyer for tommelen
I tillegg til et eget skjermbilde i hvilemodusen, har HTC laget en helt egen menyteknologi kalt Touch Flo. Dette innebærer at når du drar en finger eller pekepennen over skjermen fra bunnen av, dukker det opp en egen meny. Her finner du snarveier til for eksempel e-post, SMS, nettleser, kalender og oppgaver.

Ved å dra fingeren horisontalt over skjermen, dukker det opp en ny meny. Denne inneholder snarveier til bilder, musikk og videoer du måtte ha på telefonen.

Ved å dra fingeren over skjermen på samme måte en gang til, får du opp en oversikt over de kontaktene du ringer til mest. Når du ikke vil bruke menyene mer, sveiper du fingeren fra topp til bunn på skjermen, og menyen forsvinner.

Så kommer spørsmålet: Behøver du et ekstra menysystem som dette? Ja, mener vi. Menyene er enkle, stilige og oversiktlige, og ikonene er store nok til at du slipper å plukke frem pekepennen. I tillegg er menyene kjappe.

Det er imidlertid et stort aber med HTCs menysystem, og det er at det ikke går dypere inn i telefonen. Så fort du åpner hvilken som helst av de vanlige funksjonene eller programmene, det være seg innboksen, nettleseren eller kalenderen, er alt i kjent Windows Mobile-stil. Det betyr at du likevel må frem med den evinnelige pekepennen for å skrive SMS, spille spill eller lage en avtale i kalenderen.

HTC har satset på noe helt nytt og eget med HTC Touch. Både menysystemet og Flo-teknologien fungerer veldig bra, og sparer deg for litt knoting med pekepennen. Men dessverre klarer du deg ikke uten pennen. Det er fortsatt like håpløst å skrive SMS som det alltid har vært på telefoner med trykkfølsom skjerm. Du kan imidlertid laste ned ekstra programvare som gir deg et tommeltilpasset tastatur på skjermen.