Test

Midomi Mobile

Nynn eller syng for eksempel noe av David Bowie...
...og programmet kjenner igjen hvilken låt det er.

Sony Ericssons Track ID og lignende tjenester lar deg finne ut hva sanger du hører heter. Men hva gjør du om du har en sang på hjernen som du vil vite hva er? Du kan ikke synge for Track ID, siden denne tjenesten leter etter "fingeravtrykk" i sangen. Ikke kan du koble koble mobilen til hjernen heller.

Løsningen heter Midomi Mobile. Dette smarte programmet lar deg nynne eller synge litt av en sang, og søker deretter igjennom en database for å finne lignende sanger.

Les også:
16 nyttige mobilprogrammer »
Hvorfor vi elsker Track ID »
12 mobilprogrammer du må ha »

Nynn hvor som helst

Midomi er en tjeneste som har eksistert en god stund på internett. Med mobilvarianten kan du imidlertid nynne i vei hvor som helst, og finne svar på hva den sangen egentlig heter, hvem som har laget den, eller hvordan nå teksten gikk igjen.

Vi testet ved å nynne en del melodier, og kan konstatere at programmet kjenner igjen mye av det vi nynner. En del ganger bommer imidlertid programmet, og presenterer helt andre resultater. Dette kan komme av flere ting, som dårlig nynning, feil toneleie eller at sangen rett og slett ikke finnes i databasen.

Sjekker mot annen nynning

Det er nemlig ikke hele sanger programmet sammenligner med, men bidrag fra brukerne. Når du nynner eller synger, sender programmet et lydklipp til databasen, og sammenligner med hva andre har nynnet. Dette gir rom for feil, spesielt om det bare er én person som har nynnet eller sunget sangen du prøver å finne igjen.

Programmet anbefaler deg å nynne så mye som du husker, så om du husker hele refrenget av en sang kan du nynne eller synge i vei i et halvt minutt om du vil. Det minste som anbefales er 10 sekunder.

Artikkelen fortsetter under videoen

(Vi testet med en a capella-versjon av en Michael Jackson-sang på grunn av skrantende sangferdigheter i redaksjonen.)

Finner ofte flere sanger

Når du har nynnet og programmet har lastet opp lydklippet, presenteres du for en liste over mulige treff. Det beste treffet ligger øverst i listen. Av og til kan det være at sangen din ligger på listen et sted, men at Midomi ikke gir den som beste match.

Når du finner sangen, får du den presentert på inntil tre forskjellige måter: Du kan høre versjonen som er lastet opp i Midomis database, altså den som er nynnet eller sunget av en bruker, et klipp av originallåten, og du får mulighet til å søke etter sangen på Youtube.

Ikke veldig presist

Alt i alt er Midomi Mobile et veldig artig program som lett kan hjelpe deg å finne ut hva sangen heter uten at du er nødt til å avsløre dine håpløse musikalske evner til andre. Det er ikke like presist som Track ID og lignende tjenester, men så er det også mange flere mulige feilkilder med et slikt program.

Det positive med Midomi Mobile er at det er helt gratis å laste ned og installere. Det eneste du betaler for er å overføre lyd til og fra telefonen, noe som kan bli dyrt om du ikke har fastpris eller en snill GPRS-pris på ditt abonnement. Det er imidlertid mulig å bruke programmet over Wi-fi, slik at det i praksis er gratis.

Programmet fungerer for øvrig bare sammen med enkelte mobiltelefoner fra Nokia, Samsung og LG som har S60-menyer.

Morsomt og nyttig

Midomi Mobile er morsomt og kanskje til og med nyttig. Det kan for eksempel være at du er på en fest og vil sjekke om vennene dine er melodiøse, eller kanskje du vil spille en sang du ikke husker hva heter. Vi anbefaler alle som vil prøve det å laste ned Midomi.

PS: Har du ikke en støttet telefon er det også mulig å bruke Midomi med PC-en ved å gå til Midomi.com.

Les også
Rist for å lese SMS
Les også
Nå er googling enkelt på S60
Les også
Opera Mobile 9.5
annonse