Til hovedinnhold

Rist for å lese SMS

Det har begynt å dukke opp flere og flere programmer som utnytter bevegelsessensoren som er innebygget i Nokias nyeste S60-telefoner. Noen av de nyeste telefonene kan for eksempel snu skjermbildet vertikalt eller horisontalt når du snur på telefonen.

Utnytter bevegelsessensoren

Men det ligger mange andre spennende muligheter i en smarttelefon med bevegelsessensor. To av disse er programmene Shake SMS og Flip silent, som vi har sett nærmere på. Disse små programmene lar deg lese SMS og skru av ringelyden bare ved å bevege mobiltelefonen på en spesiell måte.

Les også:
Snu av ringelyden »
Nokia i 2008: Trykk, vri og vend »

Shake SMS

Shake SMS har et lettfattelig oppsett.

Det nyeste av de to programmene er Shake SMS. Dette programmet sørger for at du ikke trenger å trykke på telefonen for å lese nye tekstmeldinger. Det eneste du trenger å gjøre er å riste en gang på telefonen, så skrus tastelåsen av, og meldingen vises.

Når du har lest meldingen trenger du bare å riste på telefonen igjen, så går den tilbake til hvilemodus og skrur på tastelåsen.

Veldig praktisk

Dermed trenger du ikke lenger å skru av tastelåsen og trykke deg inn i meldingen. Programmet løser kanskje ikke verdens største problem, men det er faktisk veldig praktisk, og ikke så rent lite stilig.

Du kan svare på SMS på vanlig måte når du har lest den. Det er imidlertid verdt å merke seg at telefonen bare går tilbake til hvilemodus, og ikke låser tastene, når meldingen er sendt. Om du rister en gang får du opp meldingen du nettopp mottok. Rister du enda en gang vil telefonen igjen gå tilbake til hvilemodus og tastelås.

Vi syns dette kunne vært løst litt smidigere, ved at du bare trengte å riste én gang for å skru på tastelåsen. Bortsett fra dette lille problemet fungerer Shake SMS veldig bra, og løser et problem du egentlig aldri visste at du hadde.

Artikkelen fortsetter etter videoen

Programmet er enkelt å sette opp. Når det er installert må du velge hvor lenge det skal kjenne etter risting. Ved å sette tiden til det korteste valget, som er 30 sekunder, unngår du at telefonen bruker ekstra strøm på å vente på at du rister. Du kan også stille inn sensitivitet, og hvorvidt telefonene bare skal vise deg SMS-en, eller om den også skal skru av tastelåsen.

Vanskelig å installere

For folk flest vil det imidlertid være svært vanskelig å installere programmet. Når du laster det ned, er det usignert. S60 krever at programmene du installerer har en signatur, så dette må du på en eller annen måte fikse før du installerer Shake SMS.

Vi valgte den enkle metoden, som er å donere fem dollar (ca 28 kroner) til utvikleren via hjemmesidene hans. Gjør du dette, vil utvikleren signere programmet for deg.

Flip silent

Flip silent er vel så smart som Shake SMS. Dette programmet lar deg skru av ringelyden når telefonen ringer, og slumre alarmer og avtaler, bare ved å snu telefonen rundt. Dersom noen ringer, og telefonen ligger på bordet, kan du rett og slett legge den med tastaturet ned for å avvise eller dempe anropet.

Snu av lyden

I utgangspunktet vil programmet sette telefonen til profilen lydløs. Dermed avviser du ikke samtalen, men skrur bare av lyden. Når anropet er over, skifter Flip silent tilbake til forrige profil. Dersom telefonen allerede ligger med tataturet ned kan du snu den uten at anropet forstyrres. Det er først når telefonen snus fra tastaturet opp til tastaturet ned at Flip silent behandler anropet eller skrur av lyden.

Om du heller vil at anropet skal avvises når du vrir på telefonen, stiller du dette enkelt og greit inn i innstillingene.

Utsett alarmen

Å utsette alarmer fungerer på nøyaktig samme måte som ved anrop. Når du vrir på telefonen er alarmen utsatt.

Artikkelen fortsetter etter videoen

Det er vel så enkelt å sette opp Flip silent som Shake SMS. Det er imidlertid like vanskelig å installere det. Da vi donerte til utviklerene fikk vi begge programmene signert, slik at det var enkelt å installere.

Fortsatt beta

Begge programmene er fortsatt bare i betautgaver. Det vil si at de ikke er ferdigutviklet ennå, og at det ikke er sikkert at de vil fungere.

Hvorvidt programmene vil fortsette å være gratis, eller om du må betale for dem når de er ferdigutviklet gjenstår å se.

Alt i alt vil vi i grunn anbefale alle som har en nyere S60-telefon med bevegelsessensor og vil utforske mulighetene på telefonen å teste ut Shake SMS og Flip silent. Programmene vil kanskje ikke utgjøre de største forandringene i hverdagen, men de gjør absolutt telefonen mer praktisk å bruke.

Programmene kan lastes ned fra Flipsilent.com.

annonse